Managementul piețelor financiare

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 163 în total
Cuvinte : 66128
Mărime: 4.61MB (arhivat)
Publicat de: Georgianaa C.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. drd. Vanghele Cristian
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea Andrei Saguna, Constanta

Cuprins

  1. CURS NR.1 Piața financiară și piața de capital din Romănia ..p.3-37
  2. CURS-.NR.2-Evoluția piețelor financiare ...p.37-46
  3. CURS.NR.3-Bursa de valori mobiliare-Acțiuni,obligațiuni ... p.46-60
  4. CURS.NR.4-Bursa de valori și de mărfuri-Tipuri de tranzacții. .. p.60-70
  5. CURS.NR.5-Bursa de valori-Formarea cursului bursier p.70-77
  6. CURS NR.6-Bursa de valori-Bursa de Valori București p.77-84
  7. CURS NR.7-Bursa de valori-Tipuri de tranzacții-tranazacții în marjă .. p.84-95
  8. CURS NR.8-Bursa ve valori-Tranzacții de tip american și european .. p.95-104
  9. CURS.NR.9-Tranzacții bursiere-Ordine la bursa ... p.104-110
  10. CURS NR.10 - Mecanismul tranzacțiilor bursiere ... .. p.110-130
  11. CURS NR.11-Capitalizarea piețelor bursiere . . . p.130-146
  12. CURS NR.12 Indicii bursieri .. . . p.146-150
  13. CURS NR.13 Eficiența pietelor bursiere ... .. . .. .. . p.150-153
  14. CURS NR.14 Evoluția piețelor financiare în contextul globalizării p.153-157

Extras din curs

CURS NR.1

PIAȚA FINANCIARĂ ȘI PIAȚA DE CAPITAL DIN ROMĂNIA

1)- Piata de capital-concept,trasaturi

2)- Functiile PF in economia de piata din Romania

3)- Componentele Pietei Financiare din Romania

4)- Cererea si oferta de capital

PIATA DE CAPITAL IN ROMANIA

1. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare

Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismul, domeniul pietelor financiare a inceput sa-si dezvolte si o redutabila latura teoretica. Chiar daca evidenta legaturii nemijlocite dintre teoire si practica mai este inca pusa la indoiala, nu trebuie uitat ca intreaga “te,eie” a stiintei financiaremoderne este fundamentata pe domeniul pietelor financiare.Aceasta latura a finantelor poate demonstra oricand si caracterul sau practic (si dezvoltarea exploziva a burselor de valordemonstreaza acest lucru), dar si pe cel teoretic, fara ca aceste domenii sa poata fi delimitate cu precizie. In fapt, punerile de acord in privinta unor probleme marginale(care dau consistenta stiintelor clasice) apar ca inutile in cazul pietelor financiare, iar divergentele incep inca de la stabilirea domeniului de studiu. Astfel, Scoala anglo-saxsona (si, in primul rand, cea americana) desemneaza prin piata financiara totalitatea tranzactiilor cu instrumente monetare (paita monetara) si cu titluri pe termen lung (paita de capital). Dimpotriva, Scoala din restul Europei (si, in primul rand, cea franceza) defineste prin termenul de piata financiara: piata valorlor imoobiliare, reprezentand, alaturi de piata creditului si piata monetara, o componenta a pietei capitalurilor.Asadar, piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia, piata de capital se imparte in doua segmente:

- Piata primara. Este piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care de regula fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;

- Piata secundara. Odata puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori si de piata extrabursiera (sau piata OTC - Over the Counter Market).

Diferenta dintre cele doua forme organizate ale pietei de capital (bursa si piata OTC) consta in existenta unor conditii si criterii de eficienta economico-financiara, de informare a investitorilor, referitoare la numarul de actiuni puse in circulatie, etc pentru accesul la bursa, conferind societatii cotate pe aceasta piata garantii superioare pentru investitori. De asemenea exista diferente intre modul de functionare si organizare a celor doua piete - bursa de valori este o piata de licitatie in timp ce piata Rasdaq este o piata de negociere.

Pietele dezvoltate de capital au doua caracteristici importante: divizibilitate (atomicitate) si lichiditate. Divizibilitatea semnifica ca activele sunt reprezentate de un mare numar de actiuni care pot fi cumparate pentru sume diferite. In consecinta un activ poate fi detinut in proportii diferite de un anumit numar de investitori si invers un investitor poate repartiza banii sai in mai multe tipuri de actiuni. Lichiditatea semnifica faptul ca un investitor poate imediat, fara costuri prea mari, de a schimba anumite actiuni cu altele. Aceasta implica faptul ca orice investitor poate sa-si constituie, in orice moment, portofoliul dupa cum ii convine in acel moment, foarte repede si fara costuri prea mari. El va avea posibilitatea de a-si arbitra pozitiile dupa cum doreste.

In aceste conditii interesul fiecarui investitor este de a obtine informatii cu privire la actiunile diverselor societati cotate pe piata. Aceste informatii vor permite investitorilor evaluarea perspectivelor fiecarei oportunitati de investire si investirea in portofoliul care prezinta cele mai bune perspective. Sursele prin care investitorii pot obtine informatiile sunt conturile de exploatare, bilanturile societatilor, cursurile si volumele tranzactiilor, publicatiile specializate si jurnalele financiare, care evalueaza si interpreteaza noutatile financiare, precum si institutiile financiare care apreciaza perspectivele societatilor cotate.

Aceste canale de informatii sunt eficiente in masura in care informatia se raspandeste rapid si unde fiecare noua informatie devine repede publica.

Pentru ca actiunile sunt divizibile si lichide, investitorii sunt in masura de a se adapta rapid schimbarilor de perceptie privind valoarea unei societati. Aceste noi informatii vor duce la cumparari si vanzari care vor afecta cursul pana cand acesta va corespunde noii valori a societatii. Astfel, informatia va fi repede asimilata in noul curs al titlului. De exemplu, daca toti investitorii sunt siguri ca cursul unui titlu va creste maine cu 5%, ei il vor cumpara pana cand aceasta speranta de castig de 5% va fi reflectata in cursul de astazi. Din aceasta cauza variatia asteptata de 5% de maine va fi redusa la 0. Pornind de la aceasta logica cursul de astazi devine o estimatie nedeplasata a cursului de maine.

In aceste conditii va fi foarte greu pentru un investitor individual de a gasi o actiune care nu este corect evaluata. Datorita acestui fapt se poate formula ipoteza conform careia pietele de capital sunt „piete eficiente”. Principiul de eficienta a pietelor de capital semnifica faptul ca cursul de astazi constituie o buna aproximare a cursului de maine. Un astfel de proces este un proces de „martingale”. Conform acestuia toate informatiile necesare previziunii cursurilor viitoare sunt deja reflectate in cursul actual. Un caz special de martingale este procesul bine cunoscut de drumuri aleatoare, care necesita ipoteza suplimentara de independenta a distributiile variatiilor de curs.

Termenul de drum aleator este adesea rau interpretat. Astfel, unii considera ca variatiile de curs se vor datora intamplarii si nu vor avea nici o ratiune cauzala. Ipoteza de piata eficienta nu are in vedere o astfel de interpretare. Cursul variaza pentru ca caracteristicile si perspectivele unei societati in economie se schimba si datorita faptului ca evaluarea de investitor ale acestor caracteristici si perspective se modifica. In alti termeni, cunostintele unui investitor se modifica odata cu aparitia continua de noi informatii si revizuirea impactului vechilor informatii. Adica, in orice moment variatia cursului in perioada urmatoare este aleatoare, fiind data de natura informatiilor disponibile.

Bibliografie

1. Ancuța T. - Investițiile în piețele la termen-analize și strategii pentru investitori, Sibiu, 2009

2. Ancuța T. - Totul despre futures și options, Sibiu, 2012

3. Anghelache Piețe financiare și gestiunea portofoliului, Ed. „Andrei Șaguna”, 2001

4. Seria „REUTERS”, G. - Bursa și piața extrabursieră, Ed. Economică, 2012

5. Anghelache G. - Piețe de capital și burse de valori - Teste grilă și aplicații,Ed. Economică, 2009

6. Anghelache G., Dardac N. - Piețe de capital și burse de valori, Ed. Economică, 2008

7. Bernstein J. - Piața contractelor futures, Ed. Hrema, București, 2011

8. Bran P. - Relații financiare și monetare internaționale, Ed. Economică, 2008

9. Gradu M. - Tranzacții bursiere-piețele futures și de opțiuni, Ed. Economică, București , 2010

10. Seria „REUTERS”, G. - Bursa și piața extrabursieră, Ed. Economică, 2012

11. Ed. Economică, 2011- 2017

- Introducere în studiul piețelor de titluri de valoare

- Introducere în studiul piețelor de obligațiuni

- Introducere în studiul produselor financiare derivate

- Introducere în studiul analizei tehnice

- Introducere în studiul piețelor monetare și valutare

Preview document

Managementul piețelor financiare - Pagina 1
Managementul piețelor financiare - Pagina 2
Managementul piețelor financiare - Pagina 3
Managementul piețelor financiare - Pagina 4
Managementul piețelor financiare - Pagina 5
Managementul piețelor financiare - Pagina 6
Managementul piețelor financiare - Pagina 7
Managementul piețelor financiare - Pagina 8
Managementul piețelor financiare - Pagina 9
Managementul piețelor financiare - Pagina 10
Managementul piețelor financiare - Pagina 11
Managementul piețelor financiare - Pagina 12
Managementul piețelor financiare - Pagina 13
Managementul piețelor financiare - Pagina 14
Managementul piețelor financiare - Pagina 15
Managementul piețelor financiare - Pagina 16
Managementul piețelor financiare - Pagina 17
Managementul piețelor financiare - Pagina 18
Managementul piețelor financiare - Pagina 19
Managementul piețelor financiare - Pagina 20
Managementul piețelor financiare - Pagina 21
Managementul piețelor financiare - Pagina 22
Managementul piețelor financiare - Pagina 23
Managementul piețelor financiare - Pagina 24
Managementul piețelor financiare - Pagina 25
Managementul piețelor financiare - Pagina 26
Managementul piețelor financiare - Pagina 27
Managementul piețelor financiare - Pagina 28
Managementul piețelor financiare - Pagina 29
Managementul piețelor financiare - Pagina 30
Managementul piețelor financiare - Pagina 31
Managementul piețelor financiare - Pagina 32
Managementul piețelor financiare - Pagina 33
Managementul piețelor financiare - Pagina 34
Managementul piețelor financiare - Pagina 35
Managementul piețelor financiare - Pagina 36
Managementul piețelor financiare - Pagina 37
Managementul piețelor financiare - Pagina 38
Managementul piețelor financiare - Pagina 39
Managementul piețelor financiare - Pagina 40
Managementul piețelor financiare - Pagina 41
Managementul piețelor financiare - Pagina 42
Managementul piețelor financiare - Pagina 43
Managementul piețelor financiare - Pagina 44
Managementul piețelor financiare - Pagina 45
Managementul piețelor financiare - Pagina 46
Managementul piețelor financiare - Pagina 47
Managementul piețelor financiare - Pagina 48
Managementul piețelor financiare - Pagina 49
Managementul piețelor financiare - Pagina 50
Managementul piețelor financiare - Pagina 51
Managementul piețelor financiare - Pagina 52
Managementul piețelor financiare - Pagina 53
Managementul piețelor financiare - Pagina 54
Managementul piețelor financiare - Pagina 55
Managementul piețelor financiare - Pagina 56
Managementul piețelor financiare - Pagina 57
Managementul piețelor financiare - Pagina 58
Managementul piețelor financiare - Pagina 59
Managementul piețelor financiare - Pagina 60
Managementul piețelor financiare - Pagina 61
Managementul piețelor financiare - Pagina 62
Managementul piețelor financiare - Pagina 63
Managementul piețelor financiare - Pagina 64
Managementul piețelor financiare - Pagina 65
Managementul piețelor financiare - Pagina 66
Managementul piețelor financiare - Pagina 67
Managementul piețelor financiare - Pagina 68
Managementul piețelor financiare - Pagina 69
Managementul piețelor financiare - Pagina 70
Managementul piețelor financiare - Pagina 71
Managementul piețelor financiare - Pagina 72
Managementul piețelor financiare - Pagina 73
Managementul piețelor financiare - Pagina 74
Managementul piețelor financiare - Pagina 75
Managementul piețelor financiare - Pagina 76
Managementul piețelor financiare - Pagina 77
Managementul piețelor financiare - Pagina 78
Managementul piețelor financiare - Pagina 79
Managementul piețelor financiare - Pagina 80
Managementul piețelor financiare - Pagina 81
Managementul piețelor financiare - Pagina 82
Managementul piețelor financiare - Pagina 83
Managementul piețelor financiare - Pagina 84
Managementul piețelor financiare - Pagina 85
Managementul piețelor financiare - Pagina 86
Managementul piețelor financiare - Pagina 87
Managementul piețelor financiare - Pagina 88
Managementul piețelor financiare - Pagina 89
Managementul piețelor financiare - Pagina 90
Managementul piețelor financiare - Pagina 91
Managementul piețelor financiare - Pagina 92
Managementul piețelor financiare - Pagina 93
Managementul piețelor financiare - Pagina 94
Managementul piețelor financiare - Pagina 95
Managementul piețelor financiare - Pagina 96
Managementul piețelor financiare - Pagina 97
Managementul piețelor financiare - Pagina 98
Managementul piețelor financiare - Pagina 99
Managementul piețelor financiare - Pagina 100
Managementul piețelor financiare - Pagina 101
Managementul piețelor financiare - Pagina 102
Managementul piețelor financiare - Pagina 103
Managementul piețelor financiare - Pagina 104
Managementul piețelor financiare - Pagina 105
Managementul piețelor financiare - Pagina 106
Managementul piețelor financiare - Pagina 107
Managementul piețelor financiare - Pagina 108
Managementul piețelor financiare - Pagina 109
Managementul piețelor financiare - Pagina 110
Managementul piețelor financiare - Pagina 111
Managementul piețelor financiare - Pagina 112
Managementul piețelor financiare - Pagina 113
Managementul piețelor financiare - Pagina 114
Managementul piețelor financiare - Pagina 115
Managementul piețelor financiare - Pagina 116
Managementul piețelor financiare - Pagina 117
Managementul piețelor financiare - Pagina 118
Managementul piețelor financiare - Pagina 119
Managementul piețelor financiare - Pagina 120
Managementul piețelor financiare - Pagina 121
Managementul piețelor financiare - Pagina 122
Managementul piețelor financiare - Pagina 123
Managementul piețelor financiare - Pagina 124
Managementul piețelor financiare - Pagina 125
Managementul piețelor financiare - Pagina 126
Managementul piețelor financiare - Pagina 127
Managementul piețelor financiare - Pagina 128
Managementul piețelor financiare - Pagina 129
Managementul piețelor financiare - Pagina 130
Managementul piețelor financiare - Pagina 131
Managementul piețelor financiare - Pagina 132
Managementul piețelor financiare - Pagina 133
Managementul piețelor financiare - Pagina 134
Managementul piețelor financiare - Pagina 135
Managementul piețelor financiare - Pagina 136
Managementul piețelor financiare - Pagina 137
Managementul piețelor financiare - Pagina 138
Managementul piețelor financiare - Pagina 139
Managementul piețelor financiare - Pagina 140
Managementul piețelor financiare - Pagina 141
Managementul piețelor financiare - Pagina 142
Managementul piețelor financiare - Pagina 143
Managementul piețelor financiare - Pagina 144
Managementul piețelor financiare - Pagina 145
Managementul piețelor financiare - Pagina 146
Managementul piețelor financiare - Pagina 147
Managementul piețelor financiare - Pagina 148
Managementul piețelor financiare - Pagina 149
Managementul piețelor financiare - Pagina 150
Managementul piețelor financiare - Pagina 151
Managementul piețelor financiare - Pagina 152
Managementul piețelor financiare - Pagina 153
Managementul piețelor financiare - Pagina 154
Managementul piețelor financiare - Pagina 155
Managementul piețelor financiare - Pagina 156
Managementul piețelor financiare - Pagina 157
Managementul piețelor financiare - Pagina 158
Managementul piețelor financiare - Pagina 159
Managementul piețelor financiare - Pagina 160
Managementul piețelor financiare - Pagina 161
Managementul piețelor financiare - Pagina 162
Managementul piețelor financiare - Pagina 163

Conținut arhivă zip

  • Managementul pietelor financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Piețe de Capital și Managementul Portofoliilor

CAP. I. TEORIA PIEŢELOR FINANCIARE 1.1. NOŢIUNILE DE CAPITAL REAL ŞI CAPITAL FINANCIAR Ideea generică: capitalul văzut ca o marfă...

Bursele de Valori

Bursele de valori I. Scurt istoric al bursei de valori Bursa este o piata special organizata de catre stat sau asociatii particulare în cadrul...

Creditarea pe piețele financiare internaționale

In relatiile financiare internationale, operatiunile de creditare ocupa al doilea loc ca volum total dupa obligatiuni. Creditul extern ramane in...

Burse de mărfuri și valori

Capitolul I Piata produselor agroalimentare în România 1.1. Definire si clasificarea pietelor Economiile tarilor lumii dezvoltate constituie...

Analiză Economico Financiară

1.3. CONTINUTUL PROCESULUI DE AEF AEF presupune utilizarea unui anumit ansamblu de metode, tehnici, în sensul caracterizarii activitatii unei...

Bilanțul Contabil

Bilantul contabil – sinteza a fluxurilor informationale financiare ale întreprinderii. Contabilitatea îsi aduce o contributie deosebita în stiinta...

Analiză economico-financiară aprofundată

1.1. Definirea analizei economico-financiare aprofundate Activitatea de conducere, indiferent de nivelul la care se exercită, implică cunoașterea...

Piețe internaționale de capital

Opţiunile negociabile sînt contracte standardizate încheiate între vînzătorul opţiunii (engl. option seller; writer; maker) şi cumpărătorul...

Te-ar putea interesa și

Managementul riscului pe piețele financiar-valutare

Introducere Riscul a reprezentat, de-a lungul istoriei în general, şi al istoriei economiei, în special, una dintre cele mai fascinante teme de...

Bursele de valori și rolul lor pe piața de capital

1. Premizele aparitiei bursei de valori. Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii...

Gestiunea resurselor bancare atrase pe baza materialelor BC MOBIASBANCA - GSG SA

INTRODUCERE Actualitatea temei. Teza de licență cu tema Gestiunea resurselor bancare atrase constă în accentuarea importanței gestiunii fondurilor...

Piața financiară și bursa de valori

1.Piata financiara 1.1. Introducere Relatiile de natura financiara, de credit si monetare s-au amplificat pe plan international, consolidandu-se...

Proiect practică

În localitatea în care locuiesc nu sunt înca unitati sau firme care sa aiba în componenta lor servicii de marketing si management. Unitatea la...

Inovația financiară și managementul riscului

Capitolul 1. Inovaţia financiarǎ şi dezvoltarea pieţelor de capital 1.1 Inovaţia financiară – definiţie, forme, cauze Începând cu anii ’60 ai...

Analiza financiară a SC Scadt SA

Introducere Trăim într-o economie de piaţă în plină modificare şi, din nevoia de a stăpâni cât mai bine aceste fluctuaţii de piaţă, se impune ca...

Practică bancară BancPost

CAP I. INFORMATII BANCPOST 1.1 Despre Bancpost Bancpost este astazi una dintre cele mai importante banci din Romania. Avem o echipa puternica de...

Ai nevoie de altceva?