Evaluarea Intreprinderii

Imagine preview
(7/10 din 8 voturi)

Acest curs prezinta Evaluarea Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 40 de pagini .

Profesor: Conf. Univ. dr. Elena Doval

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Economie, Contabilitate, Management

Cuprins

1. Evaluarea. Premise si context
2. Tipuri de valoare si abordari in evaluare
3. Fazele activitatii de evaluare a firmei. Documentele utilizate in evaluare
4. Evaluarea prin cost a proprietatii imobiliare
5. Evaluarea prin cost a bunurilor mobile
6. Evaluarea prin cost a activelor necorporale, stocurilor, creantelor si datoriilor
7. Evaluarea prin venit a imobilizarilor corporale si bunurilor mobile
8. Evaluarea prin comparatia vanzarilor a imobilizarilor corporale si bunurilor mobile
9. Evaluarea intreprinderilor
10. Evaluarea pentru situatii finanaciare
11. Evaluarea pentru garantii
12. Managementul evaluarii

Extras din document

TEMA 1

Evaluarea. Premize si context

1.1. Definitia evaluarii

Etimologic, cuvantul "evaluare" vine de la verbul francez " e*valuer" , care se traduce prin: a stabili pretul, a pretui, a estima, a determina valoarea, evaluarea fiind actiunea de a evalua si rezultatul ei.

Literatura de specialitate engleza utilizeaza cuvantul "valuation" , de origine franceza, avand semnificatia actului de a estima sau a stabili valoarea sau meritul unui lucru.

Evaluarea este actul sau procesul determinarii valorii. Este o activitate intelectuala care necesita abilitati si competenta deosebite, cunoasterea si utilizarea unui complex de tehnici multidisciplinare si specifice. Evaluarea nu poate fi considerata o stiinta pura intru-cat are caracteristicile unei arte. Unul dintre expertii prestigioasei firme de consultanta din Anglia "Crown Agents", Peter Albertini, sublinia, cu ocazia prezentarii unui raport asupra privatizarii din Polonia in 1992, ca evaluarea este o arta si nu o stiinta, intru-cat diferitele tehnici aplicate in evaluare produc diferite valori. Evaluarea implica un element puternic de judecata si subiectivism si acestea cresc cu cat metodele de baza utilizate sunt bazate pe estimari sau proiectii ale performantelor viitoare. De asemenea, precizeaza expertul citat, in evaluare nu exista concluzia de "corect" sau "incorect", "bun" sau "rau", deoarece din procesul evaluarii rezulta "o gama de valori" care se pot intersecta, sau verifica prin intersectare.

Firma de consultanta "Coopers & Lybrand" defineste evaluarea ca fiind o arta nu o stiinta, si arta consta in aplicarea experientei si a judecatii faptelor pentru a ajunge la o evaluare rezonabila. Dupa opinia noastra evaluarea este o imbinare intre stiinta, experienta si arta.

Evaluarea consta dintr-un complex de abordari, de tehnici, procedee si metode, prin care un bun mobil, un instrument financiar, o proprietate imobiliara, o intreprindere sau o afacere sunt apreciate la valoarea de piata, fiind asigurata comparabilitatea acestora, indeosebi in tranzactii comerciale.

1.2. Premisele si contextul evaluarii

In Romania evaluarea s-a facut necesara o data cu declansarea procesului de privatizare. Prin privatizare se intelege transferul proprietatii statului in sectorul privat, deci dezetatizare, adica separarea sferei de influenta a statului de cea a intreprinderilor, ceea ce presupune dezvoltarea unor mecanisme descentralizate de reglementare economica, de stimulare a competitiei si de transfer al riscului catre proprietari de drept privat, obligand la o administrare eficienta. Ca parte integranta a procesului de reforma macroeconomica, privatizarea impreuna cu promovarea liberei concurente determina o mai mare flexibilitate a procesului economic, reprezinta o provocare la dorinta de castiguri proprii, la antrenare in circuitul economic competitiv si la o crestere a nivelului de prosperitate.

In cadrul procesului de privatizare o problema importanta o constituie determinarea valorii intreprinderilor de stat sau a societatilor comerciale in care statul detine un pachet de actiuni. Evaluarea intreprinderii este o componenta critica in procesul privatizarii, fiind mediatizata si politizata in majoritatea tarilor. Opinia publica, de cele mai multe ori acuza subevaluarea si "vanzarea de tara", iar in alte situatii acuza supraevaluarea si "incetinirea voita" a privatizarii. Specialistii germani in domeniu sustin deviza privatizarii "cat mai rapid posibil si cat de lent se impune".

1.3. Necesitatea si scopul evaluarii

In procesul privatizarii evaluarea este necesara deoarece :

-elementele patrimoniale nu reflecta valori de piata si valori determinate in baza unor acte administrative emise la un moment dat;

-trecutul este total neproductibil sub aspectul afacerii, al profitabilitatii, al capacitatii intreprinderii de a produce profit;

-aptitudinea societatii comerciale de a degaja profit in viitor nu se poate stabili prin extrapolarea profitului;

-valoarea intreprinderii trebuie sa tina cont de gradul de utilitate a tuturor elementelor patrimoniale;

-cumparatorul nu poate fi penalizat pentru modul in care au fost gestionate resursele si au fost efectuate cheltuieli in perioada trecuta.

Evaluarea nu este insa legata exclusiv de privatizare, desi intervine in tranzactiile impuse de acest proces.

Scopul evaluarii este diversificat de multiplele utilizari ale rezultatului acestei activitati. Prezentam in continuare, principalele utilizari ale evaluarii:

a) vanzarea-cumpararea de intreprinderi sau firme

Atat intreprinderile de stat, societatile comerciale in care statul detine un pachet de actiuni, cat si firmele infiintate prin initiativa privata pot constitui obiectul unei tranzactii de vanzare-cumparare. Valoarea lor, ca afacere, sau valoarea actiunilor care compun capitalul social nu este cea reflectata in contabilitate, fiind necesara evaluarea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Intreprinderii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT BRASOV Specializarea : Contabilitate si Informatica de Gestiune