Capitolul II - Dezvoltarea Comertului Electronic (E-comert) si Redefinirea Afacerilor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Capitolul II - Dezvoltarea Comertului Electronic (E-comert) si Redefinirea Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 52 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Economie, Comert

Extras din document

CAPITOLUL II

DEZVOLTAREA COMERŢULUI ELECTRONIC (E-COMERŢ) ŞI REDEFINIREA AFACERILOR

2.1. Aspecte referitoare la dezvoltarea comerţului electronic pe plan mondial

Schimbările majore din ultimele două decenii – creşterea exponenţială a comunicaţiilor mobile şi a utilizatorilor de Internet, contribuţia sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă, restructurarea/reingineria companiilor şi a business-ului în general pentru a beneficia mai eficient de noile tehnologii, dezvoltarea accelerată a comerţului electronic – au susţinut, aşa cum am mai precizat, tranziţia de la era industrială la cea post-industrială, trecerea la „noua economie”

Noile tehnologii digitale au făcut ca accesul, stocarea şi transmiterea informaţiei să fie din ce în ce mai facile şi mai accesibile ca tarife. Dispunând de informaţia digitală, aceasta poate fi transformată în noi valori economice şi sociale, creând imense oportunităţi pentru dezvoltarea de noi produse şi servicii. Informaţia devine resursa cheie şi factor de producţie pentru economia digitală.

Începând cu anii ’90 penetrarea rapidă a calculatoarelor personale (PC), evoluţia tehnologiilor software, dezvoltarea explozivă a reţelelor de comunicaţie de date şi a serviciilor bazate de Internet au produs schimbări profunde la scară mondială.

Comerţul electronic la scară globală, inter-companii (de tip „business-to-business”) a atins în 2001 valoarea de 282 miliarde $ şi cifra de 4300 miliarde $ în 2005, adică o rată de creştere anuală de 73%

Aceste evoluţii au fost datorate, în mare măsură, atât progreselor tehnologice cât şi promovării unor politici noi privind privatizarea şi promovarea competiţiei pe piaţa TIC, noilor reglementări tehnice şi juridice în domeniu, noilor strategii naţionale şi regionale de dezvoltare a societăţii informaţionale. Toate ţările dezvoltate şi-au elaborat şi implementat politici guvernamentale susţinute privind cercetarea, dezvoltarea şi adoptarea noilor tehnologii, consolidarea infrastructurilor informaţionale naţionale, formarea şi atragerea de specialişti în domeniul TIC (inclusiv din alte ţări), educarea populaţiei adulte, cooperarea cu sectorul privat şi încurajarea investiţiilor în această ramură economică, promovarea de proiecte guvernamentale menite să demonstreze utilitatea serviciilor specifice societăţii informaţionale.

Dezvoltarea simultană a telecomunicaţiilor şi utilizării calculatoarelor a făcut posibilă creşterea explozivă a Internetului şi crearea unor tehnologii specifice care vor influenţa esenţial activităţile economic-sociale. În asemenea condiţii, se va dezvolta extensiv comerţul electronic, care va revoluţiona conducerea afacerilor şi va dinamiza comerţul internaţional. Asemenea schimbări vor oferi consumatorilor noi posibilităţi de alegere şi de căutare a celor mai competitive produse pe piaţa mondială.

În acest context, despre comerţul pe Internet se poate vorbi ca despre un nou domeniu de cunoaştere. În esenţă, acesta păstrează unele dintre caracteristicile comerţului electronic „tradiţional”: schemele obişnuite de vânzare/cumpărare bazate pe cărţi de credit, sistemele EDI (Electronic Data Interchange), metodele de protecţie criptografică a datelor, gestiunea securităţii site-urilor etc. Există însă şi unele deosebiri care fac comerţul pe Internet un domeniu nou, reprezentat de trei factori: global (sunt implicate societăţi şi clienţi din lumea întreagă); de inteligenţă (sunt angajate forţe intelectuale deosebite în găsirea unor soluţii); de insecuritate (Internetul nu a fost proiectat să supravegheze tranzacţii sigure, fiind ţinta permanentă a unor atacuri). Comerţul electronic pe Internet reprezintă o formă maturizată a comerţului electronic clasic şi este în strânsă legătură cu evoluţia Internetului şi gradul lui de penetrare în societate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Capitolul II - Dezvoltarea Comertului Electronic (E-comert) si Redefinirea Afacerilor.doc