Cursuri Macroeconomie

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 11032
Mărime: 42.65KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paul Tanase

Extras din curs

Curs 1

Studiul economiei are ca punct de plecare unitatile econom institutionale/ agentii economici, adica cei care fac activ economica; intreprinderile, detinatorii de capital, lucratorul care este necesar si se implica in diferite active, primariile, sectii financiare.

In acest sens am analizat consumatorul, cum face acesta sa-si maximizeze consumul, cum decide el sa consume in functie de venit.

De asemenea am analizat producatorul care poate produce de la bombe la ace de gamalie, cum de decide cat sa produca, cum sa produca, ce cantitate si cum sa-si stabileasca pretul.

In limitele granitelor unei tari, in contextual degaturilor dintre acestea formeaza economia unei tari obiectul de studio al stiintei denumite macroeconomie. Aceasta stiinta este centrata pe cunoasterea componentelor economiei nationale sip e analiza interactiunilor adica relatia acesteia cu economiile altor tari. Desi obiectul de studio al acestei stiinte este ca si in cazul macroeconomiei tot activ. Economica analiza fenomenelor si proceselor economice are loc pe o treapta superioara.

In loc sa se preocupe de intreprinzator, de intreprindere, de consummator sau de orice altfel de agent sau unitate economica macroeconomia studiaza consumul gospodariilor sau menajelor luate impreuna, studiaza de asemenea toate celelalte sectoare institutionale.

Macroeconomia opereaza pe grupe mari de agenti economici cunoscute sub denumirea de sectoare institutionale si cu agregatele, care concentreaza rezultatele obtinute de ele precum si marimea fluxurilor economice care au permis realizarea lor.

Economia unei tari functioneaza pe baza unor lanturi de legaturi care se dezv intre toate unitatile economice din toate sectoarele institutionale prin intermediul pietelor. Toate acestea la un loc formeaza o tesatura de legaturi cu un continut extreme de diversificat.

In afara acestei tesaturi nici o unitate economica nu poate sa existe. O astfel de economie dezvolta si relatii mai ample si mai restranse cu alte tari, dar relatiile din interior de regula sunt mai puternice si sunt sustinute de numerosi factori care le confera coeziune. Asemenea factori sunt institutiile politice, economice, de securitate ale statului, moneda nationala, unitatea de limba, traditiile si cultura.

Substanta macroeconomica o formeaza fenomenele si procesele economice prin care se induc lanturile de legaturi sau fluxurile economice. In functie de continutul acestor fluxuri se coreleaza activit economice in cadrul unei tari.

Stiinta despre economie urmareste 4 obiective:

- sa identifice si sa determine variabilele care permit explicarea comportamentului pe care il adopta grupurile de agenti econom denumite sectoare institutionale

- cunoasterea modului in care variabilele interactioneaza intre ele pentru a sesiza care sunt raporturile si legaturile stabile intre ele, care este gradul de dependenta intre ele, pentru a aesiza raporturile existente, intensitatea acestor raporturi pt a concepe conditiile necesare intre agregatele economice.

- Identificarea si observarea permanenta a principalelor dezechilibre econom care se pot ivi si cercetarea cauzelor care le-au generat;

- Studieerea si identificarea politicilor econom necesare a fi promovate pentru realizarea anumitor obiective sau tinte stabilite de societate.

Delimitari conceptuale

Macroeconomia ca stiinta din punct de vedere metodologic opereaza cu grupuri de agenti econom ce impugn cateva precizari:

- multimea unitatilor econom ce compun economia unei tari este grupata pe sectoare institutionale, fiecare dintre sectoare reunindu-le si toate cele ce realizeaza activitati de o anumita natura si dispun de autonomie;

- sectoare instit reprezinta societati comerciale, financiare, nefinanciare(banci), administratii publice si private (partidele), gospodariile (menaje), relatii cu exteriorul

- relatiile economice numeroase si extreme de diferite ce se dezvolta intre toate unitatile econom existente intr-o tara in opinia lor de a-si atinge scopurile sunt grupate in fluxuri banesti (venituri/ cheltuieli)

Exista si fluxuri reale = miscarea de diferite bunuri.

Ambele fluxuri se exprima valoric. Surprind tot ceea ce se misca in unitatile economice grupate in sectoare institutionale, reflecta tranzactia intre unitatile economice pe pietele de capital(bunuri) si valutar (produse), pe factori de productie capital si valutar.

Curs 2

Productia. Activitatea economica si rezultatele ei

I. Rezultatele activitatilor economice. Indicatorii sintetici sau agregati

1.Produsul intern brut exprima productia de bunuri si servicii pe o perioada data. Include doua componente:

- productia marfa destinata vanzarii pe piete

productia disimulata (ascunsa)/economia

-productia nemarfara reprez servicii dar si bunuri care nu devin mafuri, admin publice, private repr o astfel de productie menajele.

Produsul intern brut poate fi evoluat in preturi curente si constante. Poate fi calculate prin mai multe metode:

Metoda productiei : PIB = suma val adaugate brute(VAB)

PIB = suma VAB

Se porneste in calc de val bunurilor finale (cele care sunt gata sa intre in consum)

Preturile de piata includ in mod normal:

- amortizarea capitalului fix

- val capitalului circulant (combustibil, energie, apa, etc)

- valoarea noua ce se creeaza si se incorporeaza in bunurile respective = valoare adaugata

In raport cu noile bunuri care se produc in fiecare ciclu din perioada de calcul componentele capitalului fix provin din cicluri anterioare. capitalul circulant este dintr-o productie anterioara.Acestea doar ca fosrma se schimba dar ca valoare intra in noile produse.

Noile produse include valoarea adaugata si valoarea capitalului fix constant. Se numeste produs intern brut pt ca include acestea.

Valoarea de piata al capitalului circulant ce participa la noile bunuri nu face parte din PIB. El se numeste de fapt consum intermediar.

PIB = suma VAB

In realitate se mai adauga si alte aspecte atat prod cat si vanzarea bunurilor pana ajung la consum sunt afectate de impozite sit axe. Uneori statul subvenioneaza anumite produse.

PIB devine un calcul mai complicat:

PIBpp =VAB + impozit pe productie(IP) + taxe vamale (TV)–subventii produse (SP)

IP + TV = impozite sit axe se mai numeste.

PIB-ul se poate calcula la preturile pietei. Aceste preturi include si impozite sau taxe indirecte precum tax ape valoare adaugata si accize. De fapt PIB-ul este format din cheltuieli pt a cumpara bunurile binare, pentru nevoile menajelor, administratiilor, pt transferuri sociale si altele.

De regula PIB se calculeaza la preturile pietei insa producatorii nu incaseaza o suma egala cu PIB la preturile pietei, ci una mai mica. Astfel se umeste PIB la costul factorilor

PIBpf = PIBpp – taxe indirecte si impozite + SP (subventii)

La preturi curente PIB nominal si real la preturi reale.

Metoda cheltuielilor

Se identifica chelt si se aduna. Sunt chelt sce se produc in productia curenta. Participa chelt cu bunurile respective + operatiile care se fac ca atare apoi intra valoarea investitiilor publice pt bunuri ce vor adduce venituri. Intra produse de import in bunuri si acestea pot fi de asemenea exportate.

PIB(chelt) = CF (consum final) + FBCF (formarea bruta a capitalului fix) + VS (valoare/variatie stocuri) + Ep (export) – Ip (import)

Metoda veniturilor

Presupune insumarea veniturilor realizate de participanti la prod in calitate de factori de prod

-renumeratia salariatilor

- impozite pe salarii

- asigurari sociale

- participatii la fondul de pensii (fond de intraajutorare)

-excedentul brut de exploatare

- valoarea adaugata ce ramane dupa plata salariilor si impozitelor pe productie, alte impozite pe prod daca exista si subventiile pt productie

PIB(venituri) = R(retributie) + EBE (excedent brut de exploatare) + AIT/PB (alte impozite, taxe) – ASP (alte subventii)

2. Produsul intern net(PIN)

Din PIB – amortizare , atunci : PIN = PIB – consum de capital fix (amortizare)

3. Produsul national brut (PNB)

National = ceea ce se produce in tara si revine proprietatilor tarii (participanti)

Produsul national brut se calculeaza adunand la PIB valoarea adaugata bruta realizata de agentii economici nationale in economiile altor tari si apoi scaderea valorii brute realizate de unitatile economice din Romania.

Preview document

Cursuri Macroeconomie - Pagina 1
Cursuri Macroeconomie - Pagina 2
Cursuri Macroeconomie - Pagina 3
Cursuri Macroeconomie - Pagina 4
Cursuri Macroeconomie - Pagina 5
Cursuri Macroeconomie - Pagina 6
Cursuri Macroeconomie - Pagina 7
Cursuri Macroeconomie - Pagina 8
Cursuri Macroeconomie - Pagina 9
Cursuri Macroeconomie - Pagina 10
Cursuri Macroeconomie - Pagina 11
Cursuri Macroeconomie - Pagina 12
Cursuri Macroeconomie - Pagina 13
Cursuri Macroeconomie - Pagina 14
Cursuri Macroeconomie - Pagina 15
Cursuri Macroeconomie - Pagina 16
Cursuri Macroeconomie - Pagina 17
Cursuri Macroeconomie - Pagina 18
Cursuri Macroeconomie - Pagina 19
Cursuri Macroeconomie - Pagina 20
Cursuri Macroeconomie - Pagina 21
Cursuri Macroeconomie - Pagina 22
Cursuri Macroeconomie - Pagina 23
Cursuri Macroeconomie - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Cursuri Macroeconomie.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Comerciale ale UE

Este politica comună prin excelenţă a UE, cea care a dat impulsul primar integrării economice europene. De la bun început, a fost concepută ca o...

Analiză economico-financiară

CA reflecta sub forma valorica veniturile totale obtinute din activitatea de exploatare si comercializare a unei firme pe o anumita perioada de...

Produsul Național ca Rezultat al Activității Economice și Utilizarea Lui

Produsul naţional ca rezultat al activităţii economice şi utilizarea lui Planul temei 1. Avuţia naţională şi produsul naţional. 2. Consumul:...

Inițierea în afaceri

CAPITOLUL I. AFACEREA ŞI ROLUL EI ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1. SCURTĂ INCURSIUNE ÎN ISTORICUL AFACERILOR ŞI DEFINIREA NOŢIUNII DE AFACERE Originea...

Economie du Monde Contemporain

INTRODUCTION I. DE QUOI TRAITE L’ECONOMIE ? Qu’est-ce que l’économie ? Le terme économie vient du mot grec OIKONOMIA, c’est l’art d’administrer...

Dezvoltarea economică socială

Dezvoltarea comunităţii locale Conceptul de dezvoltare economică locală În Dicţionarul explicativ al limbii române, comunitatea este un grup de...

Costul Capitalului

Teme propuse Introducere Metode de estimare a costului capitalului propriu Costul capialului imprumutat Costul mediu ponderat al capitalului...

Globalizare și Competitivitate

CURS 5 Schimbări intervenite în rolul statului naţional în procesul globalizării Pentru a surprinde corelaţia dintre conceptele naţional,...

Te-ar putea interesa și

Proiect de practică - BCR Botoșani

Motivatii-explicatii Carui fapt se datoreaza ca am ales sa fac practica la Sucursala Judeteana Botosani a Bancii Comerciale Romane ? Intr-un oras...

Proiect Economie

INTRODUCERE În practica statisticii internationale s-au folosit multiple metode de comparare, câstig de cauza având, în principal, compararea...

Cursuri valutare fixe vs cursuri valutare flotante

Introducere Prin acest proiect, noi ne-am propus să tratăm noţiunea de ”curs valutar” şi implicaţiile sale în desfăşurarea mecanismelor la nivel...

Raport stagiu practică 2010 - BCR

Motivaţii-explicaţii Cărui fapt se datorează că am ales să fac practica la Sucursala Darabani a Băncii Comerciale Române ? Într-un oraş ca...

Echilibrul macroeconomic într-o economie deschisă

ECHILIBRUL BALANŢEI DE PLĂŢI A. Mecanismele de ajustare ale balanţei de plăţi Ce se întâmplă atunci când, dintr-un motiv oarecare, balanţa de...

Integrarea monetară europeană și problema monedei unice

1. INTEGRAREA ÎN UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA EUROPEANA CREAREA UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE (UEM) 1.1. Repere ale crearii UEM Cel mai...

Aderarea și integrarea României în Uniunea Europeană

Pe fundalul schimbărilor globale, Europa suferă schimbări radicale la nivel economic şi politic, ca urmare a încercării de a realiza un nivel cât...

Contribuția lui Marian Lupu la Retorica Actuală

Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălţi, dar la numai şase ani familia lui s-a mutat la Chişinău. Părinţii lui sunt...

Ai nevoie de altceva?