Economie întreprinderii

Curs
7.5/10 (6 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 114 în total
Cuvinte : 47125
Mărime: 1.60MB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Curs Economie Intreprinderii anul 1 Academia de Stiinte Economice

Extras din curs

Capitolul I: INTRODUCERE ÎN ECONOMIA ÎNTREPRINDERII

I.1. Relatiile economie nationala-întreprindere

Sistemul economic se afla într-o continua transformare, calitativa si cantitativa. Stiintele economice explica desfasurarea proceselor economico-sociale si formuleaza concepte care sistematizeaza teoretic si continuu realitatea aflata în miscare. Reconsiderând sistemul stiintelor economice, marele economist român Nicolae Georgescu Rongen sustine ca omenirea se îndreapta spre o societate economica, dar în acest drum paradigme cum ar fi “economia standard” încep sa fie puse sub semnul întrebarii, deoarece “anomaliile” se înmultesc1. Demersurile sale stiintifice vizeaza reconstructia din temelii a teoriei si practicii economice, ca urmare a schimbarilor calitative si a consumului ireversibil de energie, ceea ce impune gestiunea eficienta aresurselor si protectia mediului.

Stiintele economice au ca obiect de studiu gestiunea eficienta a resurselor insuficiente (limitate). Marea varietate a resurselor este abordata diferit la nivelul economiei nationale de cel al întreprinderilor economice. Dar, functionarea armonioasa a economiei nationale depinde de functionarea întreprinderilor care o compun, între acestea existând legaturi de interdependenta si conditionare reciproca.

La nivelul economiei nationale (nivelul macroeconomic), ansamblul activitatilor economico-sociale privite în unitatea si interdependenta lor dinamica se desfasoara în cadrul national, statul istoriceste constituit. În acest cadru apare o forma specifica adiviziunii si cooperarii muncii în interiorul unei tari, ca urmare a actiunii conjugate a factorilor interni (naturali, sociali, politici si economici), dar si a interactiunii lor dinamice cu factorii externi rezultati din diviziunea si cooperarea din economia mondiala. În cadrul economiei nationale sistemul activitatilor economico-sociale este structurat pe sectoare economice (primar, secundar, tertiar, quaternar), pe tipurile de agenti economici (conform clasificarii lor în sistemul conturilor nationale), pe ramuri si subramuri de activitate si pe trepte de agregare verticala (micro, mezo simacroeconomica2).

La nivelul microeconomic apar numerosi agenti (indivizi) care actioneaza fiecare cu o anumita autonomie, dar în interiorul unui cadru institutional complex care organizeaza interdependentele din ei. Activitatea economica a indivizilor este pe de o parte profesionala, iar pe de alta parte privata. Activitatea profesionala se situeaza cel mai adesea în cadrul întreprinderilor, având ca obiect productia de bunuri si servicii. Activitatea privata a re loc, în general, în cadrul familiei si implica consumul de bunuri pentru satisfacerea directa a nevoilor.

Agentii economici sunt indivizi, grupe de indivizi sau organizatii care constituie entitati de baza ce actioneaza în economie. Fiecarui agent îi corespunde un centru de decizie autonom. Agentii pot fi producatori, care transforma unele bunuri în alte bunuri si sunt denumiti adesea întreprinderi sau firme, sau agenti consumatori. când ne vom referi la agenti economici avem în vedere numai agentii producatori de bunuri si servicii.

Raritatea resurselor face ca fiecare agent economic sa ia decizii în procesul de productie cu privire la asigurarea diferitelor resurse ce au destinatii si utilizari alternative. În acest proces de decizie functioneaza principiul rationalitatii sau al eficientei economice, conform caruia fiecare agent economic urmareste sa determine acel nivel al productiei care îi maximizeaza câstigul (profitul), sau, ceea ce este echivalent, sa minimizeze costurile sau sa realizeze un profit maxim pentru un nivel

dat al productiei .

Producerea bunurilor materiale ca si a serviciilor, desfacerea si utilizarea lor se realizeaza, deci, de catre agentii economici producatori. Se pun, în mod firesc, întrebarile:

a) care din acesti agenti economici pot fi numiti “întreprindere” si

b) ce probleme si activitati specifice îi caracterizeaza ?

În ce priveste prima întrebare, abordarea vizeaza masura în care pot primi denumirea de unitate de productie gospodariile populatiei si diversele unitati ale administratiei. Unii autori utilizeaza si pentru acestea notiunea de agent economic, în general, altii le alatura unitatilor productive. În acest sens este de remarcat opinia economistului american Hal R. Varian3 care porneste de la modul cum este organizata

o întreprindere. Într-o economie de piata, capitalista, întreprinderile apartin indivizilor. Ele sunt entitati legale. Fundamental, proprietarii întreprinderii sunt responsabili de comportamentul lor si sunt cei care încaseaza beneficiile si suporta costurile. Întreprinderile pot fi organizate sub forma individuala, parteneriat si societate. Vorbim de organizare individuala, când o întreprindere apartine unui singur individ si de parteneriat când apartine mai multor indivizi. Când o întreprindere este organizata sub

forma de societate, aceasta apartine mai multor indivizi, dar dispune de o existenta legala diferita de cea a proprietarilor sai. Un parteneriat dureaza atât timp cât partenerii sunt în viata si sunt de acord sa mentina colaborarea, în timp ce o societate poate avea o viata mai lunga decât a oricarui proprietar. Proprietarii diverselor întreprinderi pot urmari obiective diferite în gestiunea întreprinderii. În cazul întreprinderilor individuale sau parteneriale, proprietarii joaca un rol direct în gestiunea efectiva a activitatii si ei pot realiza direct obiectivele lor. În general, ei sunt interesati sa maximizeze profitul, dar pot avea si alte obiective. În cazul unei societati, proprietarii nu sunt de regula si gestionari. Exista, deci, o anumita separare între proprietate si gestiune. Proprietarii societatii trebuie sa-si defineasca obiectivele, iar gestionarii le vor îndeplini. Si în acest caz obiectivul cel mai frecvent este maximizarea profitului.

Acest obiectiv, daca este interpretat corect, determina pe gestionari sa ia decizii care

sunt în interesul proprietarilor, care exercita însa un control specific în cadrul adunarilor generale si prin consiliile de administratie. Raspunsul la cea de a doua întrebare este important pentru delimitarea economiei întreprinderii de alte discipline care studiaza si ele întreprinderea. Întreprinderea este,

deci, o unitate economica organizata în care se produc bunuri materiale si servicii. Aceasta definitie nu permite înca stabilirea obiectului de studiu al disciplinei “Economia întreprinderii”, ci numai domeniul de activitate, care este mult prea complicat pentru a fi studiat de o singura disciplina. Economia întreprinderii porneste de la anumite abstractizari si se ocupa doar de o parte a acestui domeniu de activitate complex.

Relatia dintre conceptul de economie si conceptul de întreprindere exprima faptul ca întreprinderea este componenta fundamentala a economiei nationale,celula sa de baza. De aceea se impune cunoasterea relatiilor profunde dintre economie si întreprindere, în vederea determinarii raporturilor care permit functionarea lor.

Economia întreprinderii abordeaza relatiile macro-micro în sensul desfasurarii proceselor generale de producere a bunurilor si serviciilor, administratiei si consumului .

Abordarile economie-întreprindere în plan macroeconomic au în vedere continutul proceselor si fenomenelor economice care permit explicarea ratiunilor de dezvoltare a întreprinderii; analiza raporturilor de forta dintre agentii economici implicati în functionarea întreprinderii, prezenti pe piata; cunoasterea strategiilor la nivel macro pentru mai buna fundamentare a strategiilor la nivel de întreprindere.

Abordarile în plan microeconomic vizeaza armonizarea diferitelor laturi ale activitatii

întreprinderii în vederea realizarii obiectivelor sale fundamentale, în contextual macroeconomic dat.

Studiul raporturilor macro-micro permite fundamentarea stiintifica a deciziilor privind alocarea eficienta a resurselor la nivelul întreprinderii, mai buna selectare a pietelor si cunoasterea tipului de concurenta, adaptarea întreprinderii la mediul economic si influentarea acestuia. Diversitate agentilor economici care actioneaza pe piata face ca delimitarea domeniului de activitate al economiei întreprinderii sa fie complexa si activitatea acesteia sa fie studiata de mai multe discipline, din unghiuri de vedere diferite.

I.2. Obiectul si domeniile de abordare a economiei întreprinderii

Economia întreprinderii este o disciplina teoretico-aplicativa care asigura cunostinte fundamentale despre procesele economice care au loc la nivel microeconomic, dar directioneaza abordarile spre domeniul economicoorganizatoric.

Alte discipline completeaza studiul complex al întreprinderii, cum ar fi: managementul, dreptul, sociologia, contabilitatea, statistica, tehnologiile etc.

Preview document

Economie întreprinderii - Pagina 1
Economie întreprinderii - Pagina 2
Economie întreprinderii - Pagina 3
Economie întreprinderii - Pagina 4
Economie întreprinderii - Pagina 5
Economie întreprinderii - Pagina 6
Economie întreprinderii - Pagina 7
Economie întreprinderii - Pagina 8
Economie întreprinderii - Pagina 9
Economie întreprinderii - Pagina 10
Economie întreprinderii - Pagina 11
Economie întreprinderii - Pagina 12
Economie întreprinderii - Pagina 13
Economie întreprinderii - Pagina 14
Economie întreprinderii - Pagina 15
Economie întreprinderii - Pagina 16
Economie întreprinderii - Pagina 17
Economie întreprinderii - Pagina 18
Economie întreprinderii - Pagina 19
Economie întreprinderii - Pagina 20
Economie întreprinderii - Pagina 21
Economie întreprinderii - Pagina 22
Economie întreprinderii - Pagina 23
Economie întreprinderii - Pagina 24
Economie întreprinderii - Pagina 25
Economie întreprinderii - Pagina 26
Economie întreprinderii - Pagina 27
Economie întreprinderii - Pagina 28
Economie întreprinderii - Pagina 29
Economie întreprinderii - Pagina 30
Economie întreprinderii - Pagina 31
Economie întreprinderii - Pagina 32
Economie întreprinderii - Pagina 33
Economie întreprinderii - Pagina 34
Economie întreprinderii - Pagina 35
Economie întreprinderii - Pagina 36
Economie întreprinderii - Pagina 37
Economie întreprinderii - Pagina 38
Economie întreprinderii - Pagina 39
Economie întreprinderii - Pagina 40
Economie întreprinderii - Pagina 41
Economie întreprinderii - Pagina 42
Economie întreprinderii - Pagina 43
Economie întreprinderii - Pagina 44
Economie întreprinderii - Pagina 45
Economie întreprinderii - Pagina 46
Economie întreprinderii - Pagina 47
Economie întreprinderii - Pagina 48
Economie întreprinderii - Pagina 49
Economie întreprinderii - Pagina 50
Economie întreprinderii - Pagina 51
Economie întreprinderii - Pagina 52
Economie întreprinderii - Pagina 53
Economie întreprinderii - Pagina 54
Economie întreprinderii - Pagina 55
Economie întreprinderii - Pagina 56
Economie întreprinderii - Pagina 57
Economie întreprinderii - Pagina 58
Economie întreprinderii - Pagina 59
Economie întreprinderii - Pagina 60
Economie întreprinderii - Pagina 61
Economie întreprinderii - Pagina 62
Economie întreprinderii - Pagina 63
Economie întreprinderii - Pagina 64
Economie întreprinderii - Pagina 65
Economie întreprinderii - Pagina 66
Economie întreprinderii - Pagina 67
Economie întreprinderii - Pagina 68
Economie întreprinderii - Pagina 69
Economie întreprinderii - Pagina 70
Economie întreprinderii - Pagina 71
Economie întreprinderii - Pagina 72
Economie întreprinderii - Pagina 73
Economie întreprinderii - Pagina 74
Economie întreprinderii - Pagina 75
Economie întreprinderii - Pagina 76
Economie întreprinderii - Pagina 77
Economie întreprinderii - Pagina 78
Economie întreprinderii - Pagina 79
Economie întreprinderii - Pagina 80
Economie întreprinderii - Pagina 81
Economie întreprinderii - Pagina 82
Economie întreprinderii - Pagina 83
Economie întreprinderii - Pagina 84
Economie întreprinderii - Pagina 85
Economie întreprinderii - Pagina 86
Economie întreprinderii - Pagina 87
Economie întreprinderii - Pagina 88
Economie întreprinderii - Pagina 89
Economie întreprinderii - Pagina 90
Economie întreprinderii - Pagina 91
Economie întreprinderii - Pagina 92
Economie întreprinderii - Pagina 93
Economie întreprinderii - Pagina 94
Economie întreprinderii - Pagina 95
Economie întreprinderii - Pagina 96
Economie întreprinderii - Pagina 97
Economie întreprinderii - Pagina 98
Economie întreprinderii - Pagina 99
Economie întreprinderii - Pagina 100
Economie întreprinderii - Pagina 101
Economie întreprinderii - Pagina 102
Economie întreprinderii - Pagina 103
Economie întreprinderii - Pagina 104
Economie întreprinderii - Pagina 105
Economie întreprinderii - Pagina 106
Economie întreprinderii - Pagina 107
Economie întreprinderii - Pagina 108
Economie întreprinderii - Pagina 109
Economie întreprinderii - Pagina 110
Economie întreprinderii - Pagina 111
Economie întreprinderii - Pagina 112
Economie întreprinderii - Pagina 113
Economie întreprinderii - Pagina 114

Conținut arhivă zip

  • Economie Intreprinderii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici și Strategii de Comunicare

INTRODUCERE Particularitatile comunicarii în afaceri sunt generate de scopul, obiectivele si rolurile acestei comunicari, de cadrul si structura...

Concurența intreprinderilor, cooperarea și concentrarea

INTRODUCERE „Concurenta e factorul determinant, esential în succesul sau esecul firmelor. Concurenta determina oportunitatea acelor activitati ale...

Inițierea unei afaceri - proiect economia întreprinderii

1. Studiu de piata asupra industriei romanesti de software si servicii. Privire de ansamblu Industria IT romaneasca se afla in stadiul timpuriu al...

Cultura întreprinderii

1. CONCEPTUL DE CULTURA DE INTREPRINDERE Notiunea de cultura organizationala sau cultura intreprinderii a aparut relativ recent, se adauga altor...

Economia întreprinderii în cadrul științelor economice

1. Principiul economicităţii\a\a Un comportament raţional în situaţia de resurse limitate presupune să se acţioneze astfel încât: o cu un consum...

Afaceri Electronice pe Internet

1. Consideratii generale asupra conceptului de sistem, societate comerciala integratoare; Introducere Cresterea ponderii activitatilor cu...

Evaluarea și finanțarea investițiilor - master FAA

TEMA 1 ACTIVITATEA DE INVESTIŢII ÎN PIEŢELE ECONOMIEI MODERNE 1.1.Principalele pieţe economice şi activitatea investiţională. 1.2.Gestionarea...

Economie rurală

CAPITOLUL I AGRICULTURA RAMURĂ A PRODUCŢIEI MATERIALE Agricultura reprezintă în ansamblul economiei naţionale una din ramurile de mare...

Te-ar putea interesa și

Întreprinderea în mediul competitiv studiul de caz realizat la SC Muntenia SA

CAP.1 PREZENTAREA GENERALA Numele: S.C.Muntenia S.A. Filipestii de Padure Sediul firmei: str.Principala, nr. 941-Filipestii de Padure, judetul...

Economia întreprinderii - SC Valentine SA

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1. Scurt istoric S.C. Valentine S.A.a luat fiinţă în 1994 ca societate pe actiuni, prin...

Întreprinderea în mediul competitiv - SC Construct SA

Capitolul I – Prezentarea generala a intreprinderii 1. Scurt istoric: Societatea comerciala “S.C. CONSTRUCT S.A.” Ploiesti a luat fiinta in anul...

Studiu de Caz Realizat la S.C. Romvit General S.R.L.

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI “ROMVIT GENERAL SECURITY” S.R.L. 1.1. SCURT ISTORIC S.C. “ROMVIT GENERAL” S.R.L. – una dintre cele mai importante...

Caiet de practică - SC Klingeis Impex SRL

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 SCURT ISTORIC S.C Klingeis Impex S.R.L. este o intreprindere de dimensiuni mijlocii...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Upetrom - 1 mai SA Ploiești

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 Scurt istoric Documentele de arhiva atesta ca inceputul construirii societatii comerciale...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Textil-Grup SA

Capitolul I - Prezentarea generală a interprinderii 1.1. Scurt istoric S.C.Textil-Grup.S.A a luat fiinţă în iulie 1997.Este persoană juridică...

Studiu de caz - întreprinderea în mediul competitiv - realizat la SC Edilconst SA Câmpina

CAPITOLUL I:PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1-Scurt istoric al firmei EDILCONST S.A. Cîmpina DATE GENERALE Societatea comerciala...

Ai nevoie de altceva?