Cultura afacerilor - note de curs - partea 2

Curs
8.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 23349
Mărime: 88.39KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popecu Manoela

Extras din curs

CAP 8. Cultura de afaceri – instrument al managementului modern al întreprinderii

Între conceptele manageriale si cultura firmelor exista o strânsa legatura, cultura organizationala reprezentând atât o importanta premisa, cât si un instrument pentru asigurarea unei conduceri eficiente a respectivelor firme.

Cultura manageriala nu se identifica cu managementul. Serveste însa esential cresterii eficientei sale. Managementul ca arta de a face lucrurile prin intermediul oamenilor, poate profita de achizitiile stiintifice ale culturii organizationale în cunoasterea, explicarea, predictia, schimbarea si controlul comportamentului oamenilor în munca.

Trebuie remarcat faptul ca, în prezent, pentru o succesiune în timp util si cu efecte preliminate, procesul de management modern consuma o mare cantitate de informatie, formata din date despre evolutiile reale si posibile ale afacerilor si ale mediului. Considerata ca resursa strategica, informatia este esentiala în procesul de management modern. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul ca, informatia genereaza putere prin posibilitatile ce le deschide pentru exercitarea controlului asupra fenomenelor si proceselor sociale si asupra oamenilor, în calitatea lor de agenti economici.

De asemenea, în vederea identificarii elementelor de impact pe care cultura organizationala le presupune asupra managementului afacerii, este necesara cunoasterea obiectului de studiu al managementului. Obiectul condus îl reprezinta întreaga afacere sau compartimente ale acesteia. Altfel spus, managementul firmei urmareste studiul relatiilor de conducere care iau nastere în procesul de conducere, pentru a descoperi cele mai adecvate metode si tehnici care sa fie aplicate în activitatea practica de management.

În genere, relatiile de conducere, de management sau organizatorice sunt relatii interumane, iar pentru eficientizarea acestora sunt necesare, dar nu si suficiente, urmatoarele:

- cunoasterea personalitatii angajatilor, a motivatiilor reale care le determina actiunile si activitatile performante sau nu;

- cunoasterea climatului din cadrul firmelor comerciale;

- cunoasterea motivelor pentru care angajatii se conformeaza normelor si regulilor din cadrul respectivelor firme.

La fel de importanta, pentru identificarea influentelor exercitate de cultura unei firme asupra procesului de management, este si abordarea sistemica a firmei comerciale concretizata în teoria scolii sistemice a managementului. Ceea ce sta la baza preocuparilor reprezentantilor acestei scolii (C. Barnard, H. A. Simon, A. Etzoni, R. Johnson, P. Drucker), este conceptia sistemica asupra firmei, aflata în strânsa legatura cu mediul în care functioneaza, relatie care influenteaza ansamblul activitatilor desfasurate în cadrul firmei, inclusiv managementul.

În încheiere, trebuie specificat faptul ca, impactul culturii firmelor asupra procesului de management nu este întotdeauna acelasi. Influentele exercitate de catre cultura firmelor în ansamblul procesului de management, depind, pe de o parte, de cadrul contextual în care firmele îsi desfasoara activitatea, iar pe de alta parte, de tipul de cultura organizationala. Ca urmare, o serie de metode si tehnici de management îsi dovedesc eficacitatea în cadrul unor firme, în anumite momente ale evolutiilor lor si ineficacitatea în cadrul altor firme, fie în aceleasi momente, fie în momente diferite.

8.1. Cultura organizatiei – premisa si instrument pentru conducerea eficienta a afacerilor

În prezent, complexitatea fara precedent a spatiului economico – social aduce noi argumente pentru o abordare interdisciplinara a managementului; o stiinta în care dimensiunea umana, desi foarte importanta, nu poate fi corect evaluata fara cunostintele conceptuale si metodologice ale psihologiei, antropologiei si sociologiei.

Ca raport social, conducerea operationalizeaza practic interese si aspiratii umane care nu se pot împlini decât în orizontul unor activitati complementare. Dar conducerea firmelor comerciale nu este exclusiv o conducere sociala, ci, în realitate, ca fenomen, acopera o arie foarte larga, fiind o functie atât a sistemelor biologice, sociale, cât si a celor tehnice.

În domeniul tehnic, conducerea defineste executarea unor instructiuni, pe baza diferitelor programe privind îndeplinirea unor operatii definite calitativ.

În sistem social, continutul conducerii îl constituie dirijarea si controlul evolutiei structurilor organizatorice în vederea realizarii unei sarcini concret determinate. Specificul sau îl constituie proiectarea si coordonarea functionala a unor efecte pe termen lung.

De la primele cercetari asupra conducerii si pâna în prezent au fost utilizate mai multe abordari: din perspectiva psihologica s-a urmarit definirea caracteristicilor personale ale conducatorilor; din perspectiva manageriala s-a urmarit descrierea actului de decizie, iar din perspectiva psihosociologica s-a urmarit dinamica grupurilor.

Din punct de vedere sociologic, complexul fenomen generat de procesul de management comporta urmatoarele doua categorii de premise în unitatea lor, premise obiective si premise subiective.

Premisele obiective includ:

- structurile organizationale existente pe care le au la dispozitie factorii decidenti, pentru a-si valorifica propriile deprinderi operationale;

- configuratia resurselor fizice, materiale si umane prezente în modelele de actiune deja acreditate si acceptate în mentalul colectiv al grupurilor primare de sarcina respective;

- capacitatea de reactie a sistemului social global fata de disfunctionalitatile posibile, induse de elemente perturbatoare interne si externe;

- valorile dominante care joaca, la momentul respectiv, rolul de instrument si etalon pentru orientarea preferentiala a factorilor de conducere spre obiectivele sociale propuse;

- stadiul de evolutie semantica si de acceptare stiintifica a categoriilor si conceptelor care definesc variabilele procesului de conducere.

Premisele subiective definesc totalitatea optiunilor valorice ale celor ce decid, cât si nivelul de profesionalism al celor ocupati în sferele executiei. Premisele subiective includ:

- capacitatea de orientare a cadrelor de conducere în raport cu factorii care asigura mentinerea sub control a dinamicii sociale, aceasta întrucât deciziile luate, se transforma în realitati noi, constituindu-se în conditii viitoare ale muncii de conducere;

- cultura manageriala si experienta practica a conducatorilor în corelarea parametrilor de functionare a firmelor comerciale pe care le conduc, cu exigentele si solicitarile determinate de conjuncturile externe, zonale si chiar internationale;

- capacitatea de a proiecta, declansa si tine sub control experimente sociale, compatibile cu obiectivele fundamentale ale structurilor firmelor comerciale în raport cu care acumuleaza prerogative decizionale;

- crearea conditiilor favorabile pentru modificari în cadrul firmelor comerciale în sensul proiectarii de noi configuratii ale distribuirii sarcinilor de decizie si executie, cu scopul inovarii decizionale, în conformitate cu nivelul de dezvoltare a fiecarei etape a evolutiei acestora;

Preview document

Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 1
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 2
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 3
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 4
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 5
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 6
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 7
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 8
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 9
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 10
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 11
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 12
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 13
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 14
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 15
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 16
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 17
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 18
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 19
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 20
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 21
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 22
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 23
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 24
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 25
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 26
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 27
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 28
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 29
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 30
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 31
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 32
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 33
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 34
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 35
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 36
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 37
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 38
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 39
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 40
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 41
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 42
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 43
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 44
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 45
Cultura afacerilor - note de curs - partea 2 - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Cultura Afacerilor - Note de Curs - Partea 2.doc

Alții au mai descărcat și

Cursul de Previziune și Orientare Economică

I. Componente ale managementului macroeconomic 1. Delimitari conceptuale. Orice actiune umana implica anticiparea miscarii evenimentelor....

Economie monetară

Rolul macroeconomic al monedei 1. Rolul monedei in economie: Pozitia monedei in cadrul economiei este evidentiat chiar de rolul jucat de pietele...

Economia mondială - curs 1

Subdezvoltarea si implicatiile sale Definitia subdezvoltarii se bazeaza pe teoria generala a dezvoltarii. Conceptul de dezvoltare economica este...

Independența Băncii Centrale

VIII. INDEPENDENTA SI CREDIBILITATEA BANCII CENTRALE Eficacitatea politicii monetare depinde de natura politicii aplicate: discretionara,...

Cultura afacerilor

Tema 1: Conceptul de cultură organizaţională 1. Conceptul de cultură organizaţională 2. Conţinutul culturii organizationale. 3. Factorii de...

Economia întreprinderii

Curs nr. I Capitolul I. Obiectul disciplinei economia intreprinderii 1. Scurt istoric al constituirii disciplinei stiintifice economice Asa cum...

Politica agrară a Uniunii Europene

CAPITOLUL I Coordonatele teoretice ale politicii economice 1.1. Functiile economice ale statului În sensul ideal, al unei rationalitati...

Cultura afacerilor - sinteze

CAP 1. Cultura organizatiei 1.1. Definirea conceptului de cultura a organizatiei 1.2. Teorii asupra culturii organizatiei 1.3. Componentele...

Te-ar putea interesa și

Organizarea unui hotel - studiu de caz - Hotel Căciulata

Argument În perioada actuală, fenomenul turistic, în general, cu toată structura sa, a devenit mult mai important decât era acum 50 de ani. Ritmul...

Deschiderea unui Restaurant KFC în Orașul Pitești

1. Stabilirea temei proiectului Tema proiectului o reprezinta extinderea lantului de restaurante KFC prin deschiderea unui local în orasul...

Tipologia Tacticilor și Tehnicilor de Negociere

CAPITOLUL I 1.1 CONCEPTUL ȘI ELEMENTELE TACTICII DE NEGOCIERE Tactica de negociere este acea parte a strategiei care cuprinde mijloacele,...

Studiu comparativ privind contul de profit și pierdere din SUA și contul de profit și pierdere din România

1. Rezumat Obiectivul urmărit în lucrarea de față constă în realizarea unei analize a contului de profit și pierdere din România comparativ cu cel...

Etica și Managementul Resurselor Umane

1. Repere istorice şi evoluţia eticii manageriale Etica managerială se afirmă, aşa cum arată Ioan Mihuţ, ca o nouă disciplină ce îşi propune să...

Machetarea Imprimantelor pentru Evidanta

INTRODUCERE Producţia poligrafică este foarte diversă; gama de produse fiind condiţionată de influenţa unei multitudini de factori şi implicaţiile...

Libera circulatie a marfurilor în Uniunea Europeană

Capitolul 1: Istoria și evoluția privind premisele aparitiei Uniunii Europe Uniunea Europeană a fost creată in decembrie 1945, cu scopul de a se...

Negocierea Interculturală în Tranzacțiile Comerciale Internaționale

1. CONCEPTUL DE CULTURĂ ÎN NEGOCIERE Cuvântul cultură provine din latinescul “cultura” care este legat de “cultus” (cult sau veneraţie). In...

Ai nevoie de altceva?