Integrarea economică europeană

Curs
8.2/10 (9 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 26013
Mărime: 397.13KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Tudor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Gabriela Radulescu

Cuprins

  1. Partea I
  2. INTEGRAREA ECONOMICA PE GLOB
  3. 1.1 Integrarea economica interstatala – aspecte generale
  4. 1.2 Uniunea Europeana
  5. 1.2.1 Lungul drum al ideii unitatii europene
  6. 1.2.2 Evolutia integrarii interstatale în Europa occidentala
  7. 1.2.3 Transformari institutionale
  8. 1.2.4 De la politicile economice comune la marea piata unica europeana
  9. 1.2.5 De la UE – 15 la UE – 27
  10. 1.2.6 Perspectivele integrarii politice a UE
  11. 1.3 Acordul de Liber Schimb Central European (CEFTA)
  12. 1.4 Acordul European de Liber Schimb (AELS)
  13. 1.5 Spaţiul Economic European (SEE)
  14. 1.6 Organizatii de integrare economica din alte zone ale lumii decât Europa
  15. 1.6.1 Integrarea economica pe continentul american
  16. 1.6.1.1 Integrarea în America de Nord – Zona de Liber Schimb din America de Nord (North America Free Trade Agreement – NAFTA)
  17. 1.6.1.2 Integrarea în America Latina si Caraibe
  18. 1.6.1.3 Zona de Liber Schimb a Americilor (Free Trade Area of the Americas)
  19. 1.6.2 Integrarea economica în Asia si în Africa
  20. 1.6.2.1 Asociatia Tarilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)
  21. 1.6.2.2 Cooperarea Economica Asia-Pacific (APEC)
  22. 1.6.2.3 Integrarea economica în Africa
  23. Partea II
  24. POLITICI SI INSTRUMENTE COMERCIALE
  25. 2.1 Politica comerciala. Concept, trasaturi, instrumente
  26. 2.2 Instrumente de politica comerciala de natura tarifara
  27. 2.3 Instrumente de politica comerciala de natura netarifara
  28. 2.4 Politica comerciala promotionala si de stimulare a exporturilor
  29. 2.5 Indicatori de masurare a gradului de integrare în comertul international
  30. 2.5.1 Gradul de deschidere al economiei respective
  31. 2.5.2 Înclinatia catre export
  32. 2.5.3 Rata de penetrare pe piata interna
  33. 2.5.4 Rata de schimb
  34. 2.5.5 Indicatori ai gradului de specializare internationala

Extras din curs

1.1 Integrarea economica interstatala – aspecte generale

Aparitia si dezvoltarea aranjamentelor economice regionale, concomitent cu adâncirea procesului de globalizare sunt doua forte dinamice si uneori contradictorii care definesc economia mondiala contemporana. Desfasurarea concomitenta a globalizarii si regionalizarii a generat o economie mondiala din ce în ce mai interdependenta.

Procesul de regionalizare se desfasoara concomitent cu procesul de globalizare a economiei. Ambele tendinte, globalizarea si regionalizarea, determina diversificarea relatiilor dintre entitati economice (în special state si corporatii), facând sa se atenueze, cel putin din punct de vedere economic, rolul granitelor nationale.

Procesul de regionalizare presupune ca tot mai mult statele nationale sa îsi bazeze relatiile reciproce pe relatii integrative tot mai strânse, cu grade diferite de complexitate. Adâncirea tendintei de integrare s-a bazat tot mai mult pe aparitia unui numar din ce în ce mai mare de grupari regionale integrationiste, pe proliferarea relatiilor regionale dintre state.

Regionalismul actual poate fi vazut si ca expresia ordinii economice mondiale aflata la ora redefinirilor, contrabalansarea unor puteri economice facându-se de catre unele state prin reunirea eforturilor lor de dezvoltare economica.

Intensificarea procesului de integrare la scara regionala constituie o necesitate obiectiva, luând în considerare urmatoarele elemente definitorii:

- potentialul material, financiar si uman care poate fi antrenat prin cooperare în circuitul national, regional si mondial de valori;

- proximitatea geografica, cu efecte favorabile asupra raporturilor de complementaritate între dimensiunile economice, politico- diplomatice si cultural-umane, amplificate de afinitatile spirituale;

- gruparile regionale cresc acumularea de avutie nationala si regionala, având efecte pozitive asupra schimburilor comerciale în cadrul gruparilor, precum si asupra locului tarilor membre în comertul international.

Tendinta de formare a unor blocuri regionale comerciale este determinata de actiunea mai multor factori, atât de natura endogena, cât si exogena.

Factorii endogeni sunt rezultatul evolutiilor care s-au petrecut în interiorul unor tari sau grupari de tari deja constituite:

- optiunile fundamentale de politica economica similare, conceptia comuna despre dezvoltare;

- politicile de liberalizare a comertului întreprinse de multe ta ri în dezvoltare, proces care va facilita liberalizarea accentuata în vederea unei viitoare integrari cu statele industrializate;

- dificultatile economice cu care s-au confruntat tarile ca urmare a crizei energetice, si care a avut ca efect constientizarea faptului ca exista potential de crestere insuficient valorificat.

Ca factori exogeni mentionam:

- modalitatea de acoperire a riscurilor potentiale determinate de evenimente care se petrec fie în zona respectiva, fie în alte zone;

- încercari de a compensa, printr-o intensificare a schimburilor intragrup, eventualele pierderi datorate din îngustarea unor piete extraregionale, ca urmare tot a unor procese integrationiste;

- dorinta de stabilitate politica si de întarire a sistemelor democratice.

Formele pe care le îmbraca integrarea economica regionala sunt determinate de multitudinea de relatii care se stabilesc între doua sau mai multe state care-si conjuga eforturile spre atingerea unui obiectiv comun. Dimensiunile unui proces integrativ sunt date, în principal, de axa verticala, cea a adâncimii gradului de integrare si cea orizontala, respectiv numarul de state membre. Gruparile integrationiste existente astazi, chiar daca au obiective diferite sau grad de institutionalizare inegal (elemente ce caracterizeaza intensitatea procesului de integrare), sunt grupari deschise, ce permit aderarea de noi state, în conditiile stabilite de fiecare acord în parte. Analiza diverselor forme de integrare are în vedere în principal axa verticala, respectiv intensitatea procesului integrativ. Principalele forme de integrare, în functie de intensitatea procesului integrativ sunt: zone de liber schimb, uniunea vamala, piata comuna, uniunea economica, uniunea monetara si uniunea politica. Pâna astazi, cel mai înalt grad de integrare este atins de Uniunea Europeana, care este în faza de uniune economica si monetara, dar care si-a propus si realizarea uniunii politice.

Toate formele de integrare implica un permanent dialog între statele participante cu privire la procedurile de armonizare a intereselor, obtinerea consensului, elaborarea si aplicarea noilor forme de conduita economica. Prin urmare, cu cât este mai înalt stadiul de integrare, cu atât devine insuficienta armonizarea institutionala si se dovedeste necesara transferarea unor abilitati decizionale de la nivel national la nivel unional.

În economia mondiala exista zeci de asocieri regionale, diferind între ele prin diversitatea obiectivelor sau gradul de institutionalizare.

Conform datelor OMC, au fost notificate peste 200 de acorduri comerciale regionale, de tipul uniunilor vamale, zonelor de comert liber sau alte tipuri de aranjamente preferentiale; mai mult de 150 fiind astazi în functiune. Structura acestor acorduri este deosebit de complexa si multe tari fac astazi parte din mai multe acorduri. Cele mai multe întelegeri de acest tip sunt între tarile dezvoltate, în special cele europene (60%), tarilor în dezvoltare revenindu-le o parte mai mica (15%). Restul sunt întelegeri ce implica ambele categorii de tari.

Procesul de regionalizare, de extindere a numarului si ariei gruparilor de integrare economica regionala, cunoaste un avânt deosebit dupa cel de-al doilea razboi mondial din varii motive.Prin constituirea acestora, tarile lumii si, în special, tarile în dezvoltare au urmarit sa-si potenteze eforturile în vederea cresterii economice sustinute, sa contracareze efectele relatiilor externe inechitabile si sa lichideze subdezvoltarea. El a evoluat pe parcursul mai multor etape.

Primul val de regionalizare a comertului international a debutat la începutul anilor ’50 în Europa, prin crearea Comunitatii Europene, a continuat în Africa, din considerente de realizare a unor deziderate economice stringente sau, pur si simplu, din ratiuni de imitare a marilor metropole, si s-a extins în America Centrala si de Sud, Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu. Specifica acestei perioade a fost dorinta de a dinamiza schimburile intraregionale. Acest val de regionalism reprezinta începutul unui proces de mare complexitate.

Al doilea val de regionalizare a comertului international a debutat la mijlocul anilor ’80, perioada în care SUA a devenit principalul actor. În aceasta perioada CEE a pus bazele pietei interne unice. În acelasi timp, dupa semnarea si încheierea unor acorduri de liber schimb bilaterale cu Israel si Canada, SUA a lansat propunerea de creare a unei zone de liber schimb la nivel nord-american, concretizata în crearea NAFTA, în 1994. Vechile uniuni vamale sau zonele de liber schimb din Africa, Asia si America Latina au fost revizuite sau au fost completate cu altele noi. Noi dimensiuni ale colaborarii se înregistreaza în Piata Comuna a Americii Centrale si în ASEAN . În partea de sud a Americii Latine a fost creata Piata Comuna a Sudului (MERCOSUR), într-o regiune în care existaus i alte grupari integrationiste regionale.

Ultimele evenimente arata ca procesele integrationiste au capatat un nou impuls si noi dimensiuni. Largirea fara precedent a Uniunii Europene, eforturile sustinute ale SUA de a pune bazele unei zone de liber schimb la nivelul celor doua Americi constituie dovezi ale dinamismului regionalismului.

Preview document

Integrarea economică europeană - Pagina 1
Integrarea economică europeană - Pagina 2
Integrarea economică europeană - Pagina 3
Integrarea economică europeană - Pagina 4
Integrarea economică europeană - Pagina 5
Integrarea economică europeană - Pagina 6
Integrarea economică europeană - Pagina 7
Integrarea economică europeană - Pagina 8
Integrarea economică europeană - Pagina 9
Integrarea economică europeană - Pagina 10
Integrarea economică europeană - Pagina 11
Integrarea economică europeană - Pagina 12
Integrarea economică europeană - Pagina 13
Integrarea economică europeană - Pagina 14
Integrarea economică europeană - Pagina 15
Integrarea economică europeană - Pagina 16
Integrarea economică europeană - Pagina 17
Integrarea economică europeană - Pagina 18
Integrarea economică europeană - Pagina 19
Integrarea economică europeană - Pagina 20
Integrarea economică europeană - Pagina 21
Integrarea economică europeană - Pagina 22
Integrarea economică europeană - Pagina 23
Integrarea economică europeană - Pagina 24
Integrarea economică europeană - Pagina 25
Integrarea economică europeană - Pagina 26
Integrarea economică europeană - Pagina 27
Integrarea economică europeană - Pagina 28
Integrarea economică europeană - Pagina 29
Integrarea economică europeană - Pagina 30
Integrarea economică europeană - Pagina 31
Integrarea economică europeană - Pagina 32
Integrarea economică europeană - Pagina 33
Integrarea economică europeană - Pagina 34
Integrarea economică europeană - Pagina 35
Integrarea economică europeană - Pagina 36
Integrarea economică europeană - Pagina 37
Integrarea economică europeană - Pagina 38
Integrarea economică europeană - Pagina 39
Integrarea economică europeană - Pagina 40
Integrarea economică europeană - Pagina 41
Integrarea economică europeană - Pagina 42
Integrarea economică europeană - Pagina 43
Integrarea economică europeană - Pagina 44
Integrarea economică europeană - Pagina 45
Integrarea economică europeană - Pagina 46
Integrarea economică europeană - Pagina 47
Integrarea economică europeană - Pagina 48
Integrarea economică europeană - Pagina 49
Integrarea economică europeană - Pagina 50
Integrarea economică europeană - Pagina 51
Integrarea economică europeană - Pagina 52
Integrarea economică europeană - Pagina 53
Integrarea economică europeană - Pagina 54
Integrarea economică europeană - Pagina 55
Integrarea economică europeană - Pagina 56
Integrarea economică europeană - Pagina 57
Integrarea economică europeană - Pagina 58
Integrarea economică europeană - Pagina 59
Integrarea economică europeană - Pagina 60
Integrarea economică europeană - Pagina 61
Integrarea economică europeană - Pagina 62
Integrarea economică europeană - Pagina 63
Integrarea economică europeană - Pagina 64
Integrarea economică europeană - Pagina 65
Integrarea economică europeană - Pagina 66
Integrarea economică europeană - Pagina 67
Integrarea economică europeană - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Integrarea Economica Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Implicații ale Mondializării și Globalizării Piețelor Asupra Strategiilor de Produs

CAPITOLUL 1. IMPLICAŢII ALE MONDIALIZĂRII ŞI GLOBALIZĂRII PIEŢELOR 1.1. CARACTERISTICI ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE Comunitatea Europeană a...

Globalizarea și criza economică

CAP 1. RĂDĂCINILE ISTORICE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Globalism, globalitate, globalizare Termenul de globalizare este folosit pentru prima dată de...

Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România

Argument Lucrarea de diplomă intitulată ” Globalizarea si statele mici si mijloci. Studiu de caz Romania” reprezintă expresia preocupărilor mele...

Globalizarea Economiei

INTRODUCERE Cu siguranţă, deficienţele şi riscurile globalizării pot constitui obiectul multor ore de discuţii, poate fi admisă şi varianta...

Integrarea României în UE

INTRODUCERE Uniunea Europeana Aparitia Comunitatilor Europene are la baza declaratia ministrului francez de externe Robert Schuman, care la data...

Globalizarea și Impactul ei Asupra Economiei Globale

CAPITOLUL I ABORDĂRI CONCEPTUALE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Apariţia conceptului de globalizare Conceptul de globalizare economică a apărut din...

Integrarea României în Uniunea Europeană, cu privire specială la domeniul bancar

Integrarea României în Uniunea Europeană are o miză extrem de puternică, privită la nivel tridimensional: individ, firmă şi societate. Este evident...

Programe de finanțare ale Uniunii Europene pentru țările asociate

1.1. Relatiile României cu Uniunea Europeana înainte de 1989 România a aderat la Uniunea Europeana în cel de-al 50-lea an de existenta a...

Te-ar putea interesa și

Integrarea Monetar-Europeana

1. INTRODUCERE Dacă la nivel mondial se găsesc cu greutate soluţii de combatere a efectelor negative ale globalizării financiare, iar colaborarea...

Integrarea Economică Europeană

INTRODUCERE Scopul acestei lucrări este de a încerca să dezvăluie cum a început activitatea Uniunii Europene, ce este în prezent şi cum va fi în...

Integrare Economică

Prezentarea capitolelor Primul capitol cuprinde conceptele de baza si introductive asupra a ceea ce inseamna de fapt termenul de integrare...

Procesul de Integrare Economică Europeană al Estoniei

Estonia este cea mai mică dintre candidatele central-europene, si economia ei foarte liberală o pune în prima linie în vederea aderării. Dar...

Integrarea Economică Europeană - Factor Explicativ al Facilitării și Impulsionării Comerțului intra-european

1. Introducere Aprofundarea construcţiei europene semnifică progresul gradual al integrării economice spre etapele sale superioare, adică calea...

Integrarea Economică Europeană

Consiliul Uniunii Europene 1. Consideraţii generale Consiliul Uniunii Europene (înainte de Maastricht, al Comunităţilor Europene) este cunoscut...

Istoria Economiei Europene

1. Aspecte integrate privind periodizarea istoriei economiei europene in context universal Problema periodizării istoriei economice universale...

Integrarea economică europeană

1. Termenul de integrare economică. Etapele procesului integraţionist.Concepte. Pelkmans – integrarea drept un proces de eliminare graduală a...

Ai nevoie de altceva?