Cuprins
Obiectul şi metoda de studiu
Proprietăţile generale ale mărfurilor. Caracteristicile de calitate
Calitatea produselor și serviciilor
Calimetria - măsurarea şi evaluarea calităţii mărfurilor
5. Înnoirea gamei sortimentale de produse/ servicii
Clasificarea şi codificarea mărfurilor
Standardizarea la nivel naţional, european şi internaţional
8. Marcarea produselor /serviciilor
9. Calitatea şi protecţia consumatorilor
10. Calitatea şi protecţia mediului
11. Ambalarea mărfurilor
12. Calitatea în relaţie cu păstrarea mărfurilor
Extras din document
Capitolul 1
– Obiectul și metodele de studiere a mărfurilor
Merceologia este ştiinţa care studiază calitatea şi sortimentul de mărfuri din punct de vedere tehnic, economic şi social.
Etimologic termenul de merceologie provine de la „mercis“ - al mărfii (lb. latină) şi „logos“ - ştiinţa (lb. greacă), ceea ce arată că merceologia este ştiinţa mărfurilor.
Orientarea modernă a obiectului merceologiei se circumscrie în sfera cunoştinţelor legate direct sau indirect de calitatea şi sortimentul de mărfuri.
Tematica abordată de merceologie este deosebit de cuprinzătoare şi se află la graniţa mai multor discipline clasice şi moderne, de la care sunt preluate şi adaptate specificului său concepte, metode şi tehnici de analiză a calităţii şi a sortimentelor de produse care fac obiectul comerţului. Aceasta îi conferă merceologiei un caracter complex, interdisciplinar
Componenta calităţii din cadrul obiectului de studiu al mercelogiei s‑a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă de timp, cu aspectele teoretice şi practice ale acestui domeniu, încât tinde să devină o ştiinţă distinctă „calitologie“
Calitologia este ştiinţa calităţii produselor şi serviciilor care tinde să se desprindă din merceologie datorită volumului mare de cunoştiinţe noi care au apărut, a importanţei care i se acordă în toate ţările dezvoltate, a generalizării standardelor internaţionale ale calităţii (ISO 9000: 2000) în majoritatea ţărilor lumii, a organismelor naţionale şi internaţionale cu atribuţii în domeniul calităţii, a implicaţiilor calităţii asupra indicatorilor economici şi sociali la nivel micro şi macro‑economic.
Cele mai importante teme de studiu din domeniul calităţii sunt:
calitatea produselor şi serviciilor: concepte, tendinţe, mod de organizare, relaţii cu alte categorii economice şi sociale;
proprietăţile generale şi specifice ale produselor şi serviciilor;
factorii care determină şi influenţează calitatea produselor;
metode şi tehnici pentru estimarea şi cuantificarea calităţii prin metode statistico-matematice (calimetria);
standardizarea şi certificarea;
ambalarea şi păstrarea calităţii mărfurilor;
relaţia dintre calitatea produselor şi protecţia consumatorilor;
relaţia dintre calitatea produselor şi protecţia mediului înconjurător;
costurile calităţii şi analiza valorii.
Merceologia studiază diferite aspecte referitoare atât la sortimentul de mărfuri ca atare cât şi la activităţile specifice desfăşurate pe parcursul circulaţiei tehnice al loturilor de mărfuri.
Aceste aspecte se referă la:
Optimizarea gamei sortimentale,
clasificarea şi codificarea mărfurilor,
tipizarea, unificarea, modularea, prin standardizare,
recepţia calitativă a loturilor de mărfuri,
marcarea şi etichetarea,
păstrarea şi transportul mărfurilor.
Merceologia studiază mărfurile în dinamica lor, în toate etapele logistice ale acestora, între care se stabileşte un circuit informaţional
Caracterul complex al calităţii produselor determină ca cercetarea acestora să se facă prin prisma caracteristicilor tehnice, economice şi sociale
Studiul mărfurilor din punct de vedere tehnic presupune cunoaşterea caracteristicilor tehnice, a factorilor din sfera producţiei (materii prime, operaţii de obţinere) şi a celor care le influenţează în sfera circulaţiei (ambalare, păstrare, transport).
Cercetarea implicaţiilor economice ale calităţii mărfurilor la producător (productivitate, costuri, profit, etc.) şi la consumator (cheltuieli de funcţionare, întreţinere, reparaţii, etc.) reprezintă esenţa demersului de creştere a gradului de competitivitate pe piaţă a produselor.
Cunoaşterea efectelor sociale ale mărfurilor presupune cercetarea acelor proprietăţi care influenţează în mod direct starea de sănătate a oamenilor, gradul de confort în utilizare, relaţia dintre om şi marfă (latura ergonomică) precum şi componenta senzorială a satisfacerii nevoii, prin intermediul caracteristicilor estetice.
Cercetarea efectelor sociale ale mărfurilor presupune cercetarea acelor proprietăţi care influenţează în mod direct starea de sănătate a oamenilor, gradul de confort în utilizare, relaţia dintre om şi marfă (latura ergonomică), componenta senzorială a satisfacerii nevoii, prin intermediul caracteristicilor estetice și cunoașterea efectelor indirecte ale producerii și consumului de mărfuri asupra mediului înconjurător.
Conexiunile merceologiei cu alte ştiinţe
Pentru studierea aspectelor foarte variate, legate de calitatea şi sortimentul mărfurilor, merceologia are conexiuni multiple cu disciplinele tehnice, precum:
tehnologia, fizica, chimia, metrologia, standardizarea;
cu disciplinele economice, precum:
economie politică, management, marketing, economia comerţului şi a turismului, relaţiile economice internaţionale.
cu disciplinele sociale precum:
sociologia, psihologia (teme referitoare la studierea comportamentului consumatorului), ergonomia (relaţia marfă - om), ecologia (relaţia dintre produse şi protecţia mediului înconjurător), estetica mărfurilor (în relaţiile cu latura emoţională a satisfacţiei consumatorului şi a cultivării simţului estetic); protecţia consumatorului etc.
Metode de cercetare a calităţii mărfurilor
Principiile de bază ale metodologiei de cercetare a calităţii produselor sunt:
stabilirea concordanţei dintre necesitate şi produs, realizat în condiţii de eficienţă economică la producător şi beneficiar;
integrarea rezultatelor parţiale (obţinute prin determinarea mărimii absolute sau relative a proprietăţilor) într-un sistem logic, ştiinţific, în vederea constiuirii întregului, respectiv a calităţii produsului;
completarea reciprocă a metodelor pentru obţinerea rezultatului final cât mai exact al nivelului calitativ al produsului (determinări de laborator şi organoleptice)
Conținut arhivă zip
- Bazele Stiintei Marfurilor.pptx