Extras din document
Standardele internationale INTOSAI definesc auditul performantei ca economicitatii, eficientei si eficacitatii cu care entitatea auditata utilizeaza resursele in scopul indeplinirii responsabilitatilor sale".
Standardele INTOSAI stabilesc ca auditul performantei este:
a) Auditul economicitatii activitatilor administrative in raport cu principiile si practicile unui management performant;
b) Auditul eficientei utilizarii resurselor umane, financiare, a altor resurse, incluzand examinarea sistemelor informationale, a modului de masurare siurmarire a indicatorilor de performanta, precum si a procedurilor urmate de entitatea auditata pentru remedierea deficientelor identificate;
c) Auditul eficacitatii performantei referitoare la indeplinirea obiectivelor entitatii auditate si auditul impactului efectiv al activitatii entitatii in comparatie cu impactul planificat al acesteia.
Un audit al performantei poate fi un audit al economicitatii, eficientei si
eficacitatii, o combinatie a doua dintre acestea sau poate fi un audit complet ce
inglobeaza toate cele trei componente.
Auditul performantei analizeaza daca „banii publici au fost bine cheltuiti",
examinandu-se in principal masurile intreprinse de entitatile auditate cu privire
la respectarea principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii cunoscute fiind ca cei „trei E", de asemenea, auditul performantei poate implica examinarea directa a performantei realizate.
Prima intrebare, se refera in principal la furnizorul de servicii. Ne intereseaza
daca deciziile politice au fost implementate corespunzator.
In acest caz auditorul urmareste sa cunoasca daca executivul a respectat reglementarile si cerintele strategiei stabilite sau opereaza in concordanta cu „buna practica" in domeniu .
Sfera de examinare a auditorilor se extinde, se continua cu a doua intrebare,
daca „s-a facut ceea ce trebuia"
Acest tip de intrebare se refera la eficacitatea sau impactul activitatilor desfasurate de entitate in vederea realizarii obiectivelor societatii.
Auditorul performantei poate de fapt, sa constate ca una din masurile alese, este ineficienta.
Atunci cand, efectuand un audit al performantei, auditorul incepe sa se intrebe daca un angajament public este in totalitate fezabil, el va trebui totusi sa fie precaut si sa nu-si depaseasca mandatul si obiectivele stabilite prin extinderea procedurilor de examinare in zona politicului.
Conținut arhivă zip
- Auditul Performantei.ppt