Extras din document
Sistemul dreptului. Diviziunea si ramurile dreptului
Acceptiunile notiunii de drept
Cuvantul „drept” are mai multe intelesuri:
a) In primul rand prin drept se intelege totalitatea normelor juridice adoptate de organele statului in scopul reglementarii relatiilor dintre persoane in cadrul societatii.
Dreptul este definit in raport cu obiectul sau, cu relatiile sociale supuse reglementarii, alcatuind un ansamblu de reguli juridice (legi, decrete, hotarari) care guverneaza conduita oamenilor si asigura exercitarea dreputilor acestora. Aceasta acceptiune a termenului „drept” alcatuieste asa numitul „drept obiectiv”.
Dreptul obiectiv are urmatoarele trasaturi:
-are caracter normativ fiind format din reguli de conduita prin care se stabileste comportamentul juridic al persoanelor. Regulile de conduita care alc. dreptul obiectiv sunt reguli generale. Regulile de conduita sunt obigatorii intrucat devin norme juridice, in structura lor fiind continut si elementul punitiv (sanctionarea).
Regulile de conduita sunt impersonale si abstracte
-dr. obiectiv constituie cadrul de recunoastere si de exercitare a drepturilor subiective si de asumare si de exercitare a obigatiilor corelative.
OBS: Totalitatea normelor de drept, in vigoare la un moment dat pe un anumit teritoriu, formeaza „dreptul pozitiv”; Acesta este dreptul obiectiv privit in dinamica sa.
b) Prin „drept” se intelege prerogativa (facultatea, posibilitatea) unei persoane de a avea o anumita conduita , de a indeplini anumite acte juridice , de a-si exercita drepurile prevazute si ocrotite de dreptul obiectiv si de a pretinde persoanei obligate sa aiba o comportare corespunzatoare dreptului sau, comportare ce poate fi impusa la nevoie prin forta coercitiva (de constangere) a statului.
In acest caz, dreptul este definit in raport cu subiectul sau (si anume „drept subiectiv”)
Dreptul subiectiv este, asadar , prerogativa recunoscuta unei persoane fizice/ juridice de a pretinde ceva unui alt subiect de drept, constand fie dintr-o prestatie pozitiva ( „a da” sau „a face” ) fie dintr-o prestatie negativa („a nu face”).
c) Cuvantul „drept” desemneaza stiinta dreptului , stiinta sociala si normativa care studiaza legile dezvoltate dreptului, institutiile politico- juridice, corelatiile si influentele reciproce intre componentele sistemul social.
• SISTEMUL ŞTIINŢEI DE DREPTULUI cuprinde ansamblul normele juridice legate intre ele, reflectand atat unitatea dintre norme cat si diferentele existente intre ele. Sistemul dreptului este format din ramuri de drept.
• RAMURA DE DREPT reprezinta un ansamblu de norme juridice legate intre ele prin obiectul de reglementare, adica, prin grupuri de relatii sociale supuse reglementarilor (criteriul obiectiv) si metode de reglementare (criteriul subiectiv).
In cadrul ramurii de drept, normele juridice sunt legate prin continutul lor, in cadrul institutiilor juridice.
Institutia juridica cuprinde totalitatea normelor care reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale, dand nastere la raporturi juridice specifice.(ex: Normele jur. care reglementeaza proprietatea formeaza „Institutia dreptului de proprietate”); Institutia juridica nu se confunda cu raportul juridic.
• RAPORTUL JURIDIC constituie o relatie sociala reglementata de o norma de drept intervenita intre persoanele fizice/ juridice care, ca efect a acestei relatii , devin titulari de drepturi si obligatii a caror exercitare si executare sunt asigurate prin forta de constrangere a statului.
OBS: Exista un raport juridic numai atunci cand relatia dintre persoane este reglementata de o norma de drept care asigura obligativitatea inclusiv prin forta coercitiva a statului, element esential care deosebeste raportul juridic de orice raport social.
Sistemul dreptului cuprinde mai multe diviziuni si ramuri:
O prima diviziune generala imparte dreptul intre Drept international si Drept intern (national)
1) DREPT INTERNAŢIONAL
- drept international public (obiectul de studiu este raportul dintre state)
- drept international privat (obiectul de reglementare este reprezentat de relatiile private dintre cetatenii sau pers juridice dintre state)
Ramurile din dreptul international sunt:
a) Dr. international al muncii
b) Dr. international economic
c) Dr. international al marii
d) Dr. international al aerului
e) Dr. international al telecomunicatiilor
2) DREPT INTERN A) drept public
B) drept privat
A) Dreptul intern public vizeaza in special interesele individuale aparute in relatiile persoanelor fizice/ juridice , pe de o parte, cu intreaga comunitate reprezentata de stat (autoritatile publice) pe de alta parte.
Ramuri ale dreptului intern public:
a) DR. constitutional
b) DR. administrativ
c) DR. financiar
d) DR. penal
B) Dreptul intern privat reglementeaza relatiile dintre persoanele fizice si juridice aflate pe pozitii de egalitate juridica in limitele aceluiasi stat.
Ramuri ale dreptului intern privat:
a) DR.civil - cuprinzand normele juridice ce reglementeaza raporturile patrimoniale care nu au caracter comercial, unele raporturi personale nepatrimoniale (nu sunt evaluate in bani), precum si conditia juridica a persoanelor fizice/ juridice in calitatea lor de subiecte ale raporturilor juridice civile.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dreptul Afacerilor.doc