Economie Mondială

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 39117
Mărime: 125.75KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Rodica Milena ZAHARIA
ECONOMIE MONDIALA Prof. Univ. Dr. Rodica Milena ZAHARIA Master Marketing International ASE

Extras din curs

1. Sistemul economiei mondiale

Economia mondiala este rezultatul unui proces evolutiv al dezvoltarii schimbului reciproc de activitati, de la forme inferioare la forme superioare, de la simplu la complex. Schimbul reciproc se desfasura preponderent la nivel de gospodarire individuala.

În evolutia economiei mondiale de o importanta cruciala s-au dovedit a fi marile descoperiri geografice. Principalii piloni ai economiei in perioada respectiva (Europa si America) erau „specializati” în productia diferitelor marfuri, astfel încât aproape toate marfurile europene erau noi pentru America si reciproc, marfurile americane erau noi pentru europeni.

Secolul XVI este secolul aparitiei pietei mondiale.

începutul secolului XIX - prima revolutie industriala.

Odata formate, economiile nationale vor conferi cadrul propice pentru generalizarea revolutiei industriale, pentru un avânt al factorilor de productie, care, însa, se va produce în mod neuniform.

„...lumea care va rezulta din prezenta rearanjare a valorilor, credintelor, structurilor economice si sociale… va fi diferita de ceea ce si-ar putea imagina oricine astazi… Este cert ca în materie de politica am trecut de la cei patru sute de ani ai natiunii-stat suveran, la un pluralism în care statul-natiune va fi mai degraba una dintre unitatile de integrare politica, si nu unica. Va fi o componenta – desi înca una cheie – a ceea ce eu numesc «politica post-capitalista», un sistem în care statele transnationale, regionale, statele-natiuni si structurile locale, chiar tribale, vor concura si vor coexista”.

În concluzie, putem afirma ca economia mondiala este un sistem complex, eterogen, ale carui componente fundamentale sunt economiile nationale, societatile transnationale, organizatiile economice internationale. Alaturi de aceste elemente fundamentale, sistemul economiei mondiale cuprinde si elemente derivate, de legatura: piata mondiala, relatiile economice internationale, diviziunea internationala a muncii, ordinea mondiala.

1.1. Economiile nationale

Economia mondiala este astazi un ansamblu interdependent în care economiile nationale, statele suverane, sunt constituentii fundamentali. Întregul esafod institutional modern are la baza statul suveran.

Economia nationala reprezinta o entitate rezultata din dezvoltarea schimbului reciproc de activitati între membri unei comunitati umane pe ansamblul teritoriului unui stat national. De asemenea, o economie presupune existenta unei suprastructuri, care reprezinta ansamblul institutional al unei tari.

Caracterizarea economiilor nationale se poate face d.p.d.v. demo-geografic (dimensiunea teritoriului sau marimea populatiei) si d.p.d.v. economic: dimensiunea PIB sau PNB (indicator ce reflecta potentialul economic al unei tari) sau de nivelul de dezvoltare al tarii respective.

PIB reprezinta valoarea bunurilor si serviciilor realizate în decursul unui an de rezidentii unei tari.

PNB este rezultatul activitatii nationalilor, ceea ce înseamna ca din PIB se scade activitatea strainilor ce actioneaza pe teritoriul tarii respective si se adauga activitatea nationalilor ce actioneaza în afara granitelor.

Tara care are cel mai mare potential economic este Statele Unite ale Americii. Cu un PIB de 14 256 mil. dolari, SUA devanseaza de departe celelalte tari aflate în topul tarilor cu cel mai mare potential economic.

Cel mai utilizat criteriu de clasificare a tarilor este cel al nivelului de dezvoltare. Nivelul de dezvoltare este o notiune complexa, ce desemneaza capacitatea unei tari de a satisface cerintele de baza si de a crea bogatie pentru cetatenii sai. Definirea nivelului de dezvoltare nu include doar aspecte economice, ci si sociale, cum ar fi speranta de viata sau nivelul de educatie, respectarea drepturilor fundamentale ale omului sau egalitatea între sexe.

Din punct de vedere al nivelului de dezvoltare, tarile se grupeaza în tari dezvoltate si tari în dezvoltare. Cele mai multe dintre tarile lumii fac parte din grupul tarilor în dezvoltare, grup extrem de eterogen, în care alaturi de tari avansate sunt si tari extrem de sarace.

PIB pe locuitor este unul dintre cei mai utilizati indicatori la scara mondiala pentru a aprecia nivelul de dezvoltare. Considerat un indicator sintetic, ce reflecta eficienta de ansamblu a unei economii, cele mai multe dintre clasamentele cu care opereaza institutiile internationale (ca Banca Mondiala sau ONU) au drept criteriu nivelul PIB pe locuitor sau PIB real pe locuitor. PIB real pe locuitor este expresia PIB nominal pe locuitor, ajustat cu puterea de cumpararea a monedei respective, dat fiind faptul ca nivelul preturilor este diferit de la o tara la alta si, deci, valoarea banilor nu este aceeasi.

Structura unei economii este data în principal de ponderea celor trei sectoare: sectorul primar (agricultura si industria extractiva) sectorul secundar (industria prelucratoare) si sectorul tertiar (al serviciilor).

În rândul preocuparilor mai recente de apreciere a nivelului de dezvoltare se înscrie si indicele dezvoltarii umane. Conceptul de dezvoltare umana, definit de catre P.N.U.D. ca „procesul de largire a posibilitatilor de a alege ale omului, (...) de asigurare unei vieti lungi si sanatoase, a unei educatii si a unui standard decent de viata”, se masoara prin intermediul unui indicator compozit: longevitatea, educatie (rata de alfabetizare si anii de scoala) si standardul de viata (PIB real pe locuitor).

1.2. Ordinea economica internationala

Ordinea economica internationala exprima modalitatea de organizare în timp si spatiu a elementelor economiei mondiale, altfel spus, raporturile de putere care exista între componentele sistemului economic mondial.

Puterea în relatiile internationale exprima capacitatea unei natiuni de a utiliza activele sale tangibile si intangibile, astfel încât aceasta sa influenteze comportamentul altor natiuni. Exercitarea puterii se poate realiza pe cale militara, pe cale economica, politica sau prin influenta.

Puterea militara este un mijloc traditional de impunere a vointei unui stat si de a determina o anumita ordine internationala (al doilea razboi mondial).

Modalitatea economica de a determina ordinea mondiala este una dintre cele mai întâlnite cai de a influenta raporturile de putere. Germania sau Japonia s-au impus în economia mondiala prin forta economiilor lor.

Puterea politica poate determina si ea un anumit sistem de relatii internationale. De exemplu, SUA îsi foloseste forta politica pentru a convinge Israelul sa negocieze cu tarile arabe din Orientul Mijlociu.

În ceea ce priveste influenta, ea exprima capacitatea de a exercita presiuni asupra unui stat, altele decât cele legate de utilizarea în mod implicit sau explicit a fortei sau a sanctiunilor economice. Poate ca exemplul cel mai ilustrativ în ceea ce priveste influenta la nivel mondial este cel al Bisericii Catolice.

Preview document

Economie Mondială - Pagina 1
Economie Mondială - Pagina 2
Economie Mondială - Pagina 3
Economie Mondială - Pagina 4
Economie Mondială - Pagina 5
Economie Mondială - Pagina 6
Economie Mondială - Pagina 7
Economie Mondială - Pagina 8
Economie Mondială - Pagina 9
Economie Mondială - Pagina 10
Economie Mondială - Pagina 11
Economie Mondială - Pagina 12
Economie Mondială - Pagina 13
Economie Mondială - Pagina 14
Economie Mondială - Pagina 15
Economie Mondială - Pagina 16
Economie Mondială - Pagina 17
Economie Mondială - Pagina 18
Economie Mondială - Pagina 19
Economie Mondială - Pagina 20
Economie Mondială - Pagina 21
Economie Mondială - Pagina 22
Economie Mondială - Pagina 23
Economie Mondială - Pagina 24
Economie Mondială - Pagina 25
Economie Mondială - Pagina 26
Economie Mondială - Pagina 27
Economie Mondială - Pagina 28
Economie Mondială - Pagina 29
Economie Mondială - Pagina 30
Economie Mondială - Pagina 31
Economie Mondială - Pagina 32
Economie Mondială - Pagina 33
Economie Mondială - Pagina 34
Economie Mondială - Pagina 35
Economie Mondială - Pagina 36
Economie Mondială - Pagina 37
Economie Mondială - Pagina 38
Economie Mondială - Pagina 39
Economie Mondială - Pagina 40
Economie Mondială - Pagina 41
Economie Mondială - Pagina 42
Economie Mondială - Pagina 43
Economie Mondială - Pagina 44
Economie Mondială - Pagina 45
Economie Mondială - Pagina 46
Economie Mondială - Pagina 47
Economie Mondială - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Economie Mondiala.doc

Alții au mai descărcat și

Mondializarea și Influența Sa asupra Mediului Economic

Introducere Mondializarea reprezinta o retea de interdependente dezvoltata între statele lumii, o sinteza a transformarilor radicale cu care s-a...

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Integrare Economică

INTRODUCERE: Integrare economica - scurt istoric si evolutie Notiunea de integrare economica, este relativ noua în teoria economica moderna. În...

SUA versus China

SUA vs China Evenimentele din 2001 au adus o noua provocare pentru economia si pentru politica economica ale Statelor Unite ale Americii. Razboiul...

Economie mondială

1.1. Economia mondiala : formare , dezvoltare, caracterizare Economia mondiala contemporana este rezultatul procesului indelungat al dezvoltarii...

Economie Mondială

CAPITOLUL 1 ECONOMIA MONDIALĂ „O REALITATE DINAMICĂ” Sistemul capitalist a stat la baza apariţiei şi dezvoltării economiei mondiale. Piaţa...

Economie mondială

Asezarea si Perceperea BugetelorLa originea economiei mondiale se afla: - Proprietatea privata (permite realizarea de schimburi economice). -...

Macroeconomie

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN STUDIUL MACROECONOMIEI 1.1. Introducere în studiul macroeconomiei 1.2. Fundamentele microeconomice al macroeconomiei...

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Adaptarea societăților transnaționale la specificul cultural al mediului de afaceri din România

INTRODUCERE Asistăm, în ultima vreme, la o dezvoltare şi transformare fără precedent a lumii în care trăim. Aproape totul se schimbă, se...

Societățile transnaționale și implicațiile lor asupra economiei mondiale - studiu de caz - McDonald’s Corporation

Argument La început de secol XXI, corporaţiile transnaţionale reprezintă una din marile forţe ce acţionează în domeniul economic, financiar,...

Serviciile Turistice în Economia Mondială

Întroducere În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Economie Mondială

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Încheierea celui de-al doilea rǎzboi mondial şi finalizarea amplului proces al decolonizǎrii au pus...

Centre de Putere

INTRODUCERE Conceptul de putere Esenţa politicii o constituie accesul la putere. Aceasta permite, pe plan intern şi extern, transpunerea în...

Economie mondială

Capitolul I Fundamentele economiei mondiale 1.1. Formarea economiei mondiale Condiţia esenţială a formării economiei mondiale o constituie...

Dezvoltarea economică - fenomen important al economiei mondiale

Dezvoltarea economica, Fenomen important al economiei mondiale I. Dezvoltarea Economica Ca forma de manifestare a dinamicii macroeconomice,...

Ai nevoie de altceva?