Economia Sectorului Public

Curs
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 6245
Mărime: 64.31KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Szasz
Puncte necesare: 0
Management Administratie Publica, ASE An 2 Sem 2

Extras din curs

C1

1. Economia ca realitate a vietii umane in societate

2. Sectorul public in economia mixta

3. Economia publica in sistemul stiintei economice

4. Probleme metodologice in abordarea economiei publice

5. Piata da, economie de piata nu

1. Economia ca realitate a vietii umane in societate

“Sensul vietii” – Alfred Adler:

- viata traita de individ in societate

- munca ca diviziune sociala

- iubirea ca cel mai inaltator sentiment uman

Infaptuirea lor presupune ca oamenii sa aiba indeplinite 2 conditii: cea a supravietuirii si cea a implinirii.

Mediul natural ne asigura prima conditie, ne ofera gratuit bunurile libere de care avem nevoie: lumina de la soare, pamantul. Aceste bunuri sunt o conditie necesara, dar nu si suficienta a supravietuirii, oamenii trebuie sa-si produca alte bunuri pentru necesitati (paine, reguli, carti).

Concluzie: economia este o realitate a vietii umane creata de oameni pentru a servi, implini viata acestora, ajutandu-i sa produca bunurile economice (materiale, servicii, cunostiinte)

De ce exista economia?

Pentru ca exista oameni.

Economia este rezultatul zgarceniei naturii.

Ea exista deoarece viata indivizilor umani este scurta si incerta.

Oamenii produc bunurile pe care natura nu I le ofera, pentru a-si implini viata.

Individul uman este o stiinta sociala.

Traim in conditii de incertitudine.

Concluzie: economia ca realitate a vietii traite in societate de catre indivizi este a creatie a oamenilor in urmatoarele conditii: de limitare a resurselor, de incertitudini, de interdependente, de contexte sociale/economice/politice si de esecuri ale alegerilor noastre.

Economia poate fi naturala in care oamenii produc produc si consuma, poate fi o economie de schimb unde oamenii produc pentru piata, si poate fi o economie publica in care oamenii produc pentru nevoile comunitatii.

Prin urmare, astazi economia este mixta, in sensul ca oamenii produc prin mecanismul pietei cand resurselor se aloca prin “mana invizibila” si oamenii produc cu ajutorul Guvernului cand resursele se aloca in mod public.

2 categorii de economii: privata si publica.

Economia publica este o componenta a vietii sociale si reprezinta un act mod de alocare a resurselor limitate in conditii de incertitudine din perspectiva producerii altor utilitati pe care piata nu poate sa le produca.

Acolo unde sectorul privat este eficient si cel public este eficient.

2. Sectorul public in economia mixta

Economia mixta ca un gen de activitati sa fie produse in regim privat, iar altele in regim public.

Sectorul public in economia mixta, deocamdata exista deoarece de la nastere la moarte suntem afectati de activitatea Guvernului.

Existenta sectorului public in viata sociala este expresia faptului ca o mare parte a componentelor umane ca fiinta sociala integrala, se afla sub controlul unor institutii publice care reprezinta reguli ale jocului deschis si neterminat care este societatea omeneasca.

C2

Economie de piata DA, societate de piata NU!

Economia privata + economia publica = economia mixta

Economia privata: alegerile se fac prin mecanismul pietei libere;

Ec publica: alegerile se fac prin mecanismul pietei public.

Existenta sectorului public se poate explica prin faptul ca o serie de bunuri si servicii de care au nevoie indivizii nu se pot produce in regim privat. In acelasi timp, exista in stiinta economica conceptul de “esec al pietei” = piata da gres in producerea unor bunuri si servicii; aceasta “greseala” poata s-ajunga pana la criza!

Exista, in legatura cu interventia Guvernului, si conceptul de “esec al Guvernului” = acesta nu numai ca nu reuseste sa corecteze esecurile pietei, ci produce el insusi neajunsuri.

Concluzie: oamenii de stiinta din domeniul economic se impart in 2: unii carora le e frica de esecurile pietei mai tare decat de esecurile guvernamentale (Pro Interventie Guvernamentala), iar altii invers. (Contra -”-).

Pasi in situatii de criza:

- constientizarea crizei;

- adaptarea la criza;

- cooperarea cu cei apti;

- credinta si speranta.

Cauzele esecului Guvernului:

• informatii limitate;

• controlul limitat asupra raspunsului pietei private;

• controlul limitat asupra birocratiei;

• limite impuse de procesul politic in luarea deciziilor.

Capital Uman:

- ADN-ul vietii;

- 7 ani;

- educatia institutionala;

- experienta de viata;

- credinta.

Capitalul uman determina un anumit sistem de valori in care indivizii cred, gandesc, actioneaza si spera. “Bogatia si saracia sunt in noi!”

Functiile Guvernului in economie (R. Musgrave) :

- alocarea optima a resurselor limitate in concordanta cu maximizarea bunastarii colectivitatilor umane si protectia mediului natural;

- distributia echitabila a bunastarii ca venit si avere intre generatiile care coexista si se succed;

- stabilizarea vietii macroeconomice si macrosociale;

- prevenirea si tinerea sub control a marilor riscuri ce rezulta din evolutia noastra comuna (naturala si sociala).

Aceste functii sutn interdependente, complementare si contraditctorii. Ele urmaresc sa asigure sanatatea intregului viu comun. (oameni, mediu, comunitati, organizatii, familii si institutii)

Existenta Guvernului in economie:

In stiinta economica a fost, este si probabil va fi o dezbatere continua cu privire la PRO si CONTRA Guvern in economie.

Ex: Adam Smith (“Avutia natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei”) - “Competitia si motivatia profitului conduc indivizii la atingerea propriilor scopur si servesc si serviciul public.“ Exista si pdv al marxismului, la polul opus, in frunte cu Marxs Xismondi “rolul statului este hotarator in sensul ca el trebuie sa aiba in proprietate majoritatea mijloacelor de productie, deci el trebuie sa planifice alocarea resurselor limitate pentru ca oamenii sa traiasca liberi”.

Acest sistem s-a prabusit. Cauza fundamentala – ineficienta alocarii resurselor limitate.

Astazi continua dezbaterile PRO si CONTRA. Prof. american Galbvaith si M. Friedman sunt la poli opusi. G este de acord cu un rol mai activ al Guvernului in economie. F este pentru o implicare cat mai slaba a acestuia. Am putea considera ca viziunea lui Keynes (“Teoria generala [...]” 1936) reprezinta o viziune sanatoasa cu privire la economia publica si rolul Guv in economie. Astazi, rolul guvernelor in economie se judeca din perspectiva productiei de bunuri publice,a finantelor publice si MAINE! din perspectiva regandirii IP nationale si globale.

3. Economia publica in sistemul stiintei economice

Intrucat economia ca realitate a vietii sociale e privata si publica, stiinta economica care se ocupa de aceasta se imparte in economia de piata (privata) si economia publica.

Economia publica se ocupa cu studiul activitatii Guv in economie, cu intelegerea masurilor luate de Guvern, cu predictia comportamentelor guvernamentale a.i. sa ne ajute sa intelegem ce se intampla, de ce si ce va fi daca ...

Economia publica ne ajuta sa interpretam in viziune pozitiva si normativa o serie inreaga de fenomene ale vietii sociale legate de:

1) relatia dintre sectorul public si limitarea resurselor;

2) relatia dintre rationalitate si speranta in folosirea resurselor;

3) relatia dintre eficienta si echitate in distributia avantajelor dezvoltarii;

4) relatia dintre normalitate si criza in evolutia ciclica a lumii;

5) relatia dintre deciziile pol si publice si cele private, etc.

C3

4. Probleme metodologice in abordarea economiei

Trebuie sa tinem seama in primul rand de obiectul acestei stiinte, de metodele folosite ptr investigarea acestui obiect, de existenta unor legi, principii sau reguli pe care le descopera, ca si de nevoia organica de a raspunde la intrebarea CE VA FI DACA ... ?, adica de a face predictii in domeniul respectiv.

Dpdv al obiectului, economia publica studiaza comportamentul statului ca agent economic in legatura cu participarea acestuia la alocarea resurselor limitate, inclusiv in cadrul unor procese de distributie si de stabilizare a vietii economice si sociale.

Agentii economici:

Preview document

Economia Sectorului Public - Pagina 1
Economia Sectorului Public - Pagina 2
Economia Sectorului Public - Pagina 3
Economia Sectorului Public - Pagina 4
Economia Sectorului Public - Pagina 5
Economia Sectorului Public - Pagina 6
Economia Sectorului Public - Pagina 7
Economia Sectorului Public - Pagina 8
Economia Sectorului Public - Pagina 9
Economia Sectorului Public - Pagina 10
Economia Sectorului Public - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Economia Sectorului Public.doc

Alții au mai descărcat și

Economie europeană

Uniunea Europeană este o construcţie cu totul specială in peisajul grupurilor integraţioniste. a). este cea mai mare dimensiune economică b)....

Liberalismul Economic Clasic

1. Liberalismul economic – caracteristici generale Liberalismul constituie una dintre cele mai complete si marcante doctrine ale societati moderne...

Analiza Datelor - Instrument de Cunoaștere a Fenomenelor și Proceselor Economice

Pentru a conoaşte fenomenele social-economice de masă în cadrul cărora acţionează legile statistice şi care prezintă proprietatea de a fi variabile...

Econometrie

O întrebare aparent simplă de tipul ce este Econometria, îşi găseşte un răspuns etimologic consacrat, rezultat al traducerii a două cuvinte din...

Econometrie - Curs 3

RELUÂND IDEEA DE LA PRIMUL CURS Firesc este ca adresându-te unui student de anul II (viitor absolvent), de la acesta să te aştepţi să posede: a)...

Doctrine Economice Clasice

Socialismul de catedră (stat) : Johann Karl Rodbertus 1805-1875 , Adolph Wagner 1835 – 1917 , Ferdinand Lassalle 1825 – 1864 - A doua jumătate a...

Socialismul

DOCTRINELE SOCIALISMULUI ASOCIAŢIONIST Primii socialişti ai secolului al XIX-lea credeau în puterea absolută a voinţei umane în schimbarea...

Mercantilismul

MERCANTILISMUL Contex istoric, conditii premergatoare si cauze: - Marile descoperiri geografice - Renasterea - Reforma - Apusul...

Te-ar putea interesa și

Economia Sectorului Public

1. ALOCAREA RESURSELOR SI STATUL 2. ALOCAREA RESURSELOR SI PIATA Necesitatea alocarii optime a resurselor Problema centrala a economiei rezulta...

Sectorul Public și Sectorul Privat

Sectorul public si necesitatea studierii lui Sectorul public este prezent în viata economicã în mai multe modalitãti. Nu existã economie de...

Sectorul Public și Rolul Statului în Economie

Argument Orice proiect care se realizeză şi care necesită un anumit studiu are o motivaţie, totul se realizeză pentru un scop şi cu un anumit grad...

Alegerea și Decizia în Economia Sectorului Public

De-a lungul timpului s-au produs mutatii semnificative în volumul, structura si calitatea resurselor economice. În ce priveste nevoile, ele pot fi...

Economia Sectorului Public

INTRODUCERE: Economia studiaza modul in care indivizii, firmele si guvernul fac alegeri care determina folosirea resurselor. Economia explica...

Economia sectorului public - protecția mediului

Prezentarea domeniului MEDIUL Prin mediu înconjurător sau mediu ambiant se înţelege ansamblul de elemente şi fenomene naturale şi artificiale de...

Impactul crizei globale asupra economiei sectorului public

În prezent, economiile țărilor se confruntă cu dificultăți de cele mai multe ori mai puțin anticipate, ca urmare a schimbărilor și efectelor...

Economia sectorului public - sănătatea publică

Sanatatea-definitie Sanatatea a fost definita de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-o formula sintetica astfel:Sanatatea este starea de...

Ai nevoie de altceva?