Informatica de gestiune și internet

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 23126
Mărime: 712.20KB (arhivat)
Publicat de: Gina Sava
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Tofan

Extras din curs

1. BAZELE TEORETICE

ALE PRELUCRĂRII AUTOMATE A DATELOR

1.1. Dată, informaţie, decizie

Data reprezintă o înşiruire de caractere numerice sau alfanumerice, care au o anumită semnificaţie. Datele sunt reprezentate prin şiruri de caractere, simboluri, cifre, cuvinte; fiind sunt supuse procesului de prelucrare duc la obţinerea informaţiilor ce reprezintă semnale, ştiri despre evenimentele sau procesele economice care au loc în cadrul unei unităţi.

Pentru cunoaşterea şi gestionarea eficientă a unei unităţi trebuie identificate evenimentele şi faptele care generează date, trebuie delimitate precis obiectivele cunoaşterii şi conducerii, trebuie stabiliţi purtătorii materiali de informaţie, precum şi modalităţile prin care se culeg şi se înregistrează datele, metodele şi instrumentele de prelucrare a acestor date şi destinaţia informaţiilor, transferul lor la destinatar.

Utilizând simboluri asociate cu realitatea, informaţia este folosită în

caracterizarea ordinii şi a organizării specifice, în studiul procesului de reflectare,

căpătând semnificaţii proprii fiecărui domeniu al cunoaşterii.

Termenul de informaţie a fost introdus iniţial în domeniul tehnic, pentru a defini eventuala incertitudine înlăturată prin realizarea unui eveniment dintr-un set de evenimente posibile. În timp, a dobândit diferite semnificaţii, în funcţie de contextul concret în care a fost utilizat.

În general, informaţia rezultată în procesul cunoaşterii este privită ca o cunoştinţă, o reflectare a realităţii obiective în conştiinţa umană. Definind cunoaşterea ca „un proces complex de însuşire, apropiere, reconstrucţie a realităţii obiective de către subiect”, informaţia vizează fiecare din elementele noi, în raport cu cunoştinţele prealabile, cuprinse în semnificaţia unui simbol sau a unui grup de simboluri. Cunoaşterea teoretică, adâncirea cunoaşterii prin intermediul gândirii pătrunde în esenţa lucrurilor, sesizează legăturile interne, cauzele şi legile lor. Ea are loc pe baza prelucrării datelor obţinute de cunoaşterea empirică, de procesul de reflectare a obiectelor în procesul interacţiunii nemijlocite a omului.

Informaţia este caracterizată în mare măsură prin gradul de subiectivitate-obiectivitate, referindu-se la dependenţa acesteia de utilizator, de intervalul de timp asupra căruia face referinţă, dar şi de aspectele calitative şi cantitative, cu exemplificarea clasică „informaţia contabilă”. Informaţiei trebuie să i se asocieze o valoare de utilitate, respectiv speranţa de economie, calculată prin diferenţa realizată între efectele unei decizii promovate, în şi fără elementul „cunoaştere” a informaţiei respective. Valoarea de utilitate a unei informaţii este strict dependentă de aspectul fizic, dar şi de aspectul uzurii morale, aspect prioritar datorat mediului, caracterizat printr-o maximizare a dinamismului acestuia. Informaţia este supusă unui risc ridicat de degradare, indus de acţiunile de producere şi de difuzare, acţiuni rezultate din interacţionarea multiplă şi complexă cu suma informaţiilor dintr-un mediu. Riscul de degradare a informaţiei este influenţat de executarea procesului de prelucrare într-un anumit context spaţial şi temporal, de suma utilizatorilor, precum şi de atitudinea acestora faţă de informaţie.

După situarea în timp, informaţiile pot fi: active, pasive şi previzionare.

Informaţiile active sau operative sunt informaţiile care reflectă activitatea curentă, în mod operativ, adică la locul şi momentul producerii unui efect sau proces economic. Acestea sunt utilizate de către conducerea unui agent economic în influenţarea imediată a activităţii unităţii respective.

Informaţiile pasive reprezintă informaţiile care reflectă o activitate trecută a unei unităţi economice şi sunt utilizate de către organele de conducere pentru a influenţa perioada viitoare.

Informaţiile previzionare privesc perioada viitoare şi se obţin pornind de la

analiza informaţiilor istorice sau pasive.

Pentru a fi eficientă, informaţia trebuie să fie fundamentată ştiinţific, trebuie să fi oportună, captată la timp şi de cine trebuie, să fie clară şi să nu fie contradictorie.

După conţinut, informaţiile sunt: elementare, complexe şi sintetice.

Informaţiile elementare reflectă un singur moment din activitatea întreprinderii şi se obţin prin prelucrarea datelor ca urmare a producerii unui fenomen sau proces economic. Informaţiile complexe se obţin prin prelucrări succesive de informaţii elementare. Ele au rolul de a centraliza întreaga activitate desfăşurată de o unitate economică pe o anumită perioadă. Informaţiile sintetice se obţin în munca de analiză şi ca urmare a prelucrării informaţiilor complexe şi elementare.

Un alt criteriu de clasificare a informaţiilor este reprezentat de delimitarea acestora după forma de exprimare. În conformitate cu acest criteriu, informaţiile se prezintă sub forma de informaţii analogice, informaţii cantitative şi informaţii calitative. Informaţiile analogice, ca relaţii între diversele date de intrare, se obţin în special în procesul de producţie. Informaţiile cantitative reflectă cantitativ activitatea economică desfăşurată de unitatea economică, iar informaţiile calitative reflectă calitatea activităţii economice.

Conceptul de management al informaţiei se bazează pe unanima acceptarea faptului că resursele informaţionale constituie un activ al firmei, rezultând că pot şi trebuie să fie gestionate. Datorită faptului că informaţia reprezintă o resursă rară şi scumpă, aceasta trebuie să fie evidenţiată, apreciată şi valorizată, sub aspectul specific al utilizării multiple, procesul de generare şi de utilizare trebuie să fie plasat în directă subordonare faţă de nivelul de conducere, alcătuindu-se şi actualizându-se printr-o strategie specifică un repertoar al informaţiilor disponibile.

Managementul informaţiei presupune desfăşurarea unor activităţi specifice, conceperea şi actualizarea proiectelor strategice în domeniul informaţional, aplicarea unor soluţii de restructurare coerente, definirea şi respectarea unor standarde de culegere, transmitere, prelucrare şi stocare a datelor, asistarea la nivel înalt a utilizatorilor finali. Această activitate va trebui să devină o prioritate a agenţilor economici, managerul reprezentând un catalizator al informaţiei, implicându-se efectiv în integrarea, administrarea, actualizarea informaţiei pertinente din miile de date disponibile.

Preview document

Informatica de gestiune și internet - Pagina 1
Informatica de gestiune și internet - Pagina 2
Informatica de gestiune și internet - Pagina 3
Informatica de gestiune și internet - Pagina 4
Informatica de gestiune și internet - Pagina 5
Informatica de gestiune și internet - Pagina 6
Informatica de gestiune și internet - Pagina 7
Informatica de gestiune și internet - Pagina 8
Informatica de gestiune și internet - Pagina 9
Informatica de gestiune și internet - Pagina 10
Informatica de gestiune și internet - Pagina 11
Informatica de gestiune și internet - Pagina 12
Informatica de gestiune și internet - Pagina 13
Informatica de gestiune și internet - Pagina 14
Informatica de gestiune și internet - Pagina 15
Informatica de gestiune și internet - Pagina 16
Informatica de gestiune și internet - Pagina 17
Informatica de gestiune și internet - Pagina 18
Informatica de gestiune și internet - Pagina 19
Informatica de gestiune și internet - Pagina 20
Informatica de gestiune și internet - Pagina 21
Informatica de gestiune și internet - Pagina 22
Informatica de gestiune și internet - Pagina 23
Informatica de gestiune și internet - Pagina 24
Informatica de gestiune și internet - Pagina 25
Informatica de gestiune și internet - Pagina 26
Informatica de gestiune și internet - Pagina 27
Informatica de gestiune și internet - Pagina 28
Informatica de gestiune și internet - Pagina 29
Informatica de gestiune și internet - Pagina 30
Informatica de gestiune și internet - Pagina 31
Informatica de gestiune și internet - Pagina 32
Informatica de gestiune și internet - Pagina 33
Informatica de gestiune și internet - Pagina 34
Informatica de gestiune și internet - Pagina 35
Informatica de gestiune și internet - Pagina 36
Informatica de gestiune și internet - Pagina 37
Informatica de gestiune și internet - Pagina 38
Informatica de gestiune și internet - Pagina 39
Informatica de gestiune și internet - Pagina 40
Informatica de gestiune și internet - Pagina 41
Informatica de gestiune și internet - Pagina 42
Informatica de gestiune și internet - Pagina 43
Informatica de gestiune și internet - Pagina 44
Informatica de gestiune și internet - Pagina 45
Informatica de gestiune și internet - Pagina 46
Informatica de gestiune și internet - Pagina 47
Informatica de gestiune și internet - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Informatica de Gestiune si Internet.doc

Alții au mai descărcat și

Afaceri Electronice pe Internet

1. Consideratii generale asupra conceptului de sistem, societate comerciala integratoare; Introducere Cresterea ponderii activitatilor cu...

Expertiza mărfurilor

PROCEDURA EXPERTIZEI ORGANUL ÎNDREPTĂŢIT SĂ DISPUNĂ EFECTUAREA EXPERTIZEI : numeşte expertul / specialistul; comunică în scris expertului...

Impactul Inovațiilor Pieței Financiare Asupra Stategiei și Tacticii Politicii Monetare

Abstract The innovation process that influenced financial markets in the last twenty years leaded to the creation with the help of financial...

Piețe de Capital și Managementul Portofoliilor

CAP. I. TEORIA PIEŢELOR FINANCIARE 1.1. NOŢIUNILE DE CAPITAL REAL ŞI CAPITAL FINANCIAR Ideea generică: capitalul văzut ca o marfă...

Economie de piață și tranziția

Economia de piaţă reprezintă sistemul economic cel mai eficient, prin care se realizează activitatea economică, respectiv are loc transformarea...

Structura și Funcționalitatea Economiei de Piață

Activitatea economică este o activitate specific umană prin care se urmăreşte satisfacerea trebuinţelor indivizilor în limita resurselor...

Instrumente de Politică Monetară

1. Instrumentele de politică monetară folosite de Banca Centrală Europeană În prezent, politica monetară a Sistemului European al Băncilor...

Piețe de Capital

Tema Nr. 1 Conţinutul şi rolul pieţelor de capital 1. Locul şi rolul pieţei financiare în modelul general al circuitului economic. 2. Piaţa...

Te-ar putea interesa și

Aplicarea tehnologiilor informaționale în activitatea hotelieră. Studiu de caz - Hotel Ambient Brașov

CAPITOLUL I: HOTELĂRIE ŞI INDUSTRIE HOTELIERĂ În prezent, hotelăria participă activ tot mai mult la viaţa economică şi socială; fiind o creaţie a...

Modelarea aplicațiilor financiar contabile

SISTEME INFORMAŢIONALE FINANCIAR-CONTABILE Modelarea aplicaţiilor financiar-contabile utilizând tehnici moderne de programare 1.1. Structura...

Evidența Salariaților

REZUMATUL LUCRĂRII Dezvoltarea impetuoasă a tehnicii de calcul şi răspândirea diferitelor aplicaţii ale acesteia nu au ocolit nici unele domenii...

Raport de audit intern al modului de organizare a activității de tehnologia informației în entitatea publică

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1. Având în vedere modificările intervenite în economia românească şi europeană agenţii economici care folosesc în...

ERP - concept, implementare și prezentare sistem la Primăria Municipiului București

1. Definitie si scopul ERP Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) reprezinta un complex de module (aplicatie modulara) software prin...

Adaptarea Soluțiilor Informaționale Financiar Contabile la Mediul Internet

CAPITOLUL I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA AGENŢILOR ECONOMICI Prima definiţie dată contabilităţii aparţine lui Luca Paciolo, fiind...

Informatică Juridică și Contractele Informatice

1. Informatica juridică documentară Ansamblul aplicaţiilor informatice din domeniul dreptului constituie informatica juridică, disciplină recentă...

Plan de Afaceri SC FDFEE Transilvania Sud SA

1. Analiza pieţei Evolutia productiei de energie electrica din perioada 2004 – 2009 indica o crestere a ponderii energiei electrice nucleare de la...

Ai nevoie de altceva?