Economia Ramurilor

Curs
5.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 16 fișiere: doc
Pagini : 195 în total
Cuvinte : 100644
Mărime: 477.96KB (arhivat)
Publicat de: Angel Ivan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costantin Mecu

Cuprins

  1. Cap.1  Economia, reforma si privatizarea;
  2. Cap.2  Resursele minerale si energetice;
  3. Cap.3 - Agricultura;
  4. Cap.4  Industria si cercetarea stiintifica;
  5. Cap.5  Transporturile si comunicatiile;
  6. Cap.6  Investitiile si constructiile;
  7. Cap.7  Comertul si turismul;
  8. Cap.8  Impozitele si taxele;
  9. Cap.9 - Bancile si asigurarile;
  10. Cap.10  Învatamântul si sanatatea;
  11. Cap.11  Resursele umane;
  12. Cap.12  Dezvoltarea regionala si pe termen mediu.

Extras din curs

Capitolul I

ECONOMIA, REFORMA SI PRIVATIZAREA

România este a doua tara ca dimensiune din Europa Centrala. Este situata la intersectia coridoarelor economice euro-asiatice, care fac legatura între nordul si sudul, estul si vestul celor doua entitati continentale; are o pozitie ideala pentru circulatia marfurilor între Marea Caspica, Marea Neagra si Europa vestica.

România poseda stabilitate politica, bune si foarte bune relatii cu toate tarile vecine, un sistem legislativ croit dupa standarde europene, care necesita însa, o mai mare stabilitate si rigoare.

Cei cca 22 milioane consumatori, cât reprezinta populatia României constituie o piata potentiala de marime medie pentru orice producator de bunuri economice. Populatia, în marea sa majoritate, are un nivel deosebit de educatie si vorbeste, de regula, o limba straina de circulatie internationala.

Infrastructura industriala si de transport sunt dezvoltate si au fost declarate numeroase zone economice libere, în special în marile orase sau pe cursul Dunarii. România este traversata de trei coridoare europene de transport: coridorul 4 auto si feroviar(Berlin-Praga-Budapesta-Arad-Bucuresti-Istanbul/Salonic); coridorul 7 fluvial (Marea Neagra-Dunare-Main-Rhin-Marea Nordului) si coridorul 9 auto si feroviar (Helsinki-Moscova/Kiev-Odessa-Constanta/Bucuresti-Alexandropoulis. Pot fi luate în considerare si facilitatile oferite de cel mai mare port la Marea Neagra  Constanta, cu perspectiva de a deveni al doilea port la Europei, dupa Rotterdam, de care este legat prin culoarul fluvial european 7. România poseda retele de telecomunicatii mobile prin sistemele GSM si NMT.

Analiza rezultatelor reformei întreprinse dupa 1990 releva un dublu esec. Pe de o parte, la nivel macroeconomic nu au fost create conditiile necesare cresterii eficacitatii si eficientei alocarii resurselor. Drept urmare, doua treimi din firmele românesti au înregistrat în ultimii ani pierderi si nu profituri. Pe de alta parte, efectele politicilor fiscale si monetare initiate de autoritati s-au dovedit a fi negative. Recesiunea si inflatia reprezinta problemele-cheie cu care s-a confruntat în ultimii 11 ani economia României.

POLITICILE ECONOMICE

Economia mostenita de la regimul totalitarist era caracterizata la sfârsitul anului 1989 de existenta proprietatii socialiste (de stat sau cooperatista), centralizarea excesiva, planificarea rigida si eficienta economica scazuta. Industrializarea fortata, excesiva, bazata pe utilaje si procese tehnologice cu un consum mare de energie, reducerea drastica a importurilor si promovarea fortata a exporturilor, fara a avea în atentie criteriile de eficienta, pentru a plati cât mai repede datoria externa acumulata (între 1975 si 1989, România a platit peste 21 mld $), toate acestea au dus la adâncirea crizei în toate ramurile economiei, ceea ce a avut drept consecinta directa scaderea calitatii vietii populatiei.

Economia româneasca nu este nici cal, nici magar, afirma reputatul economist Aurelian Dochia, care continua: s-au facut o serie de schimbari care nu au fost duse la bun sfârsit. La nivel macroeconomic avem un cadru institutional si reglementari care, în mare, sunt compatibile cu economia de piata. La nivel microeconomic, îndeosebi datorita întârzierii procesului de privatizare, avem însa mecanisme, actiuni si componente care nu sunt tipice mecanismelor de piata. Între aceste doua nivele apare inevitabil disfunctia realitatii, acest aparent haos, coruptia etc.

Guvernul Petre Român a încercat sa adopte masuri de restructurare si retehnologizare a întreprinderilor de stat, reusind doar transformarea lor în regii autonome sau în companii comerciale; lipsa unor programe clare, coerente, combinata cu liberalizarea preturilor, au condus la puternice tensiuni inflationiste, în conditiile în care, anual (cu câteva exceptii), declinul economiei s-a accentuat iar somajul a crescut permanent sporind astfel costurile sociale ale tranzitiei. Masurile adoptate au urmarit: descentralizarea economiei, privatizarea, încurajarea investitiilor straine de capital, reîmproprietarirea taranilor (în limita a 10 ha de teren arabil de gospodarie). Celelate guverne care au urmat pâna la alegerile din noiembrie 1996, Guvernul Stolojan si Guvernul Vacaroiu au preferat sa încerce realizarea unei reforme graduale cu pasi marunti, în loc sa aplice terapia de soc care ar fi expus, însa, populatia unor eforturi deosebite. S-a neglijat crearea unor piete reale !

Guvernele care au condus România dupa alegerile din noiembrie 1996 au încercat sa aplice o reforma accelerata, însotita de restructurarea si privatizarea companiilor de stat, asa cum solicita FMI. Cu toate acestea, dupa 4 ani de aplicare a masurilor solicitate de FMI, declinul economic al României s-a accentuat, iar deficitul bugetar si al balantei comerciale a crescut. Guvernele Victor Ciorbea si Radu Vasile au fost preocupate de privatizarea marilor întreprinderi de stat, iar Guvernul Mugur Isarescu de reluarea cresterii economice. Pe ansamblul guvernarii economice, Puterea instalata dup 1996 nu a reusit sa constituie germenii dezoltarii durabile pe care si-a propus-o.

Etapele parcuse în cei zece ani de tranzitie de la planul centralizat la economia de piata au cuprins: liberalizarea preturilor, dezvoltarea sectorului privat în paralel cu încercarea de restructurare si privatizare a întreprinderilor de stat.

Principala politica de stat promovata cu ardoare, aceea a fragmentarii marilor combinate si întreprinderi industriale în mai multe societati comerciale mici  pe principiul divide et impera(divizeaza si stapâneste), s-a dovedit a fi eronata desi s-a perseverat în aplicarea ei la sugestia principalelor organisme financiare internationale care au experimentat, fireste în dauna noastra, acest tip de reforma în România.

Politica întâi privatizare, apoi restructurare s-a dovedit nepotrivita, putini investitori preferând întreprinderi falimentare, grevate în datorii. Guvernele Radu Vasile si Mugur Isarescu, din perioada 1998  2000, au încercat sa realizeze redresarea cererii interne, concomitent cu consolidarea stabilitatii macroeconomice, controlul inflatiei si al deficitului bugetar, prin aplicarea unor politici fiscale si monetare restrictive. Macrostabilizarea a fost principiul defectuos, aplicat timp de aproape un deceniu, prin care s-a încercat sa influenteze politica economica generala.

Din pacate, guvernele care condus România în deceniul 1990-1999, nu au avut în centrul atentiei refacerea economica a tarii, prin impulsul dat de evolutiile pozitive din agricultura si industrie, ci, au încercat sa dirijeze evolutia economica prin masuri monetare si fiscale, fara a stapâni baza reala a transformarilor produse.

Preview document

Economia Ramurilor - Pagina 1
Economia Ramurilor - Pagina 2
Economia Ramurilor - Pagina 3
Economia Ramurilor - Pagina 4
Economia Ramurilor - Pagina 5
Economia Ramurilor - Pagina 6
Economia Ramurilor - Pagina 7
Economia Ramurilor - Pagina 8
Economia Ramurilor - Pagina 9
Economia Ramurilor - Pagina 10
Economia Ramurilor - Pagina 11
Economia Ramurilor - Pagina 12
Economia Ramurilor - Pagina 13
Economia Ramurilor - Pagina 14
Economia Ramurilor - Pagina 15
Economia Ramurilor - Pagina 16
Economia Ramurilor - Pagina 17
Economia Ramurilor - Pagina 18
Economia Ramurilor - Pagina 19
Economia Ramurilor - Pagina 20
Economia Ramurilor - Pagina 21
Economia Ramurilor - Pagina 22
Economia Ramurilor - Pagina 23
Economia Ramurilor - Pagina 24
Economia Ramurilor - Pagina 25
Economia Ramurilor - Pagina 26
Economia Ramurilor - Pagina 27
Economia Ramurilor - Pagina 28
Economia Ramurilor - Pagina 29
Economia Ramurilor - Pagina 30
Economia Ramurilor - Pagina 31
Economia Ramurilor - Pagina 32
Economia Ramurilor - Pagina 33
Economia Ramurilor - Pagina 34
Economia Ramurilor - Pagina 35
Economia Ramurilor - Pagina 36
Economia Ramurilor - Pagina 37
Economia Ramurilor - Pagina 38
Economia Ramurilor - Pagina 39
Economia Ramurilor - Pagina 40
Economia Ramurilor - Pagina 41
Economia Ramurilor - Pagina 42
Economia Ramurilor - Pagina 43
Economia Ramurilor - Pagina 44
Economia Ramurilor - Pagina 45
Economia Ramurilor - Pagina 46
Economia Ramurilor - Pagina 47
Economia Ramurilor - Pagina 48
Economia Ramurilor - Pagina 49
Economia Ramurilor - Pagina 50
Economia Ramurilor - Pagina 51
Economia Ramurilor - Pagina 52
Economia Ramurilor - Pagina 53
Economia Ramurilor - Pagina 54
Economia Ramurilor - Pagina 55
Economia Ramurilor - Pagina 56
Economia Ramurilor - Pagina 57
Economia Ramurilor - Pagina 58
Economia Ramurilor - Pagina 59
Economia Ramurilor - Pagina 60
Economia Ramurilor - Pagina 61
Economia Ramurilor - Pagina 62
Economia Ramurilor - Pagina 63
Economia Ramurilor - Pagina 64
Economia Ramurilor - Pagina 65
Economia Ramurilor - Pagina 66
Economia Ramurilor - Pagina 67
Economia Ramurilor - Pagina 68
Economia Ramurilor - Pagina 69
Economia Ramurilor - Pagina 70
Economia Ramurilor - Pagina 71
Economia Ramurilor - Pagina 72
Economia Ramurilor - Pagina 73
Economia Ramurilor - Pagina 74
Economia Ramurilor - Pagina 75
Economia Ramurilor - Pagina 76
Economia Ramurilor - Pagina 77
Economia Ramurilor - Pagina 78
Economia Ramurilor - Pagina 79
Economia Ramurilor - Pagina 80
Economia Ramurilor - Pagina 81
Economia Ramurilor - Pagina 82
Economia Ramurilor - Pagina 83
Economia Ramurilor - Pagina 84
Economia Ramurilor - Pagina 85
Economia Ramurilor - Pagina 86
Economia Ramurilor - Pagina 87
Economia Ramurilor - Pagina 88
Economia Ramurilor - Pagina 89
Economia Ramurilor - Pagina 90
Economia Ramurilor - Pagina 91
Economia Ramurilor - Pagina 92
Economia Ramurilor - Pagina 93
Economia Ramurilor - Pagina 94
Economia Ramurilor - Pagina 95
Economia Ramurilor - Pagina 96
Economia Ramurilor - Pagina 97
Economia Ramurilor - Pagina 98
Economia Ramurilor - Pagina 99
Economia Ramurilor - Pagina 100
Economia Ramurilor - Pagina 101
Economia Ramurilor - Pagina 102
Economia Ramurilor - Pagina 103
Economia Ramurilor - Pagina 104
Economia Ramurilor - Pagina 105
Economia Ramurilor - Pagina 106
Economia Ramurilor - Pagina 107
Economia Ramurilor - Pagina 108
Economia Ramurilor - Pagina 109
Economia Ramurilor - Pagina 110
Economia Ramurilor - Pagina 111
Economia Ramurilor - Pagina 112
Economia Ramurilor - Pagina 113
Economia Ramurilor - Pagina 114
Economia Ramurilor - Pagina 115
Economia Ramurilor - Pagina 116
Economia Ramurilor - Pagina 117
Economia Ramurilor - Pagina 118
Economia Ramurilor - Pagina 119
Economia Ramurilor - Pagina 120
Economia Ramurilor - Pagina 121
Economia Ramurilor - Pagina 122
Economia Ramurilor - Pagina 123
Economia Ramurilor - Pagina 124
Economia Ramurilor - Pagina 125
Economia Ramurilor - Pagina 126
Economia Ramurilor - Pagina 127
Economia Ramurilor - Pagina 128
Economia Ramurilor - Pagina 129
Economia Ramurilor - Pagina 130
Economia Ramurilor - Pagina 131
Economia Ramurilor - Pagina 132
Economia Ramurilor - Pagina 133
Economia Ramurilor - Pagina 134
Economia Ramurilor - Pagina 135
Economia Ramurilor - Pagina 136
Economia Ramurilor - Pagina 137
Economia Ramurilor - Pagina 138
Economia Ramurilor - Pagina 139
Economia Ramurilor - Pagina 140
Economia Ramurilor - Pagina 141
Economia Ramurilor - Pagina 142
Economia Ramurilor - Pagina 143
Economia Ramurilor - Pagina 144
Economia Ramurilor - Pagina 145
Economia Ramurilor - Pagina 146
Economia Ramurilor - Pagina 147
Economia Ramurilor - Pagina 148
Economia Ramurilor - Pagina 149
Economia Ramurilor - Pagina 150
Economia Ramurilor - Pagina 151
Economia Ramurilor - Pagina 152
Economia Ramurilor - Pagina 153
Economia Ramurilor - Pagina 154
Economia Ramurilor - Pagina 155
Economia Ramurilor - Pagina 156
Economia Ramurilor - Pagina 157
Economia Ramurilor - Pagina 158
Economia Ramurilor - Pagina 159
Economia Ramurilor - Pagina 160
Economia Ramurilor - Pagina 161
Economia Ramurilor - Pagina 162
Economia Ramurilor - Pagina 163
Economia Ramurilor - Pagina 164
Economia Ramurilor - Pagina 165
Economia Ramurilor - Pagina 166
Economia Ramurilor - Pagina 167
Economia Ramurilor - Pagina 168
Economia Ramurilor - Pagina 169
Economia Ramurilor - Pagina 170
Economia Ramurilor - Pagina 171
Economia Ramurilor - Pagina 172
Economia Ramurilor - Pagina 173
Economia Ramurilor - Pagina 174
Economia Ramurilor - Pagina 175
Economia Ramurilor - Pagina 176
Economia Ramurilor - Pagina 177
Economia Ramurilor - Pagina 178
Economia Ramurilor - Pagina 179
Economia Ramurilor - Pagina 180
Economia Ramurilor - Pagina 181
Economia Ramurilor - Pagina 182
Economia Ramurilor - Pagina 183
Economia Ramurilor - Pagina 184
Economia Ramurilor - Pagina 185
Economia Ramurilor - Pagina 186
Economia Ramurilor - Pagina 187
Economia Ramurilor - Pagina 188
Economia Ramurilor - Pagina 189
Economia Ramurilor - Pagina 190
Economia Ramurilor - Pagina 191
Economia Ramurilor - Pagina 192
Economia Ramurilor - Pagina 193
Economia Ramurilor - Pagina 194
Economia Ramurilor - Pagina 195
Economia Ramurilor - Pagina 196

Conținut arhivă zip

  • ANEXE.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • I. ECONOMIA, REFORMA SI PRIV..doc
  • II. RESURSELE MIN.SI ENERG.doc
  • III. AGRICULTURA.doc
  • IV. INDUSTRIE-CERCETARE.doc
  • IX. BANCI-ASIGURARI.doc
  • NOTA INTRODUCTIVA.doc
  • SINTEZA ECONOMIA RAM.doc
  • V.TRANSPORTURI-COMUNICATII.doc
  • VI.INVESTITII-CONSTRUCTII.doc
  • VII. COMERT-TURISM.doc
  • VIII. IMPOZITELE si TAXELE.doc
  • X. INVATAMANTUL-SANATATEA.doc
  • XI. RESURSELE UMANE.doc
  • XII. DEZVOLTAREA REGIONALA SI PE TERMEN MEDIU.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza diagnostică a unei firme

CAPITOLUL I – Diagnosticul economico-financiar al S.C. Cofetăria Dieta S.R.L. 1.1 Prezentarea generală a S.C. Cofetăria Dieta S.R.L. S.C....

Comportamentul consumatorului

UNITATEA DE ÎNVĂŢARE 1 ORIENTAREA SPRE DEZVOLTAREA RELAŢIEI PERSONALIZATE CU CONSUMATORUL – PIATRA DE TEMELIE A MARKETINGULUI 1.1. OBIECTIVELE...

Economie

1.1. Obiectul economiei politice Formarea economiei politice si, în general, a stiintei economice a reprezentat un proces complex si îndelungat,...

Bazele Merceologiei

1. NOTIUNI DE MERCEOLOGIE 1.1. OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI Se apreciază că interesul pentru studierea mărfurilor, în conditii moderne,...

Tehnologia în Depozite

Operatiunile de depozitare se impart in trei grupe: 1. Operatiuni de receptie a marfurilor – descarcarea mijloacelor de transport; deplasarea...

Eficiența investiților

Capitolul I Investtiile factor al dezvoltarii economice si sociale În România în actuala etapa evolutiva este nevoie de realizarea unei puternice...

Economia Cercetării Științifice

Ce este cercetarea ştiinţifică? Cunoaştere percepţia de fapte şi adevăruri despre universul uman prin care se caută certitudini şi se înlătură...

Bazele Merceologiei II

Capitolul 1. CODIFICAREA MĂRFURILOR 1.1 Evoluţia conceptului de sistematică a mărfurilor 1.2 Sisteme de codificare utilizate în practica...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Mediu al Municipiului Pitești

Introducere Calitatea mediului este o noţiune complexă, care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om-natură. Utilizând acest termen se are...

Studiu Geografic Complex

INTRODUCERE Calitatea mediului este o notiune complexa, care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om-natura. Utilizând acest termen se are...

Danone România

1. MOTIVAȚIE Conform studiului Euromonitor Internațional 2011, furnizat de Tetra Pack, românii ocupă penultimul loc în Europa la consumul de lapte...

Strategii de Dezvoltare și Diversificare a Activității Desfășurate la SC Continental SRL

CAPITOLUL I Locul şi rolul industriei turistice în cadrul economiei naţionale 1.1 Turismul – ramură activă a economiei naţionale româneşti...

Pitești

Poziţie şi localizare geografică Oraşul Piteşti, reşedinţă a judeţului Argeş, este situat în partea centrală a acestuia şi ocupă o suprafaţă de 39...

Modificarea aportului diferitelor ramuri ale economiei Republicii Moldova la producerea PIB-ului

Introducere O economie dezvoltată se caracterizează prin creștere economică, dar și printr-un nivel ridicat de civilizație, exprimat prin nivelul...

Proiect economie regională

Prezentarea Regiunii Sud-Est Regiunea Sud - Est este situată în partea de sud-est a României, acoperind 35.762 km² sau 15 % din suprafaţa totală a...

Economie regională - regiunea de dezvoltare nord-est

Prezentarea Regiunii de Nord-Est Parte a provinciei istorice Moldova, Regiunea Nord-Est a Romaniei este o zona in care istoria, cultura si...

Ai nevoie de altceva?