Extras din document
Dezvoltarea durabila are 3 componente:
1.economica
2. sociala
3. de mediu
In istoria recenta prima semnalare a faptului ca evolutia economica si sociala a statelor lumii nu mai poate fi separata de protectia mediului.
1972 - "Raportul plugului de la Roma" intitulat "La limitele cresterii", documentul sintetizeaza evolutia a 5 parametri:
-cresterea populatiei
-impactul industrializarii
-efectele poluarii
-productia de lemne
-tendintele de epuizare a resurselor naturale
CONCLUZIA: raportul a fost ca modelul practicat in aceea perioada nu poate fi sustinut pe termen lung.
Problema raportului intre om si mediul natural a intrat in preocuparile comunitatii internationale incepand cu I conferinta O.N.U. asupra mediului din 1972, urmata de lucrarile Comisiei Monediale pt mediu si dezvoltare din 1985.
Raportul acestei comisii prezentat in 1987 de Brundtland si intitulat "Viitorul nostru comun" a oferit prima definitie a dezvoltarii durabile acceptata pe plan mondial.
DEF: Dezvoltarea durabila este o dezvoltare ce satisface nevoile generatiei actuale fara a compromite sansele viitoarelor generatii de a-si satisface propriile nevoi.
Problemele dezvoltarii durabile au fost in continuare abordate la cel mai inalt nivel la Conferinta Mondiala pt mediu si dezvoltare durabila la Rio de Janeiro in 1982, precum si la Conferinta Mondiala din 2002 de la Johanesburg. S-au conturat astfel programe de actiune la nivel global si local, asa a aparut dictonul "Sa gandim global si sa actional local"
Politicile publice care s-au elaborat ulterior in diferite state si in U.E. urmaresc stabilirea si urmarirea unui echilibru rational pe termen lung intre dezvoltarea economica si integritatea mediului in forme intelese si acceptate de societate.
Pentru Romania, ca stat al U.E., dezvoltarea durabila nu este una dintre optiunile posibile, ci e singura perspectiva rationala.
= Dinamica politicii de dezvoltare durabila in U.E. =
Dezviltarea durabila se bazeaza pe principiul democratiei, egalitatii de gen, solidaritatii, respectarii reglementarilor si a drepturilor fundamentale ale omului inclusiv libertatea si oportunitatea egalitatii de sanse pt toti.
Pt indeplinirea obiectivului dezvoltarii durabile de crestere a calitatii pietei si bunastarii, dezvoltarea durabila promoveaza o economie dinamica ce creaza noi locuri de munca, un nivel ridicat al educatiei si protectiei sanatatii, coeziune sociala si teritoriala, protectia mediului si respectarea diversitatii culturale.
In perioada 1972-2010 - Programe de actiune U.E. in privinta mediului:
I. 1972: Conferinta Natiunilor Unite pt mediu si dezvoltare a lansat problema dezvoltarii durabile.
Intr-o I etapa U.E. a lansat 2 programe de actiune:
- un program in 1973- 1978
- al doilea program in 1978-1982
Prin aceste programe au fost stabilite 11 principii
PRINCIPII:
1. Prevenirea poluarii
2. Luarea in calcul a impactului asupra mediului in orice proiect
3. Reducerea exploatarii resurselor naturale, acolo unde provoaca dezechilibre majore.
4. Dezvoltarea cercetarii
5. Principiul: poluatorul plateste
6. Izolarea nationala a efectelor de poluare
7. Luarea in consideratie si a intereselor tarilor in curs de dezvoltare
8. Externalizarea actiunilor de protectie a mediului
9. Dezvolvoltarea educatiei ecologice
10. Aplicarea subsidialitatii
11. Armonizarea politicii nationale ale stalelor membre cu programul
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dezvoltare Durabila.doc