Extras din document
INTRODUCERE
O societate informaţională este o societate în care crearea, distribuirea, utilizarea, integrarea şi manipularea informaţiilor reprezintă activităţi semnificative din punct de vedere economic, politic şi cultural. Pentru orice persoană parte a acestei societăţi este esenţială asimilarea mijloacelor moderne de comunicare şi documentarea,care fac posibil accesul la resurse informaţionale virtuale aflate pe Internet.
Un loc central pentru viitorii economişti îl ocupă însuşirea tehnico-aplicativă a cunoştintelor profesionale privind procesorul de tabele Microsoft Excel cu orientare preponderentă spre rezolvarea problemelor economice. Sunt valorificate şi avantajele oferite de instrumentul Microsoft Word pentru tehnoredactarea lucrărilor de specialitate, Power Point pentru asistarea expunerilor în faţa unui auditoriu. Instrumentul Front Page 2007 este utilizat pentru publicarea pe Internet.
Abilitatea utilizării eficiente a tehnicii de calcul şi comunicaţii, cunoscută şi sub denumirea de „computer literacy”, reprezintă un criteriu de maximă importanţă, de cele mai multe ori eliminatoriu, în recrutare. Angajatorii doresc ca angajaţii să stăpânească lucrul pe calculator deoarece companiile şi instituţiile devin tot mai dependente de calculatoare. Multe companii extind utilizarea calculatoarelor pentru a optimiza principalele procese de muncă.
Calculatoarele au devenit mai utilizate decăt banalul creion sau foaie de hârtie, în special în rândul tinerilor. Ca şi instrument de scris şi comunicare, pentru posibilitatea de a edita, duplica, reţine şi transmite la distanţă diferite informaţii, tehnica de calcul oferă soluţia care transformă din scrisul de mână în amintiri.
Pe măsură ce calculatoarele devin mai comune şi mai răspândite, conceptul de „computer literacy” trece de bariera funcţionalităţii de bază către aplicaţii mai puternice dar şi mai complexe.
Dată fiind relativa răspândire a tehnicii de calcul şi a mijloacelor moderne de comunicare, calculatoarele au devenit o parte a procesului educaţional. Calculatoarele personale sunt utilizate în şcoli pentru redactarea proiecxtelor şi referatelor sau pentru documentarea de pe Internet.
Abilităţile de utilizare ale computerelor includ:
- ce reprezintă un calculator
- ce limite are un calculator
- ce reprezintă un program
- ce limite are un program
- ce este un algoritm
- ce limite are un algoritm
- ce poate fi calculat
- ce nu poate face un calculator
- de ce unele probleme aparent usoare nu pot fi rezolvate
- de ce performanţa unui calculator nu este dată doar de viteza de tact a microprocesorului
- înţelegera conceptului de date stocate
- ce cauze reale stau la baza erorilor
- implicaţiile unui program cu erori
- consecinţele utilizării în mod eronat a unui program
- siguranţa sistemului de calcul
- virus, cal troian, spoofing, phisching, etc.
- cum se creează o parolă sigură
- implicaţii sociale ale utilizării sistemelor de calcul
- identificarea miturilor, şi nepropagarea acestora
- utilizarea dispozitivelor periferice, în special a mouseului şi tastaturii
- înţelegerea şi utilizarea elementelor de interfaţă (ferestre, meniuri, butoane, etc.)
- redactarea, editarea şi imprimarea documentelor
- abilitatea de a comunica prin intermediul poştei electronice sau al serviciilor de mesagerie instant
- deschiderea documentelor şi recunoaşterea diferitelor tipuri de fişiere
Preview document
Conținut arhivă zip
- Informatica Economica.pdf