Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii

Curs
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 175 în total
Cuvinte : 79463
Mărime: 263.16KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Cornea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAPITOLUL I

CADRUL CONCEPTUAL AL NORMALIZARII RELATIEI

CONTABILITATE-FISCALITATE

1.1 Normalizarea si armonizarea contabila si fiscala contemporana

Definirea notiunilor:

Procesul de armonizare a contabilitatii românesti cu Standardele Internationale de Contabilitate si Directiva a IV-a, a Comunitatii Economice Europene reprezinta alternativa de acces a tarii noastre la societatea informationala internationala în cadrul careia informatia contabila joaca un rol primordial.

Demersurile privind compatibilizarea sistemului contabil românesc cu cel mondial este determinat îndeosebi de noua configuratie a relatiilor economice internationale intrate într-un proces de globalizare generalizata, sub impulsul circulatiei internationale a capitalurilor.

Având în vedere evolutia economiei mondiale aflata într-un proces ireversibil de globalizare, putem considera ca sistemul contabil se afla în faza unei „concilieri istorice” în cadrul careia diversele sisteme de contabilitate îsi redefinesc cadrul conceptual în dorinta de a satisface noile cerinte informationale.

Normalizarea contabila este procesul prin care se elaboreaza reguli sau norme de prezentare a documentelor de sinteza, se definesc metodele si terminologia contabila aplicabile în totalitate sau partial la un ansamblu de terti, de întreprinderi sau specialisti ai profesiei contabile.

Armonizarea contabila este procesul prin care regulile sau normele contabile nationale diferite de la o tara la alta uneori divergente sunt perfectionate pentru a fi comparabile si a se da aceleasi interpretari evenimentelor si tranzitiilor.

Armonizarea contabila la nivel mondial se realizeaza prin implicarea unor organisme si institutii profesionale de renume cum sunt: Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASC), Federatia Internationala a Operatiunilor Bursiere, etc.

Armonizarea si normalizarea contabila promovata de aceste organisme, urmareste ca situatiile financiare generale ale întreprinderii (bilantul, contul de rezultate, etc.) sa ofere informatii care sa raspunda în primul rând interesului investitional al întreprinzatorilor si nu doar celui fiscal al statului, reflectând diferentele privind performantele economice si în acelasi timp riscurile ce se manifesta în mediul afacerilor.

Reformele realizate în plan international si national în procesul globalizarii si normalizarii contabile, imprima contabilitatii si fiscalitatii noi orientari ce converg în trei directii principale si anume:

- satisfacerea nevoilor de informare de companiilor multinationale;

- validarea informatiei contabile în cadrul sistemului contabilitatii si fiscalitatii nationale;

- crearea unui sistem de indicatori financiari unitari la nivel international care sa fie urmariti de toate statele.

Realizarea acestor deziderate este influentata în buna masura de interesul fiscal al statului, promovat prin:

- reglementari juridice specifice;

- politicii economice si fiscale corespunzatoare.

Daca se are în vedere modalitatea de aplicare într-un sistem contabil rational a principiilor si conventiilor contabile universale, analistii converg spre formula necesitatii unei prioritati economice în fata unei forme juridice a evenimentelor si tranzitiilor.

Un asemenea cadru conceptual este constituit dintr-un ansamblu de obiecte si principii fundamentale, admise de profesia contabila liberala pe care se întemeiaza normele si procedurile contabile. Respectarea acestui cadru ar duce la independenta contabilitatii fata de normele si reglementarile fiscale. Astfel s-ar crea premisele libertatii conducatorului întreprinderii în prezentarea situatiilor financiare anuale cu conditia ca datele reflectate sa respecte principiul fundamental al contabilitatii, cel de imagine fidela. Aceasta înseamna ca datele cuprinse în cadrul documentelor de sinteza contabila sa fie prelucrate dupa proceduri, norme si principii caracteristice dreptului contabil universal fara imixtiuni de natura interesului fiscal al statului. În aceste conditii investitorii ar cunoaste realitatea pura a pozitiei financiare si a performantelor financiare, iar deciziile privind investitiile ar avea sanse mai mari de reusita.

Promovarea principiului prioritatii economicului în fata juridicului conduce la o mutatie de fond în ceea ce priveste prezentarea situatiilor financiare anuale, contabilitatea deconectându-se de la norme si reglementari juridice imperative, realizându-se implicit independenta contabilitatii fata de fiscalitate, relatiile dintre acestea mentinându-se pe pozitii de neutralitate fata de toti utilizatorii de informatii financiar – contabil.

Cu toate acestea contabilitatea va reprezenta o sursa privilegiata de informatii pentru organismele fiscale, deoarece majoritatea obligatiilor fiscale se stabilesc pe baza datelor furnizate de contabilitate. Este greu de stabilit o relatie de ordine între contabilitate si fiscalitate, adica a stabili cine influenteaza mai mult pe cine, pentru ca în realitate cele doua se interconditioneaza reciproc. Astfel:

- contabilitatea „ofera” materia prima fiscalitatii în etapa de stabilire a impozitelor, taxelor si a altor obligatii de natura fiscala;

- fiscalitatea „influenteaza” contabilitatea prin reglementari specifice care urmaresc atragerea la bugetul statului, bugetele locale si alte organisme publice de resurse financiare necesare atât statului cât si unitatilor administrativ teritoriale.

Consideram ca problema fundamentala a raportului dintre contabilitate si fiscalitate izvoraste din realitate în sensul ca principiile, regulile, normele si reglementarile prevazute prin dreptul contabil si cel fiscal nu sunt în toate cazurile congruente (compatibile). Cu atât mai mult în tara noastra unde în prezent „contabilitatea este reglementata”, cea ce presupune ca informatia contabila se obtine pe baza principiilor, regulilor si normelor formalizate prin texte de lege, iar informatia fiscala se bazeaza pe principii si norme definite prin dreptul fiscal, putem vorbi de dependenta contabilitatii de fiscalitate.

1.2. Sistemul fiscal si elementele tehnice ale impunerii.

În cadrul finantelor publice sistemul fiscal este definit ca un ansamblu de principii, cerinte si norme prin care statul reglementeaza dimensionarea, asezarea, perceperea si încasarea impozitelor, taxelor si a altor obligatii similare printr-un aparat specializat al carui rol este de a asigura resursele financiare prin care statul sa asigure respectarea legii, protectia sociala si finantarea institutiilor de interes national.

Orientarea României dupa anul 1989 spre economia de piata a impus necesitatea reorganizarii sistemului fiscal, adoptarea unor reforme bugetare, a unor programe de management a finantelor, a creditului si circulatiei banesti radical schimbate.

Programul complex de reforma a sistemului fiscal a avut în vedere urmatoarele:

- perfectionarea relatiilor de repartitie în scopul asigurarii capitalurilor necesare înfaptuirii reformei;

- promovarea economiei pluraliste, a liberei initiative, a competitivitatii, eficientei si rentabilitatii în toate domeniile de activitate ale economiei;

- introducerea unor impozite indirecte noi cum ar fi: taxa pe valoare adaugata, accizele;

- modificarea sistemului de impozitare a salariilor, si a altor forme de câstig din munca;

- reconsiderarea impozitelor locale si a rolului acestora la nivelul comunitatilor locale;

- perfectionarea sistemului de impozitare a profitului, dividendelor si a altor venituri;

Preview document

Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 1
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 2
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 3
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 4
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 5
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 6
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 7
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 8
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 9
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 10
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 11
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 12
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 13
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 14
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 15
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 16
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 17
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 18
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 19
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 20
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 21
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 22
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 23
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 24
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 25
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 26
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 27
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 28
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 29
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 30
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 31
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 32
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 33
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 34
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 35
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 36
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 37
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 38
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 39
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 40
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 41
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 42
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 43
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 44
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 45
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 46
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 47
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 48
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 49
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 50
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 51
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 52
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 53
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 54
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 55
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 56
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 57
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 58
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 59
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 60
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 61
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 62
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 63
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 64
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 65
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 66
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 67
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 68
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 69
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 70
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 71
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 72
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 73
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 74
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 75
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 76
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 77
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 78
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 79
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 80
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 81
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 82
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 83
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 84
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 85
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 86
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 87
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 88
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 89
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 90
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 91
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 92
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 93
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 94
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 95
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 96
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 97
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 98
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 99
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 100
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 101
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 102
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 103
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 104
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 105
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 106
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 107
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 108
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 109
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 110
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 111
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 112
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 113
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 114
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 115
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 116
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 117
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 118
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 119
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 120
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 121
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 122
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 123
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 124
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 125
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 126
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 127
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 128
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 129
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 130
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 131
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 132
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 133
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 134
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 135
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 136
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 137
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 138
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 139
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 140
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 141
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 142
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 143
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 144
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 145
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 146
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 147
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 148
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 149
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 150
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 151
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 152
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 153
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 154
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 155
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 156
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 157
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 158
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 159
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 160
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 161
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 162
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 163
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 164
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 165
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 166
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 167
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 168
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 169
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 170
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 171
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 172
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 173
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 174
Contabilitatea și fiscalitatea întreprinderii - Pagina 175

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea si Fiscalitatea Intreprinderii.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza situației economico-financiare SC Sălăjeanca SA

CAP.1. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII 1.1.Elemente de identificare DENUMIRE: S.C. INSTAR S.R.L. ADRESA: str.RAZBOIENI nr. 85 ORADEA , BIHOR...

Studiul Privind Contabilitatea și Controlul Taxei pe Valoare Adăugată

1.CONSIDERAŢII GENERALE 1.1. SCURT ISTORIC Societatea comerciala CASTRUM-TIM SRL . a fost înfiinţatã în baza legii 30/1991 si înregistrată la...

Amortizarea - studiu privind calculul și contabilitatea amortizării - SC XYZ SA, Ploiești

CAPITOLUL I DELIMITĂRI ŞI FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND AMORTIZAREA 1.1.CONCEPŢII PRIVIND AMORTIZAREA.ABORDAREA ECONOMICĂ A...

Sistemul Fiscal al Olandei

1. Caracteristica generală şi economică a Olandei Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) este un stat fondator al Uniunii Europene. Olanda face parte din...

Reglementări legale cu privire la impozitul pe profit

In Romania, politica fiscala a impus practicarea de cote diferentiate de impozit pe profit, functie de profilul activitatii desfasurate....

Economie mondială

Subiect 25 Dimensiunea miracolului japonez Dimensiunea miracolului japonez a fost determinate de pozitia pe care coorporatiile japoneze au reusit...

Curs de Fiscalitate

Tema 1. Continutul social-economic al impozitelor 1. Aparitia si evolutia impozitelor 2. Continutul social – economic al impozitelor 3....

Fiscalitate

Denumirea de “fisc” provine din limba latina , unde “fiscus” insemna cos sau paner. Termenul de fiscalitate este definit de La Rousse ca un sistem...

Te-ar putea interesa și

Auditul Fiscal rivind Impozitul pe Profit

CAPITOLUL I FISCALITATE SI GESTIUNE FISCALA 1.1. GENERALITATI Necesitatea unei bune administrari a fiscalitatii la nivelul intreprinderii poate...

Studiu Privind Recunoașterea în Contabilitate a Reducerilor Comerciale și Financiare

Capitolul I Contabilitatea decontărilor cu terţii 1.1 Noţiuni generale Întreprinderile îşi desfăşoară activitatea în contextul unui sistem...

Bugete Publice și Fiscalitate

Motivatie Societatea la care s-a efectuat proiectul este Directia de Telecomunicatii Botosani, cu sediul în strada Postei, nr. 5, având ca...

Amortizarea - studiu privind calculul și contabilitatea amortizării - SC XYZ SA, Ploiești

CAPITOLUL I DELIMITĂRI ŞI FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND AMORTIZAREA 1.1.CONCEPŢII PRIVIND AMORTIZAREA.ABORDAREA ECONOMICĂ A...

Sistemul Contabil al Belgiei

INTRODUCERE Economia Belgiei a crescut constant în ultimii 10 ani, inclusiv şi Produsul Intern Brut. Inflaţia a fost ţinută sub control, Belgia...

Relația dintre logistică și funcția financiar-contabilă

I Continutul si importanta functiunii financiar-contabile pentru activitatea organizatiei 1. Continutul si specificul functiunii...

Misiunea de examinare a contabilității

MISIUNEA DE EXAMINARE A CONTABILITATII INTRODUCERE Misiunea de examinare a contabilitatii, intocmirea si prezentarea conturilor anuale...

Fiscalitatea și Contabilitatea Întreprinderii

1. IMPOZITELE ŞI ROLUL LOR ÎN ŢĂRILE CU ECONOMIE DE PIAŢĂ Pentru a-şi îndeplini rolul şi funcţiile sale, statul trebuie să mobilizeze resurse şi...

Ai nevoie de altceva?