Extras din document
Clasificarea serviciilor
Există multe încercări de structurare a serviciilor, având la bază unghiuri diferite de abordare a lor. Datorită varietăţii mari de servicii şi permanentei lor diversificări şi clasificarea lor cunoaşte îmbunătăţiri permanente.
O altă cauză a existenţei multitudinii de clasificări este terminologia utilizată pe plan internaţional, pentru care se caută uniformizări, în vederea asigurării comparabilităţii datelor între ţări.
In ultimii 20-25 de ani s-au depus mari eforturi in scopul armonizarii clasificarilor, atat de catre specialisti,firme interesate cat si de catre organisme internationale,cum ar fi cele aflate sub egida ONU sau a Consiliului Uniunii Europene.
Dintre cele mai cunoscute si utilizate clasificari internationale pe activitati amintim: clasificarea elaborată sub egida ONU în 1948 cu modificări ulterioare, numită Clasificarea Internaţională Tip Industrii a activităţilor economice (CITI) ,Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana (NACE) si Clasificarea Ramurilor Economiei Nationale (CREN).
CITI este o clasificare de tip arborescent, desfăşurată pe patru niveluri de agregare şi anume: categorii (codificate cu litere), diviziuni (cod de 2 cifre), grupe (cod de 3 cifre) şi clase (cod de 4 cifre). Astfel există:
A Agricultură
B Pescuit
C Minerit şi exploatarea în cariere
D Manufactură
E Electricitate, gaze şi aprovizionare cu apă
F Construcţii
G Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul
H Hoteluri şi restaurante
I Transporturi, depozitare, comunicaţii
J Intermedieri financiare
K Activităţi imobiliare, închirieri şi afaceri
L Administraţie Publică
M Educaţie
N Servicii sociale şi de sănătate
O Alte servicii sociale pentru comunităţi şi indivizi
P Gospodării private cu personal angajat
Q Organizaţii şi sisteme extrateritoriale/interstatale
Dupa modelul clasificarilor internationale CITI si NACE a fost elaborata in Romania o noua Clasificare a Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), a carei utilizare a devenit obligatorie incepand cu 1 ianuarie 1998 pentru toate persoanele juridice si fizice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.Ca si clasificarile internationale, dupa modelul carora a fost elaborata CAEN este o clasificare de tip arborescent cuprinzand sectiuni(codificate cu 1 litera), subsectiuni (codificate cu 2 litere), diviziuni (codificate cu 2 cifre), grupe (codificate cu 3 cifre) si clase (codificate cu 4 cifre)
Conținut arhivă zip
- Disciplina Economia Serviciilor - Clasificarea Serviciilor.ppt