Marketing - Note de Curs

Curs
7.5/10 (7 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 31817
Mărime: 543.66KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel Fărcaș
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.univ.drd. DUMA DANIELE AURELIA
UNIVERSITATEA DE VEST „VASILE GOLDIŞ” ARAD FACULTATEA DE MARKETING, MANAGEMENT ŞI INFORMATICĂ

Cuprins

  1. BAZELE MARKETINGULUI
  2. CAPITOLUL 1. ESENŢA MARKETINGULUI
  3. 1.1. Contextul apariţiei şi promovării marketingului 4
  4. 1.2. Conceptul de marketing 5
  5. 1.3. Consumatorul- elementul central de referinţă al marketingului 7
  6. 1.4. Funcţiile marketingului 10
  7. CAPITOLUL 2. DEZVOLTAREA MARKETINGULUI. DOMENIILE DE APLICARE ŞI SPECIALIZAREA SA
  8. 2.1. Etape în evoluţia teoriei şi practicii marketingului 12
  9. 2.2. Instituţii şi organisme de marketing 15
  10. 2.3. Valenţele şi universalitatea marketingului 17
  11. 2.4. Specializarea marketingului în domeniile economice 18
  12. 2.5. Marketingului în domenii economice 20
  13. MEDIUL DE MARKETING
  14. CAPITOLUL 3. CONŢINUTUL MEDIULUI DE MARKETING
  15. 3.1. Mediul extern 23
  16. 3.1.1. Conceptul de mediu extern 23
  17. 3.1.2. Componentele mediului extern al întreprinderii 24
  18. 3.1.2.1. Micromediul întreprinderii 24
  19. 3.1.2.2. Macromediul întreprinderii 26
  20. 3.2. Mediul intern 29
  21. 3.2.1. Conţinutul mediului intern 29
  22. 3.2.2. Structura mediului intern 29
  23. 3.2.3. Potenţialul firmei 30
  24. 3.3. Relaţiile întreprinderii cu mediul extern 32
  25. 3.3.1. Relaţiile de piaţă ale întreprinderii 32
  26. 3.3.2. Relaţiile de concurenţă 34
  27. 3.3.3. Relaţiile de parteneriat şi cooperare 35
  28. 3.3.4. Relaţiile preferenţiale 36
  29. CAPITOLUL 4. PIAŢA ÎNTREPRINDERII
  30. 4.1. Conţinutul pieţei întreprinderii 37
  31. 4.2. Sfera pieţei întreprinderii 38
  32. 4.2.1. Piaţa liberă; piaţa controlată (planificată) 39
  33. 4.2.2. Piaţa afacerilor; piaţa de consum 39
  34. 4.2.3. Piaţa bunurilor; piaţa serviciilor 40
  35. 4.3. Dimensiunile pieţei întreprinderii 40
  36. 4.3.1. Aria (localizarea) pieţei 41
  37. 4.3.2. Structura pieţei 42
  38. 4.3.3. Capacitatea pieţei 43
  39. 4.4. Dinamica pieţei întreprinderii 45
  40. 4.4.1. Etapele evoluţiei pieţei ţintă 45
  41. 4.4.2. Evoluţia pieţei produselor 45
  42. 4.4.3. Raporturile cu pieţele altor produse 47
  43. 4.4.4. Căi de dezvoltare a pieţei întreprinderii 48
  44. CAPITOLUL 5. CONCURENŢA
  45. 5.1. Obiectul şi conţinutul concurenţei 50
  46. 5.1.1. Comportamentul concurenţial 50
  47. 5.1.2. Comportamentul anticoncurenţial 51
  48. 5.2. Formele concurenţei 52
  49. 5.3. Nivelul şi tipologia concurenţilor 56
  50. CAPITOLUL 6. CONJUNCTURA PIEŢEI
  51. 6.1. Conţinutul conjuncturii pieţei 58
  52. 6.2. Factorii care determină conjunctura pieţei 59
  53. 6.3. Indicatorii utilizaţi în analiza conjuncturii pieţei 61
  54. BIBLIOGRAFIE 65

Extras din curs

PARTEA I. BAZELE MARKETINGULUI

CAP. 1. ESENŢA MARKETINGULUI

Confruntate cu o creştere continuă a complexităţii şi a exigenţelor pieţei, întreprinderile sunt obligate să se adapteze “regulilor de joc” ale economiei de piaţă, să găsească noi modalităţi de implicare în mecanismul pieţei, pentru a profita din plin de oportunităţile pe care le oferă aceasta şi a evita riscurile sau cel puţin a le situa în cadrul unor cote acceptabile. O asemenea modalitate de acţiune, care se afirmă tot mai mult ca o nouă viziune faţă de piaţă şi, în acelaşi timp, ca un autentic instrument în pregătirea agenţilor economici pentru confruntarea cu mecanismul liber al pieţei, o constituie marketingul.

Produs al economiei de piaţă, aplicarea şi funcţionarea marketingului în procesul de tranziţie sunt marcate de o serie de particularităţi ale cadrului în care acţionează întreprinzătorii, ale mediului actual deosebit de turbulent, ce generează un grad ridicat de risc. În împrejurările actualului dinamism economico-social, încorporarea marketingului în întreaga activitate a agenţilor economici s-a dovedit a fi, astfel, cea mai realistă opţiune pentru conducerile întreprinderilor moderne ce acţionează în ţările cu economie de piaţă şi, deopotrivă, pentru cele din economiile aflate în tranziţia către acest tip de economie.

1.1. CONTEXTUL APARIŢIEI ŞI PROMOVĂRII MARKETINGULUI

În privinţa momentului apariţiei marketingului au existat şi încă există o serie de controverse, majoritatea specialiştilor consideră în prezent că acesta este un produs al secolului XX.

M. Baker, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale şcolii britanice de marketing, subliniază chiar că: “Enigma marketingului constă în faptul că el este una dintre cele mai vechi activităţi ale omului şi totuşi este privit ca cea mai recentă dintre disciplinele economice”.

Unul dintre cei mai semnificativi factori favorizanţi ai apariţiei şi promovării marketingului l-a constituit:

1. revoluţia industrială, declanşată odată cu propagarea maşinismului, care a condus la înlocuirea muncii manuale, făcând posibilă renunţarea la vechiul sistem de producţie - limitată, artizanală – şi

2. dezvoltarea rapidă a producţiei de masă, la preţuri mult mai accesibile masei largi de cumpărători.

În mod concret, marketingul a apărut, sub aspectul unor activităţi practice coerente şi al unor teoretizări ale acestora, în SUA, pe fondul cadrului deosebit de favorizant al modului specific de dezvoltare a economiei şi societăţii americane, al dinamismului economic şi social deosebit din această ţară.

Abundenţa de bunuri şi servicii oferă cumpărătorilor posibilităţi largi de alegere, afirmă “suveranitatea” acestora pe piaţă; întreprinderea nu mai este confruntată cu o piaţă în care să aibă rol hotărâtor, pe care să o poată sili să se adapteze produselor (serviciilor) şi condiţiilor oferite - această situaţie caracterizează “piaţa producătorului” -, ci cu o piaţă în care rolul determinant revine cumpărătorului, deci cu o “piaţă a cumpărătorului”. Producând independent de cerinţele reale ale pieţei, concentrându-şi apoi eforturile materiale şi financiare pentru “a vinde ce a produs”, întreprinderea nu poate evita totdeauna riscul nerealizării produselor. Pentru a reduce acest risc, ea trebuie să-şi schimbe optica, să încerce “a produce ceea ce se cere”. Raporturile dintre funcţiile întreprinderii se schimbă. Comercializarea nu mai este o consecinţă a producţiei, ci un punct de plecare. Întreprinderea nu se mai adresează unei pieţe necunoscute, ci unei pieţe atent studiate şi a cărei evoluţie este în mod ştiinţific anticipată; ea nu se mai adresează pieţei în general, ci unor segmente concrete de piaţă, unor cercuri precise de nevoi de consum. În loc să cheltuiască eforturi pentru a comercializa produse neadaptate la piaţă şi, deci, greu acceptate de aceasta, întreprinderea îndreaptă aceste eforturi pentru cunoaşterea pieţei, sporind şansele vânzării produselor, acceptării lor de către piaţă.

Resorturile apariţiei şi promovării practice a marketingului sunt mult mai profunde, fiind, în mod sintetic, asociate dinamismului social-economic specific epocii şi cu deosebire perioadei de după cel de-al doilea război mondial.

Dinamismul economico-social are ca rezultat, între altele, accentuarea separării producţiei şi consumului, amplificarea tendinţei evoluţiei lor relativ independente, deşi în unitatea procesului reproducţiei ele nu pot fi decât interdependente. Marketingul apare tocmai ca o reacţie faţă de procesul economic al separării tot mai pronunţate a producţiei de consum; el ia naştere ca rezultat al căutărilor tot mai stăruitoare pentru găsirea unor modalităţi eficiente de a reuni şi coordona preocupările legate de producţie cu cele legate de realizarea (vânzarea) produselor, de a le corela cu cerinţele efective de consum.

1.2. CONCEPTUL DE MARKETING

Apărut iniţial pe planul practicii economice, marketingul a constituit mai apoi - şi cu deosebire în a doua parte a secolului nostru - obiectul unor ample dispute şi tot mai profunde dezvoltări teoretice.

Termen de origine anglo-saxonă, marketingul derivă din participiul prezent al verbului “to market”, a cărui semnificaţie este aceea de a desfăşura tranzacţii de piaţă (cuprinzând ideea de acţiune continuă), respectiv de a cumpăra şi a vinde. Privit strict prin prisma semnificaţiei sale etimologice, marketingul ar defini, astfel, actul, procesul schimburilor în spaţiul pieţei. O asemenea accepţiune, deşi aparent corectă, apare însă ca fiind prea puţin corespunzătoare faţă de realitate, neputând reliefa bogăţia, complexitatea de semnificaţii a marketingului.

În evidenţierea semnificaţiei marketingului, se ia, de regulă, ca punct de plecare definiţia formulată de Asociaţia Americană de Marketing (A.M.A.), definiţie ce s-a bucurat de o largă circulaţie în rândul specialiştilor. Potrivit acesteia, marketingul vizează “realizarea activităţilor economice care dirijează fluxul de bunuri şi servicii de la producător la consumator sau utilizator”.

Profesorul american, W. J. Stanton, spune că “marketingul este un întreg sistem de activităţi economice referitoare la programarea, stabilirea preţurilor, promovarea şi distribuirea produselor şi serviciilor menite să satisfacă cerinţele consumatorilor actuali şi potenţiali”.

O formulare mult mai concisă şi, în acelaşi timp, cuprinzătoare asupra acestei teme o datorăm altor doi renumiţi profesori americani, McCarthy şi Perrault, potrivit cărora marketingul semnifică. suma tuturor eforturilor dirijate de către o întreprindere în vederea satisfacerii consumatorilor săi cu un profit.

Definiţia cea mai frecvent invocată de specialişti, în ultima vreme, este cea dată marketingului de către Philip Kotler - considerat de numeroşi cercetători în domeniu drept părintele marketingului modern -, care consideră că acesta se referă la “activitatea umană îndreptată în direcţia satisfacerii nevoilor şi dorinţelor prin intermediul procesului schimbului”, precizând, în continuare, că activitatea umană specifică marketingului are loc în legătură cu pieţele. Acelaşi distins autor consideră într-o lucrare mai recentă ca fiind mai acceptabilă într-o optică managerială, următoarea formulare: “Marketingul este un proces social şi managerial prin care indivizi şi grupuri de indivizi obţin ceea ce le este necesar şi doresc prin crearea, oferirea şi schimbul de produse având o anumită valoare”.

Situat pe o poziţie asemănătoare, specialistul britanic M. Baker consideră că “Marketingul reprezintă atât o orientare managerială - unii ar susţine o filozofie în afaceri - cât şi o funcţie economică”, el având ca punct de plecare piaţa şi consumatorii.

După A. Denner, marketingul cuprinde “analiza permanentă a cererii, pe de o parte, şi, pe de altă parte, stabilirea şi punerea în acţiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, în condiţiile unui profit optim”. Concentrând această definiţie sub forma unei ecuaţii, autorul ei notează: marketing = satisfacerea cererii + profitul. Legătura dintre profit, ca obiectiv al întreprinderii, şi mijlocul pentru atingerea acestuia (satisfacerea cerinţelor consumatorilor) este pusă şi de Stanton la baza înţelegerii marketingului: “conceptul de marketing ... se sprijină pe trei convingeri fundamentale:

1. Toate programele şi acţiunile companiei vor fi orientate spre consumator.

2. Volumul vânzărilor profitabile va fi scopul firmei şi nu volumul de dragul volumului.

3. Toate activităţile de marketing ale firmei vor fi organizaţional coordonate”.

Preview document

Marketing - Note de Curs - Pagina 1
Marketing - Note de Curs - Pagina 2
Marketing - Note de Curs - Pagina 3
Marketing - Note de Curs - Pagina 4
Marketing - Note de Curs - Pagina 5
Marketing - Note de Curs - Pagina 6
Marketing - Note de Curs - Pagina 7
Marketing - Note de Curs - Pagina 8
Marketing - Note de Curs - Pagina 9
Marketing - Note de Curs - Pagina 10
Marketing - Note de Curs - Pagina 11
Marketing - Note de Curs - Pagina 12
Marketing - Note de Curs - Pagina 13
Marketing - Note de Curs - Pagina 14
Marketing - Note de Curs - Pagina 15
Marketing - Note de Curs - Pagina 16
Marketing - Note de Curs - Pagina 17
Marketing - Note de Curs - Pagina 18
Marketing - Note de Curs - Pagina 19
Marketing - Note de Curs - Pagina 20
Marketing - Note de Curs - Pagina 21
Marketing - Note de Curs - Pagina 22
Marketing - Note de Curs - Pagina 23
Marketing - Note de Curs - Pagina 24
Marketing - Note de Curs - Pagina 25
Marketing - Note de Curs - Pagina 26
Marketing - Note de Curs - Pagina 27
Marketing - Note de Curs - Pagina 28
Marketing - Note de Curs - Pagina 29
Marketing - Note de Curs - Pagina 30
Marketing - Note de Curs - Pagina 31
Marketing - Note de Curs - Pagina 32
Marketing - Note de Curs - Pagina 33
Marketing - Note de Curs - Pagina 34
Marketing - Note de Curs - Pagina 35
Marketing - Note de Curs - Pagina 36
Marketing - Note de Curs - Pagina 37
Marketing - Note de Curs - Pagina 38
Marketing - Note de Curs - Pagina 39
Marketing - Note de Curs - Pagina 40
Marketing - Note de Curs - Pagina 41
Marketing - Note de Curs - Pagina 42
Marketing - Note de Curs - Pagina 43
Marketing - Note de Curs - Pagina 44
Marketing - Note de Curs - Pagina 45
Marketing - Note de Curs - Pagina 46
Marketing - Note de Curs - Pagina 47
Marketing - Note de Curs - Pagina 48
Marketing - Note de Curs - Pagina 49
Marketing - Note de Curs - Pagina 50
Marketing - Note de Curs - Pagina 51
Marketing - Note de Curs - Pagina 52
Marketing - Note de Curs - Pagina 53
Marketing - Note de Curs - Pagina 54
Marketing - Note de Curs - Pagina 55
Marketing - Note de Curs - Pagina 56
Marketing - Note de Curs - Pagina 57
Marketing - Note de Curs - Pagina 58
Marketing - Note de Curs - Pagina 59
Marketing - Note de Curs - Pagina 60
Marketing - Note de Curs - Pagina 61
Marketing - Note de Curs - Pagina 62
Marketing - Note de Curs - Pagina 63
Marketing - Note de Curs - Pagina 64
Marketing - Note de Curs - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Marketing - Note de Curs.doc

Alții au mai descărcat și

Globalizarea și statele mici și mijlocii - studiu de caz România

Argument Lucrarea de diplomă intitulată ” Globalizarea si statele mici si mijloci. Studiu de caz Romania” reprezintă expresia preocupărilor mele...

Sudiu comparativ privind bugetul UE și bugetul României

INTRODUCERE Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Tehnici de Negociere la SC Breeze Sisteme Climaterice SRL

Argument Clipă de clipă, ceas de ceas, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau măcar un punct de vedere numai “al său”. Fiecare convinge...

Managementul Vânzării

1. Introducere Vanzarea eficienta este importanta pentru succesul celor mai multe tipuri de afaceri. Indiferent daca tratati direct cu clientul...

Comunicarea și negocierea în relațiile internaționale

CAPITOLUL I Comunicarea ca proces plurivalent Comunicarea este un atribut al speciei umane. În sens larg, ea poate fi definită drept procesul de...

Conceptul de Logistică și Conținutul Acesteia

1.1. CONCEPTUL DE LOGISTICĂ LOGISTICA MILITARĂ – PRECURSOAREA LOGISTICII MĂRFURILOR Utilizată pentru prima dată în domeniul militar, logistica...

Marketing prin E-Mail

Marketing prin e-mail 1. Ce este marketing-ul? Confruntate cu o creştere continuă a complexităţii şi a exigenţelor pieţei, întreprinderile sunt...

Rusia în timpul lui Putin

Capitolul 1 Rusia în perioada lui Vladimir Putin Venit la putere în 2000, Vladimir Putin a solidarizat elita rusească în jurul unor proiecte...

Te-ar putea interesa și

Relațiile publice și rolul lor în crearea imaginii unei firme

INTRODUCERE În prezent, condiţiile pieţei sunt din ce în ce mai competitive, iar organizaţiile nu pot supravieţui decât printr-o activitate...

Aspecte privind organizarea contabilității la SC Mobexpert SRL

INTRODUCERE Într-o viziune modernă, contabilitatea poate fi considerată o activitate practică desfăşurată de profesionişti, având rolul de a...

Strategia de preț SC Kaproni SRL

Introducere Această lucrare are la bază aspecte teoretice despre strategia de preț și modul practic în care această strategie se aplică într-o...

Târgurile și expozițiile și influența lor asupra economiei locale

CAPITOLUL I. TÂRGURILE ŞI EXPOZIŢIILE INTERNAŢIONALE 1.1. Concept, istoric şi tipologie Primele expoziţii, şi în înţelesul actual al noţiunii, au...

Tehnici promoționale utilizate la Pensiunea Raluca

INTRODUCERE „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Promovarea pensiunii agroturistice Ada - Băile Felix

Introducere „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Coduri de Conduită și Comportament Comunicațional Uman

Introducere Această lucrare dorește să atragă atenția asupra unui subiect care deși pare o normalitate a zilelor noastre, este deseori trecut cu...

Marketing - Note de Curs

Ce este marketingul? Marketingul mai mult ca oricare alta functiune din organizatie se ocupa de consumator. Crearea relatiilor cu consumatorii...

Ai nevoie de altceva?