Extras din document
1. Cadrul administrativ şi încadrarea în contextul naţional şi regional
1.1 Aşezare geografică, suprafaţă şi frontiere Regiunea Sud Est este situată în partea de Sud Est a României şi se învecinează la nord cu Regiunea Nord-est, la vest cu Regiunea Centru, la sud-vest cu Regiunea Sud-Muntenia şi Regiunea Bucureşti - Ilfov, la sud cu Bulgaria, la est cu Republica Moldova, Ucraina şi ţărmul Mării Negre. Acoperind 35.762 km2 sau 15% din suprafaţa totală a ţării, regiunea este a doua ca mărime din cele 8 regiuni ale României.
1.2 Resurse naturale.
Regiunea dispune de petrol (zăcăminte de hidrocarburi de la Berca, Sărata – Monteoru, Pâclele, Oprişeneşti, Ianca), gaze naturale în judeţele Brăila şi Buzău şi, de asemenea, în platforma continentală a Mării Negre. Alte resurse naturale ale regiunii sunt: granitul în Munţii Măcinului, piatra de var în Podişul Dobrogei, minereu de fier, pirita de cupru, sulfuri complexe de plumb şi zinc, cuarţ, granit, marmură şi varietăţi de piatră de var, caolin, baritină din dealurile Tulcei, depozitele de loess, sarea în Buzău. O categorie aparte a bogăţiilor de subsol o constituie apele sulfuroase, feruginoase, clorusodice (Brăila, Buzău, Constanţa). Platforma continentală a Mării Negre conţine rezerve semnificative de minerale şi hidrocarburi, exploatate cu echipamente de foraj marin, produse în România. Rezerve de hidrocarburi lichide şi gazoase mai sunt şi in judeţele Brăila, Vrancea şi Galaţi. Singurul depozit de petrol la suprafaţă din Europa se află în zonele Berca şi Monteoru din judeţul Buzău.
1.4 Unităţi administrativ-teritoriale şi dezvoltarea policentrică
Regiunea Sud Est cuprinde 6 judeţe: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea. La nivelul fiecărui judeţ structurile autorităţii locale sunt reprezentate de consilii judeţene, consilii locale, municipale, orăşeneşti şi comunale. Localităţile sunt structurate astfel: 11 municipii, 24 oraşe şi 355 comune având 1.447 sate. Cel mai mare municipiu este Constanţa cu o populaţie (1 iulie 2008) de 302.242 locuitori, urmat de Galaţi 291.608 locuitori, Brăila 212.981 locuitori, Buzău 132.368 locuitori, Focşani 98.646 locuitori şi Tulcea cu 91.286 locuitori.
Conținut arhivă zip
- Antreprenoriat in Cadrul Economic si Social al Regiunii Sud-Est.ppt