Baze de Date

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 17 fișiere: doc, mdb
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 10145
Mărime: 371.52KB (arhivat)
Publicat de: Julia Mureșan
Puncte necesare: 0
Nicolae Titulescu , an 2, Finante-Banci

Extras din curs

Definirea sistemelor informatice:

Sist inform este un concept folosit foarte frectvent in domeniul informaticii,datorita extinderii cu o deosebita rapiditate a domeniilor in care calculatoarele electronice sint folosite pt efectuarea unei diversitati de aplicatii,incepand cu oper curente ,stocare,preluare,transmitere.

In sens semantic acest concept a fost influientat definirea nodului de preluare efectuata cu calculatoarele electronice.

Astfel in termenologia europeana modul in care se reprezinta ansamblul de echipamente interconectate care interactioneazafolosind metode si tehnici specific pt prelucrarea automata a datelor,acest concept este denumit sistem de prelucrare automata a datelor (SPAD).

In termenologia Americana acest mod de prelucrare automata a datelor in scopul obt de informatii necesare in procesul de conducere a activitatii organizationale este cunoscut ca sistem informational pt conducere.

o alta definire de folosire a mijloacelor de prelucrare a datelor a aparut ca urmare a prescurtatii cuv frantuzesti : information automatique.

Oglinda acestor doua prescurtari a rezultat un singur cuv: informatique-informatica.

Pt a pune in evident si ansamblul de echipamente interconectate care interactioneaza la acest cuvant sa asociat si cuvantul de sistem,rezultand astfel denumirea de sistem informatic.

Sistemul informatic a devenit un concept deosebit de important de semnificativ fiind preluat in multe alte structuri reprezentand activitati ,lucrari,proiecte din domen informaticii.

Sist informatic se poate define ca fiind un ansamblu de procedee si mijloace cu precadere automate interdependente care interactioneaza pt culegerea ,transmiterea,prelucrarea si stocarea datelor.

Aceasta definitie data sist informatic particularizand definitia generala si abstracta de sistem se poate deduce aria de cuprindere a sist informatic in raport cu alte doua sisteme:

-sist informational

-sist economic.

Relatiile dintre sist informational si sist informatic :

-Relatiile de tip sistem-subsistem au evoluat in timp odata cu evol mijl de prelucrare a datelor.

Prima etapa a fost legata cu perioada de debut a sist informationale,etapa in care prelucrarea informatiilor se efectua manual. Ca urmare primele def atribuite sistemului informational se refereau numai la procedurele de prelucrare manuala a informatiilor.

Prin aparitia mijl mecanografice de prelucrare a informatiilor a urmat abordarea sist informationale in alt mod, fiind definite prin procedure mecanizare partial sau total de prelucrare a datelor.

Aparitia calculatorului a avut influienta asupra relatiilor dintre sist informational si sist informatics.

Un sist informational modern nu poate fi conceput decat pt o automatizare complete a prelucrarii datelor.

Sist informatic nu este destinat sa completeze sist informational si chiar sa si il inlocuiasca.

Sa constatat ca un calculator electronic poate fi foarte util in conducerea proceselor tehnologice relative standardizate in care operatorul unam este mai putin implicat in astlef de procese . insa nu toate procesele de conducere si executare se pot standardize.

Culegerea de date este etapa in care are loc transpunerea datelor de evident primara sau direct de la sursa de provinienta pe suportul ethnic de date.

Prelucrarea datelor consta in efectuarea unei diversitati de operatii (numerice,nenumerice) rezultatele prelucrarii acestor date se pot folosi in scopul urmarit.

Sist informatic poate fi reprezentat pe nivele ierarhice:

-nivelul de subsistem

-nivelul de aplicatii

-nivelul de procedura

Nivelul se subsistem – care opereaza pe un fond de date comun cu sist informatics insusi avand interferente reduse cu alte sisteme.

Nivelul de aplicatii – este structura distinct alcatuit din procedure distincte inlantuite logic si care acopera o zona specifica din structura subsistemului informatic.

Nivelul de procedura – reprez acel sist de operatii care se executa intro ordine determinate pt determinarea unui anumit scop.

Sist informatic cu baze de date

Poate fi definita prin aplicare a doua parti distinct structurale:

-baza de date propriu-zisa

-sist de gestiune a datelor.

Datorita exteriorizarii structurii organizationale a firmelor ca urmare a extinderii a activitatilor in reteaua internet au aparut diferite variante de sist de gertiune a bazelor de date si moduri corespunzatoare de structurare a bazelor de date.

Trecerea unor afaceri in reteaua internet a sporit importanta comunicatiilor din cadrul sist informatic .astfel la denumirea tehnologiilor informatice (IT) sau mai adaugat si numele de Comunicatii (ITSC).

Sist informatic sa confruntat cu doua mari categorii de problem legate de :

1.Comunicatie

2.Sticaea si prelucrarea eficienta a datelor .

Pt rezolvarea acestor problem sau dezvoltat atat retele de comunicatie cat si produsele inform in cadrul carora un loc aparte le revine sist inform care au ca principal resursa in oper de prelucrare si rezultatele obtinerii –datele.

Problema referitoare la Gestiunea datelor in astfel de sist inform au o importanta crucial in asigurarea succesului si eficientei sist informatice . rezolvarea acestei problem implica pe de o parte organizarea structural a datelor iar pe de alta parte folosirea unor programe specializate numite sisteme de gestiune a bazei de date. Rezulta ca in conditiile puse de conducerea economica digitale extinderea serviciului internetului ,satisfacerea cerintelor informaticii in continua crestere, accesul anumitor informatii in diferite domenii.

O baza de date poate fi de dif dimensiuni si diverse complexitati putand fi realizata si gestionata cu ajutorul unui sistem general de programe denumit sistem de gestiune a bazei de date SGBD. Sistem care permite prelucrarea datelor stocate pt efectuarea diferitor aplicatii .

S-a impus necesitatea unor SGBDuri multiutilozatori astfel incat mai multi utilizatori pot avea acces la baza de date in acelasi moment.

Avantajele SI cu baze de date :

-posibilitatea folosirii si extinderii standardizarii datorita cooperarii pe scara larga pe diverse departamente,utilizatori,prin standard intelegandu-se numele si formatul datelor ,formatul afisarii, terminologii s.a.

-flexibilitatea mareata prin posibilitatea modificarii structurii bazei de date fata a fi necesara modificarea programei de aplicare.

-posibilitatea actualizarii bz de date prin adaugarea de noi inregistrari,stergerea unor inregistrari existente si modificarea continutului de date.

-reducerea tipului de dezvoltare a aplicatiilor, deoarece emplementul unei baze de date noi necesita mai putin timp afferent decat dezvoltarea unor programe particulare.

-economisirea spatiului de stocare consecinta a structurii datelor existente.

Pornind de la obiectivele unui sistem informatic de baze de date si de la indeplinirea unor obiective specifice.

Sisteme informatice de birou:

O astfel de aparitie sa datorat cresterii competentei birourilor in organizarea intreprinderilor.

Sist inform de birou infeplinesc functii specific:

-functia de introducere a datelor in sist care se refera la diferite tipuri de date(texte,imagini,sunet) preluate prin introducerea manuala sau din fisiere déjà create,din retele locale,retele de cominucatie sau retele internet.

-functia de rememorare si regarire a datelor care se refera la folosire datelor in cadrul sist si de a regasi ulterior pt efectuarea de prelucrari diverse sau ca raspuns la interogari de selectie effectuate asupra bazei de date conform unor anumite cerinte.

-functia de prelucrare a datelor care se refera la operatii de pregatire a datelor pt prelucrarea proriu-zisa.

Ex:oper de date si chiar de support de date ,crearea si incarcarea bazei de date.

-functia extragerii datelor din sistem ,care se refera la sensul semantic de extrase a bazei de date conform cerintelor sau solicitarii utilizatorului.

-functia de comanda si control se refera la reglarea functionarii sist prin care se urmareste alocarea optica a resurselor formate din echipamente fizice,produse software si baza informational precum si controlul procesului de introducere ,prelucrare si extragere a datelor.

Apropierea considerabila a calculatorului de utilizator si modificarea totala a interfetei dintre calculator si utilizator a avut drept consecinta aparitia unui nou concept de utilizare a calculelor electronice- informatica utilizatorului final.

Conform urmatorului concept informatic utilizatorul final reprezentand categoria cea mai numeroasa de utilizatori isi pot considera cresterea.

Preview document

Baze de Date - Pagina 1
Baze de Date - Pagina 2
Baze de Date - Pagina 3
Baze de Date - Pagina 4
Baze de Date - Pagina 5
Baze de Date - Pagina 6
Baze de Date - Pagina 7
Baze de Date - Pagina 8
Baze de Date - Pagina 9
Baze de Date - Pagina 10
Baze de Date - Pagina 11
Baze de Date - Pagina 12
Baze de Date - Pagina 13
Baze de Date - Pagina 14
Baze de Date - Pagina 15
Baze de Date - Pagina 16
Baze de Date - Pagina 17
Baze de Date - Pagina 18
Baze de Date - Pagina 19
Baze de Date - Pagina 20
Baze de Date - Pagina 21
Baze de Date - Pagina 22
Baze de Date - Pagina 23
Baze de Date - Pagina 24
Baze de Date - Pagina 25
Baze de Date - Pagina 26
Baze de Date - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • proiecte access
    • Aplicatia1.mdb
    • Aplicatia2.mdb
    • Aplicatia3.mdb
    • Aplicatia4.mdb
    • Aplicatia5.mdb
    • Aplicatia6.mdb
    • app3 furnizori.mdb
    • gr3.mdb
  • curs 10 la baze de dcate din 10.12.08.doc
  • curs 2 din 15.10.2008.doc
  • curs 3.doc
  • curs 4 din 29.10.2008 De la fisiere de date la baze de date.doc
  • curs 7 din 19.11.2008 Gestiunea obiectelor query.doc
  • curs 8 din 26.11.2008 Obiectele Queries de tip actiune.doc
  • curs11.doc
  • curs5 din 05.11.2008 Sisteme de gestiue a bazelor de date.doc
  • Curs9 din 3.12.2008 Clasificarea obiectelor Forms.doc

Alții au mai descărcat și

Economie europeană

Uniunea Europeană este o construcţie cu totul specială in peisajul grupurilor integraţioniste. a). este cea mai mare dimensiune economică b)....

Liberalismul Economic Clasic

1. Liberalismul economic – caracteristici generale Liberalismul constituie una dintre cele mai complete si marcante doctrine ale societati moderne...

Relații monetar financiare internaționale

Curs 1 RMFI 07.10.09 Cerinte - Sa rezolvati problemele din carte scrise cu pix , pt aceasta vom avea 2 puncte la examen - Din regulamentul...

Analiza Datelor - Instrument de Cunoaștere a Fenomenelor și Proceselor Economice

Pentru a conoaşte fenomenele social-economice de masă în cadrul cărora acţionează legile statistice şi care prezintă proprietatea de a fi variabile...

Buget și Trezorarie

Curs 1 Bugetul public Bunuri si servicii publice Bunurile si serviciile publice se caracterizeaza prin - sunt destinate consumului public -...

Econometrie

O întrebare aparent simplă de tipul ce este Econometria, îşi găseşte un răspuns etimologic consacrat, rezultat al traducerii a două cuvinte din...

Econometrie - Curs 3

RELUÂND IDEEA DE LA PRIMUL CURS Firesc este ca adresându-te unui student de anul II (viitor absolvent), de la acesta să te aştepţi să posede: a)...

Doctrine Economice Clasice

Socialismul de catedră (stat) : Johann Karl Rodbertus 1805-1875 , Adolph Wagner 1835 – 1917 , Ferdinand Lassalle 1825 – 1864 - A doua jumătate a...

Te-ar putea interesa și

Gestiunea Analitică a Materialelor

1. INTRODUCERE Evoluţia tehnicii de calcul a dus la o creştere substanţială a capacităţii de memorare şi a vitezei de prelucrare a datelor. Astfel...

Baze de Date

3.2. DEFINIREA ELEMENTELOR BAZELOR DE DATE DIN ACCESS Definitia traditionala a unei baze de date este aceea de colectie de date înregistrate...

Magazin Virtual în Access

Capitolul 1 INTRODUCERE 1.1 Scop şi obiective Într-o societate informaţională cum este cea în care trăim, în care viteza de transmitere şi de...

Proiect Microsoft Acces - dicționar

Introducere Scopul principal al acestui proiect il constituie introducerea in lucrul cu baze de date in limbajul Microsoft Access. Obiectul...

Comerț electronic - magazinul virtual

Introducere Prin accesibilitatea reţelei web de către toată lumea a devenit posibil şi una din cele mai reuşite metode de bussiness din lume, care...

Sisteme Informatice de Gestiune

CAPITOLUL I. INTRODUCERE Unul din principalele obiective în viaţa unei întreprinderi îl reprezintă gestionarea sistemului informaţional. Un sistem...

Proiectare Baze de date în Access

Aplicatia I - BAZA DE DATE ÎN EXCEL I.1 CREAREA UNEI BAZE DE DATE Am creat 4 baze de date reprezentând situatia ?colarA a studentilor de la...

Folosirea MS Access în Gestionarea unei Baze de Date

Introducere Proiectul este structurat pe 5 capitole şi are ca scop demonstrarea avantajelor sistemelor de gestiune, asigurând astfel o interfaţă...

Ai nevoie de altceva?