Introducere în sectorul industriei călătoriilor

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 32718
Mărime: 194.37KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1.1. Repere istorice

Istoria industriei călătoriilor fascinează prin începuturile sale străvechi, prin evoluția aparte de-a lungul mileniilor, dar mai ales prin dezvoltarea sa spectaculoasă din secolul trecut. Ce va reprezenta turismul și care îi vor fi tiparele în viitor? Înca nu știm, dar ceea ce cunoaștem cu siguranță este că tendințele călătoriilor din prezent depășesc, se pare, până și imaginația unui Jules Verne modern.

Importanța supraviețuirii, dar și nevoia de nou, de necunoscut, i-a împins pe exploratori, neguțători, sau pe diverșii rătăcitori dincolo de lumea în care trăiau, spre a descoperi minunățiile lumii. Istoria călătoriilor pornește de la vechii comercianți care străbăteau distanțe mari pentru a face negoț cu mirodenii și țesături, continuă apoi cu legiunile militare în căutare de noi cuceriri de ținuturi bogate, cu misionarii creștini aflați în pelerinaj la Pământul Sfânt și cu marii aventurieri porniți să demonstreze propriile teorii și să descopere lumea. Deși atât de periculoase în acele vremuri, călătoriile nu erau puține, iar mările și continentele erau străbătute de corăbii și caravane, de oameni din cele mai diverse colțuri ale lumii. Și iată, se pare că tocmai călătoriile au stat la baza evoluției cunoașterii și progresului prin interferențele culturale dintre nații, prin accesul la descoperirile medicale, astronomice, matematice ale unor popoare și răspândirea lor în alte zone ale lumii.

Și astfel, călătoriile au evoluat, atingând în secolul al XVIII-lea stadiul de modă, ce-i drept, doar pentru clasa aristocratică. „The Grand Tour”, considerat în acea perioadă o metodă de educare a tinerilor englezi, reprezenta o călătorie pe continent cu principale destinații orașe celebre ca Paris, Roma, Florența, Viena, în scopul ca aceștia să-și completeze cunoștințele legate de artă, muzică și experiență de viață, deși câți dintre ei nu și-au aflat decăderea socială în cafenelele pariziene sau la jocurile de cărți. Ulterior, nevoia de îngrijire a sănătății sau dorința de schimbare a peisajului, deseori recomandate de medici mai ales doamnelor din înalta societate, a determinat dezvoltarea călătoriilor către zone mai calde sau sanatorii balneare, așa numitele „băi”. Toate acestea au determinat dezvoltarea efectivă a industriei călătoriilor și ospitalității prin cererea pentru spații de cazare, de restaurante, baze de tratament sau mijloace de transport și facilități privind călătoria.

În același timp, nu se poate vorbi despre industria călătoriilor fără a se preciza dependența de mijloacele de transport, și dezvoltarea acesteia în funcție de acest factor. Dacă în prezent destinația cea mai îndepărtată se poate parcurge în doar câteva ore, primii călători puteau parcurge distanțe mult mai mici în săptămâni, luni sau chiar ani.

În secolul al XVIII-lea, diligența reprezenta mijlocul de transport cel mai rapid pe uscat, iar corăbiile făceau legătura pe mare între porturile comerciale. Inventarea motorului cu aburi a permis apariția trenului (1820) și a căilor ferate, care au revoluționat călătoriile, dar și industria ospitalității. Tot acum apar hotelurile de lux, care vin să satisfacă nevoile unei clientele obișnuită cu confortul și bunăstarea, iar numele sonore precum Excelsior, The Grand, Majestic, Palace promit asigurarea acestor cerințe. În Franța și Elveția deja se pun bazele standardelor în hotelărie.

În această perioadă, inspirat de oportunitățile ce se deschideau odată cu apariția trenului cu aburi, Thomas Cook începe să organizeze primele tururi cu grupuri de turiști, oferind pachete la preț mai scăzut decât dacă deplasarea s-ar fi produs pe cont propriu. În 1848, când Thomas Cook deschide prima agenție de turism din lume, industria călătoriilor devine oficială, iar călătoria de plăcere accesibilă. Facilitățile introduse de Thomas Cook, precum voucher-ul și cecul de călătorie, vin în întâmpinarea turiștilor, eliminând astfel multe dintre dificultățile de organizare a călătoriei .

Noile tehnologii care au condus la apariția avionului, ca armă de luptă, au fost repede transformate de vizionari precum Lockheed, Boeing, Douglas în mijloace de transport pasageri. De aici și până la introducerea avionului cu reacție pentru pasageri - Boeing 707 - de către Compania Pan American, pentru călătoriile transatlantice, nu a mai fost decât un pas. Odată cu acestea, călătoria devine un atribut al maselor, atât prin reducerea majoră a timpului de transport cât și prin scăderea costurilor de călătorie.

Tehnologiile cele mai recente - rezervările on-line, e-ticketing-ul - determină noi tendințe ale acestei industrii, globalizarea și internaționalizarea afacerilor și comerțului conduc la mobilitatea ridicată a oamenilor de afaceri și a angajaților, iar dorința oamenilor de a călători până în cele mai depărtate sau inaccesibile locuri și cât mai des posibil transformă călătoria în nevoie de bază a omului modern. Toate acestea ne fac să ni se pară că traim într-o lume mică, dar oare ce ne rezervă călătoria viitorului?

1.2. Etape majore în evoluția călătoriilor

În preajma anului 1800, călătoriile cu vaporul cu aburi devin populare atat de-a lungul fluviilor și râurilor, cât și peste ocean, făcând legătura între continentul european și cel american.

În 1840 se deschide în Albany, New York, „Lansing Travel Bureau”, agenție specializată în croaziere pe râul Huston. Este considerată prima agenție de turism din Statele Unite, dar care vindea doar bilete pentru transport naval.

Cel care este considerat întemeietorul primei agenții de turism din lume este Thomas Cook, un adevărat vizionar și un pionier a tot ceea ce înseamnă călătorie și organizare de circuite pentru turiștii din acea vreme .

La 5 iulie 1841, Thomas Cook organiza un prim tur dus- întors, de o zi, pe distanța de 12 mile, între Leicester și Loughborough, pentru o întrunire a membrilor unei asociații. Pentru organizare, Thomas Cook a contactat „Midland Railway Company” pentru a realiza aranjamentele pentru închirierea unei garnituri de tren, care să transporte în jur de 500 de persoane. Prețul plătit de fiecare participant a fost de 1 șiling. În următorii trei ani, Thomas Cook a organizat diferite excursii cu trenul pentru vizitarea localităților Leicester, Nottingham, Derby și Birmingham pentru membrii unor asociații sau pentru școli. Cu ajutorul lui, mii de oameni experimentează pentru prima dată călătoria cu trenul. Amintindu-și de perioada respectivă, Thomas Cook descria această perioadă ca pe una de “entuziasm filantropic”, de vreme ce nu avea niciun interes financiar pentru răsplătirea eforturilor sale de organizator.

Înființată în 1850, în New York, Compania American Express a reprezentat una dintre cele mai de success companii din lume ce avea ca obiect de activitate serviciile poștale pe teritoriul american, în special oreintându-se către segmentul de transport bunuri și valori. Oficial, American Express începe să-și dezvolte divizia de turism începând cu anul 1915, iar unul din reprezentanții firmei îi scria președintelui companiei: “În acest moment deja furnizăm turiștilor bilete pentru tururi în Europa; le recepționăm și transferăm corespondența; le oferim spații pentru lectură sau lucru oricând este nevoie; le păstram/depozităm și transferăm bagajele; le oferim bilete de vapor pentru întoarcerea din Europa; le oferim cazare și servicii de organizare de petreceri în cadru restrans. Cu alte cuvinte, oferim practic toate serviciile.”

Preview document

Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 1
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 2
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 3
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 4
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 5
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 6
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 7
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 8
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 9
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 10
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 11
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 12
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 13
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 14
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 15
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 16
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 17
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 18
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 19
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 20
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 21
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 22
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 23
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 24
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 25
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 26
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 27
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 28
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 29
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 30
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 31
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 32
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 33
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 34
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 35
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 36
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 37
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 38
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 39
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 40
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 41
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 42
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 43
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 44
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 45
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 46
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 47
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 48
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 49
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 50
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 51
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 52
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 53
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 54
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 55
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 56
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 57
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 58
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 59
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 60
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 61
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 62
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 63
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 64
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 65
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 66
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 67
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 68
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 69
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 70
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 71
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 72
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 73
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 74
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 75
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 76
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 77
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 78
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 79
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 80
Introducere în sectorul industriei călătoriilor - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Introducere in sectorul industriei calatoriilor.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza economico-financiară a întreprinderilor de turism

CONCEPTUL DE BAZĂ Abordarea prudentă a managementului Cunoaşterea ştiinţifică a pieţei Cunoaşterea elasticităţii produselor Monitorizarea...

Măsurarea și controlul performanței

PERFORMANȚA: Definire, măsurare, control - Definirea performanței - Explicarea necesității și importanței măsurării performanței organizaționale...

Management strategic al resurselor umane

Economia muncii este o ramură aplicativă a științei economice care vizează utilizarea celei mai importante resurse a unei organizații: resursa...

și teorie

INTRODUCERE „În societatea de consum, clientul este rege. Specialiștii în „marketing” se stăruie să vină în întâmpinarea gusturilor...

Economia mondială și integrarea economică

Economia mondială, ca proces economic, reprezintă totalitatea economiilor naţionale legate între ele printr-un complex de relaţii economice...

Tehnologia Hotelieră și de Restaurant

Cap.1. ORGANIZAREA ŞI STRUCTURA RESTAURANTELOR Serviciile de cazare şi alimentaţie au un rol distinct, esenţial şi primordial în ansamblul...

Logistică

CURS1. Cap.1. ASPECTE DEFINITORII ALE LOGISTICII 1.1.Conţinutul şi componentele logisticii 1.2.Mixul activităţii logistice 1.3.Conturarea unor...

Analiza Fconomico-Financiara

Conţinutul capitolului Acest capitol abordează aspecte privind cheltuielile de circulaţie în comerţ, şi anume: - conţinutul, structura,...

Te-ar putea interesa și

Distribuția Produselor Turistice pe Internet

Turismul este cunoscut ca fiind cea mai larga industrie. Veniturile sale au o proportie semnificativa în economia multor tari si este una din cele...

Distribuția Produselor Turistice pe Internet

6 Turism si World Wide Web Una din problemele în încercarea de a evalua impactul Internetului si World Wide Web-ului în sectorul turismului este...

Dezvoltarea Turismului Balnear în Stațiunea Mangalia

INTRODUCERE Originea lingvistica a termenului “turism” este strans legata de semnificatia cuvintelor latine “tornare” (a se intoarce) si “tornus”...

Dezvoltarea turismului și valorificarea potențialului turistic al Lugojului și zonei înconjurătoare

1.1 Noţiuni generale privind conceptele de turism şi piaţă turistică 1.1.1 Conceptul de turism In legătură cu originea conceptului de turism în...

Turismul internațional - semnificații conceptuale

INTRODUCERE Motto: “Un călător fără cunoastere e ca o pasăre fără aripi” Kotler ,Philip La începutul mileniului trei, industria turismului şi a...

Turismul românesc - premise și tendințe în turismul românesc direcții de relansare și dezvoltare a turismului

Introducere Industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate şi, în acelaşi timp, cel mai...

Raport de audit pentru proiectul de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltarea turismului în zona Bacău

La nivel mondial, industria turismului și a călătoriilor reprezintă un sector economic important care generează venituri totale semnificative...

Turismul în Regatul Unit al Marii Britanii

Introducere Schimbările din economia mondială a dus, în ani 1970, la o evoluție rapidă a numărului călătoriilor și a țărilor participante la...

Ai nevoie de altceva?