Integrarea Pietelor de Capital

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Integrarea Pietelor de Capital.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 122 de pagini (in total).

Profesor: Gabriela Anghelache

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Economie, Banci, Finante, Marketing

Extras din document

Formarea bursei EURONEXT

Pentru a întelege pasul important în activitatea bursiera mondiala determinat de formarea EURONEXT, este necesar sa formam o privire de ansamblu a pietelor de capital.

În ultimii ani, s-au înregistrat schimbari semnificative în domeniu.

Câteva tendinte majore s-au conturat începând cu anii 1990:

Globalizarea pietelor financiare si a operatiunilor bursiere,

Introducerea a noi tehnologii eficiente si rapide,

Acces sporit la pietele de capital.

Sistemele alternative de tranzactionare care opereaza în paralel cu pietele oficiale au fuzionat, oferind posibilitatea tranzactiilor internationale si costuri scazute.

Simultan a avut loc o crestere semnificativa a numarului de intermediari ai pietei (banci si societati specializate), conducând la cresterea volumului de tranzactionare.

S-a trecut la crearea unor grupuri bursiere nationale si regionale semnificative, prin fuziunea pe plan national a tranzactionarii si compensarii tuturor intrumentelor financiare: valori mobiliare si instrumente financiare derivate.

La nivel european s-au realizat: achizitia casei de compensatie italiana de catre Bursa din Milano, crearea pietei Norex prin alianta dintre bursele din Oslo, Copenhaga si Islanda, precum si operarea burselor din Estonia si Letonia de catre bursa finlandeza.

Cu toate acestea, la nivel european se înregistreaza prezenta a peste 20 de sisteme de tranzactionare si compensare, supuse reglementarilor nationale, care contravine nevoii de lichiditate si finantare a emitentilor si aceleia a intermediarilor de a avea acces la o paleta cât mai diversificata de intrumente.

Se prognozeaza fuziunea mai multor sisteme de compensare europene, care sa dubleze eforturile reprezentate de fuziunea pietelor de capital.

Un punct important de reper l-a constituit introducerea monedei unice EURO, care a condus la formarea unui spatiu monetar echivalent Statelor Unite ale Americii.

EURONEXT este o societate pe actiuni încorporata sub legea olandeza, care functioneaza prin intermediul filialelor sale.

Piata bursiera a luat nastere în data de 22 septembrie 2000, prin fuziunea burselor de la Bruxel, Amsterdam si Paris. La începutul anului 2002, consolidarea pietei de capital pan-europene a continuat prin fuziunea cu bursa de valori portugheza BVLP (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) si absorbtia LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange).

Ratiunea care a stat la baza constituirii EURONEXT a constat în dezvoltarea unei piete de capital transfrontaliere, capabila sa ofere operatiuni de tranzactionare si clearing, în conditii de lichiditate crescuta si costuri scazute.

Dezavantajele unor piete nationale neintegrate rezida în:

- aflarea dificila a informatiilor despre emitentii straini si cotatiile bursiere ale acestora,

- tranzactii greoaie, care implica decalaje de timp, cauzate de modalitatea greoaie de accesare a pietei pe filiera client-intermediar national-intermediar strain partener.

În scopul îndeplinirii conditiilor impuse de legislatia fiecarei tari si a asigurarii pastrarii identitatii economice a fiecarei piete bursiere, EURONEXT opereaza prin intermediul a cinci piete care si-au pastrat identitatea, dar sub noua titulatura: EURONEXT Amsterdam, EURONEXT Paris, EURONEXT Lisabona, EURONEXT Bruxel, Euronext Liffe. Fiecare are rolul unui portal care ofera intermediarilor, investitorilor si emitentilor accesul la o piata unica, care poate fi apelata indiferent de locatia nationala a acestora.

Astfel EURONEXT combina:

- o platforma de tranzactionare unica,

- un singur registru de ordine pentru fiecare simbol tranzactionat,

- o casa de compensatie unica, care actioneaza drept contraparte centrala în garantarea platilor si a transferurilor de instrumente financiare,

- un sistem de decontare unic.

Fisiere in arhiva (7):

  • Cap 1.doc
  • Cap 2.doc
  • Cap 3.doc
  • Cap 4.doc
  • Cap 5.doc
  • Cap 6.doc
  • Cap 7.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Bucuresti Master in Economie si Finante Europene - euref suport de curs