Cuprins
Capitolul 1. TEORII ECONOMICE DESPRE SERVICII
PARTICULARITĂŢILE SERVICIILOR 3
1.1. Generalităţi despre servicii 3
1.2. Evoluţia teoriei economice despre servicii 4
1.3. Particularităţile serviciilor 7
Capitolul 2. LOCUL ŞI ROLUL SERVICIILOR ÎN ECONOMIEI 10
2.1. Sectoarele economiei 10
2.2. Funcţiile serviciilor 12
Capitolul 3. TIPOLOGIA SERVICIILOR 15
3.1. Clasificări statistice ale serviciilor 15
3.2. Nomenclatoare oficiale ale serviciilor 19
Capitolul 4. PIAŢA SERVICIILOR 22
4.1. Caracteristicile pieţei serviciilor 22
4.2. Intervenţia statului şi tendinţe de liberalizare
în sectorul serviciilor 24
4.3. Raportul dintre piaţa serviciilor şi piaţa bunurilor 27
Capitolul 5. OFERTA ŞI TARIFELE PENTRU SERVICII 31
5.1.Caracteristicile ofertei de servicii 31
5.2 Tarifele pentru servicii 33
5.3. Raport preţ/calitate în domeniul serviciilor 35
Capitolul 6. CEREREA DE SERVICII 37
6.1. Rolul cererii în economia serviciilor 37
6.2. Caracteristicile cererii de servicii 37
6.3. Factorii care influenţează cererea de servii 39
Capitolul 7. SERVICII PENTRU POPULAŢIE 42
7.1. Conţinut, importanţă 42
7.2. Servicii publice finanţate de la buget 44
7.2.1.învăţământul 46
7.2.2. Servicii culturale şi de artă 47
7.2.3. Servicii de sănătate 48
7.2.4. Servicii de asistenţă socială 49
7.3. Servicii de piaţă prestate populaţiei 50
Capitolul 8. SERVICII PENTRU PERSOANE JURIDICE (ÎNTREPRINDERI) 55
8.1. Clasificarea serviciilor pentru întreprinderi 55
8.2. Modalităţi de organizare a serviciilor pentru întreprinderi 56
8.3. Principalele servicii pentru întreprinderi 57
Capitolul 9.SERVICII INTERNAŢIONALE 62
9.1. Structura serviciilor internaţionale 62
9.2. Tendinţe în schimburile internaţionale de servicii 63
9.3. Categorii de servicii internaţionale 65
Capitolul 10.FORŢA DE MUNCĂ ÎN SECTORUL TERŢIAR 69
10.1. Tendinţe în ocuparea forţei de muncă 69
10.2. Caracteristicile muncii în sectorul serviciilor 70
10.3. Structura ocupării forţei de muncă în servicii 73
Capitolul 11.PRODUCTIVITATEA MUNCII ÎN SECTORUL
TERŢIAR 76
11.1. ”Paradoxul productivităţii” 76
11.2. Măsurarea productivităţii muncii în servicii 78
Capitolul 12. RESURSELE MATERIALE ŞI SERVICIILE 81
12.1. Capitolul tehnic din servicii 81
12.2. Investiţiile în sectorul serviciilor 82
Capitolul 13. EFICIENŢA SERVICIILOR 84
13.1. Conceptul de eficienţă în sectorul serviciilor 84
13.2. Evaluarea eficienţei serviciilor 85
13.3. Formele eficienţei - criterii de apreciere 87
13.4. Indicatorii eficienţei serviciilor 88
Extras din document
1.1. Generalităţi despre servicii
Economia serviciilor este o disciplină economică ce are ca obiect de studiu procesele şi fenomenele specifice sectorului terţiar şi care integrează conceptele şi metodele teoriei economice tradiţionale în fenomenul contemporan al serviciilor.
Deşi serviciile au existat dintotdeauna, teoria economică a sectorului terţiar a luat amploare în ultimele decenii, în încercarea de a armoniza fundamentele teoretice cu dezvoltarea accelerată a ofertei de servicii şi a creşterii puternice a ponderii serviciilor în crearea P.I.B.
Dacă stadiul agrar şi stadiul industrial al dezvoltării economice au creat de-a lungul timpului condiţiile satisfacerii cererii de consum de bunuri de primă necesitate (pentru trebuinţele fiziologice) şi mai apoi, de bunuri durabile (pentru confortul propriu), evoluţia postindustrială a economiilor a deplasat structura de consum către produse superioare şi mai ales către servicii, în care se evidenţiază desigur, informatica, telecomunicaţiile, publicitatea, servicii de inginerie, consiliere, educaţie, monopol tehnico-ştiinţific, know-how, audit etc.
Economiile dezvoltate au deci, ca fenomen calitativ-structural dominant, creşterea puternică a sectorului terţiar, în care se cuprind atât o serie de activităţi cu funcţii bine definite dar marginalizate, desprinse din întreprinderile de producţie tradiţionale (servicii de management, marketing, cercetare, informare), precum şi activităţi noi sau specializate-servicii considerate intelectualiste, bazate pe cunoaştere şi experienţă - analiza riscului, intermediere financiară, subcontractare, servicii juridice, expertizare, consultanţă, servicii de programe, reţele, protecţie informaţională.
În prezent, lumea economică suferă o polarizare după gradul de dezvoltare a sectorului terţiar. Astfel, există state dezvoltate puternic industrializate sau în curs de industrializare ce evoluează spre economii moderne şi o societate a serviciilor şi state subdezvoltate (3/4 din populaţia globului) în care serviciile sunt subdezvoltate. Din acest motiv se fac simţite serioase rămâneri în urmă în domeniul ştiinţific, tehnologic, informaţional, al cunoştinţelor fundamentate şi cu atât mai mult în domeniile novatoare, cu efecte dramatic resimţite în lipsa performanţelor economice şi în lupta concurenţială.
Unele teorii economice moderne prefigurează o posibilă soluţie pentru atenuarea decalajelor dintre state şi subliniind strânsa interdependenţă dintre creşterea economică şi dezvoltarea serviciilor, propun efectuarea de investiţii masive şi durabile în domenii noi din sectorul terţiar (servicii de informatizare, comunicare, management, marketing etc.), în vederea provocării unei “revoluţii” terţiare şi a unui demaraj către o economie de servicii cu o creştere economică puternică.
1.2. Evoluţia teoriei economice despre servicii
Gândirea economică despre servicii datează încă din sec XVII-XVIII şi este reprezentată de economişti clasici ca William Petty, Adam Smith, Gregory King.
Serviciile nu sunt tratate ca activităţi separate ci în ansamblul activităţilor economice creatoare de bogăţie economică şi importante pentru societate. Ei includ în sfera serviciilor activităţi ca: comerţul, transporturile, activităţi artizanale şi manufacturale, serviciile militarilor, magistraţilor, oamenii de litere, serviciile religioase etc., pe care le consideră însă neproductive, necreând valoare şi deci profit.
În sec XIX Jean Baptiste Say dezvoltă o teorie nouă asupra serviciilor şi critică teoriile anterioare care consideră că activităţile de servicii nu se manifestă printr-un rezultat. El consideră că activităţile de servicii sunt productive, căci deşi rezultatele sunt produse nemateriale, ele au o valoare de schimb dată de utilitatea lor.
În teoria sa J.B.Say diferenţiază însă categoriile de servicii, considerând că totuşi unele dintre ele şi este cazul serviciilor publice - învăţământ, servicii judecătoreşti, de ordine etc. - care nu se manifestă prin intermediul pieţei şi nu participă la schimb, nu produc câştiguri şi deci nu sunt productive (de produse nemateriale, desigur).
Alţi economişti (John Stuart Mill) tratează activităţile de servicii ca fiind nu neproductive, ci indirect productive căci deşi rezultatele lor nu sunt obiecte materiale destinate schimbului, ele pot crea utilităţi încorporate în obiecte creatoare mai departe de produse concrete şi de bogăţie materială.
Un alt punct de vedere referitor la rolul serviciilor în cadrul activităţilor economice, foarte apropiat de teoriile secolului XX este formulat de Fr. Bastiat. El critică puternic concepţiile clasice (A. Smith) în care activităţile productive sunt doar cele creatoare de obiecte şi consideră că valoarea unui produs nu este dată de materialitatea sau (calitatea dată de natură) ci de utilitatea sa apreciată şi urmărită în cadrul unei relaţii de schimb. în acest mod valoarea produselor este dată de valoarea utilităţilor pe care le furnizează pe piaţă, iar serviciile devin deci, produse economice care dau valoare bunurilor materiale. Evoluţia contemporană a economiilor, tot mai dominate de servicii confirmă teoria valorii serviciilor a lui Bastiat, căci produsele sunt considerate tot mai adesea ca “reprezentarea fizică a serviciilor pe care le furnizează” şi mijloace mai practice de a cumpăra servicii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Economia Serviciilor.doc