Extras din document
Tema 1 : CONTINUTUL SI FUNCTIILE MONEDEI
1.1 Conceptul de moneda
1.2 Functiile si rolul monedei
1.3 Clasificarea si caracteristicile monedei
1.4 Puterea de cumparare a monedei
1.1 Conceptul de moneda
Domeniul monetar reprezinta o componenta insemnata a sistemului economic avind in centru moneda, care asemenea unui barometru masoara cu precizie si rigorozitate oscilatiile din economia unei tari.
Definirea monedei presupune pe de-o parte identificarea acelor pattern-uri (modele) de manifestare capabile sa creeze trasee relativ usor de recunoscut, iar pe de alta parte reprezentarea specifica fiecarui proces monetar dispusa sa deconspire laturile, functionalitatile si ipostazele diverse ale acesteia.
Doua ipostaze ale monedei:
-pasiva (cind se aduna, se creaza, depozitul)
-activa (atunci cind pleaca ea se activeaza, creditele)
Discursul cu privire la moneda presupune utilizarea unei forme institutionale de prim rang si de rang secund, politici si strategii, instrumente, produse, tehnici si operatiuni, tinte monetare si ancore nominale.
Fenomenologia monetara poate fi exprimata:
• multidimensional
• prin globalizare
• prin internationalizare
• prin integrare
• prin financiarizare
• prin bancarizare
• prin dematerializare
Moneda este un activ financiar care beneficiaza de gradul cel mai inalt de lichiditate
Moneda permite:
• transferul lichiditatii
• redistribuirea riscurilor
• crearea de stimulente
• relevarea unor informatii cu privire la nivelul preturilor
• agregarea si dezagregarea fondurilor
Potrivit dictionarului: moneda este o piesa de metal, hirtie sau plastic emisa de o autoritate suverana cu drept de plata si de schimb. Etimologic, moneda provine de la termenul latin de MONETA , care inseamna : ceia ce avertizeaza
-Moneda reflecta si exprima reguli, mentalitati, culturi si institutii diverse; are o anumita valoare in continut si reprezinta un simbol de putere interna si externa a statului respectiv.
-Pentru a fi inteleasa, moneda trebuie cunoscuta fie prin relevarea continutului intr-o forma directa, fie prin evidentierea functiilor sale intr-o forma indirecta
Curs 2 13.10.2011
1.2 Funcțiile și rolul monedei
Moneda poate fi definită indirect prin evidențierea functiilor îndeplinite de aceasta. Funcțiile monedei sunt numeroase și în continuă schimbare, pot fi grupate, regrupate, divizate și structurate în acord cu rolul acesteia în economia simbolică și reală. Pot fi considerate semnificative următoarele categorii de funcții:
• Funcția de instrument unic- mijloc de plată și de schimb
A apărut din necesittea creării unui instrument care să mijlocească schimburile economice. Producția,circulația și consumul sunt derulate prin cicluri de operațiuni cu ajutorul monedei; acestea conduc la disocierea schimbului în două blocuri distincte și anume:
- Un bloc real (flux real cotra flux monetar)
- Un bloc monetar (monedă pentru obținerea bunurilor reale)
Moneda este acceptată unanim de către toți participnții la tranzacție și utilizată pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor.
Este singurul mijloc de plată general acceptat. Dea lungul istoriei anumite bunuri au servit drept monedă (bijuterii, mirodenii, ceai). În Italia după cel de-al II-lea Război Mondial țigările au fost folosite pentru obținerea bunurilor de strictă necesitate.
Aceste exemple demonstrează faptul că nu este necesară și nici obligatorie interventia unei autorități statale în domeniu pentru a impune diferitele forme de monedă după cum declararea legală a acesteia nu înseamnă neapărat și încredere investită în funcționarea ei. În prezent, recunoașterea oficială a calității de monedă este atribuită pieselor metalice, de hîrtie, de plastic și banilor scripturali (sau de cont).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Moneda.docx