Microeconomie

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Microeconomie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor: Andrei Dobrescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

CURS

Piata, concurenta si pret

Piata inseamna intalnirea intr-un anumit loc si moment a nevoilor si dorintelor consumatorului exprimate prin cerere cu posibilitatile producatorului exprimate prin oferta.Din aceasta intalnire se naste un pret si un nivel cantitativ al tranzactiilor.

Piata este un ansamblu de raporturi de schimbi aflate intr-un sistem de concurenta. Sistemul de concurenta este determinat de liberalismul economic generat de proprietatea privata si de pluralismul formelor prin care se manifesta proprietatea.

Clasificarea pietelor se face dupa mai multe criterii:

- Criteriu spatial

- Criteriul functionarii in timp (periodicitatii)

Din punct de vedere al specificului tranzactiei sunt piete de marfuri, piata de capital, piata muncii, piata monetara si de credit si piata valutara:

1. Piata de marfuri este legata de esenta activitatii economice (trebuintele indivizilor) si posibilitatile de a le satisface ea cuprinzin astazi si serviciile.

2. Piata de capital este specifica economiei de piata aici avand loc miscarea capitalurilor sub forma titlurilor de valoare (actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur) care se oit transforma usor in bani si viceversa

3. Piata muncii unde are loc vanzarea si cumpararea factorului de productie “munca”.

4. Piata monetara si de credit legata de miscarea masei monetare si de atragerea in circuitul economic a resurselor banesti disponibile prin mecanismul creditului.

5. Piata valutara se refera la operatiunile de vanzare si cumparare a monedelor straine pe opiata nationala

Evolutia mecanismului concurentei

Se disting 2 etape a liberei concurente si a concurentei monopoliste:

- Libera concurenta inseamna efectuarea productiei si a schimbului de catre firme mici cu putere economica apropiata, piaa nefiind dominata nici de agentii economici vanzatori si nici cumparatori. Productia depinde de pretul care se formeaza independent pe piata.

- Concurenta monopolista se caracterizeaza prin dominarea activitatii economice de cativa ofertanti si cumparatori care impun si preturile si cantitatile de vanzare de pe piata.

Cerere, oferta si pret

Cererea totala a unei marfi este egala cu suma tuturor cantitatilor cerute comsumatorii marfii respective.

Oferta totala a unei marfi este egala cu suma productiilor individuale destinate vanzarii pe piata, fiecare producator luind decizia asupra nivelului productiei.

Intalnirea cererii totale cu oferta totala determina pretul de echilibru pentru marfa respectiva la un anumit moment.

500 Euro Cerere Oferta

100 Euro

0.1 tone 0.5 tone

Echilibrul dintre cerere si oferta e in continua miscare in functie de o serie de factori cel mai important fiind concurenta.

Echilibrul pietii este prin esenta dinamic intrucat si cererea si oferta sunt elastice. Elasticitatea cererii este determinata de 2 factori: Disponibilitatile banesti ale cumparatorului si mai ales pretul. In ce priveste elasticitatea ofertei, ea depinde de costurile cu care sunt cumparati factorii de productie.

Elasticitatea cererii si ofertei fata de pret poate fi masurata prin raportul dintre modificarea cantitatilor si a preturilor pe piata, acest raport este cunoscut sub numele de coeficient de elasticitate stabilit prin raportarea variatiilor cantitatii la variatiile pretului

E=(∆Q/∆P)x100 ;

Variatii: 100tone ->200tone ; 100euro/t -> 120euro/t

E=(200-100/120-100)x100=10020x100 =500%

Raportul de elasticitate poate indica o cerere sau o oferta unitara (unde E=1), o cerere sau o oferta elastica (E>1) sau o cerere sau oferta rigida (E<1).

Analiza corelatiei dintre cerere si oferta influenteaza deciziile pe care le ia producatorul in functie de nivelul preturilor.

Corelatiile dintre pret si cantitatea oferita sau ceruta permit introducerea notiunii de cost de oportunitate.

Pentru consumator costul de oportunitate reprezinta renuntarile sale pentru alte bunuri si servicii si preferinta pentru un anumit bun sau serviciu considerindu-se ca pretul platit pentru acel bun sau serviciu este determinat de renuntarile la alte bunuri sau servicii in conditiile unui venit dat.

Pentru producator costul de oportunitate depinde de cheltuielile facute pentru a obtine o marfa cu care intra pe piata in concurenta cu alte marfuri si cu optiunile consumatorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Microeconomie.doc