Economie Monetară

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 31582
Mărime: 238.53KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. CAP. I. MONEDA ŞI ROLUL SĂU ÎN ECONOMIE pag. 1
  2. 1.1. Moneda: concept şi funcţii pag. 1
  3. 1.2. Criterii de clasificare a monedei pag. 3
  4. CAP. II. OFERTA ŞI CEREREA DE MONEDĂ. ECHILIBRUL MONETAR pag. 5
  5. 2.1 Oferta de monedă pag. 5
  6. 2.1.1. Creaţia monetară realizată de Banca Centrală pag. 6
  7. 2.1.2. Creaţia monetară realizată de băncile comerciale pag. 7
  8. 2.2. Cererea de monedă pag. 7
  9. 2.2.1. Teoria clasică pag. 8
  10. 2.2.2. Teoria keynesistă pag. 8
  11. 2.2.3. Teoria monetaristă pag. 9
  12. 2.3. Echilibrul monetar în teoria economică pag. 10
  13. 2.3.1. Echilibrul monetar în teoria keynesistă pag. 10
  14. 2.3.2. Echilibrul monetar în teoria lui Milton Friedman pag. 14
  15. 2.4. Echilibrul monetar în politica economică pag. 15
  16. 2.5. Inflaţia, dezechilibru monetar şi economic. Caracteristici pag. 20
  17. CAP. III. CONVERTIBILITATEA MONETARĂ. REGIMUL CURSURILOR DE SCHIMB pag. 23
  18. 3.1. Convertibilitatea monetară pag. 23
  19. 3.2. Regimul cursurilor de schimb pag. 27
  20. 3.3. Convertibilitatea şi regimul cursului de schimb în ţările din Europa Centrală şi de Est pag. 29
  21. CAP. IV. UNIUNEA MONETARĂ EUROPEANĂ (U.M.E.) pag. 32
  22. 4.1. Crearea U.M.E. pag. 32
  23. 4.2. Moneda unică EURO. Avantaje şi costuri pag. 35
  24. CAP. V. ROLUL ŞI STRUCTURA SISTEMELOR BANCARE pag. 38
  25. 5.1. Rolul băncilor în economie: intermedierea financiară şi bancară pag. 38
  26. 5.2. Structura sistemelor bancare pag. 46
  27. CAP. VI. TENDINŢE ALE SISTEMELOR BANCARE. STRATEGII pag. 51
  28. 6.1. Caracteristicile sistemelor bancare pag. 51
  29. 6.2. Modele şi strategii bancare pag. 61
  30. 6.3. Definire şi tipuri de fuziuni bancare pag. 67
  31. CAP. VII. REFORMA SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC pag. 75
  32. CAP. VIII. RISCURI BANCARE pag. 78
  33. 8.1. Cadrul general al riscurilor bancare pag. 78
  34. 8.2. Riscul de credit pag. 80
  35. 8.2.1. Concept şi prevenire pag. 80
  36. 8.2.2. Reglementări privind limitarea riscului de credit pag. 83
  37. 8.3. Riscul insolvabilităţii (de capital) pag. 85
  38. 8.4. Riscul de lichiditate pag. 86
  39. 8.4.1. Abordări ale riscului de lichiditate pag. 86
  40. 8.4.1. Indicatorii lichidităţii bancare pag. 88
  41. 8.5. Alte riscuri bancare pag. 90
  42. 8.5.1. Riscul ratei dobânzii pag. 90
  43. 8.5.2. Riscul valutar pag. 92
  44. 8.5.3. Riscul de sistem pag. 92
  45. 8.5.4. Riscul de funcţionare pag. 93
  46. 8.5.5. Riscul de ţară pag. 93

Extras din curs

CAPITOLUL I

MONEDA ŞI ROLUL SĂU ÎN ECONOMIE

1.1. Moneda: concept, funcţii

Definirea monedei se poate face atât prin relevarea conţinutului său cât şi prin evidenţierea funcţiilor sale. Într-o definire extensivă moneda este constituită din ansamblul mijloacelor de plată direct – utilizabile pentru a efectua plăţile pe pieţele de bunuri şi servicii adică, ansamblul de active acceptate pentru a regla datoriile generate de schimbul de mărfuri.

Moneda apare ca un activ care poate fi deţinut, împrumutat, schimbat, conservat. Pentru a fi acceptată de către toţi agenţii economici valoarea monedei trebuie să se bazeze pe încrederea celor care o vor deţine, încredere circumscrisă unei anumite comunităţi naţionale sau internaţionale.

Aflându-se în centrul vieţii economice şi sociale, moneda sub toate formele sale reprezintă un instrument de utilitate permanentă pentru toţi agenţii economici. Unii cercetători atribuie monedei însuşirile de a reprezenta şi a măsura orice valoare ajungând la concluzia că orice marfă poate fi monedă. Alţii neagă calitatea de marfă a monedei atribuindu-i numai însuşiri subiective definind-o ca o convenţie socială, artificială.

A treia categorie de teoreticieni prezintă moneda într-o dublă accepţiune: atât ca marfă cu însuşiri intrinsece deosebite şi având o existenţă obiectivă cât şi ca o creanţă asupra emitentului sau a economistului, un semn am monedei marfă, o expresie a voinţei oamenilor.

Indiferent de accepţiunea dată monedei, există o apreciere generală potrivit căreia ea îndeplineşte mai multe funcţii:

1. Instrument unic de tranzacţionare

2. Etalon al valorii

3. Instrument de rezervă a valorii.

1. Instrument unic de tranzacţionare Într-o economie de schimb moneda serveşte drept contrapartidă între oferta şi cererea tuturor bunurilor şi serviciilor pe toate pieţele.

Această funcţie a monedei poate fi analizată fie insistând asupra caracterului universal ca instrument al tranzacţiilor fie dezvoltând rolul finanţator al monedei pentru că ea reprezintă singurul mijloc de a cumpăra bunuri şi servicii. Referitor la primul aspect, o tranzacţie poate avea loc fără monedă dar existenţa ei uşurează realizarea schimbului.

Moneda înlătură inconvenientele trocului ducând la o disociere a acestei operaţiuni unice în două operaţiuni, o operaţiune de vânzare care permite obţinerea monedei ce se utilizează apoi în operaţiunea de cumpărare. Acest rol al monedei se găseşte la originea specializării muncii. În aceste condiţii agenţii economici cedează rezultatul muncii lor, şi primesc în schimb monedă adică numitorul comun acceptat de toţi agenţii economici şi care le permite să cumpere orice bun sau să se elibereze de orice datorie.

2. Etalon al valorii. Conform acestei funcţii, moneda măsoară valoarea bunurilor şi serviciilor tranzacţionate. Întrucât valoarea bunurilor comercializate se exprimă întotdeauna prin monedă aceasta se interpune între ele, permiţând compararea lor.

Funcţia de etalon a monedei este prima care se manifestă deoarece o referire unică devine necesară odată cu sporirea şi diversificarea bunurilor şi serviciilor schimbate. Ca orice etalon moneda este invariabilă. Numai puterea ei de cumpărare fluctuează, respectiv scade în perioada de creştere a preţurilor şi invers. Deci invariabilitatea monedei în calitate de etalon este o condiţie necesară pentru asigurarea unui schimb de echivalente pe piaţă. În caz contrar, o reducere a valorii monedei etalon va afecta interesele posesorului avantajând pe cel care o datorează şi invers, dacă moneda etalon creşte în valoare, avantajul trece de partea posesorului aducând prejudicii celui care o datorează.

Moneda reprezintă în această calitate o măsură comună pentru a calcula valorile, dar această măsură va trebui să fie totdeauna constantă şi să se conformeze unor reguli stabilite. În evoluţia monedei, funcţia de etalon a fost îndeplinită iniţial de bunurile obişnuite apoi de metale preţioase, de valute pentru ca astăzi să funcţioneze un nou tip de etalon – cel bazat pe puterea de cumpărare.

3. Instrument de rezervă a valorii. Între două tranzacţii moneda serveşte ca rezervă a puterii de cumpărare fiind un instrument de tezaurizare, adică un instrument permanent de rezervă a valorii. Totodată ea face parte din patrimoniul oricărui agent economic alături de alte active: active cvasimonetare (depozite la termen), active financiare (acţiuni, obligaţiuni) sau active reale (terenuri). În raport cu aceste active moneda efectivă prezintă 3 diferenţe: un preţ al tranzacţionării mult mai redus în raport cu lichiditatea, un randament nul, o constanţă a valorii sale nominale.

Avantajele şi dezavantajele deţinerii de monedă efectivă sau de active lichide conduc pe fiecare agent economic să-şi stabilească preferinţele între toate activele ce constituie patrimoniul său. Generalizând, moneda existentă în economie la un moment dat reprezintă suma activelor care servesc agenţilor economici ca rezervă a valorii sau a puterii lor de cumpărare. Aceste sume se justifică prin nesincronizarea dintre încasări şi plăţi. Agentul economic primeşte monedă în schimbul unui bun şi o păstrează în scopul cumpărării altora în viitor. Se poate constitui o rezervă de monedă pentru cazul în care devine necesară sau pentru motive de ordin psihologic. Nesincronizarea dintre încasări şi plăţi şi incertitudinea viitoare sunt astfel cauzele esenţiale ale constituirii rezervelor monetare. Existenţa unui stoc de monedă la dispoziţia agenţilor economici nu se justifică decât prin decizia lor de a stoca, deci printr-o alegere economică raţional justificată. Orice bun poate constitui o rezervă a puterii de cumpărare. Mai mult chiar anumite bunuri conservă puterea de cumpărare pe termen lung mai bine decât moneda. Atunci când agenţii economici acumulează bogăţii sub toate formele ei acumulează o anumită capacitate de schimb. Totuşi moneda se distinge prin aceea că este imediat disponibilă fără cost de transformare şi fără risc. Valoarea monedei fluctuează în raport cu preţurile bunurilor şi serviciilor. Drept urmare, dacă un agent economic doreşte un activ care să-i ofere o putere de cumpărare stabilă mai mult asupra bunurilor decât asupra datoriilor moneda nu reprezintă activul ideal. Ea are proprietăţi de lichiditate care o califică a fi cel mai bun instrument de rezervă a puterii de cumpărare imediate.

Lichiditatea este cea care diferenţiază moneda efectivă de alte active de rezervă. În general lichiditatea unui activ depinde de: cât de uşor poate fi cumpărat sau vândut, de costul tranzacţionării, de previzibilitatea şi stabilitatea preţului său.

Preview document

Economie Monetară - Pagina 1
Economie Monetară - Pagina 2
Economie Monetară - Pagina 3
Economie Monetară - Pagina 4
Economie Monetară - Pagina 5
Economie Monetară - Pagina 6
Economie Monetară - Pagina 7
Economie Monetară - Pagina 8
Economie Monetară - Pagina 9
Economie Monetară - Pagina 10
Economie Monetară - Pagina 11
Economie Monetară - Pagina 12
Economie Monetară - Pagina 13
Economie Monetară - Pagina 14
Economie Monetară - Pagina 15
Economie Monetară - Pagina 16
Economie Monetară - Pagina 17
Economie Monetară - Pagina 18
Economie Monetară - Pagina 19
Economie Monetară - Pagina 20
Economie Monetară - Pagina 21
Economie Monetară - Pagina 22
Economie Monetară - Pagina 23
Economie Monetară - Pagina 24
Economie Monetară - Pagina 25
Economie Monetară - Pagina 26
Economie Monetară - Pagina 27
Economie Monetară - Pagina 28
Economie Monetară - Pagina 29
Economie Monetară - Pagina 30
Economie Monetară - Pagina 31
Economie Monetară - Pagina 32
Economie Monetară - Pagina 33
Economie Monetară - Pagina 34
Economie Monetară - Pagina 35
Economie Monetară - Pagina 36
Economie Monetară - Pagina 37
Economie Monetară - Pagina 38
Economie Monetară - Pagina 39
Economie Monetară - Pagina 40
Economie Monetară - Pagina 41
Economie Monetară - Pagina 42
Economie Monetară - Pagina 43
Economie Monetară - Pagina 44
Economie Monetară - Pagina 45
Economie Monetară - Pagina 46
Economie Monetară - Pagina 47
Economie Monetară - Pagina 48
Economie Monetară - Pagina 49
Economie Monetară - Pagina 50
Economie Monetară - Pagina 51
Economie Monetară - Pagina 52
Economie Monetară - Pagina 53
Economie Monetară - Pagina 54
Economie Monetară - Pagina 55
Economie Monetară - Pagina 56
Economie Monetară - Pagina 57
Economie Monetară - Pagina 58
Economie Monetară - Pagina 59
Economie Monetară - Pagina 60
Economie Monetară - Pagina 61
Economie Monetară - Pagina 62
Economie Monetară - Pagina 63
Economie Monetară - Pagina 64
Economie Monetară - Pagina 65
Economie Monetară - Pagina 66
Economie Monetară - Pagina 67
Economie Monetară - Pagina 68
Economie Monetară - Pagina 69
Economie Monetară - Pagina 70
Economie Monetară - Pagina 71
Economie Monetară - Pagina 72
Economie Monetară - Pagina 73
Economie Monetară - Pagina 74
Economie Monetară - Pagina 75
Economie Monetară - Pagina 76
Economie Monetară - Pagina 77
Economie Monetară - Pagina 78
Economie Monetară - Pagina 79
Economie Monetară - Pagina 80
Economie Monetară - Pagina 81
Economie Monetară - Pagina 82
Economie Monetară - Pagina 83
Economie Monetară - Pagina 84
Economie Monetară - Pagina 85
Economie Monetară - Pagina 86
Economie Monetară - Pagina 87
Economie Monetară - Pagina 88
Economie Monetară - Pagina 89
Economie Monetară - Pagina 90
Economie Monetară - Pagina 91
Economie Monetară - Pagina 92
Economie Monetară - Pagina 93
Economie Monetară - Pagina 94
Economie Monetară - Pagina 95
Economie Monetară - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Economie Monetara.doc

Alții au mai descărcat și

Inflația și politici antiinflaționiste

Introducere Încă din momentul apariţiei banilor în economia de schimb, inflaţia s-a manifestat cu intermitenţă în toate etapele de dezvoltare a...

Riscul de schimb valutar - francul elvețian

Introducere Instituţiile bancare deţin un rol important în cadrul sectorului financiar, în buna funcţionare a unităţilor economice şi a economiei...

Comparație privind Dezvoltarea Piețelor Financiare în SUA și în Europa

Capitolul 1. Comparatie între dezvoltarea sistemului bancar din SUA si dezvoltarea sistemului bancar european În epoca modernă, începând cu...

Riscul de Lichiditate

CAP 1. RISCUL DE LICHIDITATE Riscul este un factor important în orice activitate deoarece nu se poate obţine profit fără risc. O definiţie a...

Dobânda Simplă

- A: Prezentarea problemei : primele rezultate OBS: - din suma Sfinal , cantitatea reprezintă dobânda , deci la scadenţă ridică suma S0 depusă...

Economie monetară

Moneda şi masa monetară.Abordări ale monedei. Indicatori de structurare ai masei monetare. Masa monetară în România şi în UME Sisteme monetare...

The Economics of Money, Banking, and Financial Markets

Introducere: Pieţele financiare, de acţiuni şi de obligaţini, împreună cu mediatorii financiari, cum sunt băncile, companiile de asigurări sau...

Economie Monetară

1. MONEDA ȘI MASA MONETARĂ 1.1. Abordari ale monedei 1.2. Clasificarea semnelor monetare 1.3. Definirea masei monetare Agregatele monetare...

Te-ar putea interesa și

România și uniunea economică și monetară

1. UNIUNEA ECONOMICĂ ŞI MONETARĂ 1.1. PREMISELE UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE EUROPENE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a...

Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară

Introducere Aceasta lucrare isi propune sa realizeze o analiza a teoriei zonelor monetare optime teorie care a evoluat odata cu integrarea...

Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României

PARTEA I POLITICA MONETARA – ELEMENTE DE TEORIE Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia...

Uniunea Europeană - Uniune Economică și Monetară

INTRODUCERE Uniunea Europeană reprezintă un spaţiu economico-social şi politic, în construcţie, de o natură şi consistenţă diferită faţă de...

Strategii de politică monetară în Uniunea Economică și Monetară și eficacitatea acestora

INTRODUCERE Strategia de politică monetară.Abordarea generală a aplicării politicii monetare. Caracteristicile esenţiale ale strategiei de...

Uniunea Economică și Monetară

CAPITOLUL I UNIUNEA ECONOMICĂ ŞI MONETARĂ Obiectivele UE erau determinate de pilierii pe care aceasta se “ susţinea”. Astfel, celor trei pilieri...

Uniunea Economică și Monetară

INTRODUCERE Euro este moneda nou creata a Uniunii Europene si a devenit moneda oficiala la 1 ianuarie 1999. Aceste tari : Austria, Belgia, Cipru,...

Uniunea Economică și Monetară

Cap 1. Uniunea Economica si Monetara 1.1. Scurt istoric al Uniunii Economice si Monetare Uniunea Europeana este rezultatul eforturilor depuse...

Ai nevoie de altceva?