Comert International

Imagine preview
(7/10 din 11 voturi)

Acest curs prezinta Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 13 pagini (in total).

Profesor: Mitrea Dorin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Economie, Marketing

Extras din document

Cursul 4

Principiul Tratamentului National sau Principiul deschiderii pietei

- conform acestuia produsul importat nu poate fi supus unui regim fiscal sau proceduri interne diferite in raport cu cele aplicate pentru produsul indigen intern.

- in cadrul OMC s-au acceptat unele exceptii de la acest principiu privind comertul international cu servicii.

Protectia la frontiera vis-a-vis de import - se realizeaza doar prin tariful vamal de import nefiind aduse restrictiile contitative.

Taxele vamale rezultate in urma rundelor de negocieri comerciale multilaterale – considerate consolidate la nivelul respectiv.

ATENTIE - O taxa vamala consolidata, in mod normal nu poate fi majorata, exceptie situatiile speciale rezultate din masurile de salvgardare, anti-dummping, masuri de aparare comerciala pe motive de deficit in balanta de plati si masuri pentru a asigura protectia mediului inconjurator (plante, animale, oameni).

- in aceste cazuri tara care doreste majorarea taxei consolidate trebuie sa notifice tarile membre GATT intentia si sa negocieze cu partenerii care reprezinta furnizorii principali ai produsului afectat de majorare, convenind masuri compensatorii echivalente.

- in cazul taxelor vamale consolidate tarile membre pot aplica orice taxa vamala inferioara nivelului consolidat.

Statutul Juridic International al Romaniei

a. Romania tara membra OMC

- Romania poate participa la negocieri comerciale multilaterale si poate valorifica avantajele in materie de liberalizarea comertului.

- Romania poate recurge la protectia economiei nationale in conformitate cu prevederile Acordului GATT 1994.

- apartenenta Romaniei la GATT pp asumarea obligatiilor de respectare a regulilor de comert international si promovare a acestora in acordurile comerciale si cooperare economica pe care le promoveaza pe plan international.

b. Romania tara asociata UE

- astfel, comertul Romania – UE se desfasoara in conditii preferentiale cu reduceri si scutiri de taxe vamale, conform Acordului European de Asociere.

- conform Acordului, Romania a fost exclusa din tarile in curs de dezvoltare ce beneficiau de la UE de preferinte vamale generalizate, inlocuite de concesii tarifare si netarifare convenite in baza Acordului de Asociere; deosebirea este ca preferintele vamalea aveau un caracter nereciproc, Romania nefiind obligata sa acorde avantaje tarii UE, dar pt Acordul European de Asociere concesiile convenite au caracter reciproc dar asimetric in favoarea Romaniei.

c. Romania tara participanta la cooperarea regionala si subregionala in Europa

- Romania a negociat si incheiat o serie de acorduri de liber schimb cu tari europene, contribuind la liberalizarea comertului european.

- s-au negociat Ac Central European de Liber Schimb (CEFTA), AELS si Ac de Liber Schimb Bilaterale cu Republica Moldova si tari din fostul Spatiu Iugoslav, Romania fiind si un promotor activ al cooperarii economice in zona Marii Negre.

- aceasta cooperare nu s-a conretizat in acorduri de liber schimb din mai multe motive:

-- statutul juridic international al tarilor participante era diferit;

-- eterogenitatea situatiilor economice a tarilor participante (unele dispuneau de tarif vamal ca instrument de negociere internationale, altele nu);

-- eterogenitatea religioasa si culturala in regiune.

- astfel, cooperarea in zona Marii Negre s-a concentrat in domeniul parlamentar si bancar, iar in domeniul economic s-a rezumat la identificarea principalelor proiecte de interes pentru zona si a resurselor financiare necesare concretizarii acestor proiecte.

d. Romania – tara in curs de dezvoltare

- Romania a beneficiat de reduceri si scutiri de taxe vamale nelimitat sau in cadrul unui cantingent tarifar in baza Sistemului General de Preferinte la exportul catre tarile dezvoltate: UE, Japonia, Austria, Noua Zeelanda, SUA, Canada;

- Romania a promovat in relatiile cu tarile in curs de dezvoltare Sistemul Global de Preferinte Comerciale si Protocolul celor 16;

- prin aderarea la UE, Romanaia va depasi statutul de tara in curs de dezvoltare, trecand de la beneficiara la donatoare de preferinte, astfel produsele originare din tarile in curs incluse in schema de preferinte a UE vor beneficia la importul in Romania de aceleasi facilitati ca si in cazul importului pe piata europeana (tari din Asia, Africa, Orientul Mijlociu, America Latina).

Fisiere in arhiva (7):

  • comert C1.doc
  • comert C2.doc
  • comert C3.doc
  • comert C4.doc
  • comert C5.doc
  • comert C6.doc
  • New Microsoft Word Document.doc

Alte informatii

Cuprinde toate cursurile de la comert international din sem 1 anul universitar 2006-2007 Bonus o Fituica