Economie Mondiala

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Economie Mondiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Definirea

Societatile transnationala à o societate a carei sfera de activitate si amploare spatiala priveste existenta a 2 entitati de baza: societatea mama si societati fiice (filiale)

s-au creat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand o serie de factori politici strategici au facilitat crearea patrunderii capitalului provenind din mai multe tari in alte tari prin filiale.

2. Principiile pe care se bazeaza crearea soc transnationale

Cand o societate cu capital privat dintr-o tara investeste in alta tara, procedeaza la o analiza a economiei tarii respective, ce presupune si urmarirea unor parametrii:

• Stabilirea politicii ca factor determinant al stabilirii economiei.

• Rata inflatiei care determina stabilirea pretului;

• Stabilirea cadrului legislativ care carcaterizeaza modul in care sunt adoptate actele normative si derularea necesara aplicarii lor, dar si gradul de stabilitate al actelor normative in timp;

• Gr de formare al fortei de munca din tara unde doresc sa-si implanteze filialele;

• Capacitatea intreprinderii de a utiliza fondurile provenite din investitiile straine.

3. Modul de creare al societatilor transnationale

Cai utilizate de catre societati transnationale cand doresc sa se implanteze in diferite tari:

a) Integrarea pe orizontala

b) Integrarea pe verticala

c) Crearea conglomeratului.

a) Integrarea pe orizontala

Ca forma de creare a unei societati transnationale pp ca o societate sau companie lider intr-un anume domeniu in tara sa de origine sa-si extinda activitatea si in alte tari prin filiale create in urma achizitionarii unor intreprinderi cu sediul in tarile de implantare a caror activitate este considerata de catre societatea mama ca fiind importanta si aduce profit.

Achizitionarea unei societati se face numai in masura in care domeniul de activitate coincide cu cel al societatii mama.

EX: general Motors(producatoare de mijloace rutiere de transport);

Echipamente electronice si energetice – General Electric- si-a extins activitatea si in alte tari achiztionand compania Olivetti- producatoare de echipamente electronice.

b) Integrarea pe verticala

Forma concreta prin intermediul careia o societate sau companie dintr-o tara, care activeaza intr-un anume domeniu, achizitioneaza alta societate sau companie fie din tara sa de origine, fie din alte tari, care-si desfasoara activitatea in domeniul situat in amonte sau aval de domeniul in care activeaza societatea mama.

EX: in domeniul extractiei prelucrarii si distributiei de petrol si derivatelor din petrol. Societatea profilata pe productia derivatelor din petrol- Exxon- a achizitionat si cumparat din SUA sau alte tari profilate fie pe extractia de petrol, fie pe distributia produselor petroliere.

In romania OMV cu sediul la Viena, rafinarea petrolului, a achizitionat din Romania Petrom.

c) Crearea conglomeratului

Forma concreta prin intermediul careia o companie dintr-o tara data isi extinde activitatea si in alte tari achizitionand companii profilate pe domeniul de activitate total diferit de domeniul in care activeaza societatea mama.

EX: Societatea ITT- societate americana profilata pe productia si distribuirea echipamentelor de telefonie si transmisie electronica a datelor a achizitionat Shaoton(lant de hoteluri), a achizitionat o companie germana producatoare de aparatura electronica si TV- Schamb Lorotoz;, a achiziionat AVIS- companie americana cu domeniul de activitate in inchirierea de automible- rent a car; din domeniul asigurarilor, al productiei de pompe industriale.

ITT- International Telegrapg and Telephone

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala.doc