Drept Comercial International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Drept Comercial International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Economie, Drept

Extras din document

CURS 1

Reglementeaza acele raporturi jur. care au caracter patrimonial comercial si international intre persoane fizice si/sau persoane juridice situate in state diferite.

Obiectul raportului jur. de comert int. Are caracter patrimonial intrucat se refera la acele relatii juridice evaluabile inbani,caracter comercial care poate fi dedus fie din natura actului juridic incheiat, fie din punct de vedere al subiectului de drept, de ex : societatile comerciale.

In privinta caracterului international , se afirma ca bunul supus actului de comert trebuie sa fi trecut cel putin o granita.

Dreptul com int si alte ramuri de drept

Raporturile dintre dreptul int si alte discipline

1. Dreptul civil- reglementeaza rap jur patrimoniale si nepatrimoniale. Dreptul civil se ocupa numai de actele jur. care nu au caracter comercial, intimp ce in dreptul com, actele jur incheiate au caracter com

2. Dreptul afacerilor europene

- priveste latura comerciala din cadrul UE, mai precis, cele 4 libertati(marfuri, servicii, capitaluri si lucratori), respectiv dreptul soc. Comerciale si deptul concurentei.

- Se rezuma la relatiile comerciale dintr-o anumita zona, in interiorul pietei unice.

- Dreptul comercial se distinge de DCI prin absenta caracterului international.

3. Dreptul int privat  reglementeaza si raporturi comerciale cu caracter internat, insa are in vedere doar norma conflictuala sau de trimitere

A - B => C unde : A incheie contract cu B pentru C.

Locul unde a fost incheiat contractul este locul incare se aplica legea contabila asupra acelui contract.( ex : daca se incheie un contract intre o firma romaneasca si una franceza pe teritor german, legea care se aplica este cea germana).

4. Dreptul procesual civil  reglementeaza normele de competenta din cadrul procesului si arbitrajul comercial international. Arbitrajul repr o modalitate de solutionare a litigiilor.

5. Dreptul constitutional  reglementeaza, formele in care un stat poate sa devina parte lao conventie internationala inclusiv o conventie comerciala, precum si modalitatea de aplicare a conventiei.

6. Dreptul com. Int.- Dreptul int public.- are in vedere ca subiect principal al raporturilor sale jur. Statul care se manifesta in rap internat cu o putere suverana.

In rap. De comer tint, statul se situeaza pe pozitii de egalitate juridical cu cealalta parte.

Principiile dreptului comercial

Intreaga reglementare din domeniul com. Int. Respecta anumite conditii, elemente permanente ale realitatii juridice,extrase de catre doctrina sub forma unor principii.

1. Primul principiu este Principiul libertatii comertului

- trebuie observat din perspectiva dreptului de a incheia acte juridice fara limitari. In acelasi timp sunt posibile anumite conditii pentru exercitarea comertului sau pentru stabilirea comerciantilor intr-o anumita tara.

Ex de limitari aduse comertului : embargoul comercial

2. Pricipiul concurentei loiale

- se manifesta in doua modalitati

a) Concurenta monopolista, situatie in care unagent economic detine cvazitotalitatea drepturilor pe o piata relevanta.

Antante-> intelegeri inte agentii ec. Pentru stabilirea unui prêt comun, a unei politici comerciale comune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comercial International.doc

Alte informatii

Universitatea Dimitrie Cantemir