Extras din document
Eseul de pedagogie economica si sociala „Capitalism contra Capitalism” a fost elaborat de Michel Albert ,economist francez,fost comisar general al Planului si presedinte al Asigurarilor Generale ale Frantei.
„Capitalism contra Capitalism” a aparut in anul 1991, cuprinde 7 capitole , are 172 de pagini si reprezenta unul dintre cele mai interesante eseuri de pedagogie economica si sociala ,prin care autorul francez analizeaza si descrie problemele cu care s-a confruntat capitalismul dar si cum a evoluat in anumite regiuni ale continentului,unde a reusit sa se impuna si unde nu.Alaturi de acesta a mai publicat eseuri precum:,,Le Manifeste radical” – 1970, ,,Les Vaches maigres” – 1975, ,,Le Pari français” – 1982.
Eseul economic prezinta in introducere istoria triumfatoare a capitalismului „pe toate linia” ce reprezenta cea mai mare dintre problemele secolului XX ,conform opiniei autorului.
Michel Albert ne prezinta asadar victoria capitalismului ,ce a avut loc pe trei fronturi.
Prima batalie a avut loc in Anglia prin Margaret Thatcher, si in S.U.A prin Ronald Reagan,fata de bacan si fost actor realizeaza impreuna prima revolutie conservatoare in materie de politica economica ,si anume revolutia „statului minimal”.Aceasta revolutie a avut ca scop reducerea multelor impozite ale bogatilor ce erau capitalisti inainte de toate, revolutia capitalista a determinat astfel scadera impozitelor de la 75% in1981, in S.U.A la 33% 1892 ,in Marea Britanie.
A doua revolutie a avut loc in tarile comuniste din Europa de Est ,victoria capitalismului fiind mai spectaculoasa deoarece era obtinuta fara lupta,iar cea de a treia victorie presupunea o victorie de o suta de ore purtata in sudul Irakului fiind totodata victoria capitalismului ,,asupra halucinatiilor”unor populatii private de dezvoltare economica de catre dictaturile care le oprima, victorie ce plaseaza intr-o lumina cu totul noua „istoria economica a lumii”.
Cu un spirit de observatie patrunzator si in mod analizator Michel Albert scoate in evidenta prisma intreita a victoriei capitalismului ,de asemenea putem vedea din lucrarea sa ca cele doua mari dimensiuni ale geografiei economice a lumii se contureaza cat se poate de distinct , prima referindu-se la faptul ca timp de doua decenii „ca o sabie a lui Damocles deasupra capetelor noastre”, problema aprovizionarii cu petrol asa cum spune mai exact M.Albert,problema oxigenului vietii noastre economice este reglata fizic pentru o perioada de timp.
Michel Albert remarca de asemenea ca,,instaurarea capitalismului intr-o tara nu este ,fireste , suficienta pentru ca tara cu pricina sa se inscrie pe calea dezvoltarii economice,fiind nevoie si de un minim de reguli ,deci de un stat eficient ,necorupt”,afirmatie cu care sunt in totalitate de acord.
Capitalismul are drept principiu de piata, concurenta si ajunge atat de puternic si triumfator incat nu mai are concurent ceea ce atesta si puterea marilor state capitaliste din sec XX:America de Nord, ,Europa Occidentala,Japonia.
In diferitele tari capitaliste existau diverse probleme pe care economistul Michel Albert le explica ,probleme deosebit de interesante ale caror raspunsuri sunt variate ,iar in funtie de acestea vom vedea ca sistemul capitalist nu era lipsit de acestea asa cum parea şi este departe de a fi omogen, el diferenţiindu-se în două mari sisteme economice ce se înfruntă:,,capitalism contra capitalism’’.
Imigratia , ca prima problema discutata, se dovedeste astazi , in secolul XXI asa cum spune si Michel Albert a fi un subiect important de dezbatere politica in majoritatea tarilor dezvoltate.
A doua problema a capitalismului o constituie saracia,ea fiind una dintre problemele prin care tarile capitaliste se deosebesc cel mai mult unele de altele. Saracia ca problema sociala este o rana cu radacini adanci care afecteaza fiecare dimesiune a culturii si a societatii. Factorii saraciei sunt urmatorii: ignoranta, imbolnavirea , apatia , lipsa de onestitate si dependenta .
A treia problema privea securitatea sociala favorabila dezvoltarii economice ce se leaga in mod inedit de a doua fiind un subiect de contraverise si un posibil progres economic.
A patra problema este cea cu privire la ierahia salariilor ,fiind ,,o parghie de eficacitate de neinlocuit in logica proprie capitalismului” ceea ce presupune ca in unele tari, mai exact in Franta ridicarea competitivitati economice ,ierarhia veniturilor trebuie largita.
In continuare Michel Albert se foloseste de o serie de intrebari retorice pentru a atrage atentia asupra gravitatii problemelor capitalismului.
O prima intrebare este aceea daca„Fiscalitatea trebuie sa incurajeze economisirea sau contractarea de datori?”,desigur in cea mai mare parte a tarilor fiscalitatea incuraja economisirea, fiind considerata o mai buna solutie.
O a doua problema: „Este preferabil sa avem mai multa reglementare si mai multi functionari care sa o puna in aplicare sau mai putina reglementare si mai multi avocati care sa faca procese?” In acest caz capitalistii se revolta impotriva reglemtarilor desi nu adopta calea cea mai favorabila din punctul meu de vedere deoarece daca se tinea cont de acele legi/norme nu se ami ajungea la mii de procese.
O a treia retorica presupune o alegere si anume”Banca sau Bursa?”
Rolul bancilor in distribuirea creditului reprezinta un factor de eficienta de accea capitalistii aleageau banca .
A patra retorica privea impartirea puterii publice :,,Cum trebuie repartizata puterea intr-o intreprindere ,intre actionari ,pe de o parte si manageri si personal pe de alta parte?”problema legata de precedenta a reusit sa preschimbe putine sali de consiliu de administratie in adevarate „campuri de lupta”.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Capitalism contra Capitalism.doc