Normele de Audit Intern

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 90 în total
Cuvinte : 46021
Mărime: 177.94KB (arhivat)
Publicat de: Edmond Crețu
Puncte necesare: 0
NORME PROFESIONALE ALE AUDITULUI INTERN descrise detaliat fiecare.

Extras din curs

NORME PROFESIONALE ALE AUDITULUI INTERN

1000 misiune, competente si responsabilitati

MISIUNEA, COMPETENTELE SI RESPONSABILITATILE AUDITULUI INTERN TREBUIE Sa FIE DEFINITE ÎN MOD FORMAL ÎNTR-O CARTA Sa CORESPUNDA NORMELOR SI Sa FIE APROBATE DE CONSILIU

MPA 1000-1

CARTA DE AUDIT INTERN

Natura acestei modalitati practice de aplicare: adoptarii cartei de audit intern. Prezenta MPA are drept scop trecerea în revista a tuturor punctelor ce trebuie examinate înainte de adoptarea unei carte ci recomandarea luarii în considerare a unui ansamblu de elemente.

Respectarea modalitatilor practice de aplicare este facultativa.

1. Misiunea, competentele si responsabilitatile auditului intern trebuie sa fie definite într-o carta. Responsabilul auditului intern trebuie sa încerce sa obtina aprobarea artei de catre directia generala precum si acceptarea acesteia de catre Consiliu, comitetul de audit sau orice alt organ cu drept de deliberare în acest domeniu.

Carta trebuie:

- sa stabileasca pozitia serviciului de audit intern în cadrul entitatii

- sa autorizeze accesul la documente, personal si bunuri fizice, necesar îndeplinirii corespunzatoare a misiunilor

- sa defineasca sfera de activitate a auditului intern

2. Carta serviciului de audit intern trebuie sa fie scrisa. Un document scris permite trimiterea acestuia în mod oficial directiei generale în vederea examinarii si aprobarii, si Consiliului în vederea acceptarii. Acest document faciliteaza si evaluarea periodica a pertinentei misiunii, a competentelor si a responsabilitatilor auditului intern. Difuzarea unui document scris si oficial care contine Carta auditului intern este un element esential în administrarea functiei de audit intern în cadrul entitatii. Misiunea, competentele si responsabilitatile trebuie sa fie definite si prezentate în scopul de a preciza rolul auditului intern si de a furniza directiei generale si Consiliului o baza de evaluare a activitatilor functiei. În cazul în care exista chestiuni de lamurit, neclaritati, Carta este întelegerea scrisa oficiala a acordului încheiat cu directia generala si cu Consiliul privind rolul si responsabilitatile auditului intern în cadrul entitatii.

3. Responsabilul auditului intern trebuie sa evalueze periodic daca misiunea, competentele si responsabilitatile definite în Carta continua sa fie pertinente pentru a permite serviciului de audit intern sa îsi atinga obiectivele. Rezultatul acestei evaluari periodice trebuie sa fie comunicat directiei generale si Consiliului.

1000.C1

Natura misiunilor de consultanta/consiliere trebuie sa fie definita în Carta de audit

MPA 1000.C1-1

Principii de baza în realizarea activitatilor de consultanta/consiliere de catre auditorii interni

Natura acestei modalitati practice de aplicare:

Conform definitiei auditului intern, auditul intern este o activitate independenta si obiectiva care da unei entitati o asigurare în ceea ce priveste gradul de control asupra operatiunilor o îndruma pentru a-i îmbunatati operatiunile, si contribuie la adaugarea unui plus de valoare.

Auditul intern ajuta aceasta entitate sa îsi atinga obiectivele evaluând, printr-o abordare sistematica si metodica, procesele sale de management al riscurilor, de control, si de guvernare a întreprinderii, si facând propuneri pentru a le consolida eficacitatea în ceea ce priveste eficacitatea si îmbunatatirea eficientei managementului riscului si a proceselor de control si de conducere. Sa reamintim auditorilor interni ca normele de calificare si de functionare se aplica atât misiunilor de asigurare cât si misiunilor de consultanta/consiliere.

Prezenta MPA pune accentul pe parametrii generali ce trebuie luati în considerare în cadrul tuturor misiunilor de consultanta/consiliere Prestarile de servicii de consultanta/consiliere cuprind o varietate de activitati : de la misiuni oficiale, definite printr-un acord scris, pâna la activitati precum participarea în echipe însarcinate cu proiecte sau în comitete de conducere permanente sau temporare. Auditorii interni trebuie sa faca apel la judecata profesionala pentru a aprecia, de la caz la caz, în ce masura pot fi aplicate principiile cuprinse în prezenta MPA. Anumite angajamente de consultanta/consiliere precum si participare la un proiect de fuziune sau de achizitie sau misiuni de extrema urgenta (de exemplu punerea în practica a unor planuri de urgenta) pot necesita derogari de la procedurile care guverneaza de obicei misiunile de consultanta/consiliere .

Auditorilor interni li se recomanda sa tina cont de urmatoarele principii directoare în cursul misiunilor de consultanta/consiliere . Auditorii interni trebuie sa ia toate masurile pentru a se asigura ca membrii directiei generale si cei ai Consiliului înteleg si adera la principiul, regulile directoare si procedurile de comunicare necesare prestarii serviciilor de consultanta/consiliere .

Respectarea modalitatilor practice de aplicare este facultativa.

1. aport de valoare  aportul de valoare al auditului intern este realizat în cadrul unei entitati atunci când auditorii interni intervin conform unor modalitati bine adaptate culturii si resurselor sale. Acest aport de valoare, indicat în definitia auditului intern, se aplica activitatilor de asigurare si de consultanta/consiliere , al caror obiect este acela de a aduce un plus de valoare entitatii printr-o abordare sistematica si metodica în domeniile guvernarii întreprinderii, al managementului riscurilor si al controlului.

2. respectarea definitiei auditului intern  auditul intern necesita aplicarea unei metodologii de evaluare riguroasa si sistematica. Prestatiile furnizate sunt în general cele legate de asigurare si de consultanta/consiliere . Totusi, acestea pot sa includa si misiuni diferite care aduc un plus de valoare, care respecta definitia generala a auditului intern.

3. activitati care depasesc domeniul de asigurare si consultanta/consiliere  misiunile de audit intern pot lua forme multiple. Asa cum asigurarea si consultanta nu se exclud reciproc, acestea nu exclud nici realizarea altor misiuni precum investigatiile sau alte prestatii din afara auditului. Numeroase servicii de audit vor avea un rol atât de asigurare cât si de consultanta/consiliere

4. interdependenta dintre asigurare si consultanta/consiliere  misiunile de consultanta/consiliere sporesc plusul de valoare adus de auditul intern. Daca frecvent serviciile de audit intern si de asigurare genereaza misiuni de consultanta/consiliere , trebuie de asemenea sa recunoastem ca si misiunile de consultanta/consiliere pot genera misiuni de asigurare.

5. includerea misiunilor de consultanta/consiliere în Carta  auditorii interni efectueaza în mod traditional diferite tipuri de misiuni de consultanta/consiliere mergând de la analiza controalelor integrate în dezvoltarea sistemelor pâna la studiul dispozitivelor de securitate sau la participarea la grupuri de lucru însarcinate cu examinarea operatiunilor si cu formularea de recomandari etc. consiliul (sau comitetul de audit) trebuie sa abiliteze auditul intern sa efectueze alte misiuni în conditiile în care acestea nu genereaza un conflict de interese si nu sunt incompatibile cu obligatiile sale fata de comitet. Aceasta abilitare trebuie sa figureze în Carta auditului intern.

Preview document

Normele de Audit Intern - Pagina 1
Normele de Audit Intern - Pagina 2
Normele de Audit Intern - Pagina 3
Normele de Audit Intern - Pagina 4
Normele de Audit Intern - Pagina 5
Normele de Audit Intern - Pagina 6
Normele de Audit Intern - Pagina 7
Normele de Audit Intern - Pagina 8
Normele de Audit Intern - Pagina 9
Normele de Audit Intern - Pagina 10
Normele de Audit Intern - Pagina 11
Normele de Audit Intern - Pagina 12
Normele de Audit Intern - Pagina 13
Normele de Audit Intern - Pagina 14
Normele de Audit Intern - Pagina 15
Normele de Audit Intern - Pagina 16
Normele de Audit Intern - Pagina 17
Normele de Audit Intern - Pagina 18
Normele de Audit Intern - Pagina 19
Normele de Audit Intern - Pagina 20
Normele de Audit Intern - Pagina 21
Normele de Audit Intern - Pagina 22
Normele de Audit Intern - Pagina 23
Normele de Audit Intern - Pagina 24
Normele de Audit Intern - Pagina 25
Normele de Audit Intern - Pagina 26
Normele de Audit Intern - Pagina 27
Normele de Audit Intern - Pagina 28
Normele de Audit Intern - Pagina 29
Normele de Audit Intern - Pagina 30
Normele de Audit Intern - Pagina 31
Normele de Audit Intern - Pagina 32
Normele de Audit Intern - Pagina 33
Normele de Audit Intern - Pagina 34
Normele de Audit Intern - Pagina 35
Normele de Audit Intern - Pagina 36
Normele de Audit Intern - Pagina 37
Normele de Audit Intern - Pagina 38
Normele de Audit Intern - Pagina 39
Normele de Audit Intern - Pagina 40
Normele de Audit Intern - Pagina 41
Normele de Audit Intern - Pagina 42
Normele de Audit Intern - Pagina 43
Normele de Audit Intern - Pagina 44
Normele de Audit Intern - Pagina 45
Normele de Audit Intern - Pagina 46
Normele de Audit Intern - Pagina 47
Normele de Audit Intern - Pagina 48
Normele de Audit Intern - Pagina 49
Normele de Audit Intern - Pagina 50
Normele de Audit Intern - Pagina 51
Normele de Audit Intern - Pagina 52
Normele de Audit Intern - Pagina 53
Normele de Audit Intern - Pagina 54
Normele de Audit Intern - Pagina 55
Normele de Audit Intern - Pagina 56
Normele de Audit Intern - Pagina 57
Normele de Audit Intern - Pagina 58
Normele de Audit Intern - Pagina 59
Normele de Audit Intern - Pagina 60
Normele de Audit Intern - Pagina 61
Normele de Audit Intern - Pagina 62
Normele de Audit Intern - Pagina 63
Normele de Audit Intern - Pagina 64
Normele de Audit Intern - Pagina 65
Normele de Audit Intern - Pagina 66
Normele de Audit Intern - Pagina 67
Normele de Audit Intern - Pagina 68
Normele de Audit Intern - Pagina 69
Normele de Audit Intern - Pagina 70
Normele de Audit Intern - Pagina 71
Normele de Audit Intern - Pagina 72
Normele de Audit Intern - Pagina 73
Normele de Audit Intern - Pagina 74
Normele de Audit Intern - Pagina 75
Normele de Audit Intern - Pagina 76
Normele de Audit Intern - Pagina 77
Normele de Audit Intern - Pagina 78
Normele de Audit Intern - Pagina 79
Normele de Audit Intern - Pagina 80
Normele de Audit Intern - Pagina 81
Normele de Audit Intern - Pagina 82
Normele de Audit Intern - Pagina 83
Normele de Audit Intern - Pagina 84
Normele de Audit Intern - Pagina 85
Normele de Audit Intern - Pagina 86
Normele de Audit Intern - Pagina 87
Normele de Audit Intern - Pagina 88
Normele de Audit Intern - Pagina 89
Normele de Audit Intern - Pagina 90

Conținut arhivă zip

  • Normele de Audit Intern.doc

Alții au mai descărcat și

Audit intern în instituții publice

INTRODUCERE Omul modern este nevoit să gestioneze resursele limitate pe care le deţine, să anticipeze ceea ce ar putea câştiga şi să stabilească...

Auditul Intern și Valoarea Adăugată

INTRODUCERE Termenul de audit provine din limba latină de la cuvântul audit-auditare, care are semnificaţia „a asculta”, dar despre audit se...

Standardele de Audit Intern

Standardele de audit intern Definiția auditului intern Auditul intern este o activitate independentă şi obiectivă care dă unei entităţi o...

Auditul Taxei pe Valoarea Adăugată

Cap.1 Auditul taxei pe valoarea adăugată 1.1 Noţiuni introductive legate de taxa pe valoarea adăugată Alături de impozitarea directa orice ţară...

Auditul Intern și Auditul Financiar - Asemănări și Deosebiri

1. Auditul –Noţiuni introductive Timpul pe care îl traim este caracterizat de ample procese de reforma economică si financiară, ale căror...

Audit Intern SC Aqua SRL

CAPITOLUL I - Auditul intern al ciclului de salarii la S.C.Aqua S.R.L. Gestionarea resurselor umane într-o institutie reprezinta o functie suport...

Conceptul de audit intern

1.1.Contextul aparitiei auditului intern Audit,auditare=a asculta. Termenul provine din limba latina Criza economica din S.U.A. din 1929 a dus la...

Audit

Auditul financiar se defineşte ca fiind activitatea complexă efectuată de experţi independenţi în vederea exprimării unei opinii motivate cu...

Te-ar putea interesa și

Planificarea misiunii de audit intern - entități economice la SC Moldova SA

CAPITOLUL 1 AUDITUL INTERN – CONCEPT Așa cum este definit de Institutul Internațional al Auditorilor Interni, auditul intern este o funcție...

Audit Intern

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE BAZĂ PRIVIND AUDITUL INTERN 1.1 Conceptul privind auditul intern Auditul reprezintă examinarea de către o persoană...

Organizarea Auditului Intern

CAPITOLUL 1. AUDITUL INTERN - Definiţie, Obiective, Sferă de activitate şi Funcţiile Auditului Intern 1.1. Definirea conceptului de audit Auditul...

Misiunea de Audit Intern

INTRODUCERE Auditul intern - un element esential pentru succesul unei companii Timpul pe care îl trăim este caracterizat de ample procese de...

Particularitățile auditului intern la DSVSA Arad

AUDITUL – SCURT ISTORIC Auditul a început să fie cunoscut la începuturile secolului al XVIII-lea. Istoria economică delimitează mai multe etape...

Auditul Public Intern la Colegiul Național Mihai Eminescu Buzău

CAPITOLUL I Organizarea institutionala a auditului public intern Auditul este o activitate independenta si obiectiva desfasurata de persoane...

Riscul de Audit și Pragul de Semnificație

Summary I chose this topic because over the years of college and I studied master audit materials and I liked, I have found interesting. My work...

Auditul Intern și Managementul

INTRODUCERE: Conform IIA auditul intern este definit astfel: „Auditul intern este o activitate independentă şi obiectivă care dă unei organizaţii...

Ai nevoie de altceva?