Cursuri Marketing

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 16756
Mărime: 160.87KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

DEFINIŢII

Conform Institutului de Marketing, marketingul este “procesul managerial responsabil de identificarea, anticiparea şi satisfacerea profitabilă a cerinţelor clienţilor”.

Definiţia dată de Kotler (recunoscut profesor american de merketing) este: “analiza, implementarea planurilor şi controlul programelor proiectate pentru a crea, construi şi menţine schimburi avantajoase şi relaţii cu piaţele ţintă în scopul de a realiza obiectivele organizaţiei”.

Theodore Levitt, un alt bine cunoscut autor american afirmă: “Scopul oricărei afaceri este de a atrage şi păstra clienţii. Ţinta marketingului este de a decide ce ar trebuie să facă firma pentru a-şi atinge acest scop şi să se asigure că el este realizat”.

Asociaţia Americană de Marketing defineşte marketingul ca fiind “procesul de planificare şi execuţie a strategiilor de concepţie, preţ, promovare şi distribuţie a ideilor, produselor şi serviciilor astfel încât să creeze schimbul care să satisfacă obiectivele individuale şi organizaţionale.

Schimbul este termenul cheie în această definiţie a marketingului. Conceptul de schimb înseamnă să renunţi la ceva pentru a primi altceva ce ţi-ai dori mai degrabă să ai. Oricum schimbul nu necesită implicarea neapărată a banilor. De exemplu două persoane pot să schimbe ceva prin barter.

Cinci condiţii sunt necesare dar nu suficiente pentru ca un schimb să poată avea loc:

1. trebuie să existe cel puţin două părţi

2. fiecare parte trebuie să posede ceva pe care cealaltă parte îl doreşte în posesie

3. fiecare parte trebuie să fie capabilă să comunice cu cealaltă parte şi să livreze bunul sau serviciul căutat de aceasta

4. fiecare parte trebuie să fie liberă de accepta sau respinge oferta celeilalte părţi

5. fiecare parte trebuie să creadă că este adecvat sau de dorit de a trata cu cealaltă parte.

Deci, marketingul presupune:

- dezvoltarea de produse şi/sau servicii care să satisfacă cerinţele,

- comunicarea avantajelor acestor produse şi servicii clienţilor existenţi şi potenţiali, precum şi

- asigurarea acoperirii cererii, astfel încât ambii participanţi la schimb să fie satisfăcuţi; pe de-o parte clienţii pentru că recepţionează ceea ce le trebuie şi în cantitatea cerută, iar pe de altă parte firma pentru că îşi atinge obiectivele financiare şi de creştere.

Managementul marketingului este procesul de planificare, organizare, directionare si control al functiei de marketing.

CONTEXTUL MARKETINGULUI

Necesitati, dorinte şi cerere

Aşa cum preciza Kotler, punctul de start al marketingului rezidă în necesitatile şi dorintele umane. Necesitatea reprezintă o situaţie de lipsă a ceva de care este nevoie pentru a functiona eficient. Necesitatea generează dorinţa, adica recunoasterea unei necesitati neimplinite si anumite lucruri care o pot satisface. Specialiştii în marketing nu crează necesitati, dar ei împreună cu alte surse de influenţă din societate inflenţează dorintele.

Necesitatile şi dorintele sunt convertite de către clienţi în cerere de produse şi servicii, care, contra plată, speră sa le obtina si să le ofere satisfacţia şi valoarea scontată.

Marketingul reprezintă deci perfecţionarea de produse şi servicii care vor satisface nevoile, comunicarea clienţilor existenţi a avantajelor acestor produse şi servicii din ofertă, şi asigurarea că cererea este acoperită satisfăcând atât clienţii (pentru că ei primesc ceea ce doresc) cât şi ofertanţii/afacerile (pentru că aceştia îşi îndeplinesc obiectivele financiare şi de creştere ale afacerii).

Crearea valorii pentru client

Valoarea pentru client reprezintă raportul dintre avantaje şi sacrificiile necesare pentru obţinerea acestor avantaje. Valoarea pentru client este creată când aşteptările clientului în ceea ce priveşte calitatea produsului sau serviciului in raport de preţul plătit pentru acestea sunt satisfăcute sau chiar depăşite.

Mediul

Procesul de marketing are loc într-un mediu economic, social şi politic turbulent si dinamic care va afecta atât activităţile cât şi realizările unei organizaţii.

Pieţele produselor industriale şi de larg consum

Prin piaţă se înţelege un ansamblu de consumatori (indivizi şi/sau organizaţii) cu nevoi şi lipsuri şi cu capacitatea şi dorinţa de a cumpăra.

Chiar dacă tehnicile de bază ale marketingului pot fi relevante pentru toate tipurile de pieţe, trebuie să fie făcute distincţii între pieţele pentru produse industriale (unde cumpărătorii sunt mult mai mari, mai profesionişti şi mai puţin numeroşi) şi pieţele pentru produse de consum (care sunt mult mai eterogene şi imprevizibile).

De ce se studiază marketingul?

În primul rând, marketingul afectează alocarea bunurilor şi serviciilor care influenţează o economie naţională şi standardul de viaţă. În al doilea rând, înţelegând marketingul este crucial pentru înţelegerea afacerilor. În al treilea rând, oportunităţile de a lucra în marketing sunt diverse, profitabile şi se aşteaptă să crească semnificativ. În al patrulea rând, înţelegerea marketingului face consumatorii mult mai informaţi.

Preview document

Cursuri Marketing - Pagina 1
Cursuri Marketing - Pagina 2
Cursuri Marketing - Pagina 3
Cursuri Marketing - Pagina 4
Cursuri Marketing - Pagina 5
Cursuri Marketing - Pagina 6
Cursuri Marketing - Pagina 7
Cursuri Marketing - Pagina 8
Cursuri Marketing - Pagina 9
Cursuri Marketing - Pagina 10
Cursuri Marketing - Pagina 11
Cursuri Marketing - Pagina 12
Cursuri Marketing - Pagina 13
Cursuri Marketing - Pagina 14
Cursuri Marketing - Pagina 15
Cursuri Marketing - Pagina 16
Cursuri Marketing - Pagina 17
Cursuri Marketing - Pagina 18
Cursuri Marketing - Pagina 19
Cursuri Marketing - Pagina 20
Cursuri Marketing - Pagina 21
Cursuri Marketing - Pagina 22
Cursuri Marketing - Pagina 23
Cursuri Marketing - Pagina 24
Cursuri Marketing - Pagina 25
Cursuri Marketing - Pagina 26
Cursuri Marketing - Pagina 27
Cursuri Marketing - Pagina 28
Cursuri Marketing - Pagina 29
Cursuri Marketing - Pagina 30
Cursuri Marketing - Pagina 31
Cursuri Marketing - Pagina 32
Cursuri Marketing - Pagina 33
Cursuri Marketing - Pagina 34
Cursuri Marketing - Pagina 35
Cursuri Marketing - Pagina 36
Cursuri Marketing - Pagina 37
Cursuri Marketing - Pagina 38
Cursuri Marketing - Pagina 39
Cursuri Marketing - Pagina 40
Cursuri Marketing - Pagina 41
Cursuri Marketing - Pagina 42
Cursuri Marketing - Pagina 43
Cursuri Marketing - Pagina 44
Cursuri Marketing - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Marketing - Lectia 1 - Introducere Proces.doc
  • Marketing - Lectia 2 - ANALIZA CANTITATIVA DE BAZA IN MARKETING.doc
  • Marketing - Lectia 3 - ANALIZA CLIENTILOR.doc
  • Marketing - Lectia 3 bis - ANALIZA CONCURENTEI.doc
  • Marketing - Lectia 4 - Produs.doc
  • Marketing - Lectia 4 bis - Distributie.doc
  • Marketing - Lectia 5 - Pret.doc
  • Marketing - Lectia 6 - Promovare.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul și Strategiile Firmei

CAPITOLUL 1 ANALIZA DIAGNOSTIC – DOMENIU DE STUDIU ŞI ACTIVITATE PROFESIONALĂ ÎN CADRUL UNEI ÎNTREPRINDERI 1.1. Introducere în problematica...

Tehnologia Hotelieră și de Restaurant

Cap.1. ORGANIZAREA ŞI STRUCTURA RESTAURANTELOR Serviciile de cazare şi alimentaţie au un rol distinct, esenţial şi primordial în ansamblul...

Evaluarea Întreprinderii

CURSUL 1 Elemente definitorii ale evaluării Concepte de bază privind valoarea bunurilor Indiferent de optica în care se priveşte evaluarea unui...

Productia - Generalitati si Functie

1 Factorii de productie La baza oricarei activitati economice , se afla resursele economice Resursele economice Reprezinta totalitatea...

Preturi si Tarife

Tema 1: Conceptul, esenţa şi rolul preţurilor în economie 1.1 Abordarea conceptului de preţ în teoria economică 1.2 Funcţiile preţului 1.3...

Instrumente Financiare Derivate

1. Tipuri de derivate financiare Derivatele financiare, parte integrantă a mediului investiţional, ce răspund necesităţilor operatorilor în...

Finanțele Întreprinderii

1.1. Esenţa şi rolul finanţelor întreprinderii Teoria financiară se împarte în 3 compartimente mari: 1. Finanţe publice – studiază modul de...

Ergonomie

OBIECTIVELE CAPITOLULUI: Prezentarea modului de apariţie şi dezvoltare a ştiinţei ergonomiei; Definirea ergonomiei, a obiectului ştiinţei,...

Ai nevoie de altceva?