Finanțe publice instituționale

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4935
Mărime: 38.35KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Boca
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Finantele institutionale publice

Statul pentru a-si realiza ob propuse in vederea efectuarii de cheltuieli publice trebuie sa supravegheze si sa organizeze un mecanism economic ce are la baza doctrina fortelor politice aflate la putere.

Institutiile publice au un rol important deoarece prin intermediul lor se deruleaza atat proc de constituire cat si cel de utilizare a resurselor financiare publice.

Institutiile publice reprezinta ansamblul structurilor organizatorice care sunt create in societate pentru a gestiona afacerile publice.

O institutie publica poate “vinde” un bun sau subventii de interes comunitar ca de exemplu sv. De telecomunicatii, transporturi, alimentarea cu apa, cu gaze, transp pe cai ferate.

Conform viziunii FIP o institutie publica facand parte din sectorul public apartine administratiei givernamentale centrale si locale.

Institutile publice furnizeaza buuri publice care au ca obiect bunastarea sociala si nu au ca scop obtinerea de profit.Bunurile publice apartin in totalitate statului si sunt clasate prin acte normative.

Dreptul de proprietate asupra acestori bunuri apartine in totalitate statului si unitatilor administrative teritoriale care isi exercita dreptul de posesie si de folosinta asupra lor.

DEF: Institutiile publice reprezinta unitatea administrativ patrimoniale, create si organizate de catre stat pentru realizarea functiilor sale in domeniul administratiei publice in sfera actiunilor social-culturale, invatamantului, etc.

Conform legii 500/2002 legea FP, institutiile publice sunt definite ca denumirea generic ce include Parlamentul, Administratia Prezidentila, Ministerele si celelalte organe de specialitate precum si institutiile din subordinea lor indifferent de modul de finantare.

Confrom legii 273/2006 legea FP, institutiile publice sunt definite ca denumirea generic ce include comunele, orasele,emunicipiile, sectoarele, judetele si municipiul Bucuresti, care au personalitate juridical indiferent de modul de finantare al activitatii acestora.

Clasificarea institutiilor publice:

Functia legislative in stat este asigurata de Parlament, iar cea judicioara de instantele judecatoresti, iar autoritatea executiva e reprezentata de presedintele tarii si de guvern.

Autoritatea executive are 2 componente de baza: guvernarea si administrarea;

- Guvernarea traseaza deciziile pentru viitorul si prezentul unei tari din perspective relatiilor cu alte state sau cu organismele internationale.

- Administrarea se ocupa de rezolvarea nevoilor cotidiene, curente ale statului respective.

Institutiile publice pot fi clasificate astfel:

1.Dpdv al subordonarii si al importantei sarcinilor ce ii revin, institutiile publice se grupeaza in:

• Institutiile administrative publice centrale;

- Presedentia Romaniei

- Parlamentul (Senat si Camera Deputatilor)

- Guvernul

- Institutiile juridice (Curtea de conturi si Curtea Suprema de Justitie)

- Institutiile administratiei publice de specialitate (Consiliul Concurentei Autoritatii Nationale si Protectia Consumtorului)

• Institutiile administrative publice locale;

Subventiile publice pot fi: subventii concentrate si deconcentrate;

OBS: Sv publice de concentrate sunt cele mai utilizate deoarece sunt structure teritoriale prin care Ministerul si organele centrale isi realizeaza competenta la nivel regional.

Atributiile si struturile org a sv deconcentratelor se aproba prin ordin al Ministerului sau conducatorul organului de stat in subordinea caruia isi desfasoara activitatea.

Ministerele isi desfasoara sv. Deconcentraelor la nivelul judetelor, oraselor si comunelor

ex: Inspectoratul Judetean, Comisariatele Garzii de Mediu, Directiile Sanitar Veternare, Oficiu de cadastru.

Unitatile administrative autonome se infiinteaza numai prin lege organic, sunt independente fata de Guvern si sunt situate in afara administratiei guvernamentale.

La fel ca si institutiile pblice care sunt subordinate guvernului au ca trasatura comuna asigurarea functionarii sistemului public prin intermediul sv deconcentrate. Ca si deosebire intre unitatile administrative autonome si Ministere sunt:

- Unitatile administrative autonome sunt numite de camerele parlamentare pe baza de propuneri venite din interiorul acestuia;

- Au un character autonom deoarece nu sunt dependente de govern si nici de minister. Ele depind de Parlament, iar Ministerul raspunde in fata Parlamentului prin intermediul Guvernului;

- Nu pot fi infiintate decat prin legi organice, iar conducatorii acestora nu fac parte din govern.

Ex:* 1.Autoritatile publice autonome care sunt infiintate potrivit prevederilor Constitutionale: Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Curtea de conturi, etc

2.Care sunt infiintate prin legi organice: BNR, Comisia de Supraveghere a Asig, Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare

Acestea au ca obiect de activitate principal, active de natura executive deoarece aplica legislatia nationala si international si asigura functi sv. Publice prin indeplinirea competentelor administrative ale acestora (fac parte din organelle executive);

Institutiile publice locale cuprind Consiliul Local, Consiliul judetean, primariile, presedintele Comisiei si primarul general al Municipiului Bucuresti. Acestea sunt finantate in mare parte din bug locale institutiile prefectului e reprezentantul Guvernului in teritoriu deoarece conduce sv deconcentrate ale autoritatilor locale si ale jud.

2. In functie de drepturile pe care le au institutiile publice in legatura cu aprobarea, repartizarea si utilizarea fondurilor bugetare, institutiile publice se impart in 2 categorii:

- institutii publice superioare;

- institutii publice subordonate;

Institutiile publice superioare sunt institutiile ai caror conducatori au calitatea de OPC (ordonator principal de credit) sunt Ministrii si conducatorii organelor central de stat care primesc mijloace banesti direct de la bugetul adm centrale de stat si repartizeaza creditele bugetare unitatilor teritoriale urmand ca apoi sa fie distribuite pe vertical in jos unitatii inferioare.

Institutiile publice subordonate sunt unitatile ai caror conducatori au calitatea de OSC respective OTC. Acestia doar primesc res banesti sub forma de credite bugetare de la OPC. Res sunt folosite doar pentru acoperirea nevoilor proprii ale insitutiilor.

3.Dpv al statului juridic:

a) institutii publice cu personalitate juridical sunt institutiile ai caror conducatori au calitatea de ordonatori de credite si au drept de decizie in angajarea si efectuarea de cheltuieli. Aceste institutii au un BVC care e propriu si aprobat de catre Comisia de Administratie.

b) institutii fara personalitate juridical sunt institutii ai caror conducatori nu sunt ordonator de credite, acestia putand efectua cheltuieli numai in limita sumelor virate de ordonatorii de credite in subconturi. Cheltuielile reprezinta plata salariilor respective cheltielile assimilate acestora.

4. In functie de sistemul de finantare, institutiile publice se impart in:

a) institutiile publice finantate integral din venituri bugetare: sunt institutii publice care au obligatia sa colecteze si sa verse veniturile in totalitate la bugetul din care sunt finantate.

Ex: Directiile Judetene ale FP, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Casa de Pensii

b) institutiile publice cu finantare mixta, au pe langa venituri proprii si venituri sub forma subventiilor. Res financiare pot proveni si din transferuri de la ordonatrii de credite, iar sumele nedistribuite pana la sfarsitul anului bugetul se varsa in contul colector si se repartizeaza pentru ex financiare viitoare.

c) institutiile publice din mijloace extrabugetare sunt institutii publice care au ca trasatura faptul ca veniturile necheltuite pana la sfarsitul anului financiar se repartizeaza pentru anul financiar viitor cu conditia ca acestea sa fie repartizate pe fiecare buget in parte.

d) institutiile publice din fonduri extrabugetare cu destinatii special, sunt institutii publice care au ca trasatura faptul ca soldul ramas la sfarsitul anului bugetar se repartizeaza pentru anul financiar urmator doar de catre OSC.

Preview document

Finanțe publice instituționale - Pagina 1
Finanțe publice instituționale - Pagina 2
Finanțe publice instituționale - Pagina 3
Finanțe publice instituționale - Pagina 4
Finanțe publice instituționale - Pagina 5
Finanțe publice instituționale - Pagina 6
Finanțe publice instituționale - Pagina 7
Finanțe publice instituționale - Pagina 8
Finanțe publice instituționale - Pagina 9
Finanțe publice instituționale - Pagina 10
Finanțe publice instituționale - Pagina 11
Finanțe publice instituționale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Finante Publice Institutionale.docx

Alții au mai descărcat și

Supravegherea Bancară

Tema 9: Supravegherea bancară I. Supravegherea bancară. Nivele de supraveghere bancară. II. Tipurile de documente întocmite de băncile comerciale....

Evaluarea întreprinderii - noțiuni de bază

Evaluarea întreprinderii: definiții, conținut, principii Conținut curs 1 1. Definițiile valorii și ale evaluării; 2. Conceptele de preț, cost,...

Procesul modelării

PROCESUL MODELĂRII PROCESUL MODELĂRII Cercetarea economică a evoluat în timp şi se derulează faptic de la observare la descriere formală, la...

Probele de Audit

Probele de audit – Totalitatea informatiior obtinute de auditor pentru a ajunge la concluziile pe care se bazeaza opinia de audit. Probele de audit...

Gestiunea Riscului

Capitolul 1 -Abordări teoretico-metodologice Noţiunea de risc Definirea riscului (în accepţiune generală) Definirea riscului economic...

Microeconomie

1.1. Economia–componentă principală a societăţii umane 1.2. Apariţia şi dezvoltarea economiei politice ca ştiinţă 1.3. Obiectul de studiu al...

Economia Întreprinderii

PARTEA I - CICLUL DE VIATA AL INTREPRINDERII CAPITOLUL 1 - ECONOMIA ÎNTREPRINDERII ÎN CADRUL STIINTELOR ECONOMICE Un comportament rational în...

Managementul IMM

Cursul 1 ÎNTREPRINZĂTORUL – ELEMENTUL CENTRAL AL AFACERII CARACTERISTICI DISTINCTIVE ALE EXISTENŢEI ŞI ACTIVITĂŢII IMM După numărul de...

Te-ar putea interesa și

Veniturile Bugetelor Locale - Constatare. Asezare. Administrare. Studiu de Caz

1. Continutul si etapele procesului bugetar in Romania 1.1. Interpretari si semnificatii cu privire la bugetele publice BUGETELE PUBLICE...

Rolul relațiilor publice la DGFP Gorj

1.ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA RELATIILOR PUBLICE LA DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE GORJ 1.1 Organizarea generala a Generala a Finantelor...

Finanțele publice și dezvoltarea durabilă

Finante publice si dezvoltarea durabila Ce este dezvoltarea durabila? Conceptul de Dezvoltare Durabila reprezinta o noua paradigma a Dezvoltarii...

Procesul Bugetar din România

PROCESUL BUGETAR este o succesiune de etape prin care trec bugetele publice ca balanţe financiare, cu implicări instituţionale prin folosirea de...

Studiu comparativ privind serviciul public de transport cu metroul în București și în New York

Capitolul I Prezentarea serviciul de transport cu metroul 1.Bucuresti 1.1. Prezentarea serviciului de transport cu metroul furnizat de compania...

Serviciul public de alimentare cu apă din Constanța și Oradea - studiu comparativ

Capitolul 1 Prezentarea serviciului Alimentare cu apa din Constanta si Oradea 1.1. Serviciul public Alimentare cu apa din Constanta "Cel mai...

Analiza comparativă între Institutul Clinic Fundeni București și New York-Presbyterian Hospital

1. Prezentarea serviciului 1.1. Serviciul public de sanatate din Institutul Clinic Fundeni Bucuresti a. Denumirea institutiei care furnizeaza...

Procedură fiscală privind taxa pe valoare adăugată - Direcția Generală a Finanțelor Publice Vaslui

1. Organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vaslui 1.1 Scurt istoric Până în anul 1989, Finanţele Publice vasluiene...

Ai nevoie de altceva?