Economia Turismului

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7875
Mărime: 32.40KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elisabeta Rosca
Suportul de curs, ECTS an 2

Extras din document

Cursuri

Cap.1 Locul activitatii turistice in economie

1.1. Scurt istoric asupra evolutiei turismului

In legatura cu aparitia turismului ca activitate economica si sociala nu exista informatii certe dar cercetatarile au aratat ca putem vorbi despre calatorii turistice inca din antichitate,avind in vedere continutul notiunii de turism asa cum se contureaza astazi. Putem considera calatoriile pe care grecii le faceau cu ocazia jocurilor olimpice de cult ca fiind calatorii turistice.

Jocurile olimpice au dat ocazia realizarii primelor activitati de publicitate si organizatii de calatorii cunoscute fiind si calatoriile in scopuri curative.participarea la manifestari religioase,calatorii comerciale,etc.

Calatoriile in scop turistic erau practicate si de locuitorii imperiului Roman care se deplasau fregvent in statiunile cu ape termale din Italia,Galia sau Dacia Felix pentru tratarea unor boli sau chiar de placere.Cu timpul realizarea acestora fiind stimulata de constructia de drumuri care legau cele mai indepartate colturi ale Imperiului.

In vremea imparatului Octavianus Augustus(27.î.H.14)au aparut primele postalioane imperiale cu orar regulat care dispuneau de statii intermediare unde se schimbau caii,iar calatorii puteau sa primeasca gazduire si o oarecare intretinere,in unele orase mai importante fiind intilnite hanuri mai mici si pravalii cu alimente.

In evul mediu nu au aparut modificari de substanta in domeniul calatoriilor care erau efectuate de comercianti,de preoti si de pelerini in scopuri religioase iar mai tirziu de oameni de stiinta,artisti,de calfe,studenti care se indepartau spre Universitati si centre culturale.

Accentuarea diviziunii muncii interne si internationale in sec.XV-XVI-lea ca si descoperirea drumului spre India si Americi au determinat dezvoltarea comertului prin cresterea fluxurilor de marfuri aduse catre pietele din Europa catre orasele batrinului continent care cresteau ca numar de locuitori si ca avutie.

Calatoriile cunosc un avint,dar atit calatoriile persoanelor cit si transportul marfurilor se realizau in grup.Mijloacele de gazduire erau hanurile si manastirile care lasau mult de dorit in ceea ce priveste curatenia si siguranta.

La incep sec.XVII-lea au aparut pe continent studenti provenind din familii engleze mai instarite,avind ca scop fregventarea unor vestite Universitati mai ales din nordul Italiei.La terminarea studiilor,studentii faceau o calatorie mai lunga in unele state Europene care treptat a dobindit o mare valoare, un tinar englez fiind considerat cult sau bine crescut daca a calatorit cel putin o data pe continent.

La inceputul sec.XVIII-lea apare asa numitul grand tourr itinerar turistic care includea de regula orasele Paris,Torino,Florenta,Roma,Napoli,Venetia,Viena si regiunea Rinului din Germania.tot in aceasta perioada se contureaza notiunile de turism si turist.

Transformarea circulatiei de calatori in turism sa produs la sfirsitul razboiului napoleonian(incep sec.XIX-lea)industrializarea,descoperirea fortei aborului,construirea locomotivei si a primelor cai ferate,aparitia automobilului au determinat un proces rapid al mijloacelor de deplasare si alaturi de dezvoltarea cailor de comunicatii au stimulat si extins activitatile turistice.

Inceputul sec.XIX-lea a insemnat construirea unor importante drumuri de acces ca si ameliorarea conditiilor de cazare in hoteluri accesibile deocamdata calatorilor cu venituri mari,calatorilor cu venituri modeste continuind sa se adaposteasca in locuinte particulare,la rude sau la cunostinte,turismul neavind inca un caracter de masa.

La mijlocul sec.XIX-lea are loc deschiderea primului birou de voiaj si a primei organizatii comerciale al carui scop era organizarea de calatorii mai ales a celor de grup.El apartinea lui Thomas Cook si avea sediu in Anglia.

Daca la infiintare firma avea 5 angajati in anul 1980 depasea 1700 putind sa organizeze cu succes vizitarea unor expozitii mondiale,cum au fost cele de la Londra 1851 sau Paris 1855,sa intreprinsa turnee de proportii cele mai mari in Elvetia,Italia si chiar in jurul lumii.

La scut timp dupa Thomas Cook s-au deschis birouri de voiaj in Norvegia, Suedia, Germania, Franta, Olanda,etc.

In 1872 a fost deschis marele birou de voiaj AMERICAN EXPRESS care organiza calatorii in Europa pentru grupuri de americani.

Dupa I razboi mondial asistam la unele modificari importante in circulatia turistica indreptate in egala masura atit asupra cererii cit si a ofertei.Motivatiile de calatorii se schimba,apar noi rute in turism international,se schimba obiceiurile de calatorie ,apar modificari in structura mijloacelor de trensport alese,cererea deplasindu-si interesul pentru distantele medii si mari spre sosele si aeroporturi spre turismul de camping.Oferta incepe sa fie mai larga si mai diferentiata,apar noi destinatii turistice,intre care si tarile din estul europei.

In Rominia activitatea turistica a evoluat in linii mari in acelasi sens ca si in alte state europene din centrul si sud-estul Europei.Astfel pina in sec.XIX-lea tara noastra era putin cunoscuta ca destinatie turistica,vizitatorii straini fiind de regula oameni de cultura ,diplomati,comercianti,si alte categorii care isi impartaseau impresiile de calatorii prin documente sau in cadrul unui cerc restrins de auditoriu.

Preview document

Economia Turismului - Pagina 1
Economia Turismului - Pagina 2
Economia Turismului - Pagina 3
Economia Turismului - Pagina 4
Economia Turismului - Pagina 5
Economia Turismului - Pagina 6
Economia Turismului - Pagina 7
Economia Turismului - Pagina 8
Economia Turismului - Pagina 9
Economia Turismului - Pagina 10
Economia Turismului - Pagina 11
Economia Turismului - Pagina 12
Economia Turismului - Pagina 13
Economia Turismului - Pagina 14
Economia Turismului - Pagina 15
Economia Turismului - Pagina 16
Economia Turismului - Pagina 17
Economia Turismului - Pagina 18
Economia Turismului - Pagina 19
Economia Turismului - Pagina 20
Economia Turismului - Pagina 21
Economia Turismului - Pagina 22
Economia Turismului - Pagina 23
Economia Turismului - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Economia Turismului.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Financiara

Pentru o firmă se cunosc următoarele date legate de principalii indicatori: Nr crt Produsul Valori ale perioadei ∆ u.m. ( 1-0 ) Indice de...

Analiza Economica - SC Bermas SA Suceava

SC Bermas SA SUCEAVA Să se realizeze analiza în dinamică şi financiară pentru exemplul următor: Nr. crt. Indicatori Valori ale perioadei Abaterea...

Cercetări de Marketing

CAPITOLUL I: BAZELE CERCETĂRII DE MARKETING 1.1. Cercetarea de marketing şi aria sa O definiţie de referinţă a cercetării de marketing este cea...

Geografia Economică

CAP.1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND OBIECTIVELE CURSULUI Obiectivul fundamental de studiu al cursului „Geografia economică mondială” este...

Turism Internațional

Capitolul 1 Concepte, definiţii şi noţiuni de bază ale turismului internaţional Primele încercări de definire a turismului, ca fenomen economic...

Piața Forței de Muncă

CAPITOLUL 1 PIAŢA MUNCII – ABORDĂRI TEORETICE Creşterea economică implică şi asigurarea resurselor de muncă. Aceasta comportă aspecte cantitative...

Tehnologia Hotelieră și de Restaurant

Cap.1. ORGANIZAREA ŞI STRUCTURA RESTAURANTELOR Serviciile de cazare şi alimentaţie au un rol distinct, esenţial şi primordial în ansamblul...

Marketingul în Afaceri

Succesul in afaceri in context european Majoritatea oamenilor ar dori să aibă succes în activităţile sale, dar nu ştiu ce trebuie să facă pentru...

Ai nevoie de altceva?