Audit Financiar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Audit Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Economie, Finante

Extras din document

Curs 1 5.10.2012

Notiuni conceptuale privind activitatea de audit si audit financiar

Audit = examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea ei la un criteriu, standard, norma de calitate in vederea satisfacerii nevoilor unor utilizatori de informatii.

A audita = a prelua o informatie de la cineva, o prelucram dupa lógica noastra si o spunem mai departe cuiva interesat.

Exista opinii diferite in randul cercetarilor si al specilistilor in domeniul auditului in legatura cu momentul aparitiei activitatii precum si cu semnificatia conceptului de audit. Cei mai multi agreeaza faptul ca activitatea de audit a aparut inca din perioada Evului Mediu din necesitatea pe care o exprimau proprietarii de pamanturi ca o persoana cunoscatoare si indepedenta sa-i confirme ca ceea ce le spun administratorii este real.

Activitatea de audit in intelesul ei de astazi a aparut in Europa la inceputul sec. XIX in Romania a fost reglementata pentru prima data in 1999.

Auditul financiar reprezinta potrivit standardelor internationale (documente de referinta internationala) in domeniu verificarea si certificarea conturilor anuale, a situatiilor financiare, de catre un profesionist competent si independent in vederea exprimarii opiniei (obiectiv) acestuia asupra realitatii datelor cuprinsa in documéntele anuale de sinteza.

Curs 2 12.10.2012

Principiile organizarii si exercitarii auditului financiar

Activitatea de audit financiar este guvernata atat in partea de organizare, cat si in cea de exercitare efectiva de anumite principii care au fost agreate de catre toate statele membre IFAC, precum si de catre Organizatiile profesionale independente ale auditorilor financiari.

Documentul care cuprinde aceste principii se numeste Codul Etic al profesionistilor contabili si a fost elaborat de catre IFAC. CAFR a tradus, adaptat si adoptat Codul Etic valabil pentru activitatea de audit financiar din Romania. Potrivit acestuia la baza organizarii si exercitarii auditului financiar, indiferent daca acesta este exercitat de catre persoane fizice sau juridice stau urmatoarele principii:

• Independenta

• Obiectivitate

• Competenta profesionala

• Confidentialitate

Independenta presupune ca activitate de audit sa fie organizata si exercitata astfel incat sa nu existe legaturi de natura materiala, morala, profesionala, de rudenie, religioase etc. intre cei care auditeaza si cei care sunt auditati. Existenta unor legaturi de acest fel ameninta independenta auditorilor, si de aceea ei trebuie sa evite exercitarea auditului financiar atunci cand se gasesc in mod real in aceasta situatie (situatie de incompatibilitate) sau pot fi suspectati de faptul ca ar putea avea asemenea legaturi.

Codul de conduita ética stabileste ca si standarde in domeniul respectarii independentei in auditul financiar faptul ca auditorii trebuie sa se abtina de la exercitarea misiunii de audit si sa exercite audit doar in situatia in care nu pot fi suspectati ca fiind lipsiti de independenta.

Auditorul trebuie sa decida asupra situatiilor in care independenta lui ar putea fi suspectata.

Cateva exemple de situatii de incompatibilitate (de amenintare a independentei) sunt:

- auditorul a fost salarizat, premiat, platit in perioada care urmeaza sa fie auditata pentru anumite servicii de catre unitatea in cauza

- a lucrat sau a avut relatii de natura contractuala in perioada supusa auditarii cu unitatea in causa

- a reprezentat unitatea respectiva in instante sau in alte foruri in calitate de expert

- are legaturi de rudenie pana la gradul al 4-lea inclusiv cu reprezentantii societatii/activitatii audítate

- are sau a avut relatii de natura personal acu reprezentantii entitatii audítate

- are sau a avut legaturi de natura profesional acu unitatea sau cu reprezentantii

In situatia in care auditorul exercita misiuni de audit fara sa respecte principiul independentei, credibilitatea opiniei pe care o exprima este una scazuta si de asemenea poate fi tras la raspundere dpdv juridic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Audit Financiar.docx