Extras din document
CURS 1
ECONOMIA AGROALIMENTARA
OBIECTUL DE STUDIU
Economia agroalimentara studiaza fenomene si mecanisme economice care se desfasoara in sistemul agroalimentar.
Fenomenele economice sunt :
-productia
-consumul
-schimbul .
Mecanismele economice sunt :
-legea cererii
-legea ofertei
-legea concurentei.
Studiul fenomenelor si mecanismelor economice are loc la nivel de individ care poarta denumirea de microeconomie si la nivel de comunitate (sau ramura economica ) cand poarta denumirea de macroeconomie .Termenul de economie provine de la cuvantul grecesc ,,oikia “ care inseamna casa si ,,nomos “care inseamna arta de a administra .
Termenul de agroalimentar include sapte activitati economice ,respectiv :
-agricultura
-industri agricole si agroalimentare
-piata si distributia produselor alimentare
-restaurantele si serviciile de administrare publica
-unitatile de consum
-comertul international
-cercetarea,dezvoltarea din domeniul agroalimentar.
Practic sistemul agroalimentar cuprinde toate activitatile umane legate de obtinerea de bunuri cu destinatie ,,alimente”.Activitatea ecomonica prin care se prelucreaza produsele agricole ,dar se obtin produse care nu sunt destinate consumului alimentar (uleiuri industriale,tesaturi ,etc) poarta denumirea de ,,sistem”.
Microeconomia studiaza productia ,consumul si schimbul la nivel de unitate de consum numita consumator si unitatea de productie numita interprindere .
Macroeconomia studiaza productia ,consumul si schimbul la nivel de comunitatea de tara sau de economie globala ( spre exemplu :cresterea economica ,dezvoltarea economica ,inflatia ,somajul ,crerea agregata ,oferta agregata ,etc.).
CURS 2
INFORMATIA ECONOMICA SI METODA
DE CERCETARE
SISTEMUL ECONOMIC
Informatia economica este formata din date cifrice care masoara fenomenele si mecanismele economice ,respectiv productia ,consumul , schimbul, oferta ,cererea si concurenta.Datele cifrice provin fie din fisele interprinderilor cand masoara fluxurile interprinderii ,fie din statistica nationala cand masoara fluxurile economice ale natiunii ,fie din studii si cercetari cand masoara raspunsul la diferite intrebari economice .
Informatia economica utilizeaza trei tipuri de cifre:
-cifre absolute
-cifre relative
-cifre agregate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Economie Agrara.docx