Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România

Curs
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5238
Mărime: 251.61KB (arhivat)
Publicat de: Steliana Grigore
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Introducere

Lucrarea intitulată Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România are în vedere precondițiile principale pe care trebuie să le respecte sistemul nostru economic și modalitățile prin care aceaste pot fi îndeplinite, astfel încât inflația să poată ajunge la un nivel comparabil cu alte țări. Țintirea directă a inflației devine o modalitate accesibilă prin care banca centrală contribuie la efortul de reducere a acesteia către nivelurile altor state din UE.

Inflația după cum bine știm afectează pe termen scurt și pe termen lung economia țării. Pe termen scurt aceasta afectează puterea de cumpărare a monedei, în special pe cei vulnerabili și anume cetățenii, pensionarii, bursierii, cei care obțin venituri fixe. Pe termen îndelungat inflația înhibă creșterea economică și descurajează investițiile. Analiștii economici au crezut o vreme faptul că inflația are o parte bună, reprezentată de efectul pozitiv asupra șomajului însă s-a dovedit că este de scurtă durată iar pe termen lung apare efectul produs de descurajarea economisirii și a investițiilor provenite din încertitudini atrase de o inflație mare.

Țara noastra și-a propus din anul 2005 să efectueze un salt de la țintele intermediare la țintirea în mod direct a inflației. Această etapa este privită ca o etapă superioară în stăpânirea fenomenului inflaționist și ca parte integrată a procesului de convergentă economică cu toate țările din UE. Cu alte cuvinte lupta împotriva inflației conduce la o creștere sustenabilă a economiei și poate genera bunăstare cetățenilor. Lupta împotriva inflației și instituția responsabilă, pun problema pârghilor și a instrumentelor prin care banca centrală poate ajuta la stabilitatea prețurilor în economie. Obiectivul antiinflaționist este urmărit cu ajutorul unor ținte intermediare precum: cantitatea de bani aflată în circulația economiei, rata dobânzii sau cursul de schimb și volumul creditului.

Stabilitatea prețurilor a devenit un obiectiv din ce in ce mai important pentru autoritățile monetare odata cu începutul anilor 90. Instituția supremă care are rolul de a asigura stabilitatea prețurilor pe termen îndelungat este banca centrală iar politica monetară poate ajuta creșterea economică și pe termen lung ocuparea forței de munca prin intermediul inflației controlate. Stabilitatea prețurilor depinde in principal de strategia de politica monetara care poate atinge acest obiectiv in mod indirect sau in mod direct. In mod indirect prin obiective intermediare de politica monetara :rata dobanzii, cursul de schimb sau agregatele monetare; iar in mod direct prin adoptarea unei strategiei directe bazate pe țintirea inflației.

Țintirea inflației cuprinde acceptarea faptului că asigurarea stabilității prețurilor este cea mai eficientă cale prin care politica monetara susține dorința de creștere economică pe termen îndelungat și implicit recunoașterea importanței procesului inflaționist in economiile moderne.

Țintirea inflației poate fi definită prin angajamentul public în vederea atingerii unor tine cantitative de către banca centrală in cadrul politicii monetare. Strategia de țintire directa a inflației implică recunoașterea că un nivel scăzut al inflației determină obiectivul prioritar al politicii monetare pe termen lung.

Elemente ce caracterizează țintirea inflației:

- Îndatorirea instituțională în vederea stabilității prețurilor ca și obiectiv principal al politicii monetare.

- Anunțarea țintelor numerice ale inflației in mod public, pentru un orizont de timp mediu

- Transparența politicii monetare datorită comunicării cu publicul respecitv cu piețele în ceea ce privește deciziile și obiectivele băncii central

- Strategia de urmărire a variabililor în scopul stabilirii instrumentelor de politică monetară

- Responsabilitatea băncii centrale în vederea atingerii țintelor de inflație

Sustenabilitatea pe termen îndelungat a aceste strategii este data de aceste cinci elemente esențiale.

Modificarea strategiei de politică monetară și adoptarea țintirii inflației directe în anul 2005 a fost determinată în primul rând de faptul că atingerea agregatelor monetare nu mai era o strategie destul de eficentă dorită legăturii dintre agregatele monetare și inflație scăzute au devenit previzibile iar cererea de bani in ultimii ani devenise instabilă. Astfel că implementarea țintirii inflației in țara noastră a devenit oportună iar acest lucru este examinat de o serie de caracteristici ale economiei și politicii monetare.

Alegerea strategiei de politică moneteră presupune luarea în considerere a unor elemente precum:

1. Istoria politicii monetare

Strategia de politica monetară a României practicată până în anul 2005 de BNR a fost țintirea agreatelor monetare având la baza obiectiv operațional agregatul M0 și ca obiectiv intermediar M2.

Un model de stabilizare antinflaționist a fost cursul de schimb folosit ca modalitate de accentuare a deficitului de cont curent dar și de stocul redus al rezervelor valutare în prima parte a tranziției. De asemenea a fost imposibilă utilizarea ratei dobânzii din cauza poziției băncii centrale ca și debitor net în cadrul sistemului bancar.Singura alternativa viabilă pentru BNR a fost strategia de țintire a agregatelor monetare conducând la un proces gradual de dezinflație. Maximul ratei inflației a fost atins în 1993, cu o valoare anuală de 295,5%, în anul 2004 a reușit să ajungă la un număr sub două cifre. Dezinflația a fost întreruptă în 1993, apoi 1996-1997 și ulterior 1999, aceștia fiind anii cu cele mai ridicate inflații.

2. Nivelul curent al inflatiei.

Deși în România rata inflației a scăzut ajungând la un nivel cu o cifră, această rata este departe de ceea ce reprezintă stabilitatea prețurilor. Este recomandat ca țintirea inflației să fie introdusă în momentul în care BNR reduce inflația la un nivel cat mai apropiat de stabilitatea prețurilor devenind astfel o strategie care garanteaza o stabilitate a ratei la un nivel cat mai mic.

2. Caracteristicile economiei

România este caracterizată de o economie deschisă de dimensiune relativ redusă, un sistem financiar bazat mai mult pe un sistem bancar si mai putin pe piața de capital.

3. Caracteristicile politice si cadrul instituțional al țării.

O condiție esențială în atingerea inflației este data de independeta băncii centrale atât de jure cat și de facto. În România este necesar ca pe lângă independența de jure a BNR conferită prin statut să fie și un sprijin din partea Guvernului referitor la prioritatea dezinflației ca și obiectiv macroeconomic respectiv îmbinarea politicii monetare cu politica fiscală a guvernului.

O astfel de strategie a țintirii directe asupra inflației presupune publicarea de prognove având drept scop stabilirea unor reguli de conduită a politicii monetare. In momentul in care inflația depășește valoarea prognozată se aplică restrictiv o politică monetară, destinată creșterii ratei dobânzii sau micșorării ritmului de creștere a masei monetare. Atunci cănd inflație scade la un nivel dezirabil se dorește trecerea la o politică expansivă monetară prin micșorarea ratelor dobțânzii si accentuarea crelterii masei monetare.

Se recomandă ca adoptarea atingerii inflației să fie în concordanță cu obținerea unui cadru institutional care să cuprindă:

- Garantarea independenței băncii central

- Implementarea stabilității monetare

- Transparența politicii monetare garantată prin comunicare obiectivelor, planurilor și deciziilor băncii centrale

În luna august 2005, BNR a anunțat adoptarea atingerii inflației drept strategie de politică monetară. În noile condiții banca centrală a notificat trecerea către un regim valutar de flotație controlată. Schimbarea este dificilă în condițiile în care banca centrală păstrează confidențialitatea asupra intervențiilor pe piața valutară.

Figura 1. Evoluția țintei și a ratei inflației în România, 2005-2012

Preview document

Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 1
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 2
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 3
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 4
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 5
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 6
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 7
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 8
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 9
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 10
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 11
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 12
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 13
Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza strategiei de tintire directa a inflatiei in Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România

Introducere Am ales această temă atât de utilă şi fundamentală pentru economia fiecărei ţări din întreaga lume din dorinţa de a aduce un plus de...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

1. Ţintirea inflaţie: cadrul conceptual Ţintirea inflaţie constituie cuantificarea unei ţinte în termenii ratei inflaţiei . Aceasta reprezintă o...

Analiza politicii monetare

1.Instrumentele Politicii Monetare: Pe parcursul trimestrului I, 2014 Banca Nationala a Moldovei a pastrat coduita prudenta a politicii monetare...

Măsurarea și controlul performanței

PERFORMANȚA: Definire, măsurare, control - Definirea performanței - Explicarea necesității și importanței măsurării performanței organizaționale...

Management strategic al resurselor umane

Economia muncii este o ramură aplicativă a științei economice care vizează utilizarea celei mai importante resurse a unei organizații: resursa...

Cererea și ofertă de bunuri economice

Definirea cererii, elsticitatea cererii Teoria cererii stă la baza alocării veniturilor băneşti limitate de către consumatorii raţionali care se...

Analiză economico-financiară aprofundată

1.1. Definirea analizei economico-financiare aprofundate Activitatea de conducere, indiferent de nivelul la care se exercită, implică cunoașterea...

Eficiența investițiilor directe

OBIECTIVE: →însuşirea conceptelor fundamentale - fezabilitate, studiu de fezabilitate, analiză de risc, analiză de senzitivitate, indicatori de...

Te-ar putea interesa și

Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România

Introducere Am ales această temă atât de utilă şi fundamentală pentru economia fiecărei ţări din întreaga lume din dorinţa de a aduce un plus de...

Corelația dintre inflație și șomaj în economia de piață

Această lucrare îşi propune să aducă în atenţia dumneavoastră una dintre cele mai reprezentative teorii din lumea economiei, realizând astfel un...

Țintirea inflației - concept, premise și mod de aplicare

Capitolul 1 : Politica monetară – componenta mixului de politici economice 1.1 Conţinutul si rolul politicii monetare Politica economică...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

Introducere Fenomenul inflaționist s-a făcut simțit în viața oamenilor încă de la începuturi sub diverse forme,care au afectat într-o mare măsură...

Analiza strategiei de țintire directă a inflației în România

Cap. I Strategia de ţintire directă a inflaţiei – cadru conceptual “Inflaţia este procesul de creştere disproporţionată a masei monetare în...

Obiectivele și Instrumentele Politicii Monetare a BNR în Contextul Crizei Financiare Mondiale

INTRODUCERE Criza imobiliară din diverse ţări dezvoltate, fluctuaţiile preţului petrolului şi gazelor naturale, inflaţia, criza din domeniu...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

I. INTRODUCERE Inflaţia este unul din fenomenele care preocupă din ce în ce mai mult populaţia, astfel încât mecanismele concrete prin care...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

1. Ţintirea inflaţie: cadrul conceptual Ţintirea inflaţie constituie cuantificarea unei ţinte în termenii ratei inflaţiei . Aceasta reprezintă o...

Ai nevoie de altceva?