Integrare economică europeană

Curs
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 13619
Mărime: 69.07KB (arhivat)
Publicat de: Jasmina Danciu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Galaju
este un curs de Integrare Economica Europeana, predat in cagrul facultatii Finante de catre Catedra Comert, curs predat la ASEM, RM.

Extras din curs

TEMA 1.Caracteristici ale intergarii economice internationale.

1.Privire de ansamblu asupra termenului de intergare economica interenationala

2.Analiza conceptului de integrare economica internationala

3.Premise ale intagrarii economice internationale.

4.Factori determinanti ai integrarii economice internationale.

5.Implicatiile itegrarii economice internationale.

6.Esenta obiectivele si etapele integrariie conomice internationale, principalele forme de integrare economica internationala

7.Avantajele generale ale integrarii economice internationale.

1.IEI caracterizeaza particularitatile etapei contemporane de dezvoltare a economiei mondiale.termenul de „integrare” provine de la cuvintul latin –integro- a integra, respectiv integrasio, ceea ce inseamna a puna la un loc, a reuni mai multe parti intr-un tot unitar sau a constitui un intreg, a restabili, a intregi. IEI e un proces istoric conditionat de dorinta si necesitatea a 2 sau mai multe tari de a se uni si a forma un spatiu unic economic o piata unica, mai eficienta si mai productiva.Integrarea economica internationala una din trasaturile caracteristice asentiale ale economiei mondiale contemporane.Procesul de IEI a determinat formarea unor noi centre de putere economica care exercita o influenta tot mai mare asupra raportului de forta din lumea contemporana.La etapa actuala exista citeva centre integrationiste de putere economica care influnteaza real asupra tuturor regiunilor si economiilor tarilor lumii, printre care putem mentiona: UE, Acordul Nord American pentru Comert Liber(NAFTA), Asociatia Natiunilor a Statelor din Asian de Sud Est(ASEAN), Piata comuna a sudului( MERCOSUR-MERCOSUL).

Pe viitor se prevede formarea noilor centre integrationiste ca: Asociatia de cooperare Asia Pacific(APEC), Cooperarea Economica a Tarilor Marii Negre(CEMN), CSI, Organizatia pentru Democratie si Dezvoltare Economica(ODDE/GUAM)

2.Actualmente in literatura de specialitate notiunea de IEI, i se atribuie mai multe sensuri, primul punct de vedere larg raspindit mai ales in perioada initialaa IEI este cel de trecere de la microspatii la macrospatii, la crearea unor amsambluri economice tot mai vaste care sa permita o productivitate sporita si o calitate superioara a marfurilor. In perioada postbelica un alt puct de vedere defineste integrarea ca- absenta discriminarilor sau eliminarea progresiva a discriminarilor in raporturile economice dintre diferite tari.

Un grup de savanti au definit IEI, ca fiind realizarea unei unificari complete intre economii mai distincte si intelegindu-se nu numai o unificare vamala dar si o liberalizare a tuturor opratiunilor comerciale si finanaciare.

3. IEI si dezvoltarea ei se bazeaza pe unele premise concrete din care putem mentiona:

- apropierea nivelelor dezvoltarii economice si gradul maturitatii economiei de piata a tarilor care vor sa se integreze

- apropierea geografica a tarilor ce vor sa se integreze si existenta granitelor comune si a relatiilor economice din punct de vedere istoric constituirea formatiunilor integrationiste a inceput cu citeva tari vecine situate pe acelasi continent in apropiere una de alta avind comunicatii de transport la baza.

- problemele, interesele comune ale tarilor ce vor sa se integreze in domeniul dezvoltarii, finantarii, reglarii economice si colaborarii politice.

-efctul de demonstrare. In tarile care au creat formatiuni integrationiste au avut loc mutatiuni:

-crestere economica

-diminuarea inflatiei si a somajului

Efectul de demonstrare sa manifestat de exemplu mai accentuat prin dorinta multor tari post-comuniste care au devenit membre ai Uniunii Europene.

IEI a devenit o necesitate obiectiva datorita conditiilor actuale si anume:

a)dezvoltarea economiei mondiale

b)diviziunea mondiala a muncii, a noii diviziuni mondiale a muncii.

4.In primul rind printre factorii de ordin general care au determinat acest proces se numara:

1.amplificarea interdependentelor economice dintre statele lumii in perioada postbelica pe baza conditiilor specifice zonelor geografice si economiilor nationale

2.Dezvoltarea puternica a stiinte, tehnicii si tehnologiilor moderne care impune transformari structurale trepte si forme noi ale diviziunii mondiale a muncii, precum si modalitati de rezlizare a lor, adica folosirea eficienta a potentialului material, tehnic, stiintific, uman, financiar al fiecarei tari unde impune largirea spatiului activitatii productive a schimburilor, a circulatiei bunurilor materiale, a serviciilor, a rezultatelor cercetarii stiintifice, a persoanelor si capitalurilor pe plan subregional si regional

3.Consecinta preocuparii statelor in dezvoltare de a rezolva pe calea extinderii si conlucrarii economice, probleme comune cu care se confrunta.

4.Convergenta intereselor economice si vecinatatea tarilor, complementarea lor economica, presiunile concurentiale ce vin din afara zonei geografice respective.Tendintele de putere intraregionale, comertul intraregional, efectuarea preferentiala de catre parteneri a investitiilor in zona respectiva.

5.Aparitia si manifestarea in forme tot mai acute a contradictiei dintre posibilitatile de sporire a productiei si capacitatea restrinsa a pietelor nationale.

6.Gradul inalt de concentrare aproductiei si decentralizare a capitalului pe de o parte si limitele si restrictiile miscarii libere a capitalurilor si fortei de munca pe de alta parte.

7.Constituirea de mari firme companii, corporatii de stat sau private care prin activitatea lor depasesc granitele nationale.

5. Implicatiile IEI asupra tarilor participante la organizatiile integrationiste sunt numeroase printre ele putem mentiona:

a)IEI creaza premize pentru imbunatatirea alocarii resurselor si disponibilitatilor acestora datorita reducerii restrictiilor pe care le impune capacitatea pietelor interne, ea poate stimula astfel cresterea economica.

b) IEI stimuleaza difuzarea mai rapida a tehnologiilor moderne cu rmarile sale pe planul eficientei si competitivitatii.

c)Perfectionarea infrastructurii in tarile membre, eftiniduse transportul si opratiunile import-export

d)intensificarea concurentei in cadrul noii piete unite.

e) IEI stimuleaza in strinsa legatura cu innasprirea concurentei procesul investitional, atit al investitiilor interne cit si externe.

f)IEI contribuie la dezvoltarea anumitor activitati care nu este posibila in mod eficient de catre unele tari in mod individual datorita limitarii resurselor de care dispun.

g)IEI permite tarilor situate intro anumita zona de asi promova si a apara in comun interesele amenintate de concurenti internationali f puternici.

6.Evolutia procesului de IEI poate imbraca diferite forme, principalele sunt:

-Zona de comert liber

-Uniumea vamala

-Piata comuna or unica

-Uniunea economica si monetara

-Uniunea politica.

Zona de comert liber- e perimetrul format din 2 sau mai multe tari care dintrodata sau treptat siau suprimat barierele vamale si comerciale dintre ele, dar mentin fiecare fata de terte propriile lor tarife vamale si regimuri comerciale.In rezultat se creaza zonele comerciale caracterizind numarul de conditii in ele pentru tarife libere si a numarului limitat a comertului international cu marfuri si servicii.Coordonare despre zonele d comert liber corespund practicii relatiilor economice internationale si a Conventiei Organizatiei Mondiale a Comertului care e indreptat spre liberalizarea comertului exterior si stabilitatea politicii comerciale a tarilor participante.

Uniumea vamala- este o grupare de state care alcatuiesc impreuna un singu terituriu vamal. Tarile care participa la UV desfiinteaza barierele tarifare si netarifare in relatiile comerciale reciproce si institue un sistem de impozite comune iar in relatiile cu tertii folosesc o politica comerciala comuna si un tarif extern comun.UV pot fi de 2 feluri:

1.Perfecta(complete)- cind sunt vizate toate produsele care se schimba reciproc si cu tertii.

2.Imperfecta(incomplete)-cind sunt vizate numai o parte din produse care se scimba reciproc si cu tertii.

UV in imagine economica reprezinta expresia unei integrari mult mai avansate a 2 sau mai multor economii nationale initial separate, aceasta presupune in primul rind suprimarea imediata sau treptata a barierelor tarifare si comerciale din circulatia marfurilor intre statele ce formeaza uniunea vamala.UV e coordonata de catre organizatiile comerciale comerciale internationale si mondiale.(GATT-acordul general pentru comert si dervoltare, Camera de Comert, Uniunea Vamala Internationala.

Preview document

Integrare economică europeană - Pagina 1
Integrare economică europeană - Pagina 2
Integrare economică europeană - Pagina 3
Integrare economică europeană - Pagina 4
Integrare economică europeană - Pagina 5
Integrare economică europeană - Pagina 6
Integrare economică europeană - Pagina 7
Integrare economică europeană - Pagina 8
Integrare economică europeană - Pagina 9
Integrare economică europeană - Pagina 10
Integrare economică europeană - Pagina 11
Integrare economică europeană - Pagina 12
Integrare economică europeană - Pagina 13
Integrare economică europeană - Pagina 14
Integrare economică europeană - Pagina 15
Integrare economică europeană - Pagina 16
Integrare economică europeană - Pagina 17
Integrare economică europeană - Pagina 18
Integrare economică europeană - Pagina 19
Integrare economică europeană - Pagina 20
Integrare economică europeană - Pagina 21
Integrare economică europeană - Pagina 22
Integrare economică europeană - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Integrare Economica Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Politicile Uniunii Europene

Politicile Uniunii Europene De la infiintarea sa, Uniunea Europeana si-a extins nu numai dimensiunea, prin aderarea de noi state membre, ci si...

Libera circulație a serviciilor

Libera circulatie a serviciilor consta în dreptul de a oferi servicii pe teritoriul statelor membre plecând de la un sediu (principal sau secundar)...

Procesul de integrare economică în America de Sud - Mercosur

Consideraţii cu privire la procesul de integrare regională în Asia de Sud-Est. Până la criza financiară din anul 1997, Asia de Sud-Est s-a...

Subiecte rezolvate la economie europeană

1) Ce reprezinta integrarea economica? o Integrarea economică se referă în special la diviziunea muncii şi specializarea intraregională şi...

Băncile centrale

CRITERII DE APRECIERE A INDEPENDENTEI. FUNCTII CRITERII DE APRECIERE A INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE - CARACTERISTICILE INDEPENDENTEI BANCII...

Raportul Juridic Fiscal

CAPITOLUL II RAPORTUL JURIDIC FISCAL 2.1. Noţiune. În noţiunea de aşezare a impunerii se includ toate operaţiunile necesare pentru stabilirea...

Beneficiile aderării României la UE

Beneficiile aderarii Romaniei la UE Respectarea conditiilor impuse de UE, atat anterior cat si post aderare, duce la aparitia anumitor efecte...

Analiza SWOT a unei Firme

1. INTRODUCERE In economia moderna, firmele reprezinta „forta motrica” a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de...

Te-ar putea interesa și

Integrarea Monetar-Europeana

1. INTRODUCERE Dacă la nivel mondial se găsesc cu greutate soluţii de combatere a efectelor negative ale globalizării financiare, iar colaborarea...

Integrarea Economică Europeană

INTRODUCERE Scopul acestei lucrări este de a încerca să dezvăluie cum a început activitatea Uniunii Europene, ce este în prezent şi cum va fi în...

Integrare Economică

Prezentarea capitolelor Primul capitol cuprinde conceptele de baza si introductive asupra a ceea ce inseamna de fapt termenul de integrare...

Procesul de Integrare Economică Europeană al Estoniei

Estonia este cea mai mică dintre candidatele central-europene, si economia ei foarte liberală o pune în prima linie în vederea aderării. Dar...

Integrarea Economică Europeană - Factor Explicativ al Facilitării și Impulsionării Comerțului intra-european

1. Introducere Aprofundarea construcţiei europene semnifică progresul gradual al integrării economice spre etapele sale superioare, adică calea...

Integrarea Economică Europeană

Consiliul Uniunii Europene 1. Consideraţii generale Consiliul Uniunii Europene (înainte de Maastricht, al Comunităţilor Europene) este cunoscut...

Istoria Economiei Europene

1. Aspecte integrate privind periodizarea istoriei economiei europene in context universal Problema periodizării istoriei economice universale...

Integrarea economică europeană

1. Termenul de integrare economică. Etapele procesului integraţionist.Concepte. Pelkmans – integrarea drept un proces de eliminare graduală a...

Ai nevoie de altceva?