Metodologia Analizei Financiare I

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7483
Mărime: 131.83KB (arhivat)
Publicat de: Romi Corvin Szabo
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Necesitatea analizei economico-financiare a societatilor comerciale reiese cel putin din urmatoarele considerente:

ü în primul rând, sporirea eficientei întregii activitati a societatilor comerciale constituie un obiectiv central al analizei economico-financiare. Acest obiectiv se realizeaza prin cunoasterea postfaptica, curenta si previzionala a evolutiei sistemului cibernetic al firmei, a rezervelor sale interne, precum si a cauzelor care determina aparitia si amplificarea acestora. În acest sens, analiza factoriala a cifrei de afaceri, a productiei exercitiului, a productivitatii muncii, a costurilor si a profitabilitatii, permite evidentierea, evaluarea si valorificarea rezervelor privind cresterea eficientei economice, directioneaza eforturile firmei spre domenii nevalorificate suficient, ofera solutii referitoare la mentinerea în afaceri a firmelor.

ü în al doilea rând, scopul analizei economico-financiare este de cunoastere a esentei fenomenelor si proceselor ce se deruleaza în mediul microeconomic, în scopul descoperirii legitatilor care guverneaza portofoliul de afaceri al societatilor comerciale.

ü în al treilea rând, analiza economico-financiara, prin metodele si procedeele sale, constituie un instrument indispensabil activitatii manageriale a societatilor comerciale, întrucât ofera solutii practice în vederea prevenirii si înlaturarii factorilor cu actiune distructiva, si crearea, pe aceasta baza, a conditiilor manifestarii neîngradite a factorilor cu influenta pozitiva.

1.2. Obiectul analizei economico-financiare.

Definirea conceptului de analiza

În Dictionarul explicativ al limbii române, termenul analiza provine din limba franceza si are un dublu înteles. În primul rând, prin verbul a analiza (fr. analyser) se întelege „ a cerceta un întreg, un fenomen etc. examinând fiecare element în parte”. În al doilea rând, substantivul analiza (fr. analyse) înseamna „o metoda stiintifica de cercetare care se bazeaza pe studiul sistematic al fiecarui element în parte”.

În literatura economica de specialitate, exista numeroase opinii în legatura cu definirea termenului de analiza.

Într-o acceptiune mai larga, efectuând o sinteza a acestor opinii putem spune ca analiza, în general, reprezinta o cale de cercetare stiintifica a comportamentului fenomenelor si proceselor ce se deruleaza în natura si societate. Cercetarea analitica presupune descompunerea fenomenului sau procesului în componentele sale, stabilirea relatiilor de coordonare si subordonare dintre acestea, precum si a împrejurarilor care le genereaza, le întretin sau le anihileaza aparitia.

Prin generalizarea concluziilor, analiza se completeaza cu sinteza, care este o metoda stiintifica de cercetare a fenomenelor, bazata pe trecerea de la esenta la aparenta de la particular la general, de la simplu la complex.

Analiza economica evidentiaza comportamentul fenomenelor si al proceselor ce se deruleaza în mediul economic, prin utilizarea unor metode de investigare generale sau specifice acesteia.

Analiza economica are doua componente si anume: analiza starii economice (de gestiune) si analiza starii financiare.

Analiza starii economice (de gestiune) pune în evidenta gradul de utilizare intensiva si extensiva a resurselor în procesul combinarii si substitutiei tehnico-economice a factorilor. Este vorba despre: analiza ofertei ca volum, structura, sortiment, ritmicitate, nivel al calitatii, analiza asigurarii si eficienta utilizarii factorilor de productie (stocuri, capital fix, capital uman), analiza costurilor.

Analiza starii financiare reliefeaza rezervele nevalorificate ale profitabilitatii, lichiditatii, solvabilitatii, echilibrului financiar, comportamentului la bursa de valori a firmei si aprecierea starii de faliment a firmelor.

În ultimii 20-25 de ani, analiza financiara a avut un dinamism accentuat datorita mutatiilor mediului financiar si cresterii riscului odata cu accentuarea turbulentelor economico-financiare si cu internationalizarea schimburilor de bunuri si capital.

Scoala româneasca de analiza are o viziune integratoare care permite abordarea problematicii complexe a activitatii unei întreprinderi atât din punct de vedere economic cât si financiar. De altfel, indicatorii financiari care fac, în esenta, obiectul de studiu al analizei financiare nu sunt altceva decât expresia monetara a finalitatii activitatii economice.

O analiza pertinenta a situatiei financiare obliga, fara îndoiala, la implicarea unor aspecte nefinanciare, cum sunt: timpul de lucru, gradul de utilizare a capacitatilor de productie etc. precum si a unor aspecte calitative: calificarea salariatilor, calitatea produselor si serviciilor, calitatea comunicarii interne si externe. Cauzele dificultatilor unei întreprinderi nu sunt numai cauze de natura financiara, ci pot fi generate de orice tip sau segment de activitate al întreprinderii.

1.3. Obiectivele analizei economico-financiare

a societatilor comerciale

În concordanta cu consideratiile teoretice ale conceptului, consideram, în primul rând, ca analiza trebuie si poate sa ofere solutii de descompunere a fenomenului si procesului economic în parti componente, sa studieze comportamentul acestora, independent si intercorelat cu alte componente, sa ofere solutii practice de combinare si substitutie a factorilor care au un rol relevant în mecanismul de functionare al firmei, în scopul maximizarii performantelor acesteia.

În al doilea rând, analiza starii economice si financiare trebuie sa studieze miscarea, transformarea fenomenelor si a proceselor economice din interiorul firmei sub aspect calitativ si cantitativ, static si dinamic, sa evidentieze factorii endogeni si exogeni, cauzele si consecintele influentei acestora asupra mecanismului de functionare al firmei.

În al treilea rând, analiza economico-financiara trebuie sa ofere solutii practice cuantificarii, pe de-o parte, a eforturilor firmei, iar pe de alta parte, a efectului pe care aceasta îl va înregistra în economia competitionala.

Nu în ultimul rând, analiza economico-financiara studiaza realitatea obiectiva prezenta sub forma starii fenomenelor si a proceselor din mediul microeconomic, prin prisma corelatiei cauza-efect. Astfel, factorul care într-o ecuatie de cercetare (model de analiza) constituie cauza modificarii starii unui fenomen, într-o alta ecuatie poate sa se transforme în fenomen de investigat.

De exemplu, în analiza starii economice a productivitatii muncii, factorii de influenta pot fi: volumul productiei si numarul de personal, iar în analiza starii financiare a profitului, productivitatea e unul din factorii de influenta a acestuia.

Preview document

Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 1
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 2
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 3
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 4
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 5
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 6
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 7
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 8
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 9
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 10
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 11
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 12
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 13
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 14
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 15
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 16
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 17
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 18
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 19
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 20
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 21
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 22
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 23
Metodologia Analizei Financiare I - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Metodologia Analizei Financiare I.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA A SOCIETATII SC ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI SC ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI constituita in baza H.G....

Microeconomie

S.C. ELECTROMAGNETICA S.A. Scurt istoric 1930  Fondata sub denumirea de Standard Electrica Romana, societatea dezvolta primele aparate...

Metodologia analizei financiare II

Evaluarea starii economice si financiare a firmelor se poate face si în marimi relative, abaterea fenomenului si influenta factorilor stabilindu-se...

Analiză financiară în dinamică și statistică

Perioada 1999-2000 cu prelungire pâna în anul 2006, se identifica cu perioada „marii deschideri” a contabilitatii românesti, în care normele sau...

Moneda și Sistemul Monetar

MONEDA SI SISTEMUL MONETAR Planul temei: 1. Moneda  institutia fundamentala a actiunii umane calculate 2. Cererea de bani si pretul banilor...

Noțiuni Financiare Preliminare

Introducere Primele notiuni dobândite deja în cadrul programului ChiarPOTI au evidentiat cadrul legal, privind procedurile de autorizare si...

Fiscalitate

CONSIDERATII INTRODUCTIVE 1. Necesitatea impozitului Satisfacerea nevoilor colective ale oricarei societati impune realiazrea unor venituri...

Te-ar putea interesa și

Analiza rentabilității la nivelul S.C. LC Info S.A. Brașov

Legătura financiară a activităţii intreprinderii, mai precis compartimentul financiar trebuie să exercite influenţe favorabile în mecanismele de...

Analiza Bonității Firmelor la Credit Europe Bank

INTRODUCERE Felul in care banca alocă fondurile pe care le gestioneaza poate influenţa in mod hotărator dezvoltarea economică la nivel local sau...

Analiză economico-financiară

Capitolul I: Fundamentele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare 1.1. Fundamente teoretice 1.1.1. Tipuri de analiză...

Bazele Teoretico-Metodologice ale Analizei Economico-Financiare

INTRODUCERE Într-o perioadă în care se vehiculează tot mai mult termenul de criză financiară, analiza impactului acesteia și consecințele...

Sistemul de Rate Utilizat în Analiza economico-financiară la Nivelul Întreprinderii

Cap 1. Analiza economico-financiară. 1.1. Necesitatea analizei economico-financiare. Prefacerile care au loc afectează toate sectoarele de...

Analiza Diagnostic la Euro Hotel

Introducere Termenul de Management s-a impus în ultima jumătate a secolului XX graţie lucrări lui James Burnham The Managerial Revolution...

Situațiile Financiare Întocmite de Agenții Economici și Analiza Activității pe Baza Acestora

Introducere Din antichitate ne-au parvenit diferite liste de cheltuieli sau de provizii, fără ca ele să fie componente ale unui sistem contabil...

Analiza Economico-Financiara, Procedeu Metodologic Utilizat de Controlul Financiar

1. Necesitatea analizei economico-financiare ca metodă a cunoasterii În scopul cunoasterii fenomenelor si a legăturilor cauzale dintre acestea...

Ai nevoie de altceva?