Extras din document
Cursul 1
ÎNTREPRINZĂTORUL – ELEMENTUL CENTRAL AL AFACERII
CARACTERISTICI DISTINCTIVE ALE EXISTENŢEI ŞI ACTIVITĂŢII IMM
După numărul de salariaţi, întreprinderile se împart, indiferent de domeniul de activitate, cifra de afaceri, rata profitului sau alt indicator de performanţă economico-financiară, în:
întreprinderi mici până la 49 de salariaţi, inclusiv;
întreprinderi mijlocii între 50 şi 249 de salariaţi;
întreprinderi mari, de la 250 de salariaţi.
Principalul act normativ în vigoare - legea nr. 346/14 iulie 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii reglementează măsuri destinate creării cadrului favorabil înfiinţării şi dezvoltării IMM.
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 681 din 29 iulie 2004. Prevederile acestui act normativ se aplică IMM-urilor cu capital integral privat care realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane de euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate.
CARACTERISTICI DISTINCTIVE ALE EXISTENŢEI ŞI ACTIVITĂŢII IMM
Nu se încadrează în prevederile prezentei legi:
1. Societăţile comerciale care îndeplinesc cumulativ următoarele două condiţii:
a) au peste 250 angajaţi;
b) peste 25% din capitalul social este deţinut de o altă întreprindere ori de mai multe întreprinderi împreună, care nu fac parte din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.
2. Anumite categorii de societăţi:
a) bancare;
b) de asigurare şi reasigurare;
c) de administrare a fondurilor financiare de investiţii;
d) de valori mobiliare;
e) cu activităţi exclusive de comerţ exterior.
CARACTERISTICI DISTINCTIVE ALE EXISTENŢEI ŞI ACTIVITĂŢII IMM
În funcţie de numărul mediu scriptic anual de personal, IMM-urile se ierarhizează astfel:
microîntreprinderi – până la 9 angajaţi (salariaţi) şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei;
întreprinderile mici – au între 10 – 49 angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane de euro, echivalent în lei;
întreprinderile mijlocii – au între 50 – 249 angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane de euro.
CARACTERISTICI DISTINCTIVE ALE EXISTENŢEI ŞI ACTIVITĂŢII IMM
Microîntreprinderile sunt supuse unor reglementări speciale. Noutatea în ceea ce priveşte modalitatea de impozitare a fost adusă de Legea 571/22 decembrie 2003 privind impunerea microîntreprinderilor.
Conform acestor reglementări, în categoria microîntreprinderilor intră persoanele juridice care îndeplinesc cumulativ, la 31 decembrie anul precedent, următoarele condiţii:
a) sunt producătoare de bunuri materiale, prestatoare de servicii şi/sau desfăşoară activitate de comerţ;
b) au de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) au realizat venituri reprezentând echivalentul în lei de până la 100.000 euro inclusiv,
d) au capital integral privat.
AVANTAJE REGLEMENTATE PRIN LEGE ACORDATE IMM-URILOR
Guvernul, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi autorităţile locale, sunt obligate să acorde sprijin IMM-urilor, vizând:
a) facilitarea accesului la reţelele de transport şi de comunicaţii;
b) asigurarea furnizării de energie, gaze, apă şi alte utilităţi publice necesare activităţii acestora;
c) acces la activele disponibile ale regiilor autonome sau societăţilor comerciale ori companiilor naţionale cu capital majoritar de stat, în anumite condiţii reglementate în cuprinsul legii;
AVANTAJE REGLEMENTATE PRIN LEGE ACORDATE IMM-URILOR
d) reduceri cu până la 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de bunuri materiale, lucrări şi servicii;
e) posibilitatea de a participa la licitaţiile organizate de regiile autonome, societăţile comerciale, companiile naţionale şi instituţiile publice, cu drept de preemţiune (prima licitaţie doar cu participarea IMM-urilor);
f) suportarea de la bugetul de stat pe bază de programe a costurilor pentru serviciile de informare, asistenţă, consultanţă, cercetare şi inovare tehnologică, precum şi a unor programe de pregătire profesională, destinate managerilor şi angajaţilor din cadrul IMM-urilor.
Conținut arhivă zip
- Managementul IMM.ppt