Extras din document
Analiza deciziei de investiţii se face în cadrul aceluiaşi sistem de ipoteze (piaţă eficientă, anticipări omogene = simetrie de informaţii, neutralitate faţă de risc, mediu economic stabil = rată constantă a inflaţiei etc.), dar se elimină ipoteza existenţei unui mediu cert, determinist, prin integrarea în procesul analizei a unui mediu probabilistic (se presupun cunoscute diferitele stări de conjunctură economică şi probabilitatea de apariţie a acestora)
Spunem variabilitate cunoscută pentru că distribuţiile de probabilitate ale fiecărei stări a naturii economice sunt fie preluate ca atare după modul cum s-au înregistrat ele în evoluţia anterioară, fie estimate se asociindu-se probabilităţi subiective. Probabilităţile subiective se determină fie pe baza frecvenţelor anterioare obţinute, fie pe baza estimării probabilităţilor viitoare prin simularea diferitelor stări economice.
- speranţa E(CF) de a obţine cash flow-uri viitoare, pe baza probabilităţilor asociate obţinerii acestora. Fluxul, cu cea mai mare probabilitate de apariţie, este chiar media acestora cash-flow-uri viitoare, dată de următoarea formulă:
în care:
st = stările de conjunctură economică (de la 1 la S) estimate ale fluxurilor de trezorerie (CFs), în anul de exploatare (t).
pst = probabilităţile de apariţie ale fluxurilor „CFs“, în anul „t“.
Criteriul de selecţie a proiectelor de investiţii în mediu aleator este speranţa de valoare pe baza cash-flow-urilor aşteptate din exploatarea investiţiilor [E(CF)t] şi a ratei de actualizare k. Astfel, E(VAN) este:
Mărimea riscului este dată de mărimea dispersiei (varianta = 2) sau de, abaterea medie pătratică (deviaţie standard = ).
Riscul cash-flow-urilor pe toată durata de exploatare a investiţiei se calculează în funcţie de mărimea riscurilor anuale , de rata de discontare (k), dar şi de mărimea interdependenţei dintre cash-flow-urile anuale (t; t+1 > 0). În ipoteza existenţei unei independente (t; t+1 = 0) între fluxurile anuale, riscul pe toată durata investiţiei s-ar măsura simplu prin aplicarea formulei de discontare a riscurilor anuale (independente unele de altele):
Tehnica scenariilor
Se consideră ca există mai multe modalităţi de evoluţie viitoare a fenomenelor şi astfel se utilizează mai multe scenarii.
Avantaj: prezentarea unei imagini de ansamblu asupra indicatorilor de performanţă aferenţi proiectului de investiţii în cazul luării în considerare a mai multor variabile şi a legăturilor existente între acestea pentru fiecare scenariu avut în vedere .
Tehnica scenariilor: probabilităţile asociate fiecărui scenariu trebuie să respecte o distribuţie normală.
Ex.:
Scenariu pi VAN
Pesimist 0,3 100
Neutru 0,4 200
Optimist 0,3 300
= 200
=77,45
Aplicaţii: probabilitatea ca VAN să înregistreze o valoare mai mare/mai mică unui anumit prag.
Distribuţia normală
Preview document
Conținut arhivă zip
- Decizia de Investitii in Mediul Aleator.doc