Cuprins
Ghid de studiere a cursului
Scopul cursului
Structura cursului
Studiul cursului
Evaluarea
Oportunități
Alte instrumente pentru studiu
Specificații tehnice
Cursul 1. Repere fundamentale
Semnificația binomului individ-organizație
Noțiuni de bază în managementul resurselor umane
Organizarea activităților privind resursele umane
Cursul 2. Strategii și politici în domeniul resurselor umane
Integrarea resurselor umane în planificarea strategică de ansamblu
Strategii specifice în domeniul resurselor umane
Elemente de prognoză a resurselor umane
Planificarea resurselor umane
Politici în domeniul resurselor umane
Cursul 3. Postul de lucru. Analiză descriere și proiectare
Definiția și componentele postului de lucru
Analiza postului
Descrierea postului
Proiectarea și reproiectarea postului
Cursul 4. Asigurarea cu resurse umane - recrutarea
Asigurarea cu resurse umane în contextul planificării strategice
Procesul de recrutare a personalului; metode și responsabilități
Cursul 5. Asigurarea cu resurse umane - selecția
Selecția personalului; conținut și factori de influență
Conținutul etapelor de selecție
Metode statistice și econometrice utilizate în procesul de selecție
Cursul 6. Dezvoltarea resurselor umane
Integrarea profesională - precondiție a dezvoltării
Locul și rolul dezvoltării profesionale în managementul resurselor umane
Metode și programe de pregătire profesională
Cursul 7. Motivație și performanță; evaluarea performanțelor resurselor umane
Semnificația managerială a motivației; teorii ale motivației
Satisfacția în muncă și performanța
Evaluarea performanțelor: conținut, obiective și criterii
Metode de evaluare a performanțelor; responsabilități
Cursul 8. Managementul recompenselor
Cadrul conceptual al sistemului de recompense
Evaluarea posturilor
Subsistemul recompenselor directe
Subsistemul recompenselor indirecte
Cursul 9. Managementul carierei
Aspecte generale privind managementul carierei
Abordarea individuală a carierei
Abordarea organizațională a carierei
Rezultatele testelor-grilă
Extras din document
GHID DE STUDIERE A CURSULUI
Bine ați venit la acest curs privind managementul carierei profesionale !
Scopul cursului
Cursul își propune să ofere, în primul rând masteranzilor care se pregătesc să devină specialiști în domeniul economic și financiar, cunoștințele necesare pentru înțelegerea și familiarizarea cu reperele fundamentale ale resurselor umane, precum și cu cele mai uzuale atribuții ale specialiștilor în materie, de la asigurarea cu resurse umane a organizației până la managementul carierei.
De asemenea, sunt prezentate principalele metode și tehnici utilizate în cadrul activităților specifice, insistându-se asupra criteriilor de alegere a unui instrumentar adecvat.
Prin conținutul de idei teoretice și al utilității practice, lucrarea se adresează, în egală măsură, tuturor celor care doresc să-și îmbogățească cunoștințele în acest domeniu și poate fi de folos oricărei persoane ce dorește o înțelegere a fenomenelor și proceselor specifice managementului resurselor umane.
Structura cursului
Am structurat cursul în 9 unități de învățare (secțiuni, lecții), iar durata de asimilare a fiecărei secțiuni este indicată la începutul acesteia.
Fiecare unitate de învățare începe prin prezentarea obiectivelor și descriptorilor secțiunii în cauză, informații care au drept scop formarea unei imagini despre ceea ce masteranzii vor învăța pe parcursul secțiunii, indicând totodată cunoștințele, competențele și abilitățile de care vor dispune după parcurgerea acesteia.
La finalul fiecărei lecții sunt prezentate o serie de întrebări pentru verificarea cunoștințelor acumulate, precum și testele-grilă aferente unității de învățare respective.
Cursul se poate parcurge atât în întregime, respectând ordinea lecțiilor, cât și parțial, prin studierea numai a acelei părți pe care o considerați utilă.
Pentru evaluarea finală este, însă, necesară parcurgerea tuturor lecțiilor și efectuarea exercițiilor practice și a testelor-grilă propuse spre rezolvare.
Studiul cursului
Estimăm că durata medie de studiere a cursului va fi de cca. 30 de ore. În mod normal, se consideră că un asemenea curs se poate studia aproximativ 10 ore pe săptămână, deci este de așteptat ca studiul să dureze circa 3 săptămâni, în timp ce pentru examen ar mai fi necesar circa o săptămână.
Nu fiți îngrijorați dacă, la început, unii termeni vi se par necunoscuți, deoarece ei vor fi explicați în lecțiile din cadrul cursului. Nivelul cursului este astfel gândit pentru a fi utilizat de persoane ca dumneavoastră, ce vor lucra în acest domeniu, sau care vor fi potențiali apropiați de acesta.
Este de dorit să studiați lecțiile pe calculator sau din manual. Totodată sunteți invitați să răspundeți la întrebările de autoevaluare, să efectuați lucrările și exercițiile practice. Dacă într-o anumită lecție se regăsesc referințe către alte resurse și materiale tipărite sau în format electronic, pe Internet, vă sugerăm să le parcurgeți.
Așa cum am arătat anterior, fiecare secțiune începe prin prezentarea cunoștințelor, competențelor și abilităților pe care le căpătați după studierea respectivului material. Citiți-le la început pentru a vă face o imagine despre ceea ce veți învăța și mai citiți-le la sfârșitul lecției pentru a vă asigura că ați atins aceste obiective.
Pentru a testa cunoștințele asimilate aveți la dispoziție o serie de întrebări, teste și exerciții practice. Acestea sunt menite să vă ajute să fiți convinși că ați asimilat cunoștințele prezentate. Testați-vă cunoștințele doar după ce parcurgeți lecția și nu vă uitați la răspunsuri decât dacă ați epuizat toate posibilitățile de a răspunde de unul singur la acea întrebare sau problemă. Subliniem că aceste teste sunt pentru uzul personal, atâta vreme cât răspunsurile pe care le dați sunt văzute doar de dumneavoastră.
Noi am încercat să facem materialele de curs cât mai clare cu putință, dar este inevitabil să găsiți unele părți mai greu de înțeles decât altele. În cazul în care doriți un ajutor suplimentar nu ezitați să cereți acest lucru atât de la cadrele didactice și tutorii pe care-i aveți la curs și la activitățile de seminar și laborator. În măsura posibilităților, noi, autorii vă răspundem la solicitările dumneavoastră.
Pe durata cursului puteți transmite întrebările prin e-mail titularului cursului, la adresa indicată. Răspunsurile le veți primi în aproximativ două-trei zile pe adresa dvs. de e-mail.
Evaluarea
Examenul final va consta dintr-un test grilă cu 20 de întrebări și răspunsuri multiple, precum și din susținerea, în ziua testării finale, a unui proiect/referat/eseu.
Înainte de examen păstrați-vă circa o săptămână în care să revedeți materialele studiate și exercițiile practice pe care le-ați realizat prin studiu individual. Totodată parcurgeți însemnările luate în sala de curs, la seminarii sau în laboratoare.
Nu în ultimul rând, împărtășiți experiența dumneavoastră cu alți colegi din grupă sau alte cunoștințe care studiază sau au studiat această disciplină.
Succes!!!
Bibliografie
1) D. Constantinescu, Managementul resurselor umane, Editura Mustang,
București, 2009
2) Constantinescu, D. A. ș.a. Managementul resurselor umane, Colecția
„Naționala”, București, 1999
3) Manolescu, A. Managementul resurselor umane, Editura Economică,
București, 2001
4) R. L. Mathis, P. C. Nica, C. Rusu, Managementul resurselor umane,
Editura Economică, București, 1997
Preview document
Conținut arhivă zip
- Managementul carierei profesionale.pdf