Macroeconomie

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 55959
Mărime: 1.00MB (arhivat)
Publicat de: Teea Dumitrache
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniel Toba

Extras din curs

INTRODUCERE ÎN MACROECONOMIE

1.1. Rezultatele macroeconomice. Contabilitatea nationala

Rezultatele macroeconomice sunt iesirile (realo-monetere) din activitatile agentilor economici agregati, pe care piata le valideaza, societatea recunoscând utilitatea acestora de a satisface multitudinea nevoilor sociale. Aceste rezultate sunt înregistrate si masurate de catre institutii specializate, cunoasterea si analiza evolutiei lor având o semnificatie practica deosebita pentru adoptarea deciziilor de politica macroeconomica. De asemenea, pe baza lor se efectueaza comparatii internationale, privind potentialul economic, eficienta si competitivitatea bunurilor economice produse în diferite tari ale lumii contemporane, se stabileste locul fiecarei tari în ierarhia economiei mondiale.

Rezultatele macroeconomice se masoara sub aspectul existential (fizic) si valoric-monetar.în fiecare tara, rezultatele macroeconomice se fundamenteaza pe o anumita conceptie teoretico-metodologica privind sursele si mecanismele obtinerii acestor rezultate. Tarile cu economie de piata moderna pun la baza masurarii rezultatelor macroeconomice teoria remunerarii factorilor de productie, în functie de care s-a elaborat Sistemul Conturilor Nationale (SCN).

Contabilitatea Nationala sau Sistemul Conturilor Nationale1 este instrumentul esential de colectare a unor date numerice si de cuantificare, într-o forma sintetica, simplificata, a operatiunilor principale din economia nationala. Ea reprezinta macheta economiei nationale si pune un accent deosebit pe relatiile de interdependenta dintre unitatile elementare ale economiei, pe agregarea rezultatelor în cadrul categoriilor macroeconomice semnificative, favorizând analizele economice în termeni de flux (variatia activitatii într-o perioada data).

Aparitia unui sistem de evidenta a economiei nationale2 dateaza înca din secolul al XVIII-lea, când Contabilitatea Nationala facea primele calcule cu privire la bogatia nationala. Dupa criza din anii 1929 - 1933, dar mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, când s-a intensificat interventia statului în economie, s-a constituit cu adevarat SCN ca instrument informational de baza al politicilor macroeconomice.

Primul SCN a fost elaborat în Anglia (1938), care apoi a fost adoptat si de SUA. Aceste sisteme au stat la baza elaborarii Sistemului Contabilitatii Nationale al ONU (1953), care a fost perfectionat si adaptat continuu la conditiile din economia mondiala. S.C.N. al O.N.U. este conceput pentru a furniza informatii cifrice pentru a caracteriza structura economica a unei tari, nivelul de dezvoltare economica si modificarile intervenite în timp, precum si informatii care sa permita compararea nivelului si structurii unei tari cu nivelul si structura economica a altor tari.

1 Gilbert Abraham - Frois, Economia politica, Editura Politica, Bucuresti, 1994, p.427-472; Marius Bacescu, Angelica Bacescu, Macroeconomie, Editura ALL, Bucuresti, 1993, pg. 53-73.

2 Pentru detalii vezi: I. Capanu, Indicatorii macroeconomici. Continutul si functiile lor, Editura Economica, Bucuresti, 1998, pg. 90-96. Pag. 2 din 105

Macroeconomie

Lect. univ. dr. DANIEL TOBA

Actualul SCN caracterizeaza structura economica a unei tari pe baza fluxurilor exprimate în termeni monetari, asigurând norme metodologice internationale cu caracter unitar, care sa permita calcularea si compararea celor mai importanti indicatori macroeconomici.în prezent S.C.N. constituie principalul sistem de evidenta si analiza macroeconomica utilizat în statistica internationala de majoritatea tarilor lumii, în special cele cu economie de piata si în calculele si analizele economice efectuate de organismele internationale (O.N.U., O.E.C.D. etc.).

Sistemul Contabilitatii Nationale (S.C.N.) din tara noastra reprezinta un sistem de evidenta valorica a fluxurilor economice, în expresie monetara, la nivelul economiei nationale. El are trei componente: sectorul agentilor economici; conturile nationale; operatiunile contabile.

I. Sectorul agentilor economici cuprinde sectorul "firme", sectorul "gospodarii", sectorul "public" si sectorul "strainatate".

Sectorul "firme" cuprinde toate subiectele economice (agenti economici) care au ca trasatura principala faptul ca produc bunuri destinate pietei, iar scopul activitatii îl constituie obtinerea de profit.

Sectorul "gospodarii" sau "menaje private" este un sector consumator, în sensul ca utilizeaza veniturile obtinute pentru satisfacerea necesitatilor de consum. Veniturile gospodariilor provin de la firme si de la sectorul public (guvernamental), ca urmare a resurselor de munca furnizate acestora de catre sectorul "gospodarii" sau din transferuri de la alte sectoare (pensii, burse, ajutoare etc.).

Sectorul "public" sau "guvernamental" reuneste toate subiectele economice (institutiile publice) care produc bunuri publice (colective) pentru populatie, fara a primi echivalentul valoric. Aici se cuprind, în general, serviciile publice (sanatate, învatamânt, aparare etc.). Sectorul public se separa în: unitati de asigurari sociale si organisme ale administratiei (centrale si locale).

Sectorul "strainatate" sau "restul lumii" evidentiaza tranzactiile cu alte tari.

II. Sistemul conturilor nationale reprezinta o macheta a economiei nationale, înregistrând toate fluxurile reale si monetare din sistemul economic, în mod coerent, corelat si echilibrat. Conturile macroeconomice sunt rezultatul unor multiple agregari si sintetizari ale informatiilor cuprinse în conturile alcatuite pe subiecte economice, sectoare economice si ramuri de activitate.

Preview document

Macroeconomie - Pagina 1
Macroeconomie - Pagina 2
Macroeconomie - Pagina 3
Macroeconomie - Pagina 4
Macroeconomie - Pagina 5
Macroeconomie - Pagina 6
Macroeconomie - Pagina 7
Macroeconomie - Pagina 8
Macroeconomie - Pagina 9
Macroeconomie - Pagina 10
Macroeconomie - Pagina 11
Macroeconomie - Pagina 12
Macroeconomie - Pagina 13
Macroeconomie - Pagina 14
Macroeconomie - Pagina 15
Macroeconomie - Pagina 16
Macroeconomie - Pagina 17
Macroeconomie - Pagina 18
Macroeconomie - Pagina 19
Macroeconomie - Pagina 20
Macroeconomie - Pagina 21
Macroeconomie - Pagina 22
Macroeconomie - Pagina 23
Macroeconomie - Pagina 24
Macroeconomie - Pagina 25
Macroeconomie - Pagina 26
Macroeconomie - Pagina 27
Macroeconomie - Pagina 28
Macroeconomie - Pagina 29
Macroeconomie - Pagina 30
Macroeconomie - Pagina 31
Macroeconomie - Pagina 32
Macroeconomie - Pagina 33
Macroeconomie - Pagina 34
Macroeconomie - Pagina 35
Macroeconomie - Pagina 36
Macroeconomie - Pagina 37
Macroeconomie - Pagina 38
Macroeconomie - Pagina 39
Macroeconomie - Pagina 40
Macroeconomie - Pagina 41
Macroeconomie - Pagina 42
Macroeconomie - Pagina 43
Macroeconomie - Pagina 44
Macroeconomie - Pagina 45
Macroeconomie - Pagina 46
Macroeconomie - Pagina 47
Macroeconomie - Pagina 48
Macroeconomie - Pagina 49
Macroeconomie - Pagina 50
Macroeconomie - Pagina 51
Macroeconomie - Pagina 52
Macroeconomie - Pagina 53
Macroeconomie - Pagina 54
Macroeconomie - Pagina 55
Macroeconomie - Pagina 56
Macroeconomie - Pagina 57
Macroeconomie - Pagina 58
Macroeconomie - Pagina 59
Macroeconomie - Pagina 60
Macroeconomie - Pagina 61
Macroeconomie - Pagina 62
Macroeconomie - Pagina 63
Macroeconomie - Pagina 64
Macroeconomie - Pagina 65
Macroeconomie - Pagina 66
Macroeconomie - Pagina 67
Macroeconomie - Pagina 68
Macroeconomie - Pagina 69
Macroeconomie - Pagina 70
Macroeconomie - Pagina 71
Macroeconomie - Pagina 72
Macroeconomie - Pagina 73
Macroeconomie - Pagina 74
Macroeconomie - Pagina 75
Macroeconomie - Pagina 76
Macroeconomie - Pagina 77
Macroeconomie - Pagina 78
Macroeconomie - Pagina 79
Macroeconomie - Pagina 80
Macroeconomie - Pagina 81
Macroeconomie - Pagina 82
Macroeconomie - Pagina 83
Macroeconomie - Pagina 84
Macroeconomie - Pagina 85
Macroeconomie - Pagina 86
Macroeconomie - Pagina 87
Macroeconomie - Pagina 88
Macroeconomie - Pagina 89
Macroeconomie - Pagina 90
Macroeconomie - Pagina 91
Macroeconomie - Pagina 92
Macroeconomie - Pagina 93
Macroeconomie - Pagina 94
Macroeconomie - Pagina 95
Macroeconomie - Pagina 96
Macroeconomie - Pagina 97
Macroeconomie - Pagina 98
Macroeconomie - Pagina 99
Macroeconomie - Pagina 100
Macroeconomie - Pagina 101
Macroeconomie - Pagina 102
Macroeconomie - Pagina 103
Macroeconomie - Pagina 104
Macroeconomie - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Macroeconomie.pdf

Alții au mai descărcat și

Gestiune Hotelieră

Curs 1 Gestiune hoteliera Cap. I Mediul intern si extern al întreprinderii hoteliere si de restauratie (I H R ) 1. 1 Mediul intern Mediul...

Macroeconomie

”Modul economic de gândire nu este numai o necesitate a economiştilor şi a oamenilor politici, ci a tuturor, a fiecărei persoane în parte.” Paul...

Introducere în Macroeconomie

CONCEPTE DE BAZĂ: • Capitolul 1 (Unitatea de curs I): Piaţa monetară: Piaţă monetară, Agregat monetar, Lichiditate, Sistem bancar,...

Istoria Gândirii Economice

Curs 1 Introducere în istoria gândirii economice 1 Obiectul IGE IGE este o componenta a sistemului stiintelor ec. si se afla în imediata...

Monedă și credit

6.1. Continutul si trasaturile creditului Termenul de credit*, abordat semantic are numeroase sensuri economice, fiind utilizat deopotriva în...

Investiții Directe și Finanțarea Lor

INTRODUCERE România la finele perioadei de tranzitie, la începutul procesului de integrare în Uniunea Europeana, mai are de elucidat probleme din...

Management Strategic

PROVOCARILE SCHIMBARII – DETERMINANTE ALE ABORDARII STRATEGICE A MANAGEMENTULUI Lumea de azi: caracterizata prin schimbari frecvente, de mare...

Te-ar putea interesa și

Modele de Fundamentare a Deciziilor de Politică Monetară de Stabilizare Macroeconomică

CAPITOLUL 1. CADRUL GENERAL AL ECONOMIEI ROM\NESTI ÎN CONTEXTUL ECONOMIC MONDIAL 1.1. Situaţia economiei pe plan mondial-privire de ansamblu...

Indicatorii Macroeconomici de Rezultate

1. Scurta introducere Economia oricarei tari reprezinta o realitate complexa a carei cunoastere necesita gruparea unitatilor economice in...

Implicatiile veniturilor bugetare în contextul politicilor macroeconomice

Introducere Ultimii 100 de ani au adus o dezvoltare. economică fără precedent, o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii la care poate...

Dinamica indicatorilor macroeconomici de rezultate în perioada 2000 - 2013

INTRODUCERE Evidenţierea nivelului de dezvoltare economică, a tendinţelor acesteia şi a modului în care sunt utilizate resursele unei economii...

Analiza macroeconomică a inflației

CAPITOLUL I Analiza macroeconomica a inflatiei I.1 Inflatia-dezechilibru macroeconomic complex Inflatia este un dezechilibru care atinge toate...

Model previzional de simulare macroeconomică

Capitolul 1. Model previzional de simulare macroeconomica 1.1. Determinarea indicatorilor din tabelul input-output Pentru anul de previziune se...

Analiza indicatorilor macroeconomici ai României în intervalul 2013-2016

Potrivit literaturii de specialitate , indicatorii macroeconomici sunt date statistice care indică starea actuală a economiei unui stat, potrivit...

Principalele probleme macroeconomice

Analiza macroeconomică se concentrează asupra economiei naţionale, a elementelor de structură ale acesteia sau asupra economiei mondiale....

Ai nevoie de altceva?