Curs 7 - Politica Calitatii

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1743
Mărime: 13.38KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Exista pcte de vedere diferite in ceea ce priveste conceptul de politica a firmei si in mod corepunyator conceptul de politica a calitatii.

Majoritatea opiniilor considera politica drept o componenta a filozofiei manageriale. Aceasta notiune introduse de Ansoff este definita ca directia in care se dezvolta gandirea manageriala pt abordarea aspectelor necesare planificarii strategice.

Filozofia manageriala cuprinde un ansamblu de concepte care se refera la viziunea organizatiei, misiunea, politica si strategia sa.Definirea acestei filozofii tine de managmentul strategic iar determinarea tacticilor be baza strategiilor adoptate de managmentul operational.

Majoritatea specialistilor considera politica “ un ghid pt luarea deciziilor, o lege interna care guverneaza actiunile manageriale, un cod de conduita al firmei”.

In managementul japonez politica reprezinta orientarea conducerii pe termen mediu si lung asupra obiectivelor anuale.

Aceatsa reprezinta de fapt o declaratie cu privire la scopuri si mijloace (obiective si masuri pt indeplinirea lor).

In practica japoneza se considera ca este foarte important ca fiecarui obiectiv sa-i corspunda o masura specifica de realizare, deci sa existe o corelatie in scopuri si mijloace, in caz contrar politica ramane la stadiul de slogan.

Obiectivele sunt de fapt anumiti indicatori cantitativi pe care trebuie sa-i atinga firma (profit, cota de piata) ; sunt stabiliti de conducerea firmei, iar masurile sunt programe specifice pt atingerea obiectivelor propuse.

In conceptia lui Juran, politica reprezinta un ansamblu de principii, masuri prevederi, indicatori, elaborate in scris de conducerea firmei.

In managmentul organizatiei, politica reprezinta orientarile majore pe termen scurt, mediu si lung, la nivelul organizatiei, precum si regulile care ii orienteaza pe manageri in adoptarea principalelor decizii cu caracter repetitiv in domeniile de baza ale acesteia.

Exista 2 orientari care definesc relatia dintre politica si strategie :

1. Politica este considerata ca derivand din strategia firmei, prin politica stabilindu-se obiective pe termen mediu pe baza obiectivelor majore stabilite prin strategia financiara.

2. Politica reprezinta intregul, iar strategia o componenta a acesteia. Conf acestei conceptii politica firmei desemneaza un stil propriu, o anumita maniera specifica de abordare si rezolvare a problemelor sale.

Pe baza politicii generale a firmei sunt elaborate “politicile sectoriale” corespunzatoare domeniilor de activitate ale acesteia. Unele sunt considerate politici functionale (financiara, comerciala, cercetare-dezvoltare) iar altele transfunctionale (marketing, in domeniul calitatii, in domeniul costurilor).

Se apreciaza pentru viitor ca fa vi necesara pentru fiecare firma o politica a calitatii riguros fundamentata, orientata spre prevenire si pre promovarea unor strategii de imbunatatire continua.

Pentru a se adopta o politica a calitatii, firma trebuie mai intai sa stabileasca pozitia pe care doreste sa o detina pe piata prin calitate :

1. Rol conducator in exclusivvitate;

2. Rol conducator impartit cu alte firme;

3. Sa se situeze la acelasi nivel cu firmele concurente;

4. Sa se preocupe numa ide realizarea unei calitati corespunzatoare.

In conceptia lui Juran exista 4 teorii pe baza carora poate fi formulata politica firmei in domeniul calitatii :

1. Teoria capabilitatii – atentia firmei este concentrata pe desfasurarea corespunzatoare a proceselor.

2. Teoria competitivitatii – in acest caz accentul se pune pe atragerea clientilor pt ca acestia sa ramana fideli firmei.

3. Teoria utilizarii – cea mai importanta se acorda diversificarii ofertei pt satisfacerea cerintelor diferite ale clientilor.

4. Teoria performantei maxime – firma urmareste sa devina lider pe piata prin calitatea serviciilor pe care le ofera.

In managemtnul calitatii se manifesta tendinta de definire a politicii calitatii in corelatie cu viziunea/misiunea firmei in acest domeniu. Viziunea firmei in domeniul calitatii poate fi dorinta acesteia de a deveni lider mondial, iar misiunea calitatii ar reprezenta competitivitatea.

Politica calitatii arata de fapt unde intentioneaza sa ajunga firma in domeniul calitatii. Pe baza strategiilor adoptate, firma trebuie sa stabileasca si cum intentioneaza sa ajunga acolo unde s-a propus.

Preview document

Curs 7 - Politica Calitatii - Pagina 1
Curs 7 - Politica Calitatii - Pagina 2
Curs 7 - Politica Calitatii - Pagina 3
Curs 7 - Politica Calitatii - Pagina 4
Curs 7 - Politica Calitatii - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Curs 7 - Politica Calitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza economico-financiară

Capitolul 1 ROLUL ANALIZEI ECONOMICE ÎN AUDITUL CONTABIL 1.1. Necesitatea şi conţinutul analizei economice Analiza este o metodă generală de...

Analiza Diagnostic

Necesitatea şi rolul diagnosticului în evaluarea firmei Prin diagnosticarea unei firme, în vederea evaluării, se urmăreşte sintetic evidenţierea a...

Turism Internațional

Capitolul 1 Concepte, definiţii şi noţiuni de bază ale turismului internaţional Primele încercări de definire a turismului, ca fenomen economic...

Gestiunea Riscului

1. Conceptul de risc În afaceri, majoritatea deciziilor se iau în condiţii de risc şi incertitudine. De la investiţia în acţiunile unei firme...

Econometrie Financiara

Din structura unui învăţământ modern economic şi financiar de ce face oare parte şi Econometria ca disciplină fundamentală, alături de Micro şi...

Macroeconomie

MACROeconomie – Cursul 1 Piata monetara BANII SI FUNCTIILE BANILOR Banul denumit si moneda au aparut ca o necesitate din dorinta agentilor...

Riscul de Credit - Particularitati si Analize

1. Conceptul şi identificarea riscului de credit Pot fi evidenţiate trei atitudini posibile faţă de risc: 1) Preferinţa faţă de risc. În acest...

Aspecte Generale Privind Creditarea Bancară

1.1. Creditarea bancară - activitatea de bază în funcţionarea băncii comerciale Creditul este unul din motoarele principale ale întregului...

Ai nevoie de altceva?