Macroeconomie

Curs
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 15 fișiere: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 31384
Mărime: 153.95KB (arhivat)
Publicat de: Sorana Pătrașcu
Puncte necesare: 0
Cursurile 15-29

Extras din curs

Externalităţi şi bunuri publice

Situaţiile în care pieţele libere nu conduc la o alocare eficientă a resurselor este necesară acţiunea guvernelor cu rol corector şi apare fenomenul cunoscut sub denumirea de eşec al pieţelor. Alocarea de resurse care să contravină criteriilor de eficienţă se face atunci când cel puţin una dintre ipotezele concurenţei perfecte nu este prezentă.

Cele mai cunoscute situaţii de eşec la pieţelor sunt: monopolul, externalităţile, resursele de folosinţă comună, bunurile publice.

Atunci când există un singur producător nivelul produsului este mai redus decât cel eficient din punct de vedere social, iar preţul este corespunzător mai ridicat.

În condiţiile de monopol producătorul şi consumatorul nu ajung la o înţelegere mutual avantajoasă în ceea ce priveşte distribuirea câştigului social ce ar rezulta din creşterea volumului producţiei. Asemenea costuri sau beneficii sunt externe, asociindu-se unei terţe părţi, nu vânzătorului sau cumpărătorului.

Trăsătura esenţială a bunurilor publice ( apărarea naţională, ordinea publică) este ca utilizarea lor de către un agent economic nu le reduce disponibilitatea pentru consumul oricărui alt agent economic.

1.Cauzele eşecului pieţelor

Situaţiile de eşec al pieţelor sunt determinate de factori ce ţin de drepturile de proprietate asupra bunurilor, precum şi de costurile tranzacţionale. Pe piaţă, odată cu schimbul bunurilor, se schimbă şi drepturile de control al utilizării acestora în decursul unor perioade determinate sau nedeterminate de timp.

Schimbul dreptului de control asupra utilizării bunurilor nu poate exista în afara schimbului drepturilor de proprietate.

Eşecul pieţelor libere în alocarea eficientă a resurselor şi valorificarea maximală a posibilităţilor de schimb avantajos sunt explicate de următorii factori:

a) Dificultatea individualizării dreptului de proprietate care se datorează unei excluziuni imperfecte sau unui grad redus de transferabilitate (cazul unui drum public).

- excluziunea imperfectă apare atunci când dreptul de proprietatea asupra unui bun nu este deţinut de către un singur agent economic, ci de către un grup, de regulă foarte mare, de agenţi.

- Pentru ca un agent economic să deţină controlul exclusiv asupra bunului ar trebui să obţină acordul fiecăruia dintre membrii grupului respectiv, fapt dificil datorită dimensiunilor grupului.

- Excluziunea imperfectă se referă şi la capacitatea redusă de a exclude orice agent economic din sfera potenţialilor utilizatori ai unui bun. Primul aspect al excluziunii imperfecte apare în legat cu legalizarea drepturilor individuale de proprietate, iar al doilea aspect priveşte posibilitatea aplicării drepturilor pe cale legală ( vizionarea la TV şi vizionarea la cinematograf).

- costurile acţiunilor de prevenire, identificare şi pedepsire a utilizării ilegale a unei excluziuni perfecte este mai semnificativă, cu atât costurile de excluziune sunt mai mari

- excluziunea imperfectă şi gradul redus de transferabilitate a utilizării bunurilor conduc la valorificarea incompletă a posibilităţilor de schimburi avantajoase şi pe această bază, la situaţii de eşec al pieţelor.

b) Costurile tranzacţionale devin semnificative, fiind un alt factor al eşecului pieţelor. Schimbul necesită informaţie. Costurile informaţionale şi tranzacţionale reprezintă piedici semnificative în derularea schimburilor şi în obţinerea unei alocări eficiente a resurselor prin intermediul pieţelor libere.

c) Eşecul negocierii unor acorduri avantajoase de schimb are loc atunci când agenţii economici eşuează în negocierea unor condiţii mutuale avantajoase, iar schimbul nu are loc. Eşecul negocierilor se poate datora existenţei mai multor alternative. În condiţiile concurenţei perfecte, fiecare producător şi fiecare consumator nu poate influenţa, prin decizii şi acţiuni individuale, nivelul preţului. Preţul este exogen fie pentru produs, fie pentru consum.

- Fiecare dintre cele trei cauze acţionează diferit în situaţii diferite de eşec al pieţelor.

2. Analiza unor situaţii de eşec al pieţelor

Situaţiile de eşec ale pieţelor se caracterizează prin discrepanţa dintre costurile sau utilităţile consumurilor private, pe de o parte, şi costurile sau utilităţile consumurilor sociale pe de altă parte. Vom analiza două situaţii de acest gen.

a) “Externalităţile” sunt situaţii în care preţurile pieţei nu reflectă unele dintre cost sau beneficiile (utilităţile) asociate producţiei sau consumului. Cost sau beneficiile care nu sunt incorporate în preţurile pieţei un caracter extern întrucât nu sunt asociate vânzătorului sau cumpărătorului, ci unei terţe părţi. Cazul cel mai frecvent invocat de externalităţi este poluarea - costul aferent utilizatorului aerului curat rămâne extern producţiei de oţel, nefiind încorporat în preţul acestuia).

Externalităţile apar datorită faptului că drepturile de proprietate asupra unor resurse economice sunt insuficient definite. ( Aerul este utilizat şi poluat pentru că nu are proprietar.) Externalităţile pot fi pozitive sau negative. Externalităţile negative apar în cazul activităţii de producţie sau de consum ce generează costuri pentru terţe părţi

( poluarea de exemplu) externalităţile pozitive corespund unor activităţi ce aduc beneficii pentru terţe părţi. ( Cazurile nu sunt evidente dar se pot lua în calcul : raporturile dintre apicultor şi proprietarul de livezi; efectele vaccinării care sunt benefice pentru persoana în cauză dar şi pentru întreaga societate).

În cazul activităţilor care generează externalităţile pozitive, beneficiile private sunt mai reduse decât beneficiile sociale. Acestea se concretizează în nivele ale producţiei şi consumului sub cele corespunzătoare alocării eficiente a resurselor.

În cazul activităţilor care generează externalităţi negative , costurile private sunt mai reduse decât costurile sociale. Acestea din urmă includ, pe lângă costurile private, şi costurile externe ce sunt suportate de terţe părţi.

Externalităţile negative se concretizează în nivele ale producţiei şi consumului peste cele corespunzătoare alocării eficiente a resurselor (în cazul activităţii poluante costul marginal privat este mai mic decât costul marginal social ca urmare a costurilor externe). Soluţia fundamentală a rezolvării externalităţii negative se referă la internalizarea acestora. Internalizarea externalităţii negative constă în încorporarea costurilor externe în preţul pieţei. Prin internalizare, costul marginal privat creşte la nivelul cost marginal social, producătorii fiind astfel obligaţi să ţină seama de cost externe ale activităţii lor. Practic, internalizarea externalităţilor negative nu este simplă datorită dificultăţilor ce apar în legătură cu măsurarea costurilor externe. Măsurarea costurilor externe ale poluării este necesară pentru stabilirea acţiunilor de intervenţie guvernamentală cu rol corector. Guvernul poate interveni, introducând un impozit pe vânzări, care să reflecte dimensiunile costurilor externe, astfel încât costul marginal privat să se deplaseze la nivelul celui social. Corectarea externalităţii se poate face printr-un impozit asupra tuturor agenţilor poluanţi, justificând intervenţia guvernamentală.

Preview document

Macroeconomie - Pagina 1
Macroeconomie - Pagina 2
Macroeconomie - Pagina 3
Macroeconomie - Pagina 4
Macroeconomie - Pagina 5
Macroeconomie - Pagina 6
Macroeconomie - Pagina 7
Macroeconomie - Pagina 8
Macroeconomie - Pagina 9
Macroeconomie - Pagina 10
Macroeconomie - Pagina 11
Macroeconomie - Pagina 12
Macroeconomie - Pagina 13
Macroeconomie - Pagina 14
Macroeconomie - Pagina 15
Macroeconomie - Pagina 16
Macroeconomie - Pagina 17
Macroeconomie - Pagina 18
Macroeconomie - Pagina 19
Macroeconomie - Pagina 20
Macroeconomie - Pagina 21
Macroeconomie - Pagina 22
Macroeconomie - Pagina 23
Macroeconomie - Pagina 24
Macroeconomie - Pagina 25
Macroeconomie - Pagina 26
Macroeconomie - Pagina 27
Macroeconomie - Pagina 28
Macroeconomie - Pagina 29
Macroeconomie - Pagina 30
Macroeconomie - Pagina 31
Macroeconomie - Pagina 32
Macroeconomie - Pagina 33
Macroeconomie - Pagina 34
Macroeconomie - Pagina 35
Macroeconomie - Pagina 36
Macroeconomie - Pagina 37
Macroeconomie - Pagina 38
Macroeconomie - Pagina 39
Macroeconomie - Pagina 40
Macroeconomie - Pagina 41
Macroeconomie - Pagina 42
Macroeconomie - Pagina 43
Macroeconomie - Pagina 44
Macroeconomie - Pagina 45
Macroeconomie - Pagina 46
Macroeconomie - Pagina 47
Macroeconomie - Pagina 48
Macroeconomie - Pagina 49
Macroeconomie - Pagina 50
Macroeconomie - Pagina 51
Macroeconomie - Pagina 52
Macroeconomie - Pagina 53
Macroeconomie - Pagina 54
Macroeconomie - Pagina 55
Macroeconomie - Pagina 56
Macroeconomie - Pagina 57
Macroeconomie - Pagina 58
Macroeconomie - Pagina 59
Macroeconomie - Pagina 60
Macroeconomie - Pagina 61
Macroeconomie - Pagina 62
Macroeconomie - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Macroeconomie
    • Curs 15.doc
    • curs 16.doc
    • curs 17.doc
    • curs 18.doc
    • curs 19.doc
    • curs 20.doc
    • curs 21.doc
    • curs 22.doc
    • curs 23.doc
    • curs 24.doc
    • curs 25.doc
    • curs 26.doc
    • curs 27.doc
    • curs 28.doc
    • curs 29.doc

Alții au mai descărcat și

Teorie economică

Tema 1 : 1. Obiectul de studiu. Metodologia si rolul teoriei economice. Componentele ei – nevoi, resurse, bunuri. 2. Teoria economica in sistemul...

Economia comerțului

1.1.Definirea noţiunii de comerţ. 1.2.O succintă abordare istorică. 1.3.Funcţiile comerţului. 1.1. Definirea noţiunii de comerţ Unul din cele...

Reforma sistemelor actuale de pensii

Sistemele de pensii traversează în întreaga lume o perioadă de criză. Multe dintre ţările Uniunii Europene, dar nu numai, au costuri impresionante...

Politici sociale și de ocupare a forței de muncă

Prestaţii sociale pentru familie si copii in România 1. ALOCAŢIA DE STAT PENTRU COPII Alocaţia de stat pentru copii este acordată în conformitate...

Informatică Economică

1.1.Introducere Datorită dezvoltării problemelor rezolvate cu ajutorul calculatorului, crearea unui program (a unui soft) care sa rezolve orice...

Asigurări Comerciale

CAPITOLUL 1 ECONOMIA RISCULUI ŞI A ASIGURĂRILOR Obiective: Acest capitol urmăreşte formarea conceptelor de bază ale funcţionării pieţei...

Analiza tehnică și tehnici de tranzacționare

Analiza Tehnica este studiul dinamicii pietei, in principal prin intermediul graficelor, cu scopul de a previziona tendintele preturilor.

Planul Național de Dezvoltare Regională

Planul Naţional de Dezvoltare (PND) este un concept specific politicii europene de coeziune economică şi socială (Cohesion Policy), menit să ofere...

Te-ar putea interesa și

Modele de Fundamentare a Deciziilor de Politică Monetară de Stabilizare Macroeconomică

CAPITOLUL 1. CADRUL GENERAL AL ECONOMIEI ROM\NESTI ÎN CONTEXTUL ECONOMIC MONDIAL 1.1. Situaţia economiei pe plan mondial-privire de ansamblu...

Indicatorii Macroeconomici de Rezultate

1. Scurta introducere Economia oricarei tari reprezinta o realitate complexa a carei cunoastere necesita gruparea unitatilor economice in...

Implicatiile veniturilor bugetare în contextul politicilor macroeconomice

Introducere Ultimii 100 de ani au adus o dezvoltare. economică fără precedent, o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii la care poate...

Dinamica indicatorilor macroeconomici de rezultate în perioada 2000 - 2013

INTRODUCERE Evidenţierea nivelului de dezvoltare economică, a tendinţelor acesteia şi a modului în care sunt utilizate resursele unei economii...

Analiza macroeconomică a inflației

CAPITOLUL I Analiza macroeconomica a inflatiei I.1 Inflatia-dezechilibru macroeconomic complex Inflatia este un dezechilibru care atinge toate...

Model previzional de simulare macroeconomică

Capitolul 1. Model previzional de simulare macroeconomica 1.1. Determinarea indicatorilor din tabelul input-output Pentru anul de previziune se...

Analiza indicatorilor macroeconomici ai României în intervalul 2013-2016

Potrivit literaturii de specialitate , indicatorii macroeconomici sunt date statistice care indică starea actuală a economiei unui stat, potrivit...

Principalele probleme macroeconomice

Analiza macroeconomică se concentrează asupra economiei naţionale, a elementelor de structură ale acesteia sau asupra economiei mondiale....

Ai nevoie de altceva?