Extras din document
NOTĂ INTRODUCTIVĂ
Locul şi importanţa disciplinei
1. Sub raport didactic:
a) locul disciplinei în cadrul programei de învăţămînt
Disciplina de studiu Dreptul afacerilor se prezintă în calitate de disciplină fundamentală a dreptului necesară de a fi studiată de către studenţii de la specializările economice.
Disciplina Dreptul afacerilor este o introducere în principiile şi mecanismele dreptului, avînd ca finalitate deprinderea limbajului juridic de către viitorul om de afaceri. Studiile de caz privind litigii din lumea afacerilor permit o abordare pragmatica a ştiinţelor juridice. Dreptul afacerilor aprofundează normele de drept şi jurisprudenţa din domeniul afacerilor. Oamenii de afaceri semnează pe parcursul activităţii sute sau chiar mii de contracte comerciale. Fiecare contract are zeci de implicaţii juridice nebănuite pentru ochiul neavizat. Studiul disciplinei are ca scop înţelegerea corecta a acestor implicaţii in litigii, convenţii, proprietate, valori mobiliare.
Predarea disciplinei Dreptului Afacerilor se impune cu necesitate în condiţiile trecerii Republicii Moldova la economia de piaţă şi a multiplicării operaţiunilor de comerţ. Disciplina are menirea să pună la dispoziţia viitorilor economişti cunoştinţe privind mai ales regimul juridic al comercianţilor, al actelor şi faptelor de comerţ ca şi privind unele instituţii de drept substanţial sau conflictual uniform, aplicabile raporturilor de comerţ cu elemente de extraneitate. Abordarea instituţiilor dreptului afacerilor se realizează pornind de la legislaţia în vigoare, dar şi de la soluţiile consacrate în doctrina sau degajate din jurisprudenţa Republicii Moldova, judiciara sau arbitrala, ori promovate in practica afacerilor.
b) semnificaţia formativă
Programa este adresată în primul rînd studenţilor economişti. Ea contribuie la acumularea cunoştinţelor în cadrul ciclului 1 al studiilor universitare, fiind în strînsă legătură cu alte discipline. Obiectivele disciplinei se bazează pe principiul formării gîndirii juridice contemporane şi fundamentarea limbajului, termenilor şi noţiunilor de specialitate. Obiectivele se întemeiază pe însuşirea de către studenţi a următoarelor teze:
• Geneza şi evoluţia în timp a termenilor limbajului juridic contemporan;
• Corelaţia dintre normele şi instituţiile juridice şi factorii social ale relaţiilor de afaceri;
• Rolul dreptului afacerilor în dezvoltarea economiei de piaţă şi a multiplicării operaţiunilor de comerţ.
Toate acestea sunt necesare pentru obţinerea de către fiecare student a capacităţilor de evaluare a valorii Dreptului afacerilor în patrimoniul cultural juridic al omenirii, a vocabularului profesional, a procedeelor metodologice de analiză a fenomenelor juridice în ansamblu şi alte fenomene social economice.
2. Sub raport metodologico-aplicativ:
În plus, în cadrul Facultăţilor Economice, specializarea Contabilitate, -------------------materia de faţă se înscrie în pachetul de discipline de studiu specifice anului I, ce au toate un scop pronunţat propedeutic.
Cursul de drept al afacerilor îţi propune familiarizarea studentului economist cu noţiunile juridice fundamentale ale organizării si derulării afacerii, deprinderea limbajului juridic şi însuşirea principiilor de drept care guvernează mediul de afaceri. Studentul economist dobândeşte cunoştinţele necesare utilizării legislaţiei aplicabile operatorilor de comerţ. Ca disciplina fundamentala, cursul de drept al afacerilor este, de asemenea, menit sa întregească bagajul de cunoştinţe necesare studentului economist în înţelegerea şi aprofundarea disciplinelor economice, de specialitate, făcându-l pe acesta sa pătrundă mai corect reperele juridice ale mecanismelor de natura economica.
Scopul principal este formarea unei gândiri obiective, aprecierea şi motivarea diverselor fenomene din cadrul evoluţiei instituţiilor de drept.
Literatura pe care se bazează cursul este accesibilă şi poate fi folosită ca izvor doctrinar pentru orice temă din cadrul disciplinei.
La baza cursului sunt metodele de analiză şi comparativă ceea ce permite fiecărui student de a aprecia şi a evalua fiecare fenomen juridic.
OBIECTIVE FORMATIV – DEZVOLTATIVE
La finele studierii disciplinei, studenţii trebuie să obţină următoarele competenţe:
COMPETENŢE GNOSIOLOGICE:
• să determine obiectul de studiu al dreptului afacerilor;
• să însuşească conceptul dreptului afacerilor şi să-i găsească locul în sistemul naţional de drept;
• să identifice raporturile juridice care fac obiectul dreptului afacerilor;
• să se analizeze izvoarele formale ale dreptului afacerilor;
• să evidenţieze activitatea de întreprinzător de alte activităţi social utile;
• să identifice elementele activităţii de întreprinzător şi genurile de activitate de întreprinzător;
• să caracterizeze şi să explice modurile de intervenţie a statutului în activitatea economică;
• să aprecieze rolul întreprinzătorului persoană fizice şi juridice pentru o economie liberă;
• să numească subiectele care au dreptul să desfăşoare activitate de întreprinzător şi cerinţele legale înaintate faţă de aceste persoane;
• să descrie procedura de constituire şi înregistrare a persoanelor juridice cu scop lucrativ;
• să deosebească capitalul social de patrimoniul societăţii comerciale şi de alte noţiuni asemănătoare;
• să numească drepturile şi obligaţiile asociatului societăţii comerciale;
• să facă analiza procedurii de formare şi modificare a capitalului social;
• să descrie formele de reorganizare a persoanelor juridice cu scop lucrativ;
• să numească temeiurile de dizolvare a societăţilor comerciale;
• să descrie procedura de lichidare a persoanelor juridice cu scop lucrativ.
Preview document
Conținut arhivă zip
- dreptul afacerilor.doc
- Societatea cu r_spundere limitat_.doc
- Subiec_ii dreptului AFACERILOR.doc
- Subiec_ii dreptului AFACERILOR2.doc
- TEMA 1.doc
- tema 10.doc
- tema 13.doc
- tema 2.doc
- TEMA 5.doc
- tema 6.doc
- Tema 7.doc
- Tema 9.doc
- Tema4.doc