Economie

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 89 în total
Cuvinte : 38466
Mărime: 167.24KB (arhivat)
Publicat de: Leana Safta Lazăr
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. univ. dr. Mihai POPESCU
UNIVERSITATEA “STEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRATIE PUBLICA DEPARTAMENTUL ID SPECIALIZARILE: ADMINISTRAREA AFACERILOR ASISTENTA MANAGERIALA SI SECRETARIAT Suport de curs pentru învatamânt la distanta

Extras din curs

Introducere

Economia politica are functia instructiv educativa de a-i ajuta pe studenti, viitori specialisti în domeniu, sa-si formeze o gândire complexa, coerenta si critica cu privire la modul de functionare a economiei contemporane. Pe fundalul unui sistem notional adecvat, aceasta disciplina universitara îsi asuma misiunea civica de a contribui la analiza si evaluarea problemelor multiple si controversate ale tranzitiei României la o economie de piata eficienta, echilibrata si echitabila, menita sa asigure înscrierea tarii pe o traiectorie normala, ascendenta.

Domeniul de studiu al Economiei politice s-a conturat, în timp, într-un amplu proces de confruntare a diverselor curente de gândire economica. S-a ajuns, astfel, la un anume consens între specialisti, conform caruia Economia studiaza sistemul activitatilor economice în integralitatea sa. Obiectivul ei de cercetare se delimiteaza nu prin sectionari de un fel sau altul în realitatea economica, ci printr-un mod specific de abordare, prin functiile teoretico-metodologice pe care le îndeplineste si prin concluziile pe care le formuleaza în numele întregului sistem al stiintei economice.

Fundamentele teoretico-metodologice si aplicative însusite la disciplina Economie reprezinta premise ale unei pregatiri superioare a studentilor prin celelalte discipline economice din planurile de învatamânt ale facultatilor. Numai în acest fel, se asigura formarea unor economisti cu profil larg, cu o gândire creativ-prospectiva, capabili sa se încadreze cu profesionalism la locurile de munca si sa contribuie la solutionarea problemelor economice.

Economia politica, analizeaza acele principii si reguli pe baza carora se poate ameliora relatia dintre nevoi si resurse, dintre resursele economice limitate, rare, tot mai costisitoare si greu de procurat, pe de o parte, si nevoile umane nelimitate, în continua diversificare si rafinare, pe de alta parte. Economia politica are drept obiectiv tratarea conceptelor de baza si a regularitatilor ce definesc activitatile economice contemporane, privite prin prisma comportamentelor individuale ale participantilor. În acest context, se acorda atentia necesara întelegerii oportunitatilor de care pot beneficia unitatile economice individuale, precum si restrictiile cu care acestea se confrunta.

Lucrarea de fata este conceputa ca un material menit sa orienteze pe studenti în procesul de aprofundare a cunostintelor teoretice si practice si cuprinde:

Obiective: rolul lor este sa ghideze spre ceea ce este esential si asigura firul logic si cronologic în derularea activitatii economice, permitând însusirea cunostintelor de la simplu la complex.

Teste grila si probleme: au functia principala de a solicita gândirea si perspicacitatea studentului; unele teste grila sunt concepute ca instrumente de sistematizare a problemelor, altele sunt menite sa initieze si sa obisnuiasca studentii cu calculul economic.

Titluri de referate si de lucrari complexe: studentii sunt orientati, prin formularea titlurilor respective, sa cerceteze problemele teoretice fundamentale cuprinse în manual; unele titluri pot face obiectul referatelor la cercurile stiintifice studentesti sau pot fi adoptate ca subiecte orientative pentru lucrarile de licenta.

Cap 1. Formarea si dezvoltarea economiei politice

Obiective:

- geneza economiei politice;

- notiunea de economie politica;

- economia politica – stiinta economica teoretica fundamentala.

- metode de studiu ale economiei politice.

1.1. Obiectul si metoda economiei politice

Notiunea de economie si apoi de Economie Politica îsi are originea în gândirea lui Aristotel si a fost generalizata în lucrari de specialitate, pornind de la termenii grecesti: oikos = casa, gospodarie; nomos = norma, lege; polis = cetate, stat; logos = stiinta. De aici, Economia Politica este stiinta care se ocupa de legile si actiunile pentru gospodarirea casei, cetatii, societatii.

În anul 1615 Antoine de Montchrestien foloseste pentru prima data în denumirea de Economie Politica în “Traite d’economie politique” – o carte despre finantele publice, despre normele de gospodarire a satului, scrisa pentru suveranul de atunci al Frantei Louis al XIII-lea (cel drept), tatal lui Louis al XIV-lea.

Definirea Economie politice se poate grupa în cinci mari sensuri:

a) Economie Politica – stiinta a bogatiilor (avutiei), cum a denumit-o Adam Smith; conceptie clasica asupra izvorului bogatie – munca anuala a unei natiuni, definita de A, Smith si asupra distributiei bunurilor create, definita de D. Ricardo, prin repartizarea rentei pentru pamânt, a dobânzii pentru capital si a salariului pentru munca.

Se apreciaza ca o stiinta nu se restrânge la studiul bunurilor ci la tot ceea ce concura la productia, schimbul si repartitia bogatiilor.

b) Economia Politica – stiinta schimbului si alternativelor – în viziunea conceptiei neoclasice.

Paul Samuelson – laureat al premiului Nobel pentru economie – spunea în lucrarea sa “Economics”ca “Economia Politica studiaza modalitatile în care oamenii si societatea decid, cum sa utilizeze moneda, sa aloce resursele productive rare în producerea bunurilor si serviciilor variate si sa le repartizeze conform scopurilor de consum prezente si viitoare, între diferiti indivizi si între colectivitati care constituie societatea.”

c) Economia Politica studiaza legaturile sociale din sfera productie, repartitie, schimbului si consumului. Deci, stiinta economica este datoare nu numai sa defineasca notiunile, categoriile economice: salariul, pret etc., ci sa explice formarea si variatia lor, dar mai ales sa precizeze raporturile sociale care intervin în acest mecanism.

d) Economia Politica în viziunea socio-economica, cerea trecerea de la economia materiala, în care omul era considerat “atom utilitar al societatii” la “economia umana” – care combina nu numai ideea de economie si de materialitate, ci si celelalte trebuinte ale omului: educatie, arta, religie, politica etc.

În aceasta viziune procesul social este un ansamblu de relatii între om ca entitate biologica si psihica si structura unica a simbolurilor si tehnicilor care îi permit sa-si mentina existenta.

e) Economia Politica este o analiza “marginala”, deoarece presupune ca “întotdeauna deciziile sunt luate prin aprecierea costurilor suplimentare în raport cu beneficiile suplimentare”.

Aceasta acceptiune a profesorului Paul Hayne, de la Universitatea din Washington, în lucrarea “Modul economic de gândire” arata ca Economia politica este o stiinta orientata spre viitor, urmareste calea logica de a întelege ce calauzeste comportamentul uman în economic si cum se realizeaza cooperarea sociala prin adaptarea reciproca acelor care vând si a celor care cumpara, proces ce are loc datorita modificarii continue a avantajului comparativ pe care interactiunea o produce. Este, în esenta, o varianta a teoriei neoclasice

Preview document

Economie - Pagina 1
Economie - Pagina 2
Economie - Pagina 3
Economie - Pagina 4
Economie - Pagina 5
Economie - Pagina 6
Economie - Pagina 7
Economie - Pagina 8
Economie - Pagina 9
Economie - Pagina 10
Economie - Pagina 11
Economie - Pagina 12
Economie - Pagina 13
Economie - Pagina 14
Economie - Pagina 15
Economie - Pagina 16
Economie - Pagina 17
Economie - Pagina 18
Economie - Pagina 19
Economie - Pagina 20
Economie - Pagina 21
Economie - Pagina 22
Economie - Pagina 23
Economie - Pagina 24
Economie - Pagina 25
Economie - Pagina 26
Economie - Pagina 27
Economie - Pagina 28
Economie - Pagina 29
Economie - Pagina 30
Economie - Pagina 31
Economie - Pagina 32
Economie - Pagina 33
Economie - Pagina 34
Economie - Pagina 35
Economie - Pagina 36
Economie - Pagina 37
Economie - Pagina 38
Economie - Pagina 39
Economie - Pagina 40
Economie - Pagina 41
Economie - Pagina 42
Economie - Pagina 43
Economie - Pagina 44
Economie - Pagina 45
Economie - Pagina 46
Economie - Pagina 47
Economie - Pagina 48
Economie - Pagina 49
Economie - Pagina 50
Economie - Pagina 51
Economie - Pagina 52
Economie - Pagina 53
Economie - Pagina 54
Economie - Pagina 55
Economie - Pagina 56
Economie - Pagina 57
Economie - Pagina 58
Economie - Pagina 59
Economie - Pagina 60
Economie - Pagina 61
Economie - Pagina 62
Economie - Pagina 63
Economie - Pagina 64
Economie - Pagina 65
Economie - Pagina 66
Economie - Pagina 67
Economie - Pagina 68
Economie - Pagina 69
Economie - Pagina 70
Economie - Pagina 71
Economie - Pagina 72
Economie - Pagina 73
Economie - Pagina 74
Economie - Pagina 75
Economie - Pagina 76
Economie - Pagina 77
Economie - Pagina 78
Economie - Pagina 79
Economie - Pagina 80
Economie - Pagina 81
Economie - Pagina 82
Economie - Pagina 83
Economie - Pagina 84
Economie - Pagina 85
Economie - Pagina 86
Economie - Pagina 87
Economie - Pagina 88
Economie - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Economie.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Durabilă a Agriculturii în Spatiul Județului Călărași

1.1.Introducere Importanţa durabilităţii ca un concept cheie legat de elaborarea de politici privind protecţia mediului a crescut rapid în ultimii...

Contractul de Mandat Comercial

I. Definitie. Particularitati Mandatul comercial este contractul în temeiul caruia o persoana -mandatar, se obliga sa încheie în numele si pe...

Sociologie Economică

1.1.Conceptele de baza în sociologia economica Pentru ca o disciplina sa existe, trebuie îndeplinite, simultan, trei conditii: 1) sa aiba obiect...

Marketing

Cap 1. Definirea conceptului de marketing . Probleme generale ale marketingului. Marketingul este procesul de determinare a cererii pentru un...

Istoria Economică a României

EVOLUTIA INSTITUTIONALA A AGRICULTURII ROMÂNESTI ÎN PERIOADA INTERBELICA AGRICULTURA ROMÂNIEI ÎN PERIOADA INTERBELICA A fost dominata de...

Sociologie

l.1. Începuturile sociologiei. De la cunoasterea presociologica la cunoasterea sociologica. Stiinta este conceputa ca ansamblu sistematic de...

Economie europeană

Economia Uniunii Europene e o economie unificata progresiv e puternic dependenta de schimburi internationale economiile statelor membre sunt...

Microeconomie

Cap. 1. OBIECTUL SI METODA ECONOMIEI POLITICE 1.1. Obiectul de studiu al Economiei politice 1.2. Metoda Economiei politice 1.3. Caracterul...

Te-ar putea interesa și

Criza economică - cauze, efecte și răspunsuri

INTRODUCERE Criza economică ce a lovit economia mondială începând cu vara anului 2007, este fără precedent în istoria economică de după război....

Racordarea economiei românești la circuitul comercial internațional

Introducere În condițiile unei lupte continue și asidue pentru supremație și recunoaștere internațională, economiile contemporane se află în...

Administrația publică - promotor și catalizator al dezvoltării economice durabile

INTRODUCERE Dezvoltarea durabila a devenit un obiectiv politic al Uniunii Europene incepand cu anul 1997, prin includerea sa in Tratatul de la...

Strategii ale Managementului Bancar în Economia Contemporană

CAP. I - Structura managementului bancar Managementul bancar are funcţiile, mecanismele şi tehnicile sale specifice, obiective proprii pentru care...

Efecte ale Noii Economii Asupra Comerțului Internațional

CAP. I - Derularea tranzacţiilor internaţionale de tip comercial 1.1. Tranzacţiile comerciale - element al economiei deschise Categoria...

Comerțul internațional, vehicul esențial al economiei internaționale

Introducere Lucrarea aleasă presupune o analiză a comerţului internaţional, a încasărilor provenite din operaţiunile pe care le cuprinde....

Politica Economică a Franței

Franța Capitolul 1. 1.1 Prezentare generală Franţa este o ţară situată în Europa de Vest, dar care cuprinde şi diverse insule şi teritorii...

Globalizarea și mediul economic concurențial

Introducere Multe dintre problemele globale ale omenirii le-au atras cercetătorilor atenția, în special economiștilor, constituinu-se în obiecte...

Ai nevoie de altceva?