Extras din document
A. INSTITUTIILE UE
Parlamentul European
Parlamentul European (PE) este ales de cetăţenii Uniunii Europene pentru a le reprezenta interesele. Îşi are originea în anii ′50 şi are la bază tratatele fundamentale. Din 1979, membrii Parlamentului European sunt aleşi prin vot direct de către cetăţenii UE.
Alegerile au loc o dată la cinci ani şi fiecare cetăţean UE are dreptul de a vota şi de a candida, indiferent unde locuieşte în UE. Cele mai recente alegeri au avut loc în iunie 2009. Astfel, Parlamentul exprimă voinţa democratică a celor aproximativ 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii şi le reprezintă interesele în discuţiile cu alte instituţii UE. Parlamentul are 736 de membri din toate cele 27 de state membre UE.
Membrii Parlamentului European (MPE) nu sunt grupaţi în funcţie de ţările de origine, ci de afinităţile politice la nivelul UE. La nivelul grupurilor politice de care aparţin, ei reprezintă toate punctele de vedere cu privire la aspectele politice şi integrarea europeană, de la adepţii convinşi ai federalismului până la euroscepticii fervenţi.
Polonezul Jerzy Buzek a fost ales preşedinte al PE la 14 iulie 2009, cu un mandat de doi ani şi jumătate (până în ianuarie 2012), iar din 2012 preşedinte este social-democratul german Martin Schultz.
Număr de locuri pentru grupurile politice la 14.07.2009
Grup politic Abreviere Nr. de locuri
Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) EPP 265
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European S&D 184
Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa ALDE 84
Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană Greens/EFA 55
Conservatorii şi Reformiştii Europeni ECR 55
Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică GUE/ NGL 35
Europa da Liberdade e da Democracia EFD 32
Deputaţi neafiliaţi NA 26
TOTAL 736
Număr de locuri pentru fiecare ţară (legislatura 2009 – 2014)
Austria 17 Luxemburg 6
Belgia 22 Malta 5
Bulgaria 17 Polonia 50
Cipru 6 Portugalia 22
Danemarca 13 Regatul Unit 72
Estonia 6 Republica Cehă 22
Finlanda 13 România 33
Franţa 72 Slovacia 13
Germania 99 Slovenia 7
Grecia 22 Spania 50
Irlanda 12 Suedia 18
Italia 72 Ţările de Jos 25
Letonia 8 Ungaria 22
Lituania 12 TOTAL 736
Unde se află sediul Parlamentului?
Parlamentul European îşi desfăşoară activitatea în trei sedii: Bruxelles (Belgia), Luxemburg şi Strasbourg (Franţa).
La Luxemburg se află sediul administrativ („Secretariatul General”). Reuniunile întregului Parlament, cunoscute sub denumirea de „sesiuni plenare”, au loc la Strasbourg şi uneori la Bruxelles. Reuniunile comisiilor parlamentare au loc tot la Bruxelles.
Ce face Parlamentul?
Parlamentul European îndeplineşte trei funcţii / atribuţii principale:
1. Adoptă legile europene – în colaborare cu Consiliul, în multe domenii de politici publice. Faptul că PE este ales prin vot direct de către cetăţenii UE reprezintă o garanţie a legitimităţii democratice a legislaţiei europene.
2. Parlamentul exercită controlul democratic asupra celorlalte instituţii UE, în special asupra Comisiei. Parlamentul deţine puterea de a aproba sau de a respinge comisarii nominalizaţi şi are dreptul de a cere întregii Comisii să demisioneze.
3. Controlul finanţelor publice. Împreună cu Consiliul, Parlamentul deţine autoritatea asupra bugetului UE şi poate influenţa cheltuielile UE. Parlamentul adoptă sau respinge întregul proiect de buget.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Institutiile Uniunii Europene.doc