Cuprins
- 1.Contextul, scop și domeniu
- 2.Zona de studiu
- 3.Metode
- 4. Rezultate
- 5. Concluzii
- 6. Recomandări și perspective
- 7.Limitele/ relevanta articolului
Extras din document
1.Contextul, scop și domeniu
Mineritul este o activitate a omenirii ce contribuie la progresul civilizației, la creșterea economică a unui stat. Totuși, mineritul are un impact semnificativ asupra apei, peisajului și mediului.
Drenajul de mine acide are o influența importantă și negativă asupra apelor. Apa scursă din proiectele miniere, cum ar fi mine cu groapa deschisă, devine acida. Acidul sulfuric diluat, dizolvă metale grele toxice și nemetale afectând viața acvatică din aval și apele subterane alimentate de râuri.
Toate particulele care conțin metale dăunătoare sunt transportate în aval și se pot acumula în canalul râurilor și se pot dispersa în zonele inundabile.
Obiectivul prezentului studiu este de a cerceta și evalua poluarea apei din bazinul minier impactat în bazinul Certej și de a evalua percepția locuitorilor legată de calitatea slabă a apei râului și de apa potabilă a acestora. Zona de studiu aleasă reprezintă un punct important al mineritului din România, unde normele de protecție a mediului au fost puțin aplicate. De asemenea, proiectul prezintă un aspect de dezvoltare a capacității de cercetare și un transfer de cunoștințe pentru participanții români.
2.Zona de studiu
Bazinul hidrografic Certej este situate în munții metaliferi ,în munții Apuseni din Carpații Occidentali acoperind o suprafata de 78 km. Raull Certej are o lungime de 18 km și este afluent al raului Mures care se revarsa în Dunăre.
Valea Certej este alcatuita de șisturi negre cretacice și paturi subțiri de pietre din nisip. Metalele prețioase sunt gazduite în cea mai mare parte în vene cu scufundari rapide. Rocile magmatice gasite în groapa Coranda conțin sulf polimetalic si vene din aur și argint. Depozitele de minereu de din vale au fost exploatate în diferite locuri. In groapa Coranda , cea mai mare mina din bazinul hidrografic ,a fost exploatat aurul până în 2006.
După prelucrarea minereului, materialul rezidual a fost transportat la depozitul de deșeuri.Cea mai mare este reziduu de decantare Mialu ce contine 4.6 milioane de minereuri de deșeuri maruntite fin ce se incorporeaza în apa acida care produce pirita(mineral din clasa sulfurilor) mineral. A fost folosit activ din 1984 până în 2006.
În 1971 o alunecare a barajului de decantare aflat chiar în amonte în Certejul de Sus a promovat un accident major oamenilor cu inundarea canalului fluvial și depunerea ulterioară a nămolului pana la confluența cu râul Mureș.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Impactul mineritului asupra mediului si societatii.docx